Πού να φάω μετά το μπάνιο;

Από τη Νέα Μάκρη μέχρι τη Βάρκιζα, βουτάμε σε παραλίες και τρώμε εκλεκτά εδέσματα σε σούπερ ψαροταβέρνες και εστιατόρια.
Πού να φάω μετά το μπάνιο;
του Νικόλα Γεωργιακώδη

Οι βουτιές ανοίγουν την όρεξη. Εμπειρικά αποδεδειγμένη θεωρία, την οποία στηρίζουν εκατοντάδες λουόμενοι που δροσίζονται στα νερά των αττικών παραλιών. Επομένως το κρίσιμο ερώτημα που τίθεται όταν τα μαλλιά στεγνώσουν, η άμμος φύγει από τα πόδια και η πετσέτα τοποθετηθεί ευλαβικά στη θέση οδηγού και συνοδηγού είναι το εξής:

Πού θα φάμε;

Απαντήσεις έχουμε και είναι μάλιστα εκλεκτές και δοκιμασμένες.

Χοντρός
Λεωφόρος Ποσειδώνος 36, Παραλία Νέας Μάκρης, τηλ:  22940 93644
Μετά από βουτιές σε: Νέα Μάκρη, Μαραθώνα, Σχοινιά

Στην παραλία της Νέας Μάκρης ο «Χοντρός» βγάζει τραπεζάκια στο μπαλκονάκι του και σερβίρει νοστιμότατα πιάτα ελληνικής κουζίνας και μεζεδάκια θαλάσσια και μη σε ικανοποιητικές ποσότητες. «Δυνατή»  ψαροποικιλία για δύο άτομα με γαύρο, μπακαλιάρο, καλαμαράκια, χταποδάκι, σκορδαλιά και γιαούρτι, νόστιμη η σαλάτα του Χοντρού με τυρί Νάξου, αρκετά ελαφρύ το σαγανάκι και νοστιμότατες οι γαρίδες σαγανάκι σε ελαφριά πικάντικη σάλτσα. Για ένα πλήρες θαλασσο-γεύμα με κρασάκι, υπολογίστε περί τα 20€/ άτομο.

Τα Καβούρια του Ασημάκη
Λιμάνι Ραφήνας, τηλ: 22940 24551
Μετά από βουτιές σε: Μάτι, Ζούμπερι, Λούτσα, Ραφήνα

Η κλασσική ψαροταβέρνα στο Λιμάνι της Ραφήνας προσφέρει απλόχερα θέα, ούζο και εκλεκτούς ψαρομεζέδες με φόντο τα πλοία που έρχονται και φεύγουν. Δοκιμάστε σούπερ γαύρο μαρινάτο, σαλατούρι (σαλάχι τεμαχισμένο με φρέσκο κρεμμυδάκι και άνηθο), χταποδάκι ψητό, μπακαλιαράκια τηγανιά και πεντανόστιμη σαλάτα σταμναγκάθι. Εξυπακούεται ότι σε καθημερινή βάση φέρνει και φρέσκο ψάρι, επομένως ρωτήστε τους για να σας προτείνουν το ψάρι της ημέρας. Ο λογαριασμός δεν θα ξεπεράσει τα 20€ ανά άτομο (εκτός και αν πάρετε φρέσκο ψάρι) συνοδεία ούζου ή μπύρας.

Μπάρμπα Βασίλης
Μικροχώρι Καπανδριτίου Αττικής, τηλ: 22950 56025
Μετά από βουτιές σε: Κάλαμο, Αγίους Αποστόλους, Σέσι

Με ιστορία από το 1965 όταν ήταν ένα μικρό μπακαλικάκι, ο «Μπαρμπα Βαγγέλης» έχει θρέψει γενιές ολόκληρες με ζουμερά παϊδάκια προβατίνας στα παραδοσιακά ξύλινα τραπεζάκια του με τα καρώ τραπεζομάντηλα. Πιάστε θέση κάτω από τη μεγάλη μουριά για ίσκιο και παραγγείλτε – πλην των καλύτερων παϊδακίων της Αττικής – τυροκαυτερή χειροποίητη, ζουμερό μπιφτέκι, κοκορέτσι από άλλον πλανήτη, σαλάτες από το μποστάνι τους, λουκάνικο και σούπερ τηγανόψωμο δικής τους παραγωγής. Εξαιρετικό και το ζυμωτό ψωμί που φέρνουν στην αρχή – επίσης δικό τους. Συνοδεία ωραιότατου κρασιού από το αμπέλι τους, ο λογαριασμός δεν ξεπερνά τα 15€ κατ’ άτομο.

Χριστόφορος
Μιχ. Καλαβρυτινού 11, Καλύβια Θορικού, τηλ: 2299048266
Μετά από βουτιές σε: ΚΑΠΕ, Λεγραινά, Σούνιο, Κερατέα, Κορωπί, Μαρκόπουλο

Ο δρόμος της επιστροφής προς την Αττική Οδό μετά από τις βουτιές στις παραπάνω περιοχές/παραλίες θα σας φέρει… αντιμέτωπους με τα Καλύβια Θωρικού. Κάντε την παράκαμψη και πιάστε τραπέζι στον Χριστόφορο. Φημίζεται για τα ντόπια κρεατικά του, τα οποία σερβίρει σε γιγαντιαίες μερίδες και γεμίζει τα τραπεζάκια στο πλατύ δροσερό του πεζοδρόμιο με χορταστικές μερίδες από παϊδάκια, μπριζόλες γάλακτος, μπιφτέκι με φέτα, λουκάνικο, αρνίσιο ή μοσχαρίσιο συκωτάκι αλλά και αμερικάνικο rib eye. Αν έχουν βγάλει αρνάκι στη σούβλα θα σας κεράσουν μια… πιατέλα. Θα βρείτε επίσης κατσικάκι στη γάστρα, γουρουνόπουλο, κοκορέτσι ή κοντοσούβλι και ωραίο κρασί από το Μαρκόπουλο. Για ένα λουκούλλειο γεύμα, με κερασμένο γλυκάκι στο τέλος, υπολογίστε περί τα 15-20€ το άτομο και κάντε κράτει στην παραγγελία, δεν αστειευόμαστε, οι μερίδες είναι τεράστιες.

Πεζούλας
Πεισιστράτου 11, Τζιτζιφιές, τηλ: 210 9422684
Μετά από βουτιές σε: Άλιμο, Άγιο Κοσμά, Φάληρο, Καλαμάκι

Η παραλιακή θα είναι κατά πάσα πιθανότητα πηγμένη, όμως θα έχετε να σκέφτεστε πως θα φάτε σούπερ θαλασσινά καθώς επιστρέφετε με κατεύθυνση προς Τζιτζιφιές. Ο Πεζούλας διατηρεί εδώ και χρόνια την φήμη μιας από τις πιο τίμιες ψαροταβέρνες της πόλης. Ατμόσφαιρα και περιβάλλον βγαλμένα από την παλιά Αθήνα, και ολόφρεσκο ψάρι ανάλογα με την ημέρα και την ψαριά. Σταθερές αξίες εδώ η καραβιδόψιχα, οι ψητές γαρίδες Πλαταμώνα, το καραμελωμένο χταποδάκι με μαυρομάτικα φασόλια και τα τηγανιτά καλαμαράκια, η κακκαβιά και η ωραιότατη πέστροφα με κους κους. Δυνατές και οι σαλάτες, με αγαπημένη μας εκείνη «του Παναγιώτη» με ρόκα, βαλσάμικο, τοματίνια, παξιμαδάκια και κοπανιστή Μυκόνου. Το γλυκό στο τέλος είναι κερασμένο. Υπολογίστε περί τα 20€ το άτομο με ουζάκι ή τσίπουρο, αν περιοριστείτε στα μικρά ψάρια και τα θαλασσινά.

Απέραντο Γαλάζιο
Ανατ. παραλία Βάρκιζας, δίπλα στον ΝΟΒ, Βάρκιζα
Μετά από βουτιές σε: Βάρκιζα, Βούλα, Λιμανάκια

Το απόλυτο παραθαλάσσιο σκηνικό ψαροταβέρνας στήνεται καθημερινά στον χώρο του Απέραντου Γαλάζιου, το οποίο βγάζει τραπεζάκια πλάι στο κύμα και μας τηλεμεταφέρει σε νησάκι με γεύσεις και αρώματα θαλασσινά. Εδώ θα δοκιμάσετε πατατούλες φρέσκες τηγανιτές, αθερίνα νοστιμότατη στο τηγάνι, μπακαλιάρο σκορδαλιά «αφρό», πράσινη δροσερή σαλάτα με ρόκα, σαρδέλα ψητή νοστιμότατη, καλαμάρι ψητό και σούπερ γαριδομακαρονάδα σε πλούσια μερίδα. Η ταβέρνα διαθέτει και κρεατοφαγικές επιλογές για όσους θέλουν να απαρνηθούν τη θάλασσα. Με κερασμένο χαλβά ή καρπούζι στο τέλος και συνοδεία ούζου, υπολογίστε περί τα 15-20€ κατ’ άτομο.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v