Τα νέα ήθη της αθηναϊκής διασκέδασης

Το βιομηχανικό design, τα vintage έπιπλα, η χαλαρή τζαζ, τα ψαγμένα κοκτέιλ και όλες οι νέες τάσεις της αθηναϊκής διασκέδασης που τείνουν να γίνουν… νόμος.
Τα νέα ήθη της αθηναϊκής διασκέδασης
του Γιώργου Κόκουβα

Τζαζ μουσικές. Βιομηχανικό design. Καλοφτιαγμένα κοκτέιλ. Σπιτικά muffins και κυριακάτικα brunch. Δεν σας περιγράφουμε κάποιο καινούριο στέκι που άνοιξε στην πόλη. Σας περιγράφουμε κάθε καινούριο στέκι που ανοίγει στην πόλη.

Δεν είναι ότι δεν μας αρέσουν οι παραπάνω «πρώτες ύλες» - άλλωστε είμαστε πάντα από τους πρώτους που σας τα συστήνουμε στην στήλη της Εξόδου του In2life. Είναι το γεγονός ότι η παραπάνω φιλοσοφία στην διακόσμηση και την λειτουργία των café και των bars στην Αθήνα αποκτά διαστάσεις γενικευμένου κανόνα και "copy paste" αισθητικής που μας κάνει να μιλάμε για τους νέους «νόμους» της αθηναϊκής διασκέδασης. Αυτούς τους νόμους, που η αθηναϊκή νύχτα (και μαζί της όλοι εμείς) έχει αγκαλιάσει το τελευταίο διάστημα, συγκεντρώνουμε παρακάτω, για να καταγράψουμε τα καινούρια κυρίαρχα ήθη μιας πιάτσας που συνεχώς αλλάζει. Μέχρι την επόμενη μεγάλη αλλαγή, όμως, σε κάθε βόλτα μας θα συναντάμε τα εξής:

*Το βιομηχανικό design

Γυμνοί τοίχοι, σωληνώσεις, industrial λεπτομέρειες, μινιμαλισμός με vintage ή ρετρό πινελιές. Δεν υπάρχει νέο, πολλά υποσχόμενο στέκι, από αυτά που «θα συζητηθούν», που να μην έχει όλα τα παραπάνω. Αλλά πάνω απ’ όλα, οφείλει να έχει την «κορωνίδα» της συγκεκριμένης αισθητικής, τα μεγάλα ξύλινα τραπέζια μοναστηριακού ή σουηδικού τύπου, από ξύλο απλάνιστο που δένει με τους επίσης ξύλινους τοίχους με την υφή «φελλού».

*Η τζαζίζουσα μουσική

Κάποτε το mainstream τιμούσε το όνομά του και μπορούσε κανείς να το συναντήσει παντού – γι’ αυτό μιλήσαμε αναλυτικότερα σε πρόσφατο δημοσίευμα του In2life. Αυτές οι εποχές όμως έχουν περάσει ανεπιστρεπτί: Η jazz είναι το νέο mainstream. Μπορεί λοιπόν τα καθαρόαιμα jazz στέκια να έχουν σχεδόν αφανιστεί, αλλά εκατοντάδες café και μπαράκια έχουν αγκαλιάσει αυτού του είδους τη μουσική, και αυτοσυστήνονται ως «jazz/soul/funk/freestyle/swing» στιλ, με τους αντίστοιχους DJs που ξαφνικά απέκτησαν ειδίκευση σε αυτό το μουσικό φάσμα. Οφείλουμε, πάντως, να αναγνωρίσουμε πως τα συγκεκριμένα ακούσματα είναι ιδιαίτερα easylistening.

*Τα ψαγμένα κοκτέιλ

Αν διαβάσετε οποιαδήποτε «ταυτότητα» με την οποία μας αυτοσυστήνονται τα νέα bars της πιάτσας, σίγουρα σε περίοπτη θέση του κειμένου με bold γραμματοσειρά θα αναφέρονται τα «καλοφτιαγμένα κοκτέιλ» από τους κορυφαίους mixologists της μπάρας. Από κάτω, θα διαβάσετε μια εκτενή λίστα με τα βραβεία του mixologist – λέξη παντελώς άγνωστη μέχρι προ διετίας – ενώ θα περιλαμβάνονται και ενδεικτικές δημιουργίες στην signature list, που θα περιλαμβάνει απαραιτήτως μοριακά κοκτέιλ ή κοκτέιλ σερβιρισμένα σε vintage βαζάκια μαρμελάδας, που στην πλειοψηφία τους, θα περιλαμβάνουν και τη μαρμελάδα.

*Το Foursquaring

Έχετε δίκιο, ο κόσμος δεν χορεύει πια στα bars. Ούτε κερνά σφηνάκια στις μπάρες, ούτε φλερτάρει με τις διπλανές παρέες. Δεν έχει πλέον χρόνο γι’ αυτά, διότι φροντίζει για το «άλλο» socializing, αυτό που διαμείβεται στα smartphones στις παλάμες του καθενός. Η πρώτη υποχρέωση κάθε θαμώνα που καταφθάνει σε ένα bar είναι να κάνει check in, να βαθμολογήσει το μέρος, να ταγκαριστεί στο Facebook με τους φίλους του και να φωτογραφίσει το κοκτέιλ του. Μετά, ίσως να ρίξει και μια ματιά τριγύρω.

*Το social flirting

Αν δεν προλάβει να ρίξει εκείνη την ματιά τριγύρω που λέγαμε, δεν πειράζει: Το φλερτ πλέον, αν παρατηρήσετε καλά, γίνεται πια με διαφορετικό τρόπο. Οι singles ανάμεσά μας πιθανότατα θα το γνωρίζετε ήδη. Οι υπόλοιποι μάθετε πως η νέα ένοχη απόλαυση κατά την διάρκεια της εξόδου είναι το Tinder και οι παρόμοιας λογικής εφαρμογές dating. Κάνετε log in, βλέπετε ποιοι είναι διαθέσιμοι και σε πόση απόσταση από εσάς, τσεκάρετε φωτογραφίες και πιθανώς κοινούς γνωστούς και… στέλνετε «καρδούλες». Η εποχή των… ανοιχτών Bluetooth ξαναζεί, απλώς αυτή τη φορά γίνεται πολύ πιο οργανωμένα.

*Τα συχνά live gigs

Δεν μας χαλάει καθόλου η νέα τάση της νύχτας, που θέλει όχι μόνο τις μουσικές σκηνές, αλλά και τα περισσότερα bars, τα café, τις αυλές, τα συνοικιακά στέκια να διοργανώνουν μικρά live ακόμη και μεσοβδόμαδα. Από μια παρέα με κιθάρες ή μπουζούκια σε μια «χύμα» αυλή στο Μεταξουργείο μέχρι τις indie ελληνικές μπάντες στο Μοναστηράκι ή κάποιο jazz trio στην Αγία Ειρήνη, τα μαγαζιά γίνονται όλο και πιο «κοινωνικά» όσον αφορά την «ζωντάνια» τους, και μας επιτρέπουν να απολαύσουμε μικρά (ή μεγαλύτερα) πάρτι, και το κυριότερο, χωρίς είσοδο.

*Η συνεργατική φιλοσοφία

Μία από τις επίσης κορυφαίες ανερχόμενες τάσεις στην αθηναϊκή (και όχι μόνο) διασκέδαση είναι αναμφισβήτητα η «συνταγή της κολεκτίβας» που συναντάται τα τελευταία δύο χρόνια σε ολοένα αυξανόμενες γωνιές, τις οποίες στήνουν παρέες με σκοπό να μοιραστούν τα κέρδη χωρίς σχέσεις αφεντικών-υπαλλήλων. Στενά συνυφασμένες με τις κολεκτίβες είναι η υποστήριξη μικρών παραγωγών, προϊόντων fair trade και η διατήρηση πολύ χαμηλών τιμών, τις οποίες με τη σειρά μας χαιρετίζουμε, όπως είχαμε γράψει εδώ και εδώ

*Η «σπιτική» συνταγή

Εκεί που κάποτε ένα «hip» στέκι όφειλε να έχει και μια λίστα με γκουρμέ μεζεδάκια ή πιάτα fusion κουζίνας, τώρα φιγουράρουν απαραιτήτως τα σπιτικά γλυκά, το κέικ της γιαγιάς, τα σπιτικά γλυκά του κουταλιού και, πάνω απ’ όλα, η σπιτική λεμονάδα. Μοναδική ημέρα παρέκκλισης από την ελληνική παράδοση είναι η Κυριακή, ημέρα κατά την οποία πλέον κάθε café που σέβεται τον σύγχρονο εαυτό του οφείλει να θεσπίσει ένα brunch menu με burgers και αυγά benedict.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v