Νέα και ενδιαφέροντα στέκια στην Θεσσαλονίκη

Σκαρφαλώνουμε σε ταράτσες, πίνουμε καφέ σε αυλές και απολαμβάνουμε κοκτέιλ σε ethnic μπαράκια που ανανεώνουν την πιάτσα της Θεσσαλονίκης.
Νέα και ενδιαφέροντα στέκια στην Θεσσαλονίκη
του Γιώργου Κόκουβα

Ταράτσες, αυλές, vintage σάλες, self service κοκτέιλ, έθνικ κουζίνες, hostel που μεταμορφώνονται σε στέκια και γοητευτικά διατηρητέα κτίρια που φέρνουν νέο αέρα στη βραδινή ζωή της πόλης. Η Θεσσαλονίκη δεν σταματά ποτέ να ανανεώνει τον χάρτη της διασκέδασής της. Όπως συμβαίνει για παράδειγμα με τα δέκα all day στέκια που ακολουθούν και αξίζει να τα ανακαλύψετε είτε ζείτε εκεί είτε πρόκειται να επισκεφθείτε την συμπρωτεύουσα εν όψει Διεθνούς Έκθεσης ή Φεστιβάλ Κινηματογράφου. 

Wonderwall 
Αιγύπτου 15Α, τηλ: 2311242492

Βρίσκεται στα Λαδάδικα και τα συνδυάζει όλα: Καφέ και πρωινό, brunch και εκθέσεις τέχνης, ποτάκι και dj sets, κοκτέιλ και δυνατά πάρτι, μπαλκόνια και ταράτσα. Το πολυμορφικό Wonderwall της Θεσσαλονίκης ξεχωρίζει για την πρωτότυπη διακόσμησή του – vintage καναπέδες, drums αντί τραπεζιών, κούνιες αντί καρεκλών, φερ φορζέ πολυθρονίτσες έξω και βιομηχανικό σκηνικό στο «Roof’n’Roll», δηλαδή την ταράτσα του που είναι ιδανική επιλογή όταν ο καιρός το επιτρέπει – αλλά και για τα συχνά καλλιτεχνικά και μουσικά events, τα οποία κινούνται στο φάσμα της rock’n’roll, swing και blues μουσικής. 


Little Big House Café 
Ανδοκίδου 24, Άνω Πόλη, τηλ: 2313014323

Το μικρό χαριτωμένο hostel της Άνω Πόλης εγκαινίασε φέτος το δικό του café, που τυγχάνει να στεγάζεται εν μέρει στην πιο νοσταλγική ταράτσα της ομορφότερης γειτονιάς της Θεσσαλονίκης. Φερ φορζέ καρέκλες, ατμοσφαιρικά φωτάκια και λαμπατέρ, κάγκελα σε παλ χρώματα, ξύλινοι πάγκοι, ομπρέλες και ταξιδιάρικες μουσικές είναι τα συστατικά της πιο χαριτωμένης άφιξης στον χάρτη της πόλης. Γλυκύτατος, πολύχρωμος και «σπιτικός» είναι και ο εσωτερικός χώρος του café – εδώ θα απολαύσετε καφέ και πρωινό μπουφέ για όλους με 2€, σνακ, ποτά και μουσικά event αργότερα το βράδυ. 

Arc Espresso Wine Bar 
Μητροπόλεως 22 και Κομνηνών, τηλ: 2310250309

Μια ανάσα από την πλατεία Αριστοτέλους, στην γειτονιά που έγινε πιάτσα εξαιτίας του «Sinatra» τον τελευταίο χρόνο, η νέα – μόλις λίγων εβδομάδων – άφιξη λέγεται Arc και έχει καταφέρει ήδη να γίνει το νέο “to see and be seen” spot. Το socializing ξεκινά από το πρωί με εκλεκτό εσπρέσο και συνεχίζεται μέχρι το βράδυ με μπύρες, ικανοποιητική λίστα κρασιών και τα κοκτέιλ που ετοιμάζει η μπάρα – σε τιμές ωστόσο που θα μπορούσαν να είναι λίγο χαμηλότερες. 

Papillon 
Γρηγορίου Λαμπράκη 207, τηλ: 2310908680

Αν σας αρέσουν οι ethnic γεύσεις και οι ανακαλύψεις πέρα από την πεπατημένη του κέντρου, το Papillon της Τούμπας θα σας ενθουσιάσει. Όμορφος και μοντέρνος ο εσωτερικός χώρος με το ωραίο μωσαϊκό και τα σκαμπό-πολυθρόνες, αλλά ακόμη καλύτερα τα τραπεζάκια και οι πάγκοι έξω, που κυκλώνουν τον δρόμο και τα παρτέρια του πεζοδρομίου. Εδώ θα δοκιμάσετε καφέ με πρωινό από τις 7.00 το πρωί και αργότερα κάποιο από τα πάνω από 20 είδη κρασιών, που σερβίρονται και σε ποτήρι, από 3€. Θα το συνοδεύσετε με αυθεντική ethnic κουζίνα από την Culinary Team Hellas – θα βρείτε επιλογές όπως γαλλικές ή μεξικάνικες σαλάτες, σούσι, φαλάφελ, πιτάκια Καππαδοκίας, τάρτες, χαλαπένιος, αλλά και ελληνικά tapas που μπορείτε να συνδυάσετε με τοπικά αποστάγματα – δοκιμάστε το παλαιωμένο απόσταγμα οίνου Παρπαρούση. Οι τιμές των μεζέδων κυμαίνονται στα 4-5€, ενώ υπάρχουν και κάποια κυρίως πιάτα περί τα 8-10€. 

Le Jardin 
Π.Π. Γερμανού 8, τηλ: 2310246180

Στιλάτο και αριστοκρατικό, το Le Jardin απλώνει τραπεζάκια στην στενόμακρη σάλα του και την μίνι-αυλή του, στα οποία σερβίρει εκλεκτή ποικιλία καφέ, φρέσκους χυμούς, εκλεκτές ετικέτες κρασιών και μπύρας – σε μπουκάλι ή βαρελίσια – και όλα αυτά πάντα με δωρεάν κέρασμα, από τις ωραιότατες πίτες και τους μεζέδες ημέρας που ετοιμάζονται στην κουζίνα. Για παράδειγμα με τον καφέ θα απολαύσετε δωρεάν μπουγάτσα, cookies, μπάρα δημητριακών, πίτα ή λαχταριστό γλυκό, ενώ με το ποτό ή την μπύρα σας θα καταφτάσει ό,τι από τα παρακάτω επιλέξετε: Πίτσα, κρέπα, λουκάνικα, φρουτοσαλάτα, τορτίγια, πίτα, τυριά, κεμπαπάκι, φτερούγες κοτόπουλου ή ξηροί καρποί. 

Franca Buffeteria 
Προξένου Κορομηλά 14, τηλ: 2310222057

Νέα άφιξη έχουμε και στην πολυσύχναστη πιάτσα της Προξένου Κορομηλά, και μάλιστα μία που μυρίζει… Ιταλία σε κάθε της πτυχή. Η buffeteria της Franca παίζει ιταλόφωνη τζαζ, ετοιμάζει αυθεντική ιταλικό επρέσο από τις 8.00 το πρωί, προσφέρει ιταλική πίτσα, πανίνι και κρύα πιάτα με υλικά από την γειτονική χώρα, ενώ από το απόγευμα σερβίρει aperitivo, μεσογειακά γλυκά, μπρουσκέτες και ιδιαίτερα κοκτέιλ made in Italy. 

Pasta bar 
Τάσκου Παπαγεωργίου 4, τηλ: 2310224748

Το Pasta bar μετακόμισε από την Καρόλου Ντιλ πιο ψηλά, στην περιοχή μεταξύ Ρωμαϊκής Αγοράς και Μπιτ Παζάρ, και παρότι το όνομά του παραπέμπει σε φαγητό, σερβίρει και καφέ από νωρίς το πρωί, καθώς και αρωματικά κρασιά καθ’ όλη την διάρκεια της ημέρας, στον όμορφο, ρομαντικό χώρο με τους ξύλινους πάγκους και το παλιό μωσαϊκό. Δύσκολα ωστόσο θα αντισταθείτε στον πειρασμό να απολαύσετε το ρόφημα ή το κρασί σας με ένα πιάτο φρέσκων ζυμαρικών – επιλέγετε τύπο ζυμαρικού και σάλτσα, και μαζί με το ποτό, ο λογαριασμός δεν φτάνει το διψήφιο ποσό. 

Cocktail bar 
Πολυτεχνείου 17Α (Στοά), τηλ: 2310524242

Ανήσυχο και δροσερό, το Cocktail bar μας καλεί να φτιάξουμε κοκτέιλ στα μέτρα μας με self service λογική και προσωπικές συμβουλές από τους bartenders. Ανανεωμένος, ο χώρος του γεμίζει ασφυκτικά κάθε φορά που οργανώνεται ένα event – κι αυτό συμβαίνει τακτικότατα – και ενδείκνυται σε όσους δεν έχουν πρόβλημα να απολαμβάνουν όρθιοι το ποτό τους στη στοά με την νεοϋορκέζικη ατμόσφαιρα και να χορεύουν με ωραίες ξένες μουσικές μέχρι το πρωί. Τα κοκτέιλ κυμαίνονται στα 7€. 

Καλειδοσκόπιο 
Χριστοπούλου 12, τηλ: 2315518811

Πολύχρωμο, χαρούμενο και οικονομικό, το παρεΐστικο στέκι που προστέθηκε την περασμένη άνοιξη στον χάρτη της Θεσσαλονίκης έχει κάτι για όλες τις ώρες: Το πρωί θα απολαύσετε καφεδάκι με 2,50€, το απόγευμα μπύρες από 2,50€ και το βράδυ ποτά ή κοκτέιλ από 5 και 6€ αντίστοιχα, απολαμβάνοντας τις ξένες μουσικές των guest DJs. Σημειώστε πως ανά περιόδους «τρέχουν» προσφορές, όπως αυτή με τις 1+1 μπύρα δωρεάν από Δευτέρα ως Πέμπτη. 

Metamatic:Taf 
Εδέσσης 5, Άνω Λαδάδικα

Το γνωστό και αγαπημένο TAF του Μοναστηρακίου απέκτησε θεσσαλονικιό αδερφάκι, το οποίο στεγάζεται σε ένα υπέροχο παλιό μακεδονικό κτίριο στα Λαδάδικα, σε μια ήσυχη γειτονιά που πλέον γεμίζει τέχνη και ανθρώπους που απολαμβάνουν μπύρες, καφεδάκι στο πλακόστρωτο αλλά γνωρίζουν παράλληλα και τις διάφορες όψεις της πολιτιστικής ταυτότητας της πόλης, όπως ομαδικές εκθέσεις, εφαρμοσμένες τέχνες, διεπιστημονική έρευνα και λογοτεχνία. Στα συν του χώρου, τα ωραία jazz dj sets και η αδυναμία σε νέα ελληνικά συγκροτήματα από όλη τη χώρα. Το θεσσαλονικιό Taf, μετά την καλοκαιρινή του ανάπαυλα, αναμένεται να ξανανοίξει τις πόρτες του εντός του Σεπτεμβρίου.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v