Μαρούσι: Βόλτες, φαγητό και ποτό στα Βόρεια

Μια νέα πιάτσα με δυναμική αναπτύσσεται στα Βόρεια Προάστια. Βολτάρουμε στο Μαρούσι και ανακαλύπτουμε τα καλύτερα στέκια για ποτό και φαγητό.
Μαρούσι: Βόλτες, φαγητό και ποτό στα Βόρεια
του Νικόλα Γεωργιακώδη

Εδώ και χρόνια παρέμενε στωικά στην σκιά της κοσμοπολίτικης Κηφισιάς, όμως σιγά σιγά ολοένα και περισσότερος κόσμος ανακαλύπτει ότι το Μαρούσι, πέρα από εμπορικό κέντρο (βλ.The Mall), έχει να προτείνει μερικές άκρως ενδιαφέρουσες εναλλακτικές για χαλαρό ποτάκι, φαγητό με νόημα, ακόμα και clubbing.

Απέχοντας μόλις 20 λεπτά από το κέντρο της πόλης με το τρένο, η ταχύτατα αναπτυσσόμενη περιοχή των Βορίων Προαστίων κρύβει μπόλικα μικρά και μεγάλα μυστικά για τον καθένα. Αξίζει να τα ανακαλύψετε.

Cocktail, ροκ και μπύρες κοντά στον σταθμό

Κατεβαίνοντας από το τρένο του ΗΣΑΠ στο Μαρούσι, οι επιλογές για bar-hoping είναι λίγες και καλές, ενώ φαίνεται να προσανατολίζονται σε ροκ μονοπάτια.

Το Blueprint (Βασιλίσσης Σοφίας 17, τηλ: 6129293) είναι ίσως το πιο εμβληματικό μαγαζί της περιοχής. Με ιστορία που μετράει δέκα (και βάλε) χρόνια, η θρυλική αυτή μπυραρία δανείζεται το όνομά της από τον ομώνυμο πρώτο δίσκο του θρυλικού κιθαρίστα Rory Gallagher και όπως θα περίμενε κανείς η διακόσμηση και η ατμόσφαιρα κινούνται σε ανάλογο ύφος. Ξύλινοι πάγκοι, video wall που προβάλει live rock συναυλίες και ροκ αντίκ διακόσμηση από συλλογές και παλαιοπωλεία. Το soundtrack περιλαμβάνει αυθεντικές ροκιές από 70’s, 80’s και 90’s και η… κάβα παραπάνω από δεκαπέντε ετικέτες μπύρας και πολύ ιδιαίτερα cocktails. Διαλέγετε και παίρνετε. Το ποτό κοστίζει 7€, ενώ το cocktail της ημέρας κοστίζει 6€.

Στο ίδιο ροκ κλίμα και το The Edge Rock Café (Διονύσου 9, τηλ: 21 0805 4501), το οποίο άνοιξε τις πύλες του πριν από δύο χρόνια και μέχρι στιγμής τα καταφέρνει περίφημα. Ξύλινα τραπεζάκια και καρέκλες, πέτρινοι τοίχοι γεμάτοι αφίσες από ροκ και μέταλ μπάντες και συλλεκτικά βινύλια, μια μεγάλη οθόνη HD για να δείτε τα video clips… όπως πρέπει και συχνά events με ζωντανές εμφανίσεις από ροκ μπάντες. Κάθε μέρα «παίζει» και ένα διαφορετικό event/αφιέρωμα σε κάποια κλασσική εποχή ή συγκρότημα, ενώ δεν είναι λίγες οι φορές που στην οθόνη φιλοξενούνται αγώνες ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων, δίνοντας νόημα στην φράση «μέταλ, μπύρα, γκολ!». Κάθε Τρίτη το Edge δηλώνει Happy και σερβίρει απλά ποτά με 5€ και μεγάλη μπύρα Βεργίνα lager με 3€.


Αλλάζουμε κλίμα και ετοιμαζόμαστε για κοκτειλοκατάνυξη σε ένα συμπαθέστατο μαγαζάκι το οποίο θυμίζει αρκετά παριζιάνικο μπιστρό. Το Jolie Mome (Θέμιδος 4, τηλ: ) κοντά στον ηλεκτρικό, είναι ένα παρεΐστικο μπαράκι με δυνατή μπάρα και ψαγμένους soul-funky-jazz ήχους στο soundtrack. Ό,τι πρέπει δηλαδή για να απολαύσετε τα υψηλών προδιαγραφών cocktails του (ξεχωρίζουν εύκολα τα Jerry Thomas Fusion, Ginger Bramble, Fresh lady και Remember the name με bourbon) τα οποία κοστίζουν μόλις 5€ έκαστο. Ναι, τιμές happy hour… κάθε ώρα. Πολύ «ωραίο γκομενάκι» λοιπόν, αυτό το μπαρ (όπως αποδίδεται σε ελεύθερη μετάφραση το όνομά του).


Ακόμα ένα γαλλόφωνο μαγαζί (τουλάχιστον όσον αφορά στο όνομά του) μας κακομαθαίνει λίγο πιο κάτω, στην οδό Δήμητρος. Το L' Ambassadeur (τηλ: 21 0612 2147), είναι ένα κλασικό στέκι μπυρόφιλων με ψηλά σταντ για τους λάτρεις του ζύθου και δερμάτινους καναπέδες για τους φίλους της… μάσας. Ικανοποιητική ποικιλία σε ετικέτες μπύρας (παραπάνω από πενήντα) και εκλεκτά εδέσματα για να τις συνοδέψετε όπως το εκπληκτικό burger και η ποικιλία των κρεατικών.


Στον πιο εμπορικό δρόμο της περιοχής, στην Ερμού, το Faltso Bar (Ηλία Διάμεση 5-7, τηλ: 2108020225) δεν φαλτσάρει καθόλου. Αντιθέτως διαθέτει πλήρη αρμονία σε όλα τα επίπεδα. Όμορφη διακόσμηση με συνδυασμό πέτρας και ξύλου στην οροφή, αναπαυτικούς καναπέδες για καφεδάκι και σούπερ cocktails από τους εξειδικευμένους bartenders με έμφαση στο τζιν (διαθέτει περί τις 40 ετικέτες παρακαλώ!). Η μουσική φλερτάρει με τα όρια του freestyle, ενώ αν θέλετε βοήθεια με τα cocktails προτείνουμε τα G'Mine, Blue Gin και Perberry. Κάθε Τρίτη τα cocktails κοστίζουν 6,5€ από 8€.


Πολυσυλλεκτικές γεύσεις

Θέλετε γκουρμέ ιταλικό; Θα το βρείτε. Θέλετε έθνικ γεύσεις; Θα τις βρείτε και αυτές. Παραδοσιακό σουβλάκι; Και από αυτό έχει. Wine bar; Αμέ. Το Μαρούσι τα καταφέρνει περίφημα στο να ικανοποιήσει τις γαστριμαργικές μας απαιτήσεις.

Στο Άνετον (Στρ. Λέκκα 19, τηλ: 2108066700), για παράδειγμα, ένα από τα πιο «δυνατά» εστιατόρια των Βορείων Προαστίων, ο Βασιλης Καλλίδης δημιουργεί γεύσεις βασισμένες στην ελληνική κουζίνα, προσθέτοντας ένα μοντέρνο twist. Η ατμόσφαιρα θυμίζει 60’s, ο χώρος είναι αρκετά cosy και τα πιάτα εξαιρετικά. Δοκιμάστε οπωσδήποτε ταρτάρ μόσχου, τραγανές τηγανιτές πατάτες με αυγό, ψητό ψαρονέφρι με πουρέ σελινόριζας και καραμελωμένα κεφτεδάκια. Οι τιμές αξιοπρεπέστατες, περί τα 25€ ανά άτομο με κρασί.


Το Dal Professore (Διονύσου 47 & Χατζηαντωνίου, τηλ: 6149000) πάλι, σε μια πανέμορφη μονοκατοικία με αυλή είναι ίσως το καλύτερο εστιατόριο ιταλικής παραδοσιακής κουζίνας. Μην αμελήσετε να δοκιμάσετε τα ολόφρεσκα ravioli με σπανάκι και ρικότα σε ροζέ σάλτσα, το αρκούντως ζουμερό και καλομαγειρεμένο risotto ai gamberetti με φρέσκιες γαρίδες και τις παπαρδέλες με rutiche με μπουκίτσες κρέατος και παντσέτα σε σάλτσα ραγού. Επίσης γευστικό και αρωματικό το cocktail di gamberetti με κόκκινη σάλτσα από τα ορεκτικά, καθώς και τα λαχανικά σχάρας με καπνιστή σκαμόρτσα. Τιμές, περί τα 37€ ανά άτομο με κρασί.


Σε πιο έθνικ κλίμα, το Altamira (Περικλέους 28, τηλ: 2106128841, 2106142767) σερβίρει παραδοσιακές γεύσεις από τις κουζίνες του Μεξικού, της Ινδίας, των αραβικών χωρών και της νοτιοανατολικής Ασίας σε ένα όμορφο και ατμοσφαιρικό περιβάλλον ( 25€ ανά άτομο), ενώ λίγο πιο κάτω το κοτόπουλο κεμπάπ (πιθανώς και η χορεύτρια) στον ανατολίτη Κήπο της Εδέμ (Περικλέους 24, τηλ: 210 6146806) θα σας κάνει να παραμιλάτε σε αυτό το τίμιο λιβανέζικο εστιατόριο.

Στο τέλος του πεζοδρόμου Ερμού, το Posto σερβίρει στο όρθιο (ή στο καθιστό αν θέλετε να κάτσετε στα σταντ κάτω από τις σόμπες) το καλύτερο σουβλάκι της περιοχής εδώ και πολλά χρόνια. Θρυλικός ο γύρος κοτόπουλο, εξίσου νόστιμα και ζουμερά τα μπιφτέκια κοτόπουλο σε μερίδα ή σε πίτα και αρκετά καλό το κεμπάπ. Ιδανική επιλογή για «κάτι στο χέρι» μετά από υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, για να «στρώσει το στομάχι». Το τυλιχτό κοστίζει 2,30€.



Καθώς απομακρυνόμαστε από το κέντρο, ανακαλύπτουμε ένα σχετικά «φρέσκο» wine bar στον χώρο του παλιού Village (νοσταλγία) στο Πολύδροσο. Το Bottega κινείται στο μεσοδιάστημα μπαρ και εστιατορίου, διαθέτει μεγάλη λίστα κρασιών με περί της 80 ετικέτες από ελληνικούς και διεθνείς αμπελώνες δια χειρός Γιώργου Σπύρου, ενώ ο σεφ Πέτρος Κοσμόπουλος είναι υπεύθυνος για το ευέλικτο μενού, βασισμένο σε ευρωπαϊκές γεύσεις. Industrial design, μοναστηριακά τραπέζια, απαλός φωτισμός και μια μικρή βιτρίνα ιταλικού μπακάλικου για να διαλέξετε ποικιλίες τυριών ή αλλαντικών συνθέτουν το συμπαθητικό εσωτερικό αυτού του όμορφου wine bar. Για ένα κανονικό μενού (προτείνουμε carpaccio μοσχαρίσιο, ποικιλία αλλαντικών/τυριών, ριζότο με σαφράν και κριθαρότο με καπνιστό λουκάνκο Τοσκάνης) συνοδεία ενός ποτηριού κρασιού θα πληρώσετε περίπου 25€.


Μια νέα πιάτσα αναπτύσσεται…

Στην Αγίου Κωσταντίνου τα μπαράκια και τα εστιατόρια αυξάνονται και πληθύνονται, μετατρέποντας ταχύτατα την οδό που συνδέει το Μαρούσι με την Πεύκη σε πιάτσα των Βορείων Προαστίων.

Το Saint's Bar + Pizza (Αγ. Κωνσταντίνου & Ηφαίστου 2, τηλ: 210 6100186) είναι ένα άκρως συμπαθητικό μπαράκι στα πρότυπα της νέας μόδας των bar restaurants ιταλικού προφίλ με τραπεζάκια έξω και όμορφο εσωτερικό χώρο. Οι πίτσες του είναι εξαιρετικές (δοκιμάστε την BBQ, ενώ εξίσου καλές είναι και οι σαλάτες (περί τα 15€ ανά άτομο). Εξίσου όμορφο είναι και το Bookabar (Αγ. Κωνσταντίνου 50), το οποίο κινείται στο ίδιο μοτίβο (πίτσα και ποτάκι) και διαθέτει εξαιρετικά cocktails.

Ό,τι πρέπει για χειμερινό ποτάκι είναι το Imagine (Αγίου Κωνσταντίνου 40), το οποίο σερβίρει όμορφα cocktails μαζί με λαχταριστά fingerfood. Η μουσική κινείται σε jazz μονοπάτια, ενώ συχνά πυκνά διοργανώνονται live εμφανίσεις με jazz, funk και rock μπάντες και θεματικές βραδιές με μουσικές ανά δεκαετία. Τα cocktails κοστίζουν 7€, ενώ τις καθημερινές 5 με 8 έχει happy hour με 5€ το cocktail.


Στην συμβολή της Αγίου Κωσταντίνου με την Κηφισιάς, το The Ivy είναι ένα ακόμα bar restaurant με ενδιαφέρουσα δημιουργική κουζίνα (τις Παρασκευές έχει και sushi το μενού) και σήμα κατατεθέν του τα house parties. Πρόσφατα άνοιξε λίγο πιο δίπλα, στο νούμερο 56 το ?Who’s με ξεσηκωτική μουσική και ωραία cockatils, ενώ το Guess Music Club (Αγ. Κωνσταντίνου 40, τηλ: 694 421 4949) διοργανώνει μερικά από τα πιο δυνατά mainstream parties.

Συνεχίζοντας γαστριμαργικά, η Κρήσσα Γη (Αγίου Κωνσταντίνου 23, τηλ: 21 0805 6666), σερβίρει αυθεντική κρητική κουζίνα (χοχλιοί, καλτσούνια, ντοματοκεφτέδες) και τα καταφέρνει περίφημα (20€ ανά άτομο με κρασί), ενώ το Cook & Grill (Αγίου Κωνσταντίνου 32, τηλ: 21 0610 4444) είναι ένα μοντέρνο και πολύ περιποιημένο ταχυφαγείο με έμφαση στο κρέας. Οι μερίδες του είναι γενναίες (δοκιμάστε τα χοιρινά σουβλάκια) και οι σαλάτες του εκπληκτικές (ξεχωρίζει η Ceasar’s και η ομώνυμη δική τους). Τιμές περί τα 20€ ανά άτομο με κρασί. Το… ψήσιμο συνεχίζεται στο Green & Barbeque (Αγ. Κωσταντίνου 45, τηλ: 2108051400), το οποίο διαθέτει φοβερό μοσχαρίσιο σουβλάκι, μεταξύ άλλων, σε ικανοποιητικές τιμές (12€ ανά άτομο με κρασί).

Τέλος, το Pausa Il Ristorante Rosso (Αγ. Κωνσταντίνου 46 & Ηφαίστου 3, τηλ: συνεχίζει να εξελίσσει την ιταλική του κουζίνα προσθέτοντας συνεχώς νέα πιάτα στο μενού, παραμένοντας πιστό όμως στην ιταλική παράδοση. Ο χώρος είναι προσεγμένος, ενώ από το μενού προτείνουμε τις νόστιμες μπρουσκέτες με μοτσαρέλα, τοματίνια και βαλσάμικο, την ανάμεικτη σαλάτα με Pecorino Sardo, αβοκάντο, καβουρδισμένα αμύγδαλα, και τριμμένο κολοκύθι σε βινεγκρέτ από μουστάρδα και τις Tagliatelle με Prosciutto Parma, μανιτάρια porcini και ελαφριά κρέμα παρμεζάνας. Περί τα 27€ ανά άτομο με κρασί.

Χαμός στα… πέριξ

Αν και τυπικά δεν περιλαμβάνονται στα… χωρικά ύδατα του Αμαρουσίου, αλλά σε εκείνα της Πεύκης, παρ’ όλα αυτά τα συνιστούμε ανεπιφύλακτα μιας και απέχουν ελάχιστα από το κέντρο του. Ο λόγος για τα δύο μπαράκια της Περικλέους, τα οποία έχουν εξελιχθεί σε hot spot της περιοχής και κάθε μέρα επικρατεί σε αυτά το έλα να δεις. Στο Καραμούζα (Περικλέους 42, τηλ: 21 3025 4835), το industrial mood, τα συχνά lives και τα φοβερά cocktails που ξεκινούν από 6,5€ είναι μερικά μόνο από τα στοιχεία που προκαλούν κοσμοσυρροή μέσα και έξω από τον χώρο του, ενώ κάτι αντίστοιχο επικρατεί και στο άρτι αφιχθέν Moufa Bar λίγο πιο κάτω, ένα καλοστημένο μπαράκι (καθόλου… μούφα) με λιτή και έξυπνη διακόσμηση (ωραία τα stencils με ροκ σταρ στους τοίχους με αποκορύφωμα το… κωλόχερο του Johny Cash) και δυνατές ροκ μουσικές στα πικάπ.


Επίσης:

* Για σούπερ σπιτικά γλυκά, αναζητήστε το Πανόραμα (Βασιλίσσης Σοφίας 24, τηλ: 2108027230). Τα τρίγωνα, το γαλακτομπούρεκο, το τσουρέκι και το κανταΐφι με κρεμ μπρουλέ είναι από… άλλον πλανήτη.

* Το καλύτερο ψωμί της πόλης (ή τουλάχιστον ένα εκ των κορυφαίων) θα το βρείτε στον φούρνο Αμαρούσιον (Βασιλίσσης Σοφίας 49, τηλ: 8020407): λευκό αφράτο, με ζινό προζύμι, σταρένιο, καλαμποκένιο, παραδοσιακό. Όποιο και αν πάρετε, η ποιότητά του είναι κορυφαία.

* Κορυφαίο "βρώμικο" θα δοκιμάσετε στο "Ξύλινο" στη συμβολή της Αγ. Κωσταντίνου με την Κηφισιάς. Μια... ξύλινη καντίνα με φοβερό καλαμάκι κοτόπουλο και απίστευτη παντσέτα. Απαραίτητη μια επίσκεψη εδώ μετά από ξενύχτι για να στρώσει το στομάχι.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v