Πολίτικη κουζίνα: Τα 9 κορυφαία εστιατόρια της Αθήνας

Δοκιμάζουμε χουνκιάρ, ούρφα και πίττες Καισαρείας σε εννιά αθηναϊκά εστιατόρια που ευωδιάζουν μπαχάρι και κανέλα.
Πολίτικη κουζίνα: Τα 9 κορυφαία εστιατόρια της Αθήνας
των Ηρώς Κουνάδη, Γιώργου Κόκουβα, Νικόλα Γεωργιακώδη

Γιατί μας αρέσει η πολίτικη κουζίνα; Να είναι, άραγε, αυτή καθεαυτή η μεστή πικάντικη γεύση της; Ή μήπως οι νοσταλγικοί δεσμοί που έχουμε σχεδόν όλοι οι Έλληνες με τις μυρωδιές της, που ξεχύνονταν παλιά σε κάθε γειτονιά, αν όχι απαραίτητα από την κουζίνα της γιαγιάς, σίγουρα από της γειτόνισσας ή της μαμάς των φίλων; Όποια και αν είναι η σωστή απάντηση, γεγονός παραμένει ότι δύσκολα θα βρεις Αθηναίο ασυγκίνητο μπροστά σε ένα μυρωδάτο χουνκιάρ μπεγιεντί, ή ακόμα περισσότερο σε ένα σιροπιαστό καζάν ντιπί.

Το αποδεικνύουν περίτρανα τα πολίτικα εστιατόρια της πόλης, που μετρούν την Ιστορία τους σε δεκαετίες και πολλαπλασιάζονται σε πείσμα των καιρών. Εννέα από αυτά (ξανα)δοκιμάσαμε, και τα ανακηρύσσουμε επίσημα αγαπημένα μας –περιμένουμε, όμως, πάντα και τα δικά σας, στα σχόλια, στο τέλος του κειμένου.

Νέζος
Κωνσταντινουπόλεως 58, Γκάζι, τηλ.: 6972 340342

Χρόνια τώρα πλάι στις γραμμές του τραίνου, σερβίρει λαχταριστούς πολίτικους μεζέδες σε μικρά πιατάκια, κάτω από τα αλλαντικά που κρέμονται από το ταβάνι και τις αφίσες της Αγια-Σοφιάς που κοσμούν τους τοίχους. Φημίζεται –και όχι άδικα– για το καλύτερο κεμπάπ της Αθήνας, ενώ στα «οπωσδήποτε» του μενού του συγκαταλέγονται επίσης η πικάντικη σαλάτα του τσοπάνη, με ψιλοκομμένη ντομάτα, κρεμμύδι, πιπεριά και φέτα, ο λεπτοκομμένος παστουρμάς, το απαλό σαν βελούδο χούμους, και οι φρεσκοτηγανισμένες πατάτες. Το περίφημο κεμπάπ του έρχεται σερβιρισμένο με δύο ειδών πιτούλες (αραβικές και πιο αφράτες), κρεμμύδι και πικάντικη κόκκινη σάλτσα στο πλάι.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα κρέατα έρχονται απευθείας από την οικογένεια του ιδιοκτήτη στην Κομοτηνή, ενώ η ισορροπία των μπαχαρικών στο κεμπάπ τελειοποιεί το αποτέλεσμα. Για πλήρες γεύμα δύο ατόμων (με σαλάτα, δύο ορεκτικά, πατάτες και τα δύο κυρίως πιάτα) συν εξαιρετικό βορειοελλαδίτικο ούζο, ή το ωραιότατο δικό τους κρασί, θα υπολογίσετε περί τα 15€ το άτομο.

Πολίτικα και Απλά
Βαλαωρίτου 2, Χαλάνδρι, τηλ.: 210 6856466

Η πέτρινη μονοκατοικία που παλιότερα στέγαζε το «Εξ Ανατολής» στολίζει το εσωτερικό της με ενδιαφέρουσες διακοσμητικές πινελιές, και τα ξύλινα μπαλκόνια της με αρκετό πράσινο, και σερβίρει στα ξύλινα τραπεζάκια της αυστηρά και μόνο πολίτικες νοστιμιές. Εμείς δοκιμάσαμε ένα εξαιρετικό χουνκιάρ μπεγιεντί (κοκκινιστό μοσχαράκι επάνω σε πουρέ μελιτζάνας, για τους αδαείς), ωραιότατα ρολάκια από πλιγούρι με γέμιση κιμά και πιπεριές (ιτσλί κιοφτέ, για τους γνωρίζοντες), πολύ καλό εκμέκ παστουρμά στο πήλινο με τυριά και ένα κατά τι βαρύ ντονέρ –τον κλασικό, πολίτικο γύρο, στις διάφορες βερσιόν του οποίου είναι αφιερωμένη μία ολόκληρη σελίδα του μενού.

Μην χάσετε σε καμία περίπτωση τα επιδόρπια: σπιτική μπουγάτσα, κορυφαίο καϊμάκι βύσσινο και καζάν ντιπί που λιώνει στο στόμα. Θα παραγγείλετε με φειδώ, καθότι οι μερίδες είναι τεράστιες, και θα υπολογίσετε περί τα 25€ το άτομο, μαζί με ποτήρι κρασί.

Πέραν
Δεκελείας 20, Ν. Χαλκηδόνα, τηλ.: 210 2533896

Είναι το παλαιότερο, ίσως και το ομορφότερο από άποψη περιβάλλοντος, πολίτικο εστιατόριο της Αθήνας. Ελάτε νωρίς, ή τηλεφωνήστε για να κρατήσετε τραπεζάκι στον ατμοσφαιρικό του κήπο –αν, βέβαια, δεν σταθείτε τυχεροί, ο εσωτερικός χώρος είναι εξίσου όμορφος. Ξεκινάμε με εξαιρετική πίττα Καισαρείας, με τραγανό φύλλο και σωστή ισορροπία παστουρμά και τυριών, και δροσερό χαϊδάρι, ήτοι πολίτικο τζατζίκι χωρίς σκόρδο, με καρότο και μυρωδικά. Η σαλάτα Τσοπάν, με ψιλοκομμένη ντομάτα, αγγουράκι, κρεμμύδι και μαϊντανό είναι πολύ καλή, ενώ το μενού βρίθει επιλογών σε ντιπ και σαλάτες τύπου μελιτζανοσαλάτας και τυροκαυτερής –πάντα με πολίτικη εσάνς. Στα κυρίως πιάτα πρωταγωνιστεί η ούρφα, κεμπάπ από μοσχαρίσιο και αρνίσιο κιμά, η οποία σερβίρεται σε αμέτρητες διαφορετικές παραλλαγές, μεταξύ των οποίων και η σταθερή αξία του γιαουρτλού. Οι τιμές κυμαίνονται στα 25€ το άτομο, μαζί με το δικό τους γλυκόπιοτο κρασί.

Ταμάμ… της Ανατολής
Κολοκοτρώνη 12, Πλατεία Νησίδας, Νέα Φιλαδέλφεια, τηλ: 210 2318163

Λιτός εσωτερικός χώρος με σκεύη και διακοσμητικά από το ανατολίτικο παρελθόν και εξωτερική αυλή όπου μεταφέρεται το καλοκαίρι η πολίτικη γευσιγνωσία πλάι στις φωτιζόμενες ζαρντινιέρες με τα λουλούδια. Στα του μενού, ύμνους αξίζουν το γιαουρτλού κεμπάπ (ανατολίτικο μπιφτέκι με πίτα και σάλτσα γιαουρτιού), το σουτζουκλί και το κούσμπασι (ελαφρώς καυτερά κομμάτια χοιρινού με πίτα, κρεμμύδι και ντομάτα), ενώ αξίζει να δοκιμάσετε το ταψί κεμπάπ φούρνου και το πικάντικο αδάνα κεμπάπ. Οι μερίδες είναι γενναιόδωρες και συνοδεύονται πάντα από αφράτο ζυμωτό ψωμάκι, ενώ το γεύμα κλείνει ιδανικά με ταψάκι κιουνεφέ, παραδοσιακό πολίτικο γλυκό με τυρί. Κάθε Παρασκευή και Σάββατο θα ακούσετε ζωντανή ρεμπέτικη-λαϊκή μουσική – ο λογαριασμός κυμαίνεται στα λογικότατα πλαίσια των 14-18€ κατ’ άτομο. Τις Δευτέρες το Ταμάμ ξεκουράζεται.

Μπαρμπαλέξης
Σαλαμίνος 70, Νέα Χαλκηδόνα, τηλ: 210 2583415

Μεγάλος και άνετος εσωτερικός χώρος για τα βράδια του χειμώνα, δροσερός καταπράσινος κήπος για τις καλοκαιρινές γευσιγνωσίες: Τα τραπεζάκια του Μπαρμπαλέξη μας υποδέχονται χειμώνα-καλοκαίρι για να μας συστήσουν στην πολίτικη κουζίνα αλλά και στις γεύσεις της τουρκικής Ανατολής. Από την αρχή, αντί για ψωμί καταφθάνει στο τραπέζι φρεσκοψημένη πίτα με άφθονες αλοιφές. Δοκιμάστε το –διαμέτρου οικογενειακής πίτσας- λαχματζούν, το πολύ καλό παστρουμαλί και σουτζουκλί και τις πιο ιδιαίτερες ανατολίτικες γεύσεις όπως το δροσερό χαϊντάρ με γιαούρτι και καρότο ή το τσοπ κεμπάπ, ζουμερό αρνίσιο σουβλάκι. Από τα γλυκά, κερασμένο έρχεται το καζάν ντιπί, αλλά η πρωτοκαθεδρία της γεύσης ανήκει στο κιουνεφέ. Ο Μπαρμπα Αλέξης διαθέτει σταθερό live μουσικό σχήμα κάθε Σάββατο – μην επιχειρήσετε να πλησιάσετε χωρίς κράτηση, ενώ οι τιμές δύσκολα ξεπερνούν τα 15€ κατ’ άτομο.

Pandeli
Πεντέλης 3, Κηφισιά, τηλ: 210 8080787

Ελαφρώς πιο τσιμπημένο από τις υπόλοιπες πολίτικες επιλογές, το εστιατόριο των εγγονών του φημισμένου μάγειρα Παντελή από την Πόλη αξίζει τα παραπάνω ευρώ που θα αναγράφει ο λογαριασμός, καθώς σερβίρει σταθερά εξαιρετικές αυθεντικές γεύσεις που μυρίζουν… Βόσπορο στον ρομαντικό, νοσταλγικό χώρο του στην Κηφισιά. Στα highlights του μενού το χουνκιάρ μπεγιεντί με πουρέ μελιτζάνας και κοκκινιστό μοσχαράκι, το αρνάκι γάλακτος με κυδώνια, όλα τα είδη κεμπάπ, οι παστουρμαδόπιτες Καισάρειας και το εξαιρετικό εκμέκ για κλείσιμο. Παραγγείλτε με φειδώ - ακόμη και τα ορεκτικά έρχονται σε χορταστική ποσότητα- ώστε να μην φουσκώσει ο λογαριασμός. Υπολογίστε περί τα 25-30€ κατ’ άτομο.

Γεύσεις από την πόλη
Στρ. Πετρίτη 5, Δροσιά, τηλ: 210 8133901, 8133905

Όμορφος και άνετος χώρος σε μια εξίσου όμορφη και άνετη περιοχή των Βορείων Προαστίων (την πλατεία της καταπράσινης Δροσιάς), λιτή διακόσμηση και κυριαρχία του λευκού σε ένα σουβλατζίδικο/ κεμπαπτζίδικο το οποίο χωρίς να προσφέρει κάτι ιδιαίτερο στο μενού του, παραμένει τίμιο και αντάξιο των προσδοκιών. Το κεμπάπ του είναι αρκετά ελαφρύ, μυρωδάτο και αφράτο, ενώ στο γιαουρτλού το βελούδινο γιαούρτι και η πικάντικη σάλτσα ντομάτας ισορροπούν τέλεια –οι αφράτες πιτούλες που το συνοδεύουν είναι πασπαλισμένες με πάπρικα. Εξαιρετικής ποιότητας ο αρνίσιος κιμάς, παραγωγής τους, ενώ ικανοποιημένοι μείναμε από την πολίτικη σαλάτα και την ψητή μελιτζάνα με λάδι και καρύδι. Θα χορτάσετε εύκολα με περίπου 15€ ανά άτομο με κρασί.

Μπαρμπαδήμος
Αιγαίου & Σπαθάρη 2, Νέα Σμύρνη, 210 9347600

Ο πρώτος «Μπαρμπαδήμος» ξεκίνησε από το Πασαλιμάνι, όμως δεν άργησε να επεκτείνει την πολίτικη ή καλύτερα αρμένικη-πολίτικη αποικία του στην Νέα Σμύρνη. Στο νέο μαγαζί του λοιπόν, όλα λειτουργούν όπως πρέπει. Η διακόσμηση του σε βάζει αμέσως στο κλίμα: σουτζούκια και άλλα αλλαντικά κρεμασμένα στην είσοδο, ταμπέλες από λαμαρίνα που θυμίζουν Ανατολή και εσωτερικό που μοιάζει με παντοπωλείο του ’50. Ωραία όλα αυτά, όμως τι λέει από φαγητό; Οι επιλογές που έχετε είναι μπόλικες, όμως θα εστιάσουμε την προσοχή σας (και τα… σαγόνια σας) στα απολύτως απαραίτητα: τυλιχτή πίτα με παστουρμά ή σουτζούκι δικό τους στην θέση του κρέατος, ζουμερό και πεντανόστιμο σις κεμπάπ χοιρινό, γιαουρτλού κεμπάπ μυρωδάτο και πικάντικο και φρεσκοκομμένες τηγανιτές πατάτες με ρίγανη και χοντρό αλάτι. Μοναδικό μείον του μαγαζιού, η εγγύτητά του στην λεωφόρο Συγγρού και η αναπόφευκτη βαβούρα. Υπολογίστε περί τα 15€ ανά άτομο με κρασί.

Kebabgee
Παπάγου 5 (Λ. Πεντέλης 8), Χαλάνδρι, τηλ. 2106800134

Σε έναν απλό και λιτό χώρο στο Χαλάνδρι με μια ακόμα πιο απλή, αλλά πανέμορφη αυλίτσα, το Κebabgee σερβίρει «εξελληνισμένη» πολίτικη κουζίνα με πολύ καλές γεύσεις σε εξίσου καλές τιμές. Δοκιμάσαμε λαχματζούν με κιμά και τυρί, το οποίο ήταν πολύ γευστικό, παστουρμαδοπιτάκια και μελιτζανοκεφτεδάκια τηγανισμένα ελαφριά και αρκούντως αρωματικά, κεμπάπ μερίδα και ντονέρ μοσχαρίσιο μερίδα εξίσου νόστιμα. Τα δύο τελευταία συνοδεύονται με πατατούλες κομμένες στο χέρι, ψιλοκομμένη ντομάτα και κρεμμύδι και είναι σίγουρα χορταστικά. Χωρίς να μας εντυπωσιάσει με τις δημιουργίες του, το φιλότιμο αυτό στέκι του Χαλανδρίου μας άφησε πλήρως ικανοποιημένους από όσα φάγαμε και όσα δώσαμε (περί τα 15€ ανά άτομο με κρασί).

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v