8 χουχουλιαστές διευθύνσεις για καφέ στην Αθήνα

Τα ζεστά café, τα όμορφα πατάρια, οι σάλες με τζάκι και τα πιο νοσταλγικά μπιστρό που μας σερβίρουν αχνιστό καφεδάκι τις κρύες μέρες του χειμώνα.
8 χουχουλιαστές διευθύνσεις για καφέ στην Αθήνα
του Γιώργου Κόκουβα

Ζεστά πατάρια με μεγάλες τζαμαρίες στο κέντρο. Ξύλινες σάλες με τζάκια και μυρωδιά πορτοκαλόπιτας στην Πλάκα. Αχνιστός καφές και φρεσκοψημένα cookies στο Χαλάνδρι. Απίστευτη ζεστή σοκολάτα και ρετρό μπιστρουδάκια στο Κολωνάκι. Ο χειμώνας πλησιάζει, και εμείς συγκεντρώνουμε μερικές από τις αγαπημένες μας «χουχουλιαστές» γωνιές στις γειτονιές της πόλης για να αράξουμε στη ζεστασιά τους.

Ντεμοντέ
Χάρητος 44, Κολωνάκι, τηλ: 2107232525

Μια όμορφη… κρυψώνα από την φασαρία της πόλης έστησαν οι άνθρωποι του πιο «Ντεμοντέ» στεκιού στο Κολωνάκι. Εδώ, από τις 10 το πρωί ως τις 10 το βράδυ, καθόμαστε στις γιαγιαδίστικες φερ φορζέ καρέκλες, αράζουμε στον καναπέ και απολαμβάνουμε ψαγμένο τσάι, αληθινή ζεστή σοκολάτα αλλά και φοβερά «τσιμπολογήματα»: Φανταστείτε λαχταριστές κις, αχνιστές σούπες, τάρτες και σπιτικές κρέμες. Σημειώστε ότι μέσα στο μαγαζί επιτρέπονται τα pets, αλλά όχι το κάπνισμα.

Κόκκινη Σβούρα  
Αγίου Γεωργίου 17, Χαλάνδρι, τηλ: 2110125454

Η μακρόστενη εσωτερική σάλα είναι χωρίς αμφιβολία το πιο παρεΐστικο και παράλληλα αρτιστίκ σημείο συνάντησης του Χαλανδρίου. Γύρω από τη μεγάλη μπάρα απλώνονται χαριτωμένα τραπεζάκια, φωτιστικά και διακοσμητικά – έργα τέχνης, ενώ αγαπημένα μας σημεία είναι οι υπερυψωμένοι μεγάλοι καναπέδες στις δύο άκρες της αίθουσας, με τα βιβλία να κρέμονται από πάνω τους, αλλά και να στοιβάζονται ως βάσεις και κάτω από τα τραπεζάκια. Εδώ απολαμβάνουμε ζεστό καφεδάκι σε διάφορες γεύσεις, και το συνδυάζουμε απαραιτήτως με τα αχνιστά cookies που ετοιμάζονται και ψήνονται μετά την παραγγελία μας: Τα τρία τεράστια μπισκότα (με οποιονδήποτε συνδυασμό υλικών σοκολάτας, ξηρών καρπών, φρούτων και μυρωδικών) στοιχίζουν 4€.

The Dark Side of Chocolate  
Σόλωνος 49, τηλ: 2103392348

Μια σταλιά… παραμύθι, αυτή η λιλιπούτεια σοκολατερί μεταξύ Κολωνακίου και Πανεπιστημίου θα σας κακομάθει με τις γλυκιές της γεύσεις. Εδώ, στα μικρά στρογγυλά τραπεζάκια θα χαλαρώσετε με ένα βιβλίο, θα χαζέψετε μέσα στην απόλυτη ηρεμία την κίνηση του δρόμου από την τζαμαρία, και θα μπείτε σε πειρασμό από τις μυρωδιές να δοκιμάσετε σοκολατένιες «αμαρτίες». Ο ιδιοκτήτης δημιουργεί φοβερές συνταγές ζεστής σοκολάτας, αλλά και χειροποίητα σοκολατάκια που μπορείτε να απολαύσετε επί τόπου ή να πάρετε μαζί σας, τα οποία παρασκευάζονται από σπάνια ποικιλία σοκολάτας συνδυασμένη με μυρωδικά, πιπέρια και ελληνικά βότανα για spicy επίγευση.

Homy  
Θησέως 18, τηλ: 2112145234

Έγινε γνωστό για τα ωραία του κοκτέιλ και για την ωραία «see and be seen» ατμόσφαιρα που επικρατεί το καλοκαίρι έξω στον πεζόδρομό του. Αλλά το Homy το αγαπάμε και για έναν επιπλέον λόγο, ιδιαίτερα τον χειμώνα: Το πατάρι του, στον εσωτερικό, cozy χώρο που συνδυάζει την εντελώς σπιτική ατμόσφαιρα μιας παλιάς αθηναϊκής μονοκατοικίας με τα βιομηχανικά στοιχεία που έχουν επιμελώς αφήσει ατημέλητα οι ιδιοκτήτες. «Γυμνοί» τοίχοι, industrial φωτιστικά, χτιστά καναπεδάκια και ξύλινες παλέτες ανάμεσα σε έργα τέχνης συνθέτουν το σκηνικό του παταριού, όπου καθόμαστε πλάι στην τζαμαρία και απολαμβάνουμε καφεδάκι από νωρίς το απογευματάκι οπότε και ανοίγει το Homy.

Γιασεμί  
Μνησικλέους 23, Πλάκα, τηλ: 2130417937

Κάποια αξίες παραμένουν σταθερές. Όπως ο καφές στην πιο ρομαντική πλευρά της Πλάκας και το άραγμα στην ζεστή σάλα του Γιασεμιού (ναι, αποχωριζόμαστε τα περίφημα σκαλάκια του μέχρι την ερχόμενη άνοιξη). Εδώ, πιάνουμε τραπεζάκι από τις 10 το πρωί, σε ένα σκηνικό που μας θυμίζει από τώρα… Χριστούγεννα: Αναμμένο τζάκι, γλαστράκια και λουλούδια στα τραπέζια, ατμοσφαιρικός φωτισμός με φαναράκια και κεριά, σπιτική διάθεση και υπέροχη λεμονόπιτα και πορτοκαλόπιτα – από μόνες τους λόγος να σκαρφαλώσουμε ως τη Μνησικλέους – δημιουργούν το σκηνικό που θα μπορούσε να αποτελεί τον ορισμό της πλακιώτικης γοητείας.

Acrobar
Ηρακλειδών 52, Θησείο, τηλ: 2114041900

Εδώ και έναν χρόνο, ένας νέος all day χώρος μας υποδέχεται στον ομορφότερο πεζόδρομο του Θησείου και μας σερβίρει από τις 11.00 το πρωί παρεΐστικο καφεδάκι στον εσωτερικό industrial χώρο με τις νοσταλγικές διακοσμητικές νότες, που αναδίδουν κάτι από την παιδική μας ηλικία, κάτι από το σπίτι μας. Εδώ μπορούμε να έρθουμε με τα pets μας, να παίξουμε επιτραπέζια με την παρέα μας, να απολαύσουμε εκθέσεις τέχνης ή έκτακτα bar theater events και να χαλαρώσουμε με αχνιστό τσαγάκι, χειροποίητα κουλουράκια ή λουκουμάδες, και αν πεινάσουμε, να το γυρίσουμε σε ρακόμελο με χορταστικές ποικιλίες.

SuperFly
Εμπεδοκλέους 28, Παγκράτι, τηλ: 2114046067

Δύο βήματα από την πλατεία Βαρνάβα κρύβεται η παιδική μας ηλικία, σε συσκευασία ενός ζεστού, γλυκύτατου café. Το Superfly μας σερβίρει σε σχολικά θρανία, vintage καναπέδες της γιαγιάς, παλιά σουμπούτεο και μπάρες πάνω από τις οποίες στριφογυρνούν τρενάκια, ενώ στους τοίχους φιγουράρουν παλιά περιοδικά των ‘80s, τα αγαπημένα μας κόμικς, σακούλες από το Μινιόν και ρετρό διαφημίσεις. Εδώ μπορείτε επίσης να ξεσκονίσετε τις γνώσεις και τις ικανότητές σας στο Ατάρι και στο Street Fighter, και να… παίξετε με τα αυτοκινητάκια μέσα στα οποία έρχονται οι αποδείξεις της παραγγελίας.

Rialto
Ηρώων Πολυτεχνείου 4, Ηλιούπολη, τηλ: 2109958764

Στο lounge café της Ηλιούπολης, οι αφράτοι καναπέδες, τα παλιά φωτιστικά, οι λουλουδάτες μαξιλάρες και το προσεγμένο interior design δημιουργούν μια άκρως φιλική ατμόσφαιρα για όλες τις ώρες της ημέρας. Τα μεσημέρια, «βουλιάζουμε» στη ζεστασιά των καναπέδων και δοκιμάζουμε τα βραβευμένα χαρμάνια καφέ, το ιδιαίτερο τσάι, τα μεσογειακά εδέσματα και τα λαχταριστά γλυκά.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v