7 στέκια όπου τρώμε και πίνουμε… βιολογικά

Γνωρίστε επτά μέρη όπου μπορείτε να απολαύσετε βιολογικό καφέ ή σοκολάτα και νόστιμα πιάτα από αγνές πρώτες ύλες βιολογικής παραγωγής στην Αθήνα.
7 στέκια όπου τρώμε και πίνουμε… βιολογικά
του Γιώργου Κόκουβα

Ένα πολύχρωμο στέκι κοντά στην Αγία Ειρήνη μας σερβίρει «ελιξίρια» από βιολογικά φρούτα. Ένα café με κοινωνική συνείδηση ψήνει βιολογικά κέικ στην πλατεία. Στο Κολωνάκι, δύο εστιατόρια ειδικεύονται στις «οργανικές» συνταγές χωρίς να… τσιμπάνε υπερβολικά τις τιμές. Ένα μεζεδοπωλείο στα Εξάρχεια μας συστήνει έλληνες παραγωγούς και κτηνοτρόφους, μαγειρεύοντας μερακλίδικες αγνές γεύσεις. Επτά γωνιές στην Αθήνα ψηφίζουν… «βιολογία» και εμείς πιάνουμε θέση στα τραπεζάκια τους για να φάμε και να πιούμε πιο υγιεινά. 

Pure Bliss 
Ρόμβης 24, τηλ: 2103250362

Στο πιο πολύχρωμο και happy café του κέντρου, πιάνουμε θέση στα πουφ ή στον μεγάλο πάγκο εργασίας μέσα ή τραπεζάκι στον δροσερό πεζόδρομο και απολαμβάνουμε ροφήματα, σνακ, ζεστά πιάτα, κοκτέιλ, όλα βιολογικά – δεν είναι τυχαίο ότι το Pure Bliss αυτοσυστήνεται ως «biocafe». Καφές, τσάι, κέικ, έθνικ γεύσεις κινούνται αποκλειστικά σε organic «ρυθμούς», ενώ οι πρώτες ύλες και ενημερωτικά βιβλία για την υγιεινή διατροφή πωλούνται στον εσωτερικό χώρο. 

Nice’n’Easy 
Ομήρου 60 και Σκουφά, Κολωνάκι, τηλ: 210 3617201

Το feel-good στέκι του Κολωνακίου με τις κινηματογραφικές αναφορές στη διακόσμηση, φροντίζει επίσης να γεμίσει το menu του (ροφημάτων και φαγητού) με βιολογικών καταβολών προϊόντα: Αν το επισκεφθείτε για καφέ, δοκιμάστε τον «biofe», ιταλικό βιολογικό εσπρέσο με πρώτες ύλες από την Λατινική Αμερική, παγωμένο τσάι Early Grey με λεμόνι και περγαμόντο και βιολογικά αναψυκτικά ή, αργότερα το βράδυ, βιολογική ρεθυμνιακή μπύρα, ξανθιά ή μαύρη, καθώς και περίπου 20 διαφορετικές ετικέτες κρασιού βιολογικής καλλιέργειας. Όσο για τα πιάτα, δοκιμάστε βιολογικό μοσχαράκι, και πιάτα με μέλι υψηλής βιολογικής αξίας, bio παρθένο ελαιόλαδο, βιολογικά όσπρια, πίτες με χειροποίητο φύλλο και κρέατα από βιολογικά αγροκτήματα. Υπολογίστε περί τα 20-25€ για πλήρες γεύμα. Δείτε εδώ ολόκληρο το μενού.  

Μύρτιλλο 
Πλατεία 28ης Οκτωβρίου 6, έξοδος ΗΣΑΠ Ηρακλείου, τηλ: 2110123176

Το Μύρτιλλο είναι ένα all day café… με συνείδηση και μια αξιέπαινη ιδέα: Λειτουργεί με εργαζομένους που έχουν μέτριες μαθησιακές δυσκολίες ή ανήκουν σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες (σύνδρομο Asperger, κωφοί κλπ), ενώ διοργανώνει και καλλιτεχνικές εκδηλώσεις, εκθέσεις ή σεμινάρια ανοιχτά σε όλους. Όσο για τα τραπεζάκια του, αυτά γεμίζουν με ροφήματα και λιχουδιές αποκλειστικά από βιολογικές πρώτες ύλες, όπως μηλόπιτες, σκωτσέζικα scones, cup cakes, μυζηθρόπιτες, σάντουιτς, cookies και γλυκά με βιολογικές σταφίδες, βερίκοκα και μύρτιλλα. Τα εξωτερικά τραπεζάκια στην πλατεία είναι ένας επιπλέον λόγος να δοκιμάσουμε όλα τα παραπάνω και το καλοκαίρι. 

Lacandona 
Ηπίττου 4, Σύνταγμα, τηλ: 2110125653

Η κολλεκτίβα που «έσυρε τον χορό» των συνεργατικών στεκιών στην πόλη και μας έμαθε περί προϊόντων αλληλέγγυου εμπορίου, δεν είναι μόνο ένα βιολογικό παντοπωλείο, από όπου μπορούμε να προμηθευτούμε καλούδια για το σπίτι, αλλά και ένα όμορφο στέκι από όπου μπορούμε να προμηθευτούμε takeaway βιολογικό καφέ από την Αιθιοπία, τη Βολιβία, το Μεξικό, τη Νικαράγουα ή το Ελ Σαλβαδόρ, βιολογική σοκολάτα από την Βολιβία και την Δομινικανή Δημοκρατία και μπύρες από ελληνικές μικροζυθοποιίες. Φεύγοντας, μην ξεχάσετε να πάρετε πακετάκι βιολογικό ρύζι και όσπρια από μικρούς έλληνες παραγωγούς. 

Avocado 
Νίκης 30, Σύνταγμα, τηλ: 210 3237878

Η αγαπημένη γωνιά ελλήνων και ξένων vegetarians που επισκέπτονται την πόλη και ψάχνουν έναν όμορφο χώρο για να απολαύσουν ξεχωριστές γεύσεις, έχει μεγάλη ποικιλία πέρα από veggie και vegan συνταγές, και στις βιολογικές τροφές. Από το μενού του – που πλέον ισχύει και για delivery στο κέντρο – ξεχωρίζουμε την αρωματισμένη τάρτα σπανάκι από βιολογική ζύμη βρώμης, τα πιάτα με την βιολογική κινόα και το ψωμάκι από βιολογικό αλεύρι αμάρανθου, και το macrobiotic μενού με noodles, βιολογικό tofu και σάλτσα σόγιας. Υπολογίστε περί τα 15-20€ κατ’ άτομο. 

It Restaurant 
Σκουφά 29, Κολωνάκι, τηλ: 210 3635773

Ένας όμορφος χώρος με βιομηχανικό design και φωτεινούς χώρους στο Κολωνάκι μας καλεί για πρωινό ή lunch break από τη δουλειά, σερβίροντας ωραίες γεύσεις, στις οποίες περιλαμβάνονται και αρκετές βιολογικές επιλογές. Αυτές είναι η σαλάτα με βιολογικές φακές, καραμελωμένο κρεμμύδι, καρότο, ντοματίνια, σέλινο και φέτα, το άγριο ρύζι με ρόκα, παρμεζάνα, σταφίδες και σάλτσα από παλαιωμένο ξύδι, και ο βιολογικός καφές φίλτρου ή οι έξι διαφορετικές γεύσεις βιολογικού τσαγιού, που μπορείτε να απολαύσετε καθημερινά στον χώρο ή να τον πάρετε… to go για την δουλειά σας. Υπολογίστε περί τα 10€ κατ’ άτομο για ένα χορταστικό lunch break. 


Ο Αγκλέουρας 
Κωλέτη 9, Εξάρχεια, τηλ: 210 3800048

Θυμίζει περισσότερο παραδοσιακό καφενέ, αλλά στα τραπεζάκια στον «χύμα» χώρο του ή στο πλατύ πεζοδρόμιο σερβίρονται πιάτα με αγνά παραδοσιακά προϊόντα της τοπικής γεωργίας και κτηνοτροφίας. Δοκιμάστε μερακλίδικα ορεκτικά όπως χούμους με ταχίνι, ελληνική φάβα και φρέσκια πατατοσαλάτα, αλλά και μεζέδες όπως τρυφερή χοιρινή τηγανιά με πράσινες πιπεριές και θυμάρι ή λεμονάτο κοτόπουλο και συνοδεύστε τα με βιολογικό κρασί από το κτήμα Μπριντζίκη ή βιολογική Ρεθυμνιακή ή Πειραϊκή μπύρα. Υπολογίστε περί τα 15€ κατ’ άτομο.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v