Τα top-10 burgers στην Αθήνα

Αβοκάντο και παλαιωμένο τυρί, μανιτάρια και σος μελιού. Η αγαπημένη μας γευστική αμαρτία δεν είναι πια ο βασιλιάς του junk food, κι εμείς το γιορτάζουμε, γυρνώντας τα «μπεργκεράδικα» της Αθήνας κι ανακαλύπτοντας τις καλύτερες εκδοχές της.
Τα top-10 burgers στην Αθήνα
της Ηρώς Κουνάδη

Έχουν περάσει ακριβώς τρία χρόνια από τότε που γράφαμε για την νέα τάση των “gourmet burgers”, που έκανε δειλά-δειλά την εμφάνισή της στις αθηναϊκές γειτονιές, απενοχοποιώντας την αγαπημένη μας εκδοχή του american food που μέχρι τότε είχε συνδεθεί (άρρηκτα, νομίζαμε) με τους όρους junk/ fast food. Ζουμερά, χειροποίητα μπιφτέκια παντρεύονταν με υλικά όπως παλαιωμένα τυριά, μανιτάρια Portobello, avocado και σος μελιού, και οι προτηγανισμένες πατάτες απείχαν έτη φωτός από την συνταγή. Τρία χρόνια αργότερα, αυτό που περιγράφουμε είναι ο κανόνας, και όχι η εξαίρεση. Η κλασική συνταγή τυρί-πίκλες-κέτσαπ-μουστάρδα περιορίζεται πια στις αλυσίδες fast food, και τα burgers πρωταγωνιστούν στα μενού μερικών εκ των πιο αγαπημένων μας εστιατορίων.

Kozi’s 
Παναγή Τσαλδάρη 32-34, Μελίσσια, τηλ.: 210 8101584
Τιμές: από 6€ το απλό burger με πατάτες

Έφερε την κουζίνα και τα κρασιά της Νοτίου Αφρικής στα Μελίσσια, αλλά έγινε γνωστό για τα burger του, και όχι άδικα: Είναι ίσως τα καλύτερα burger βόρεια του κέντρου, με ζουμερό αφράτο μπιφτέκι, ασυναγώνιστες, πρωτότυπες σως και τραγανές, στρογγυλές πατατούλες να τα συνοδεύουν. Δικό μας αγαπημένο, το Mala Mala Burger, με μπιφτέκι κοτόπουλο, μπέικον, ντομάτα, μαρούλι, κρεμμύδια και υπέροχη γλυκιά σος –υπάρχει και σε παραλλαγή με φιλέτο κοτόπουλο αντί για μπιφτέκι. Οι παραδοσιακοί τύποι θα προτιμήσουν το Americano Burger, ενώ τις καλύτερες συστάσεις έχει και το Kozi’s Burger, το μπιφτέκι του οποίου είναι γεμιστό με μοτσαρέλα. Έξτρα πόντους κερδίζει για το χοντρό αλάτι στα τραπέζια, που συνοδεύει τέλεια τις τηγανιτές πατάτες.

Colibri
Αναπαύσεως 9, Μετς, τηλ.: 210 9214277 και Εμπεδοκλέους 9-13, Παγκράτι, τηλ.: 210 70110111 και Καλλιρόης 166, Πετράλωνα, τηλ.: 210 3463668
Τιμές: από 6€ το burger με πατάτες

Οι φανατικοί του φίλοι μας ξορκίζουν κάθε φορά που μιλάμε για τα καλύτερα αθηναϊκά burgers να μην το αναφέρουμε στα σχετικά δημοσιεύματα, για να μην ρίξει την ασυναγώνιστη ποιότητά του ελέω κοσμοσυρροής. Αναλαμβάνουμε κάθε φορά την ευθύνη, με το σκεπτικό ότι, αφού το κακό δεν έχει συμβεί τρία χρόνια τώρα, οι πιθανότητες να συνεχίσουμε να απολαμβάνουμε τα Chili Chicken, Mushroom και Blue Burgers μας όπως τα ξέρουμε είναι με το μέρος μας. Για τους μη γνωρίζοντες, να πούμε απλώς ότι το μυστικό βρίσκεται στο κορυφαίο μπιφτέκι του: καλοψημένο και ζουμερό, από φρέσκο μοσχαρίσιο κιμά, χωρίς πολλά μυρωδικά. Οι σως που το συνοδεύουν είναι μια κατηγορία μόνες τους. 

Αγορά 
Λ. Αλεξάνδρας & Βουρνάζου 31, Αμπελόκηποι, τηλ.: 210 6426238
Τιμές: περί τα 8€ το burger με πατάτ
ες

«Burger σε εστιατόριο;» θα ρωτούσε όποιος δεν έχει δοκιμάσει τα Burgers της Αγοράς –και με το δίκιο του. Το αγαπημένο μας εστιατόριο δίπλα στο μετρό των Αμπελοκήπων, όμως, με το γιγάντιο μενού που κινείται κατά βάση στα μονοπάτια της μεσογειακής κουζίνας, φτιάχνει και φανταστικά burgers, σε κλασικές και ιδιαίτερες παραλλαγές. Δοκιμάστε, για παράδειγμα, το Greek Burger, με χοιρινό μπιφτέκι, ντομάτα, αγγούρι, πατέ ελιάς και σάλτσα γιαουρτιού με δυόσμο, ή το γιγάντιο Burger Agora, με μοσχαρίσιο μπιφτέκι, τυρί cheddar, barbecue sauce, μανιτάρια, μπέικον, ντομάτα και κρεμμύδι, και θα μας θυμηθείτε. Διαβάστε περισσότερα για την Αγορά σε προηγούμενο δημοσίευμα του in2life, εδώ.

Pinocchio
Ιπποκράτους 58, τηλ.: 210 3605353
Τιμές: 7,50€ το burger με πατάτες

Αν μας έλεγαν, πριν από μερικά χρόνια, ότι ένα από τα καλύτερα burgers στην Αθήνα θα το δοκιμάζαμε στο σταντ ενός μπαρ, υπό τους ήχους party μουσικών, μπορεί και να δυσκολευόμασταν να το πιστέψουμε. Το Pinocchio, όμως, κατάφερε να κερδίσει το στοίχημα που λέγεται καλό-φαγητό-σε-μπαρ, σερβίροντάς μας ζουμερά burgers σε μερίδες-υπερπαραγωγή, και συνοδευόμενα από παχουλές πατάτες που μόνο η λέξη κόλαση μπορεί να περιγράψει. Διαβάστε περισσότερα για το Pinocchio και τη γειτονιά του σε προηγούμενο δημοσίευμα του in2life, εδώ.

Burgering house 
Σε δώδεκα σημεία σε όλη την Αττική (δείτε τις διευθύνσεις εδώ)
Τιμές: από 6,45€ το burger με πατάτες (ή 4,60€ χωρίς)

Η ιστορία της αλυσίδας που σήμερα μετρά δώδεκα χαρακτηριστικά κόκκινα καταστήματα –σε Γλυφάδα, Πετρούπολη, Χαλάνδρι, Μαρούσι, Ραφήνα, Περιστέρι, Καλλιθέα, Παλαιό Φάληρο, Άγιο Δημήτριο, Βάρη και Παγκράτι– ξεκινά το 2005 από την Γλυφάδα. Από τότε μέχρι σήμερα, τα Burgering House έχουν κατακτήσει το δικό τους φανατικό κοινό, που τα επισκέπτεται για τους funky χώρους τους, τα ζουμερά μπιφτέκια από 100% μοσχαρίσιο κιμά και τις πατάτες Village, που έχουν γίνει trademark. Από τα burgers του μενού ξεχωρίζουν τα Pepper Sweetness, με jalapenos, μεξικάνικες καυτερές πιπεριές, ταμπάσκο, λιωμένο cheddar, καραμελωμένα κρεμμύδια και σος από πράσινο πιπέρι, και το Veggilicious Quesadilla Burger, τυλιγμένο σε μεξικάνικη πίττα με ψητά λαχανικά, παρμεζάνα, iceberg και honey mustard sauce. 

Thomas Cook
Καραολή Δημητρίου 17, Χαλάνδρι, τηλ.: 210 6898700
Τιμές: από 3,50€ το απλό burger χωρίς πατάτες

Πού αλλού θα βρείτε burger με τέσσερα τυριά; Και τι τυριά: edam, cheddar, mozzarella και provolone! Το Thomas Cheesy 4 κερδίζει τις… καρδιές μας, με το ζουμερό μπιφτέκι, την sour cream, το καπνιστό μπέικον και τα τέσσερα τυριά του. Πέραν αυτού, δοκιμάστε και το Chicken Sweety, με φιλέτο από στήθος κοτόπουλου ψημένο στο grill, ντομάτα, μαρούλι, τυρί τσένταρ και γλυκόξινη Thomas Honey Mustard σως και το Spicy Burger, με sour cream, σωταρισμένα κρεμμύδια και πιπεριές στο grill, ντομάτα, μαρούλι, καπνιστό bacon και Thomas Spicy σως. Έξτρα πόντους κερδίζει η επιλογή να προσθέσετε και δεύτερο μπιφτέκι στο burger σας, με 1,90€ επιπλέον. 

Juicy Grill
Κεραμεικού 2, Χολαργός, τηλ.: 215 5203201
Τιμές: από 7,50€ έως 9,50€ το burger με πατάτες

Άνοιξε τις πόρτες του πριν από λίγους μήνες στο Χολαργό, και εξελίχθηκε ταχύτατα στο νέο αγαπημένο μυστικό-που-δεν-είναι-πια-μυστικό της πόλης. Φτιάχνει τα ζουμερά του burgers με ψωμάκια bagel και brioche, αντί για τα κλασικά αμερικάνικα buns, και τα σερβίρει σε κλασικές και ιδιαίτερες παραλλαγές. Μας αρέσει πολύ το New Yorker, με μπιφτέκι γεμιστό με μοτσαρέλλα, τηγανητό αυγό, μπέικον, ντομάτα και μαρούλι και το Juicy Burger με μπέικον, ντομάτα, κρεμμύδι , τυρί cheddar, μαρούλι και εξαιρετική «μυστική» σος. Ειδική μνεία αξίζει στις country πατάτες που τα συνοδεύουν όλα: με την φλούδα τους, και σωστά αλατισμένες, στέκονται επάξια δίπλα στο ζουμερό μπιφτέκι και τις σπιτικές σος. 

American Burger
Σ. Βέμπο 33, Γλυφάδα, τηλ.: 210 9629996 και Λ. Ελευθερίας 46, Άλιμος, τηλ.: 210 9815006
Τιμές: από 4,50€ το απλό burger

Ό,τι πιο κοντινό στην αυθεντική αμερικάνικη συνταγή έχει να επιδείξει η Αθήνα. Ο χώρος και η ατμόσφαιρα παραπέμπουν σε αμερικανικά diners των 60s-70s, με memorabilia στους τοίχους και χρωματιστούς καναπέδες. Τα burgers, με ένα, δύο ή… τρία μπιφτέκια, είναι ζουμερά και γευστικότατα, ενώ οι παραλλαγές τους κινούνται στα κλασικά μονοπάτια. Ένα από τα δημοφιλέστερα είναι το General Lee, με σωταρισμένα μανιτάρια, καραμελωμένα κρεμμύδια, αυγό, διπλό τυρί, bacon, σως και μαρούλι, ενώ δικό μας αγαπημένο μπορούμε να ανακηρύξουμε το All American Special, με μπάρμπεκιου σος, κρεμμύδι , ντομάτα και πίκλες, λιωμένο τυρί Τσένταρ, μανιτάρια και καπνιστό μπέικον.

GBK 
The Mall Athens, Ανδρέα Παπανδρέου 35, Μαρούσι, τηλ.: 210 6180161
Τιμές: από 6,90€ το απλό burger ή 8,50€ μαζί με πατάτες και dipping sauce

Burgers από 100% εκλεκτά κομμάτια μοσχαρίσιου κρέατος, φρέσκο ελληνικό κοτόπουλο και βουβαλίσιο κρέας από τη Λίμνη Κερκίνη Σερρών, φρεσκοψημένο ψωμάκι και τραγανές πατάτες που μακράν απέχουν από τις «βιομηχανικές» των fast food. Το Gourmet Burger Kitchen, όπως υποδηλώνει και το όνομά του, ήταν το πρώτο «μπεργκεράδικο» που έβαλε τις λέξεις gourmet και burger στην ίδια πρόταση. Στα αγαπημένα μας συγκαταλέγονται το εξωτικό Avocado Bacon, με –το μαντέψατε– αβοκάντο και μπέικον, και το πικάντικο Mexican με sour cream, αβοκάντο και πικάντικη σάλτσα από μεξικάνικα φασόλια και μαγιονέζα, καθώς και το οργανικό burger από βιολογικό κρέας βουβαλιού. 

The Burger Joint
Φοίβης 17, Πλ. Νυμφών, Γλυφάδα, τηλ.: 2108940260
Τιμές: από 7€ το απλό burger με πατάτες

Κατέκτησε γρήγορα φανατικό κοινό χάρη (κυρίως, αλλά όχι μόνο) στο νοστιμότατο, ζουμερό μπιφτέκι - σταρ του burger του. Φτιαγμένο από Aberdeen Angus και αυτό, όπως εκείνο του GBK, συνοδεύεται από εξαιρετικές, φρεσκοτηγανισμένες πατάτες –τις οποίες μπορείτε να παραγγείλετε στην gourmet εκδοχή, με λιωμένο τυρί fondina και λάδι τρούφας. Μεγάλο hit του μενού αποτελεί το Mushroom Burger με καραμελωμένα κρεμμύδια, ντομάτα και τυρί emmental. Αν φοβάστε την χοληστερίνη, εξαιρετικά αφιερωμένο το Low Cholesterol Burger με άπαχο βουβαλίσιο κιμά.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v