«Νησιώτικα» μπαράκια: Το καλοκαίρι (παρα)μένει Αθήνα

Μια καταπράσινη αυλή που έγινε talk of the town, μία ολοκαίνουρια κυκλαδίτικη ταράτσα και τρεις θαλασσινές διευθύνσεις υπόσχονται ότι, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, τα φθινοπωρινά ξενύχτια μας στην Αθήνα θα μυρίζουν καλοκαίρι.
«Νησιώτικα» μπαράκια: Το καλοκαίρι (παρα)μένει Αθήνα
της Ηρώς Κουνάδη

Κάτι ο δεύτερος γύρος της τσιγαρο-απαγόρευσης και οι συζητήσεις που προκάλεσε, κάτι η επιστροφή από τις διακοπές που κάνει τον Σεπτέμβριο να μοιάζει μελαγχολικός όσα χρόνια κι αν έχουν περάσει από την τελευταία φορά που πήγαμε σχολείο, οι ταράτσες και οι αυλές της Αθήνας άρχισαν πάλι να γεμίζουν –ή μήπως δεν άδειασαν ποτέ; Καθώς, όμως, πιάνει να φθινοπωριάζει, η απλή θέα στον αττικό ουρανό –άντε και στη φωτισμένη Ακρόπολη– δε μας αρκεί. Θέλουμε αύρα καλοκαιριού, χτιστά καναπεδάκια, κυκλαδίτικες καμάρες να γεμίζουν τον χώρο που περισσεύει από τις φουντωτές μπουκαμβίλιες. Θέλουμε να νιώθουμε ότι επιστρέψαμε στο νησί –ή ακόμα καλύτερα ότι δε φύγαμε ποτέ.

Κι επειδή οι ιδιοκτήτες των αθηναϊκών μπαρ είναι άνθρωποι με κατανόηση –ή απλά ζουν στην ίδια πόλη και μοιράζονται τις ίδιες ανησυχίες με τους πελάτες τους– που αφουγκράζονται τα σημεία των καιρών, δύο ριζικές ανανεώσεις σε δύο αγαπημένα στέκια και τρεις σταθερές αξίες εγγυώνται πως τα φετινά φθινοπωρινά βράδια στην πόλη θα έχουν… άρωμα καλοκαιριού.

Cocktail’s Code
Τριπτολέμου 35, Γκάζι, τηλ.: 210 3458110

Το αγαπήσαμε για τα εξαιρετικά κοκτέιλ του, τις freestyle μουσικές και την ιδιαίτερη διακόσμηση, που το κατέτασσαν ήδη από το 2007 ανάμεσα στα πιο ιδιαίτερα μπαράκια της ανερχόμενης τότε πιάτσας του Γκαζιού. Πριν από λίγες μέρες, το κλασικό πλέον στέκι της Τριπτολέμου ανανεώθηκε ριζικά, κι αφού εγκατέστησε ένα πρωτότυπο αθηναϊκό Sim City στο ταβάνι του εσωτερικού του χώρου, απέκτησε μία εντελώς κυκλαδίτικη αυλή και μια ζεν, κατάλευκη ταράτσα.

Χτιστά πεζούλια με πολύχρωμες μαξιλάρες, ασβεστωμένα σκαλοπάτια, κυκλαδίτικες καμάρες, φουντωτές μπουκαμβίλιες κι αρμονικές καμπύλες στα στηθαία συνθέτουν ένα απόλυτα καλοκαιρινό σκηνικό, που ευωδιάζει Αιγαίο. Το εξίσου καλοκαιρινό soundtrack κινείται σε 90s μονοπάτια, με pop ηχοχρώματα και πολλές funky διασκευές.

Τα κοκτέιλ παραμένουν, εννοείται, στα υψηλά στάνταρ που έχουμε συνηθίσει από το «παλιό» Code, ενώ ο κατάλογος ανανεώνεται αυτές τις μέρες, για να συμπεριλάβει πολλές διαφορετικές εκδοχές των αγαπημένων μας συνταγών. Το απλό ποτό κοστίζει 7 ευρώ, ενώ τα κοκτέιλ 9 ευρώ.

Για να γιορτάσει την ολική μεταμόρφωσή του, το Code ετοιμάζει ένα Grand Opening πάρτι, την Δευτέρα 27 Σεπτεμβρίου, από τις 21.00 το βράδυ μέχρι το επόμενο πρωί. Θα σας δούμε εκεί.

6 D.O.G.S.
Aβραμιώτου 6-8, Μοναστηράκι, τηλ.: 210 3210510

Πέρυσι τέτοια εποχή γράφαμε για την εκ βάθρων μεταμόρφωση της Αβραμιώτου, τα μπαράκια της οποίας «συγχωνεύθηκαν» σε ένα café- μπαρ- γκαλερί- συναυλιακό χώρο (ο Art Director Κωνσταντίνος Δαγριτζίκος μας απαγόρευσε την χρήση του όρου «πολυχώρος»).

Λιγότερο από ένα χρόνο αργότερα, το 6 D.O.G.S. καταλαμβάνει μια από τις πρώτες θέσεις στις λίστες με τα αγαπημένα spots των Αθηναίων, φιλοξενεί μερικά από τα καλύτερα events της πόλης –μεταξύ των οποίων τα Swap not Shop και το Κυριακάτικο barbecue– και έχει πλέον «στο βάθος» έναν πανέμορφο, καταπράσινο κήπο.

Η είδηση έκανε τον γύρο της Αθήνας ήδη από την πρώτη εβδομάδα λειτουργίας του: πίσω από το 6 D.O.G.S. βρίσκεται η πιο όμορφη αυλή της πόλης. Μικρά ξύλινα τραπεζάκια με καρεκλίτσες σαν αυτές που είχαμε στο νηπιαγωγείο –αλλά στο φυσικό χρώμα του ξύλου, για να ταιριάζουν με το περιβάλλον– πατούν στο χώμα κι από πάνω τους υψώνεται τέτοια βλάστηση που αν δεν την έχεις δει αποκλείεται να την φανταστείς. Μια αιώρα συμπληρώνει το απόλυτα καλοκαιρινό σκηνικό, ενώ η μουσική παίζει στη χαμηλή εκείνη ένταση που ευνοεί τις συζητήσεις.

Ακριβώς επειδή ο χώρος είναι στα καλύτερά του τα ηλιόλουστα πρωινά, εξοπλίζεται με wi-fi δίκτυο ώστε οι τυχεροί που δουλεύουν στο κέντρο να μην το σκέφτονται να κάνουν κοπάνα από το γραφείο και να συνεχίσουν να δουλεύουν με το laptop τους εδώ.

Τα πολύχρωμα cocktail έχουν την τιμητική τους το βράδυ, ενώ το πρωί σπιτικό ice tea, milk shakes και παγωτά παίζουν δυνατά. Το ποτό κοστίζει 7 ευρώ, ενώ τα κοκτέιλ 9 ευρώ. Σημειώστε, επίσης, πως για να στρώσει το στομάχι μετά την αλκοολοποσία το μενού περιλαμβάνει –τι άλλο;– six hot dogs.

Aliarman
Σωφρονίου 2, Γκάζι, 210 3426322
Ακόμη και το στενάκι στο οποίο βρίσκεται είναι αρκούντως νησιώτικο: ήσυχο, στενό και πλακόστρωτο, σαν κυκλαδίτικο καλντερίμι. Εξίσου καλοκαιρινό είναι και το σκηνικό στα ενδότερα: μια παλιά μονοκατοικία έχει μετατραπεί έξυπνα σε bar restaurant και εκθεσιακό χώρο, με έναν κεντρικό διάδρομο να λειτουργεί ως γέφυρα επικοινωνίας ανάμεσα στα διαφορετικά διακοσμημένα δωματιάκια.

Το βοτσαλωτό ψηφιδωτό του διαδρόμου είναι το πρώτο νησιώτικο χαρακτηριστικό που κερδίζει τις εντυπώσεις ήδη από την είσοδο στον χώρο. Λευκά τραπεζάκια και ψάθινες καρέκλες καφενείου κάνουν ωραία αντίθεση με τα πολύχρωμα φωτιστικά που κρέμονται από το ταβάνι, αιγαιοπελαγίτικες καμάρες και μεγάλα τετράγωνα παράθυρα στους τοίχους επιτρέπουν στους χώρους να επικοινωνούν μεταξύ τους, και ξύλινα δοκάρια στα ταβάνια προσθέτουν λίγη νησιώτικη αρχιτεκτονική ακόμη στο όλο σκηνικό.

Η μουσική κινείται σε jazz, blues και ethnic μονοπάτια αρχικά, κι όσο η ώρα περνά υιοθετεί πιο rock φιλοσοφία. Στους τοίχους φιλοξενούνται συχνά εκθέσεις φωτογραφίας και εικαστικών. Το A Liar Man είναι ανοιχτό από τις 12.00 το μεσημέρι και για φαγητό: σερβίρει γευστικές δημιουργίες με έμπνευση από τη Μεσόγειο μέχρι τη 1.00 το βράδυ. Οι τιμές του εστιατορίου κυμαίνονται στα 25 ευρώ το άτομο, ενώ τα ποτά κυμαίνονται στα 7-9 ευρώ.

Ιστιοπλοϊκός
Ακτή Μικρολίμανου, Πειραιάς, τηλ.: 210 4134084

Διαχρονική αξία στην παραλία του Μικρολίμανου, ο Ιστιοπλοϊκός θα μπορούσε άνετα να διεκδικήσει τις δάφνες του πρώτου summer feeling bar του Λεκανοπεδίου. Τα ξύλινα σκαλιά της εισόδου του οδηγούν σε ένα πραγματικό –κι εξίσου ξύλινο– κατάστρωμα πλοίου, που ατενίζει τα νερά του Σαρωνικού και την αττική ακτογραμμή έτοιμο να σαλπάρει.

Το café bar του επάνω deck είναι ανοιχτό από νωρίς το πρωί, για καφέ κι ελαφριά σνακ –γλυκά, finger food αλλά και πιάτα ημέρας– με χαλαρή μουσική, ενώ όσο βραδιάζει η ένταση και οι τόνοι ανεβαίνουν. Τα ακούσματα κινούνται κατά κύριο λόγο μεταξύ mainstream, pop και ολίγης 80s-90s νοσταλγίας, ενώ δεν λείπουν και τα greek night parties.

Η θαλασσινή αύρα σε συνδυασμό με την πανοραμική θέα δημιουργούν τέτοια αίσθηση διακοπών, που μπορούμε να παραβλέψουμε ακόμη και την ακαλαίσθητη "πόρτα" στο μπαρ, και τις ελληνικές λαϊκο-ποπ εξάρσεις από τις οποίες διακατέχεται ενίοτε η κονσόλα.

Στον κάτω χώρο λειτουργεί το –ακριβό– εστιατόριο, που σερβίρει μέχρι τις 12.30 το βράδυ γεύσεις από θάλασσα και ενδιαφέρουσες μεσογειακές συνταγές. Οι τιμές του κυμαίνονται στα 40-45 ευρώ το άτομο. Το ποτό στο μπαρ κοστίζει 8-9 ευρώ.

Skipper’s
Μαρίνα Αλίμου, τηλ.: 6947006893

Άλλη μία κλασική παραθαλάσσια αξία, το Skipper’s έχει φιλοξενήσει στα ξύλινα τραπεζάκια του, που απολαμβάνουν προνομιακή θέα στα πολυτελή yachts, συζητήσεις επί συζητήσεων για καλοκαιρινά σχέδια, πρόβες διακοπών κι αντίστροφες μετρήσεις μέχρι την αυγουστιάτικη άδεια.

Τα μεγάλα, παρεΐστικα τραπέζια του ξύλινου αιθρίου μπροστά στη θάλασσα προσφέρονται για ξενύχτια με φόντο το φεγγάρι που καθρεφτίζεται στα νερά, ενώ την πίσω αυλή καταλαμβάνουν μικρότερα τραπέζια περιστοιχισμένα από γλαστράκια με λουλούδια.

Οι upbeat, rock και mainstream μουσικές δυναμώνουν όσο η ώρα περνά και ο καφές δίνει τη θέση του σε μπύρες από το βαρέλι –που δείχνει να προτιμά η πλειοψηφία των θαμώνων– και καθαρά ποτά, η τιμή των οποίων δεν ξεπερνά τα 7-8 ευρώ.

Κι όταν χειμωνιάζει, το απόλυτα καλοκαιρινό σκηνικό δίνει τη θέση του στο αναμμένο τζάκι του επενδυμένου με ξύλο εσωτερικού χώρου που θα έφερνε στο νου καταφύγιο, αν δεν ήταν όλα τα ναυτικά αντικείμενα της διακόσμησης να μας υπενθυμίζουν την φιλοσοφία του.

(*) Κάντε κλικ στη διεύθυνση κάθε μαγαζιού και βρείτε το δρόμο σας με το in2life Maps.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v