Πού να φάτε στην Αθήνα τον Δεκαπενταύγουστο

Επτά εστιατόρια στην Αθήνα που θα παραμείνουν ανοιχτά όλο τον Αύγουστο και θα μας σερβίρουν νόστιμες γεύσεις ακόμη και το πιο… «νεκρό» τριήμερο της χρονιάς.
Πού να φάτε στην Αθήνα τον Δεκαπενταύγουστο
του Γιώργου Κόκουβα

«Κλειστόν λόγω διακοπών» θα δείτε να γράφουν στις εξώπορτές τους τα περισσότερα εστιατόρια και ταβέρνες της πόλης αυτή την εβδομάδα, καθώς μπαίνουμε στην πιο «νεκρή» εβδομάδα της χρονιάς. Η Αθήνα σιγά-σιγά ερημώνει και οι επιλογές για φαγητό κάπου έξω μειώνονται αισθητά. Εμείς όμως ψάξαμε και βρήκαμε επτά αγαπημένα εστιατόρια που θα παραμείνουν ανοιχτά όλο τον Αύγουστο – ακόμα και την ημέρα του Δεκαπενταύγουστου, για να μη στερηθείτε την έξοδο και το νόστιμο φαΐ όσοι μείνετε στην Αθήνα αυτή την ήσυχη, αλλά… δύσκολη περίοδο.

Αλεξάνδρα
Πλατεία Αργεντινής Δημοκρατίας 8, Νεάπολη, τηλ: 2106420874

Όλον τον Αύγουστο, από τις 12.30 το μεσημέρι μέχρι αργά το βράδυ, η μεσογειακή κουζίνα της Αλεξάνδρας θα σερβίρεται στην δροσερή, καταπράσινη αυλή με φόντο το εξίσου πράσινο πάρκο Αργεντινής Δημοκρατίας στη Νεάπολη. Εδώ δοκιμάζουμε χειροποίητο ψωμί με προζύμι, φρέσκο λαβράκι ή τσιπούρα στα κάρβουνα, κλασικά ψητά κρεατικά αλλά και μαμαδίσια μαγειρευτά όπως γεμιστά, κεφτεδάκια και σαρδέλα λαδορίγανη φουρνιστή. Μαζί με κρασί, ο λογαριασμός κυμαίνεται στα 15€ το άτομο.

School Pizza Bar
Πλατεία Αγίας Ειρήνης 8, τηλ: 2103251444

Σας ήρθε η όρεξη για μερακλίδικη πίτσα; Ανοιχτά θα είναι και το School Pizza Bar της πλατείας Αγίας Ειρήνης, ακόμη και το τριήμερο του Δεκαπενταύγουστου – σημειώστε μόνο ότι την Δευτέρα 15/8 θα λειτουργεί από το απόγευμα και μετά. Ωραίες επιλογές εδώ είναι η Pizza Bianca με μοτσαρέλα, παρμεζάνα, τομάτα, λάδι τρούφας και bresaola, η Pizza Spicy με τομάτα, διάφορα τυριά, πικάντικο ιταλικό λουκάνικο και τσίλι, αλλά και η Κρητική με τομάτα, τυρί, καπνιστό απάκι, σπανάκι και μίνι τομάτες. Οι χορταστικές πίτσες κυμαίνονται στα 8,50-13€, ενώ θα βρείτε και μακαρονάδες, κριθαρότο, σοκολατένια επιδόρπια και δροσερά κοκτέιλ στα 9€.

Μυλόλιθος
Πανόρμου 20, Αμπελόκηποι, τηλ: 2106465731

Μία πλακόστρωτη αυλή και μία άνετη… βεραντοταράτσα διαθέτει το αρχοντικό σπίτι του Μυλόλιθου στην Πανόρμου και σερβίρει σε αυτές όλο τον Αύγουστο, μεσημέρι-βράδυ. Εδώ, κάτω από τα δεντράκια και τα νοσταλγικά διακοσμητικά, δοκιμάζουμε πιάτα… για τη μέση: Μεθυσμένη τηγανιά με μοσχολέμονο, μαριναρισμένο χοιρινό με φέτα σε πιτάκια, αρνάκι στη λαδόκολλα, μαστιχάτο κοτόπουλο με λευκή κρέμα και μπέικον, αλλά και θαλασσινούς μεζέδες, ψιλό ψάρι, καλαμάρι, γαύρο, σαρδέλα, χταποδάκι και άλλα νόστιμα. Μαζί με ουζάκι ή υπέροχο χύμα κρασί, υπολογίστε περί τα 18-20€ το άτομο.

Μπεμπέκα
Διονύσου 16, Χαλάνδρι, τηλ: 2106854880

Σταθερά ανοιχτό, από τη 1 το μεσημέρι ως τη 1 το βράδυ, το σπίτι της Μπεμπέκας είναι το πιο φιλόξενο μυστικό του Χαλανδρίου. Μάλιστα το καλοκαίρι, απλώνει τραπέζια κάτω από τις λεμονιές και τις νεραντζιές των δύο κήπων της, και μας κακομαθαίνει με υπέροχες ελληνικές γεύσεις: Φάβα Φενεού, τραγανές κρεμμυδοροδέλες, φλογέρες με γραβιέρα Καρπενησίου και παστουρμά, χοιρινή τηγανιά στο πήλινο, καγιανά μανιάτικο σύγκλινο, μαστέλο Χίου στη σχάρα με σπιτική μαρμελάδα σύκο, κόκκορα κοκκινιστό με χοντρό μακαρόνι και μυζήθρα, σταυλίσιες μπριζόλες αλλά και μαγειρευτά ημέρας. Μαζί με κρασί ή μπύρα, υπολογίστε περί τα 15-20€ το άτομο.

Άμα λάχει στης Νεφέλης
Καλλιδρομίου 69, Εξάρχεια, τηλ: 2103845978

Ανοιχτός θα παραμείνει όλο τον Αύγουστο ο υπέροχος κήπος του παλιού σχολείου των Εξαρχείων, στα πόδια του λόφου του Στρέφη και θα ικανοποιεί την πείνα μας, αλλά με… βραδινό ωράριο, αφού ως τις 22/8 θα ανοίγει στις 19.00. Ό,τι πρέπει δηλαδή για νυχτερινά τσιμπούσια κάτω από τα δέντρα, με ποικιλίες κρεατικών, κριθαρότο θαλασσινών, τσιγαριστό χταποδάκι με χούμους, καπνιστή μελιτζάνα με γαλοτύρι, κεφτεδάκια με ούζο και δυόσμο, αυγά μάτια με παστουρμά και άλλα ωραία, ελληνικά και δημιουργικά, που μαζί με ούζο ή κρασί δεν ξεπερνούν τα 15-20€ το άτομο.

Μελίλωτος
Καλαμιώτου 19, τηλ: 210 3222458

Έχει αποκτήσει… διεθνή φήμη και όχι άδικα. Ο Μελίλωτος με την δημιουργική ελληνική κουζίνα που σερβίρεται στα τραπεζάκια του δροσερού πεζόδρομου της Καλαμιώτου, στα πέριξ της Αγίας Ειρήνης, θα λειτουργεί κανονικά, μεσημέρι-βράδυ, όλο τον Αύγουστο. Εδώ, δοκιμάζουμε διαφορετικά πιάτα ημέρας, από μακαρονάδες θαλασσινών, κεφτεδάκια μόσχου στο φούρνο, σαρδέλες στη σχάρα και λεμονάτο κοτόπουλο στο φούρνο με πατάτες, μέχρι ντοματόπιτες, ιμάμ και φιλετάκια ψαρονέφρι. Υπολογίστε περί τα 15-18€ το άτομο με κρασί.

Ergon
Μητροπόλεως 26, τηλ: 2103315547

Φρέσκια άφιξη στο κέντρο, το Ergon Athens συστήνει στους Αθηναίους τους μεζέδες με προϊόντα από τοπικούς παραγωγούς ανά την Ελλάδα, που αγαπήθηκαν στα εστιατόρια της αλυσίδας στην βόρεια Ελλάδα και το εξωτερικό. Στα τραπεζάκια που απλώνονται στο φαρδύ πεζοδρόμιο της Μητροπόλεως, δοκιμάζουμε λουκάνικα με μουστάρδα Θεσσαλονίκης, τουλουμοτύρι από την Κοζάνη, χούμους από φασόλια Πρεσπών, σχαροτύρι από τα Χανιά, γραβιέρα από τα Ιωάννινα με πάπρικα σε καταΐφι με μέλι και φιστίκια Αιγίνης. Όλες τις πρώτες ύλες μπορούμε να τις προμηθευτούμε από το παντοπωλείο που λειτουργεί εντός του καταστήματος. Για ένα πλούσιο τσιμπολόγημα, υπολογίστε περί τα 15-20€ το άτομο.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v