Όσα θα συμβούν στην Αθήνα αυτή την άνοιξη

Εικοσιπέντε αθηναϊκά ραντεβού στην ατζέντα μας για τα οποία ανυπομονούμε αυτή την άνοιξη.
Όσα θα συμβούν στην Αθήνα αυτή την άνοιξη
του Γιώργου Κόκουβα

Πολυαναμενόμενες συναυλίες. Ηχηρά θεατρικά ονόματα. Πρωτοποριακοί καλλιτέχνες με εκκεντρικά και αμφιλεγόμενα έργα. Φεστιβάλ χορού, εβδομάδες μόδας, κινηματογράφου και εικαστικών τεχνών. Η φετινή άνοιξη θα είναι χορταστικότατη στην Αθήνα και έχουμε 25 πολιτιστικά ραντεβού στην ατζέντα μας που το αποδεικνύουν.

Οι κορυφαίες συναυλίες



Η Kovacs στην Ελλάδα
Η αγαπημένη του ελληνικού κοινού «ιέρεια» της σκοτεινής soul επιστρέφει με... άγριες διαθέσεις για τέσσερις συναυλίες σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Στην Αθήνα θα βρεθεί στις 9 και 10 Απριλίου (Piraeus 117 Academy).

Ο Steve Wilson στο Θέατρο Badminton
Ο σημαντικότερος εκπρόσωπος του σύγχρονου progressive ήχου και ιδρυτής των Porcupine Tree, επισκέπτεται για πρώτη φορά την χώρα μας ως solo καλλιτέχνης, έχοντας στις αποσκευές του το τέταρτο προσωπικό του άλμπουμ, για μια και μοναδική εμφάνιση στο θέατρο Badminton στις 5 Μαΐου.

Οι Monster Magnet στην Αθήνα 
Θηριώδη riffs, παραμορφωμένες μελωδίες, αγνό ανόθευτο rock n roll feeling και… fuzzαριόζικη διάθεση φέρνουν οι Monster Magnet στις 2 και 3 Απριλίου (Πειραιώς Academy και Principal Club Theater αντίστοιχα).

Ο John Carpenter στο Piraeus 117 Academy
Το Piraeus 117 Academy θα υποδεχθεί την Παρασκευή 27 και το Σάββατο 28 Μαΐου τον John Caprenter και το συγκρότημα του για πρώτη φορά στην Ελλάδα, σε δύο μοναδικές παραστάσεις με μουσικά θέματα από τις ταινίες του καθώς και τον προσωπικό του δίσκο, που σίγουρα θα συζητηθούν.

Οι Tindersticks στη Στέγη
Οι αισθαντικοί Βρετανοί μετρ της… εκλεπτυσμένης μελαγχολίας επιστρέφουν με νέο άλμπουμ αλλά και με μια ανθολογία αγαπημένων τραγουδιών που θα μας ταξιδέψουν στην μουσική τους διαδρομή από την σκηνή της Στέγης (25-26 Μαΐου, Κεντρική Σκηνή).

Το 1ο Release Athens Festival στην πλατεία Νερού
Ένα νέο φεστιβάλ φιλοδοξεί να γίνει το νέο μας αγαπημένο ραντεβού στο τέλος της άνοιξης, υποδεχόμενο τους Beirut, Daughter, Parov Stelar, Chinese Man, Brian Jonestown Massacre και, κυρίως, τους PJ Harvey και Sigur Ros, από την 1η ως τις 13 Ιουνίου.

Rockwave Festival
Η πρώτη μέρα του φετινού Rockwave έρχεται νωρίς, στις 5 Ιουνίου, και φέρνει στο Terra Vibe της Μαλακάσας τους Last Shadow Puppets, Suede, Subways, Callas, Dropkick Murphys, Turbonegro, Whereswilder και Despite Everything.

Και λίγο ελληνικό χρώμα...
Οι Planet of Zeus στο Piraeus 117 Academy 
Το τέταρτο album των Αθηναίων rockers είναι γεγονός και στις 7 Μαΐου θα το παρουσιάσουν ζωντανά στην Αθήνα, την πόλη που τους μεγάλωσε. Μαζί τους, οι αμερικανοί Lionize.

Η Μαρινέλλα στο Παλλάς 
Η αγαπημένη ερμηνεύτρια θα τραγουδήσει τις μεγάλες της επιτυχίες, συνοδεία της Φιλαρμονικής Ορχήστρας της Κέρκυρας και χορωδίας 60 ατόμων, στις 11 και 12 Απριλίου στο Παλλάς, δύο βραδιές-αναδρομές στην καριέρα της.

Αφιέρωμα στον Μάριο Τόκα
Η μουσική παράσταση-αφιέρωμα στα τραγούδια του Μάριου Τόκα παρουσιάζεται σε μια ξεχωριστή βραδιά, τη Δευτέρα 4 Απριλίου στο Θέατρο Badminton. Στην παράσταση συμμετέχουν ο Γιώργος Νταλάρας, ο Δημήτρης Μπάσης, η Γιώτα Νέγκα, ο Μίλτος Πασχαλίδης και η Δήμητρα Σταθοπούλου με τη συνοδεία δεκαμελούς λαϊκής ορχήστρας που διευθύνει ο μαέστρος Γιάννης Παπαζαχαριάκης.

Τα θεατρικά ραντεβού



Οι Rimini Protokoll στη Στέγη
Οι αγαπημένοι του αθηναϊκού κοινού Rimini Protokoll επιστρέφουν στη Στέγη για να παρουσιάσουν ένα ριζοσπαστικό θεατρικό ντοκιμαντέρ βασισμένο στο «Ο Αγών μου» του Αδόλφου Χίτλερ, με την γνωστή πρωτοποριακή τους ματιά (21-24 Απριλίου).

Η Φόνισσα στο Μέγαρο
Με ποητική λόγο βασισμένο στο γνωστό μυθιστόρημα του Παπαδιαμάντη, η Φόνισσα μονοπωλεί το ενδιαφέρον του κοινού της όπερας, σε μια παράσταση της Εθνικής Λυρικής Σκηνής που παρουσιάζεται στο Μέγαρο από τις 15 ως τις 20 Απριλίου σε μουσική διεύθυνση Βασίλη Χριστόπουλου και σκηνοθεσία Αλέξανδρου Ευκλείδη.

Η Ωραία Κοιμωμένη... στον Πάγο
Τα θρυλικά Μπαλέτα στον Πάγο της Αγίας Πετρούπολης επιστρέφουν στην Ελλάδα με την Ωραία Κοιμωμένη του Πιοτρ Ίλιτς Τσαικόφσκι, το «Μπαλέτο των Μπαλέτων», σε χορογραφία του σπουδαίου Konstantin Rassadin, για να μαγέψουν μικρούς και μεγάλους από την κεντρική σκηνή του Badminton (18-22 Μαΐου).

Τα εικαστικά events



As One
Μόλις ξεκίνησε και θα διαρκέσει ως τις 24 Απριλίου: Η έκθεση-συνεργασία του οργανισμού ΝΕΟΝ με το Ίδρυμα Marina Abramovic φιλοξενείται στο κτίριο οδού Πειραιώς του Μουσείου Μπενάκη. Στο συγκεκριμένο project, το κοινό θα έχει βιωματική επαφή με την τέχνη της performance. Παράλληλα, το Lab θα παρουσιάζει μακράς διάρκειας performance, συνομιλίες, εργαστήρια και διαλέξεις, με ανερχόμενους έλληνες καλλιτέχνες που επιλέχθηκαν από τη Marina Abramović και την επιμελητική ομάδα.

Τα Μουσεία γιορτάζουν
Το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο γιορτάζει ενάμιση αιώνα ζωής με διάφορες εκδηλώσεις, ξεναγήσεις και αποκαλύψεις εκθεμάτων από τις αποθήκες του. Παράλληλα, στις 18 Μαΐου γιορτάζεται η Διεθνής Ημέρα των Μουσείων, με δωρεάν είσοδο, εκδηλώσεις και θεματικές ξεναγήσεις – φέτος το θέμα είναι «Μουσεία και Πολιτιστικά Τοπία». Το Σάββατο πριν ή μετά την Ημέρα των Μουσείων (δεν έχει ανακοινωθεί ακόμη η ημερομηνία) θα γιορταστεί και η Ευρωπαϊκή Νύχτα των Μουσείων, για να δούμε τα μουσεία... υπό το φως του φεγγαριού.

Ο κόσμος της μόδας



19η Athens Xclusive Designers Week
Οι πιο γνωστοί έλληνες – και όχι μόνο – σχεδιαστές μόδας ετοιμάζονται να «παρελάσουν» στο 19ο AXDW, από τις 8 ως τις 11 Απριλίου στο Συνεδριακό Κέντρο της Εθνικής Ασφαλιστικής, όπου θα διοργανωθούν 25 λαμπερά fashion shows για να παρουσιαστεί η αθηναϊκή άποψη για όσα θα φορεθούν το επόμενο φθινόπωρο.

Mad Walk 2016
Η μουσική συναντά τη μόδα για 6η χρονιά, και το Mad παντρεύει γνωστούς έλληνες τραγουδιστές που τραγουδούν live κατά την διάρκεια catwalk διάσημων σχεδιαστών, σε μια βραδιά που θα παρουσιάσει η Δέσποινα Βανδή (18 Απριλίου στις Αποθήκες Μπήτρου).

Τα φεστιβάλ



1ο Bonjour Athenes Dance Festival: Έρχεται στο Gazi Music Hall στις 8 Απριλίου με headliner τον γάλλο παραγωγό των σούπερ χιτ, Avener – μαζί του, διεθνή σχήματα της electro, nu disco και deep house σκηνής.

Borderline Festival 2016: Το φεστιβάλ Borderline συνεχίζει για έκτη χρονιά την εξερευνητική πορεία του, καταγράφοντας όλες τις σύγχρονες τάσεις που επικρατούν στην πειραματική μουσική –ακουστική, αλλά κυρίως ηλεκτρονική– της σημερινής εποχής. Οι περφόρμανς φέτος θα πραγματοποιηθούν εντός και εκτός της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών από τις 7 ως τις 10 Απριλίου.

Athens Science Festival: Το Φεστιβάλ Επιστήμης και Καινοτομίας επιστρέφει τον Απρίλιο, με θέμα «Εξελισσόμαστε με την επιστήμη» και με ενδιαφέρουσες συζητήσεις, εργαστήρια, εκθέσεις και προβολές για μικρούς και μεγάλους στην Τεχνόπολη (5-10 Απριλίου).

Fasma Festival 2016: 30 έλληνες και ξένοι καλλιτέχνες συμμετέχουν σε μια τριήμερη γιορτή της ηλεκτρονικής μουσικής (7-9 Απριλίου), με stages και events που θα στηθούν στους πιο ιδιαίτερους χώρους του κέντρου, όπως το 6 D.O.G.S., το Romantso, η αγγλικανική εκκλησία του Αγίου Παύλου, το Βυρσοδεψείο και το Astron Bar.

In Progress Feedback Festival: Εν εξελίξει παρατάσεις, περφόρμανς και site-specific έργα νέων καλλιτεχνών κατακλύζουν καθημερινούς αστικούς χώρους, όπως το μετρό, γνωστούς πεζόδρομους και στοές, πλατείες και κήπους της πόλης, σε ένα φεστιβάλ που συμπεριλήφθηκε στα καλύτερα της Ευρώπης από τη Διεθνή Κριτική Επιτροπή EFFE.

Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου: Για 17η χρονιά, το Γαλλικό Ινστιτούτο μας καλεί να γνωρίσουμε τη γοητεία της έβδομης τέχνης μέσα από γαλλικές, μαροκινές, βελγικές, τυνησιακές, ελβετικές αλλά και, φέτος, ρουμανικές και τσεχικές ταινίες, από τις 7 ως τις 13 Απριλίου στις αίθουσες του Δαναού και του Odeon Embassy Nova.

16ο Athens Technopolis Jazz Festival: Από τις 25 έως τις 29 Μαΐου, η Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων φιλοξενεί για ακόμα μία χρονιά jazz τάσεις από κάθε σημείο του πλανήτη, με μουσικά συγκροτήματα που θα μας ταξιδέψουν σε απρόσμενα μελωδικά μονοπάτια, ενώ παράλληλες εορταστικές εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν στους χώρους της.


Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v