Τα καλύτερα εστιατόρια για ειδικές περιστάσεις

Υψηλή γαστρονομία, ρομαντικό περιβάλλον, value for money τιμές. Τα καλύτερα των «καλών» αθηναϊκών εστιατορίων αξίζουν πραγματικά τα λεφτά τους.
Τα καλύτερα εστιατόρια για ειδικές περιστάσεις
της Ηρώς Κουνάδη

Μπορεί να γιορτάζετε την εικοστή όγδοη επέτειό σας, ή τον ολόφρεσκο έρωτά σας. Μπορεί να θέλετε να εντυπωσιάσετε το αντικείμενο του πόθου σας, ή να κάνετε ένα δώρο σε εκείνον τον υπέροχο φίλο σας, ή να πανηγυρίσετε το ότι κερδίσατε το Τζόκερ. Όποια και αν είναι η ειδική σας περίσταση, σας έχουμε καλυμμένους –ακόμα και αν δεν κερδίσατε το Τζόκερ και θέλετε μεν να φάτε «κάπου καλά», αλλά δεν έχετε και 200€ να διαθέσετε.

Cookoovaya
Χατζηγιάννη Μέξη 2Α, Ιλίσια, τηλ.: 210 7235005

Πέντε μέλη της dream team της ελληνικής γαστρονομίας (οι Νίκος Καραθάνος, Περικλής Κοσκινάς, Μάνος Ζουρνατζής, Σπύρος και Βαγγέλης Λιάκος) ένωσαν τις δυνάμεις τους, σε αυτό το γαστρονομικό project που παραμένει αγαπημένο θέμα συζήτησης της πόλης ένα χρόνο και κάτι μετά το άνοιγμά του.



Το αποτέλεσμα, βεβαίως, δεν θα μπορούσε να είναι τίποτα λιγότερο από γευστικά συναρπαστικό: Σαλάτα με παντζάρια, κατσικίσιο τυρί, χαρούπι, πορτοκάλι και σταφίδες, φιλέτο σφυρίδας με κριθαράκι, μοσχαρίσια μάγουλα με μακαρονάκι κοφτό και μανιτάρια, ριζότο με τρούφα και hot dog με τόνο είναι μερικές από τις ευφάνταστες δημιουργίες τους. Οι μερίδες είναι μεγάλες, κόντρα σε ό,τι έχουμε συνηθίσει σε ανάλογου στυλ εστιατόρια. Στα του χώρου, εντυπωσιάζει η ανοικτή κουζίνα γύρω από την οποία απλώνονται τα τραπέζια, κάτω από ένα δάσος από φωτιστικά φαναράκια. Υπάρχει ξεχωριστός χώρος για τους καπνιστές. Οι τιμές κυμαίνονται στα 35-40€ το άτομο, με ένα ποτήρι κρασί.

Γεύσεις με Ονομασία Προέλευσης
Λ. Κηφισίας 317, Κηφισιά, τηλ. 210 8001 402

Σκέτο «Γεύσεις» για φίλους και γνώστες, αυτό το καταπληκτικό εστιατόριο της Κηφισιάς στεγάζεται σε ένα από τα ομορφότερα νεοκλασικά που έχετε δει ποτέ. Σερβίρει, στο υπέροχο εσωτερικό του και στον σούπερ ατμοσφαιρικό κήπο τα καλοκαίρια, δημιουργίες όπως φάβα με τσιπς παντζαριού, τραγανό μιλφέιγ φρέσκιας σαρδέλας στη σχάρα με ψητές ντομάτες και σάλτσα κάπαρης με μαϊντανό, μπουτάκια γαλοπούλας με ρόδι, κάστανο και σάλτσα από γλυκό κρασί και πετιμέζι ροδιού, και μελωμένο γιουβέτσι με βετούλι (κατσικάκι που δεν έχει… χρονίσει) με πέστο και κονφί τομάτας.



Η λίστα κρασιών είναι υποδειγματική –οι Γεύσεις είναι, άλλωστε, δημιουργία του γνωστού οινολόγου Πάνου Ζουμπούλη– οι μερίδες χορταστικές και ο χώρος (αν δεν το τονίσαμε αρκετά) ιδιαίτερα ατμοσφαιρικός. Οι τιμές κυμαίνονται στα 35€ το άτομο, χωρίς το κρασί. Διαβάστε την αναλυτική κριτική μας για τις Γεύσεις εδώ και πάρτε μια γεύση από τη λίστα κρασιών και τις καλές τιμές της, εδώ.

7 Food Sins
Φιλομούσου Εταιρίας 1, Πλάκα, τηλ: 210 7011108

Άλλο ένα υπέροχο νεοκλασικό, στην Πλάκα αυτή τη φορά, το 7 Food Sins μας συστήνεται ως gastro-pub και μας κακομαθαίνει με υπέροχες γευστικές δημιουργίες που σερβίρονται σε έναν χώρο χάρμα οφθαλμών –ζητήστε τραπέζι στον πρώτο όροφο, θα μας θυμηθείτε. Τι δοκιμάζουμε εδώ; Μαύρο μπακαλιάρο με λεπτοκομμένα, τραγανά πατατάκια, crunch «πειραγμένο» μουσακά, λουκάνικα αέρος (από κοτόπουλο, χοιρινό και μοσχάρι) σερβιρισμένα «κρεμαστά» πάνω από θράκα, και καπνιστό σολομό με σορμπέ από λεμόνι και βασιλικό.



Οι τιμές κυμαίνονται στα 30€ το άτομο, κρασιού περιλαμβανομένου. Η λίστα είναι μικρή αλλά θαυματουργή (δείτε την εδώ) με εμφανή την αδυναμία της στους ελληνικούς αμπελώνες, ενώ αν δεν είστε φίλοι, υπάρχει και μια εκτενέστατη ποικιλία σε μπύρες, ελληνικές και μη. Για το τέλος, έχετε να επιλέξετε ανάμεσα σε κολασμένα επιδόρπια και σούπερ ενδιαφέροντα κοκτέιλ.

Αθήρι
Πλαταιών 15, Κεραμεικός , τηλ.: 210 3462983

Το δημοφιλέστατο εστιατόριο του σεφ Αλέξη Καρδάση έχει φτάσει πια σε σημείο να μην χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις –ακόμα και αν δεν το έχετε επισκεφθεί, πιθανότατα το έχετε ακουστά. Σερβίρει τις γαστρονομικές δημιουργίες του, οι οποίες εμπνέονται από την ελληνική παράδοση, σε δύο υπέροχους χώρους, τον καταπράσινο κήπο τα καλοκαίρια και το minimal εσωτερικό του τους χειμώνες.



Στο μενού, που ανανεώνεται αναλόγως εποχής και φρέσκων υλικών, ξεχωρίζουν αυτή την περίοδο το κριθαρότο με γαρίδες, σχοινόπρασο και φρέσκο βασιλικό, το πλιγούρι με φακές, δαμάσκηνο, φρέσκα αρωματικά και ψητή πιπεριά φλωρίνης σε σάλτσα κολοκύθας και ο χοιρινός λαιμός με πάπρικα γλυκιά σε πουρέ πατάτας και τσιπς μετσοβόνε. Μην χάσετε σε καμία περίπτωση την crème brulee με γεύση ελληνικού καφέ για επιδόρπιο. Την ενδιαφέρουσα λίστα κρασιών, κάποια εκ των οποίων διατίθενται και σε ποτήρι, μπορείτε να τη δείτε εδώ. Χωρίς το κρασί, οι τιμές κυμαίνονται στα 30-35€ το άτομο –αναλυτικότερα, οι τιμές υπάρχουν εδώ.

Ορίζοντες
Λόφος Λυκαβηττού, τηλ: 210 7227065, 210 7210701

Ίσως το πρώτο εστιατόριο που μας έρχεται στο μυαλό όταν σκεφτόμαστε ρομαντζάδα και/ ή ειδικές περιστάσεις, οι Ορίζοντες στρώνουν, κατ’ αρχάς, όλη την Αθήνα στα πόδια σας, και υπόσχονται μια βραδιά με την τελειότερη ίσως θέα της πόλης. Δε μένουν, βέβαια, σε αυτήν: Το μενού είναι επίσης ωραιότατο, με γαστρονομικές προτάσεις που περιλαμβάνουν ριζότο με χταπόδι και μαστίχα, ταλιάτα μόσχου με κρασί και άγρια ρόκα, μύδια αχνιστά με κρασί Chardonnay, φέτα tempura με μαρέγκα κάπαρης και μαρμελάδα λεμονιού και τσιπούρα σε σάλτσα εσπεριδοειδών με σπαγγέτι λαχανικών.



Όσο για τις τιμές; Κατ’ αρχάς, υπάρχει ειδικά σχεδιασμένο μενού που κοστίζει 23€ κατ’ άτομο με ένα ποτήρι κρασί (δείτε το αναλυτικά εδώ). Από εκεί και πέρα, για κάτι πιο γκράντε, έχετε να διαλέξετε ανάμεσα σε δύο μενού των δύο ατόμων, οι τιμές των οποίων κυμαίνονται στα 55-58€ (για δύο). Συνδυάζετε με μία φιάλη κρασί, και πληρώνετε συνολικά 35€ το άτομο. Καθόλου άσχημα για το περιβάλλον και το φαγητό.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v