Ντίσκο: Κολλημένοι με την (ντισκο)μπάλα

Τι ντίσκο; Ντίσκο με δερμάτινους καναπέδες, εκτυφλωτικά χρώματα να αναβοσβήνουν στην πίστα, DJ να κάνουν αφιερώσεις από τα μικρόφωνα, Gloria Gaynor και Αλέξια; Ακριβώς έτσι. Ποιος φοβάται τα 80s; Η αθηναϊκή νύχτα, πάντως, σίγουρα όχι.
Ντίσκο: Κολλημένοι με την (ντισκο)μπάλα
της Ηρώς Κουνάδη

Τι ήταν τα 80s; Κιτς, πολύχρωμα, απενοχοποιημένα, αστραφτερά, κεφάτα. Τι είναι η Αθήνα τώρα; Τίποτα απ’ όλα αυτά. Γι’ αυτό, πιθανότατα, λίγο κόσμο εξέπληξε η είδηση για την νέα ντίσκο, με την τεράστια πίστα και τα θεματικά, πολύχρωμα πάρτι, που άνοιξε πριν από λίγες εβδομάδες τις χρωματιστές πόρτες της. Η αναβίωση της ντίσκο κουλτούρας «συμβαίνει» εδώ και λίγα χρόνια, κι είναι τώρα πιο απαραίτητη παρά ποτέ. Γιατί χρειαζόμαστε επειγόντως πίσω τον αυτοσαρκασμό, το απροσποίητο κέφι και το ανεπιτήδευτο χιούμορ της εποχής. Και επίσης γιατί το Stayin’ Alive δεν ταίριαζε ποτέ περισσότερο ως soundtrack στην αθηναϊκή νύχτα.

Προβάρουμε, λοιπόν, τις YMCA φιγούρες μας, ξεθάβουμε στέκες, κολάν και εκτυφλωτικά φούξια ρούχα από τις ντουλάπες και «πάμε να κουνηθούμε κάτω απ’ τη ντισκομπάλα τώρα που ο DJ μιξάρει Colegiala» (που λέγαν’ και τα Ημισκούμπρια

Disco Studio 54 Athens
Πλαζ Αγίου Κοσμά, Ελληνικό, 2η στάση τραμ Άγιος Κοσμάς, τηλ.: 2107666959, 6973369063
Ανοιχτά: Παρασκευή και Σάββατο
Τιμές: Είσοδος 10€, μπουκάλι σε τραπέζι 90€


Κατακόκκινες δερμάτινες πολυθρόνες βγαλμένες από όνειρο του Andy Warhol. Τεράστια, φωτιζόμενη από εκατοντάδες νέον λαμπάκια, πίστα 70 τετραγωνικών μέτρων –ναι, αν αναρωτιέστε είναι η μεγαλύτερη στην Ελλάδα. Οκτώ αστραφτερές ντισκομπάλες. Ασπρόμαυρες φωτογραφίες disco fever από το θρυλικό studio 54 της Νέας Υόρκης να ντύνουν από το πάτωμα μέχρι το ταβάνι τους τοίχους. Δερμάτινοι μαύροι καναπέδες με λεοπάρ μοτίβα. Αυτά από άποψη διακόσμησης. Προσθέστε μερικούς από τους διασημότερους DJ’s της αθηναϊκής σκηνής των 80s (DJ Palmer, Spyros Kalyvas, Ksipo και άλλους) στα decks, πολύ 80s vibe και πολλούς διαγωνισμούς χορού σαν αυτόν που κέρδισε ο John Travolta στο Pulp Fiction με έπαθλα και δώρα για τους νικητές, κι έχετε το τέλειο μείγμα για μια αυθεντική ντίσκο. Εντάξει, τα χορευτικά shows πίσω από τις μεταλλιζέ μπάρες προσθέτουν μια 90s πινελιά, που ταιριάζει όμως ωραία. 

Disco Boom Boom
Λεωφ. Θησέως & Λεωφ. Ποσειδώνος, Τζιτζιφιές, τηλ.: 2109414925, 6932210458
Ανοιχτά: Παρασκευή και Σάββατο
Τιμές: Είσοδος με ποτό 15€, για φοιτητές τις Παρασκευές 10€


Τι κάνει μια ντίσκο… cult; Όχι, δεν είναι η μεγάλη πίστα, οι μεγάλοι καθρέφτες, οι δερμάτινοι καναπέδες γύρω της και το σερί I Will Survive - YMCA - Stayin’ alive στο set list. Δεν είναι καν οι τυπωμένες σε χαρτί Α4 προειδοποιήσεις ότι «απαγορεύονται τα ποτά στην πίστα και το τραινάκι»! Είναι ο DJ της, η προσωποποίηση των 80s που λέγεται Soulis V, που ξεσηκώνει ολόκληρο το μαγαζί με αφιερώσεις όπως «ο Γιάννης χαρίζει αυτό το τραγουδάκι στην Κούλα με πολύ looove» και παραινέσεις του τύπου «πάμε, όλα τα μωρά στην πίστα». Η Boom Boom δεν είναι άλλη μια «αναβιωμένη» ντίσκο του 2011. Είναι πραγματική χρονομηχανή. Μια δοκιμή θα σας πείσει. 

Vinilio
Λεωφ. Ποσειδώνος 33, Γλυφάδα (στο υπόγειο του ξενοδοχείου «Εμμαντίνα»), τηλ.: 210 9681056, 6984258777
Ανοιχτά: Τετάρτη έως Κυριακή
Τιμές: Είσοδος με ποτό 10€ Παρασκευές και Σάββατα, 5€ τις υπόλοιπες μέρες

Κατηφορίζεις το δρομάκι που οδηγεί στο υπόγειο, στο πλάι του ξενοδοχείου Εμμαντίνα, περνάς την είσοδο και… τηλεμεταφέρεσαι σε άλλη εποχή: Έντονα χρώματα παντού, από την μπάρα μέχρι τις τουαλέτες, πιο-κόκκινοι-δε-γίνεται δερμάτινοι καναπέδες, καθρέφτες σε όλους τους τοίχους, πορτρέτα μεγάλων καλλιτεχνών που σημάδεψαν τις δεκαετίες της disco μουσικής ζωγραφισμένα, θα έλεγε κανείς, με φωσφοριζέ μαρκαδόρο επάνω τους, θαμώνες όλων των ηλικιών να χορεύουν ασταμάτητα κάτω από την γιγάντια ντισκομπάλα που πλαισιώνεται από ψυχεδελικά χρώματα και σχέδια. Όλα συνθέτουν τη χαρούμενη, pop art εικόνα της χαμηλοτάβανης ντίσκο που επιμένουμε να αγαπάμε στο πέρασμα των δεκαετιών. Η μουσική κινείται ευέλικτα ανάμεσα στα 60s, τα 70s και τα 80s, με ξένα αλλά και ελληνικά, πολυαγαπημένα, κομμάτια (σκεφτείτε «Το Κορίτσι του Μάη» και «Καλοκαιρινές Διακοπές για Πάντα») και μιξάρεται αυστηρά και μόνο από βινύλια –εξ ου και το όνομα της ντισκοτέκ. 

33 Στροφές
Αντήνορος 42, Παγκράτι, τηλ.: 2107250000
Ανοιχτά: Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή
Τιμές: Είσοδος με ποτό 15€ τα Σάββατο, 10€ Παρασκευή και Κυριακή. Μπουκάλι σε τραπέζι με παρελκόμενα fingerfood από 80€.

Είναι sui generis, και μας αρέσει γι’ αυτό. Η πρώτη εντύπωση που δίνει στους νεοφερμένους που κατεβαίνουν τα σκαλοπάτια της, για να βρεθούν στο ευρύχωρο υπόγειο, είναι ότι πρόκειται για ένα υβρίδιο μεταξύ αυθεντικής ντισκοτέκ και «κέντρου διασκεδάσεως» από εκείνα με τα γαρύφαλλα και τα πιάτα που έσπαγαν με θόρυβο υπό τους ήχους λαϊκής μουσικής την δεκαετία του ’80. Αυτό, όμως, μόνο από χωροταξικής άποψης. Το soundtrack αποτελούν αυστηρά και μόνο disco επιτυχίες από τα 70s και τα 80s, τις οποίες επιλέγει και μιξάρει προσεκτικά από βινύλια ο DJ Nicola Lavaca. Ο μέσος όρος ηλικίας των θαμώνων είναι ανεβασμένος σε σχέση με τις υπόλοιπες αθηναϊκές ντίσκο, αυτό όμως δε σημαίνει ότι στην πίστα δεν γίνονται εντυπωσιακοί διαγωνισμοί για την καλύτερη α λα Travolta φιγούρα –τουναντίον. Αν πεινάσετε, έχετε να διαλέξετε ανάμεσα σε ωραιότατο fingerfood και… καλοψημένο σουβλάκι. Είπαμε, είναι sui generis και γι’ αυτό την αγαπάμε. 

La Boom
Καρνεάδου 25-29 (εμπορικό κέντρο Λαιμού), Κολωνάκι, τηλ.: 210 7216404, 6974024795
Ανοιχτά: Τετάρτη έως Σάββατο
Τιμές: Είσοδος με ποτό 15€ (ισχύει για την La Boom και το παρακείμενο dance club Animal). Μπουκάλι σε τραπέζι 110€
Η ντίσκο του Κολωνακίου που διανύει ήδη την δεύτερη χρονιά επιτυχημένης λειτουργίας –αφού μετακόμισε για να ξεκαλοκαιριάσει στον χώρο του Γαλάζιου, στην Παραλιακή– πηγαίνει την έννοια της χρονομηχανής ένα βήμα παραπέρα: επικοινωνώντας με το παρακείμενο dance club Animal προσφέρει στους θαμώνες της ένα «παράθυρο στον χρόνο». Ανοίγεις την πόρτα και ρίχνεις μια ματιά στον τρόπο και τις μουσικές με τις οποίες διασκεδάζει ο κόσμος το 2011, κλείνεις την πόρτα και είσαι πάλι στο 1985. Ακούς Lambada, Michael Jackson και Αλέξια (Τα Κορίτσια Ξενυχτάνε) και χορεύεις –λιγάκι στριμωγμένος είναι η αλήθεια– παρέα με 30άρηδες νοσταλγούς του rock and roll. Κι αν βαρεθείς, μία και μοναδική πόρτα σε χωρίζει από τα τελευταία hits του David Guetta.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v