Τα πιο ανοιξιάτικα μέρη της Αθήνας

Πάρκα, δάση και νησιώτικες γειτονιές μια ανάσα από την πόλη- ή και στην καρδιά της. Ω γλυκύ μου έαρ… αθηναϊκή.
Τα πιο ανοιξιάτικα μέρη της Αθήνας

Την αποκαλούμε «γκρίζα πόλη» και εν μέρει είναι. Όμως η άνοιξη της πάει πολύ, και η αλήθεια είναι ότι στα στενά ή ευρύτερα όριά της κρύβει οάσεις που αυτήν την εποχή γεμίζουν πράσινο ή μας θυμίζουν κάτι από νησάκι.

Ανακαλύπτουμε την ανοιξιάτικη πλευρά της Αθήνας, βολτάροντας σε γειτονιές, δάση και λόφους.

Τα Αναφιώτικα

Λευκά σπιτάκια, μπλε παράθυρα, φουντωτές μπουκαμβίλιες και τόσες γάτες ώστε οι γατόφιλοι να κάνουν πάρτι με φωτογραφίες για το Instagram, συνθέτουν την πιο κυκλαδίτικη γειτονιά της Αθήνας, στα πόδια του βράχου της Ακρόπολης.

Διαβάστε περισσότερα – Αναφιώτικα: Βόλτες στην αθηναϊκή Χώρα

Το Μετς

Συνοικία για να ζεις – και να χαίρεσαι που ζεις. Χρωματιστά νεοκλασικά σε μικρούς πεζόδρομους, πέτρινα σκαλάκια και νεραντζιές, ένα καταπράσινο πάρκο στην κορυφή του λόφου, θέα στην Ακρόπολη, από κάθε πιθανή και απίθανη γωνία. Το Μετς είναι η Άνοιξη της Αθήνας.

Διαβάστε περισσότερα - Μετς: Η Αθήνα... όπως παλιά

Ο πεζόδρομος της Διονυσίου Αρεοπαγίτου

«Αγκαλιάζει» τον λόφο της Ακρόπολης στα πιο πράσινα σημεία του, εκεί όπου ξεκινούν τα σκαλάκια που ανηφορίζουν προς το Ηρώδειο και είναι ένας από τους πιο γαλήνιους πεζόδρομους της Αθήνας, ιδανικός για ατελείωτες βόλτες λίγο μετά το ηλιοβασίλεμα. Τις ανοιξιάτικες ημέρες, πιάστε θέση στα σκαλάκια που ανηφορίζουν στο Ηρώδειο και αράξτε κάτω από τα δέντρα χαζεύοντας τον κόσμο που περιδιαβαίνει.

Ο Λόφος του Στρέφη

Είναι ίσως ο λιγότερο δημοφιλής λόφος της πόλης –και ακριβώς γι’ αυτό, είναι και ένας από τους ωραιότερους. Υπέροχη θέα στα λιγότερο «τουριστικά» σημεία της πόλης, πολύ πράσινο και πολλά χωμάτινα μονοπάτια, και τον Εξωστρεφή, το αγαπημένο στέκι που σερβίρει ουζομεζέδες στη λιακάδα.

Διαβάστε περισσότερα – Το in2life... επί Στρέφη

Ο Διομήδειος Κήπος

Είναι ο μεγαλύτερος βοτανικός κήπος στην Ανατολική Ευρώπη, έχει υπέροχες καταπράσινες διαδρομές, σπάνια λουλούδια και φυτά, ιστορικό τμήμα που φιλοξενεί μεταξύ άλλων εντυπωσιακών τον Νάρθηκα, μέσα στον οποίο η μυθολογία λέει ότι ο Προμηθέας έκρυψε τη φωτιά για να τη μεταφέρει στους ανθρώπους, και το Κώνειο, που σκότωσε τον Σωκράτη. Ο τέλειος κήπος για να στρωθείτε στο γρασίδι κάτω από τις πυκνές φυλλωσιές.

Διαβάστε περισσότερα - Μια ημέρα στον Διομήδειο Βοτανικό Κήπο

Το δάσος Συγγρού

Δεν είναι μόνο η τεράστια έκταση γεμάτη πεύκα, αμυγδαλιές και περιποιημένα περιβόλια που κάνουν το άλσος Συγγρού μια αναπάντεχα ανοιξιάτικη όαση, δύο βήματα από την λεωφόρο Κηφισίας. Είναι και τα χωμάτινα μονοπάτια του που είναι ιδιαίτερα δημοφιλή σε όσους αγαπούν το τρέξιμο ή τις ποδηλατάδες στη φύση. Είναι και η παιδική χαρά και οι κατάλληλες για πικνίκ ή άραγμα εκτάσεις, που καλωσορίζουν όλη την οικογένεια. Τι άλλο να ζητήσουμε;

Ο Εθνικός Κήπος

Μεγάλος και καταπράσινος, «Βασιλικός» και ανοιξιάτικος, ο Εθνικός Κήπος εκτείνεται σε 155 στρέμματα –ή 285, αν προσθέσουμε και τα στρέμματα του Κήπου του Ζαππείου, με τον οποίο επικοινωνεί– και φιλοξενεί έναν μίνι ζωολογικό κήπο, παιδική χαρά, δύο λιμνούλες, και το café Ο Κήπος για ηλιόλουστες δόσεις καφεΐνης.

Το Άλσος Βεΐκου

Όσοι πήγαν σχολείο σε κάποιον από τους γειτονικούς δήμους του Γαλατσίου δεν υπάρχει περίπτωση να μην το θυμούνται ως το «άλσος για γυμναστική». Σε κάτι λιγότερο από είκοσι λεπτά από την Αθήνα, είστε σε έναν χώρο όπου και βόλτες θα κάνετε πεζοί ή με ποδήλατο και πράσινο θα δείτε και τα πιτσιρίκια θα φέρετε χωρίς έγνοιες και θα γυμναστείτε και θα πιείτε χαλαρά τον καφέ σας υπό τον ίσκιο των πεύκων.

Διαβάστε περισσότερα - Άλσος Βεϊκου: Η Αθήνα πάει… πάρκο

Νικόλας Γεωργιακώδης

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v