Τι να προσέξετε στην αγορά φουσκωτού σκάφους

Όσα πρέπει να ξέρετε για τις τιμές, τις εγγυήσεις, τις άδειες και τις λεπτομέρειες, αν σκοπεύετε να αγοράσετε φουσκωτό σκάφος για να… οργώσετε τις θάλασσες.
Τι να προσέξετε στην αγορά φουσκωτού σκάφους
Αγαπάτε την θάλασσα και το ονειρεμένο σενάριο διακοπών σας είναι να γυρνάτε από παραλία σε παραλία με το σκάφος σας, παρέα με τους φίλους ή την οικογένειά σας; Το φουσκωτό σκάφος θα αποτελέσει τότε μια, όχι οικονομική, αλλά καλή επένδυση που δεν θα μετανιώσετε. Υπό την προϋπόθεση ότι δεν σπεύδετε για αγορά «στα τυφλά». Παρακάτω, συγκεντρώνουμε τα σημαντικότερα πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε πριν την αγορά, τα κριτήρια επιλογής φουσκωτού σκάφους αλλά και ενδεικτικές τιμές.

*Πότε θα το αγοράσετε
Καλό θα ήταν να μην το αποφασίσετε την τελευταία στιγμή. Αν θέλετε να το χρησιμοποιήσετε τον Ιούλιο για παράδειγμα, δεν είναι καλή ιδέα να αρχίσετε να ψάχνετε τον Ιούνιο. Οι αγορές μέχρι τον Μάιο κρίνονται αποτελεσματικότερες, όχι απλώς επειδή μπορείτε να πετύχετε καλύτερες τιμές, αλλά και επειδή υπάρχουν γραφειοκρατικές διαδικασίες που θα χρειαστεί να «περάσετε» προτού μπορέσετε να το χαρείτε.

*Ποιες είναι οι ανάγκες σας
Πόσοι θα είναι οι επιβάτες του σκάφους; Θα είναι η τετραμελής οικογένεια ή παρέα σας; Τότε ένα συμβατικό σκάφος έως 3,80μέτρα θα είναι αρκετό. Το χρειάζεστε για πιο εξειδικευμένες ανάγκες – π.χ. για ψάρεμα, ψαροντούφεκο, θαλάσσιο σκι κλπ; Τότε θα πρέπει να κινηθείτε σε μεγαλύτερου μήκους (και κόστους) σκάφη. Φυσικά, θα πρέπει να σκεφτείτε τις ανάγκες σας όχι μόνο τώρα, αλλά και στο μέλλον: Αν δηλαδή υπολογίζετε ότι σε λίγα χρόνια η οικογένειά σας θα είναι πολυμελής ή οι ανάγκες σας θα αλλάξουν, είναι προτιμότερο να αγοράσετε εξ αρχής μεγαλύτερο σκάφος για να μην κάνετε διπλά έξοδα. Στις ανάγκες περιλαμβάνονται επίσης και οι αποθηκευτικοί χώροι: Ελέγξτε στα σκάφη που κοιτάζετε αν υπάρχουν διαθέσιμοι ικανοποιητικής χωρητικότητας αποθηκευτικοί χώροι. Έχετε, τέλος, υπόψη σας ότι θα κληθείτε να επιλέξετε ανάμεσα σε σκάφη που διαθέτουν επιπλέον χώρους ή σε σκάφη με μεγαλύτερη ταχύτητα – αυτοί οι δύο παράγοντες είναι συνήθως αντιστρόφως ανάλογοι.

*Προσοχή στην ποιότητα κατασκευής
Όταν κοιτάζετε τα «υποψήφια» σκάφη σας, δώστε σημασία στην ποιότητα κατασκευής, την οποία μπορείτε να ελέγξετε από την ύπαρξη σχετικών πιστοποιητικών ποιότητας τους, αλλά και από τις πιστοποιήσεις της εταιρίας. Δεν βλάπτει να είστε «υποψιασμένοι» απέναντι σε «ευκαιρίες» σε χαμηλή τιμή – ζητήστε σε αυτές τις περιπτώσεις να ζητήσετε πιστοποιήσεις.

*Η εγγύηση
Τι εγγύηση προσφέρει η εταιρία από την οποία θα αγοράσετε το φουσκωτό; Θυμηθείτε ότι, μιας και πιθανότατα θα το χρησιμοποιείτε μόνο το καλοκαίρι, η εγγύηση ενός χρόνου είναι στην ουσία… μηδαμινή. Η χρονική ισχύς της εγγύησης όμως δεν είναι το μόνο σημαντικό: Ελέγξτε τις παροχές της εγγύησης – τις βλάβες που περιλαμβάνει στα διάφορα μέρη του σκάφους (γάστρα, ύφασμα, πάτωμα), την δυνατότητα έλξης του σε ατύχημα κατά την μεταφορά του κ.ο.κ. για να μην βρεθείτε στην πορεία αντιμέτωποι με εξτρά έξοδα.

*Κι αν είναι μεταχειρισμένο;
Αν σκοπεύετε να αγοράσετε μεταχειρισμένο φουσκωτό, θα πρέπει να προσέξετε ορισμένα επιπλέον πράγματα πριν την αγορά: Ελέγξτε τις ραφές από μέσα και έξω, τη γάστρα (καρίνα) για φθορές και χτυπήματα, τον κινητήρα για σκουριές ή φθορές, και ζητήστε να δοκιμάσετε την λειτουργία των οργάνων με ένα «test» στη θάλασσα. Ιδανικά, ζητήστε τη συμβουλή ενός τεχνικού, που θα ξέρει καλύτερα τι να κοιτάξει και πώς να «ακούσει» το σκάφος.

*Το κόστος των καυσίμων
Έχετε υπόψη σας ότι η κατανάλωση εξαρτάται σημαντικά από το μέγεθος, το βάρος και τη μηχανή του σκάφους, γι’ αυτό είναι σημαντικό να διαλέξετε το σωστό σκάφος, ώστε να μην είναι μεγαλύτερο απ’ όσο χρειάζεστε και πληρώνετε περισσότερα για καύσιμα από τις ανάγκες σας.

*Δίπλωμα ταχύπλοου
Αν το φουσκωτό διαθέτει μηχανή μέγιστης ιπποδύναμης πάνω από 15HP, χρειάζεται να έχετε Άδεια Χειριστού Ταχύπλοου Σκάφους, την οποία μπορείτε να αποκτήσετε μετά από μαθήματα σε Σχολή Ταχύπλοων Σκαφών και ειδικές εξετάσεις. Μάθετε περισσότερα για το κόστος και την διαδικασία μαθημάτων/εξετάσεων εδώ ή εδώ

*Μεταφορά και «πάρκινγκ»
Τα φουσκωτά από 3,00 ως 3,80 μέτρα σε πολλές περιπτώσεις «φουσκώνουν και ξεφουσκώνουν» πολύ εύκολα, κάτι εξαιρετικά βολικά για τη μεταφορά τους. Γενικότερα, για τη μεταφορά τους από και προς τη θάλασσα είναι χρήσιμο ένα τρέιλερ αυτοκινήτου, ενώ τους χειμερινούς μήνες μπορείτε να το έχετε και στο γκαράζ του σπιτιού σας ή σε ειδικά πάρκινγκ σκαφών, αν δεν έχετε καθόλου χώρο.

*Ελλιμενισμός και γλίστρες
Φροντίστε για τα τελευταία γραφειοκρατικά «βάσανα» πριν χαρείτε το σκάφος σας. Για να το ρίξετε στο νερό, θα πρέπει να έχετε άδεια ελλιμενισμού. Στο λιμεναρχείο, θα πληρώσετε για τα απαραίτητα χαρτόσημα και τις άδειες, ώστε να μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε. Θυμηθείτε όμως ότι δεν μπορείτε να το βάλετε στη θάλασσα από οπουδήποτε, παρά μόνο από τις ακτές όπου υπάρχουν ειδικές γλίστρες, για τις οποίες μπορείτε να ενημερωθείτε στο λιμεναρχείο ή σε κατά τόπους ναυτικούς ομίλους.

*Το κόστος
Όπως είπαμε, το κόστος εξαρτάται από πολλούς παράγοντες – μέγεθος, ιπποδύναμη, χώροι κλπ, με αποτέλεσμα οι τιμές να ποικίλλουν με τεράστιες αποκλίσεις. Για ένα μεταχειρισμένο φουσκωτό σκάφος, για παράδειγμα, το κόστος ξεκινάει από λίγες εκατοντάδες ευρώ και φτάνει μέχρι μερικές δεκάδες χιλιάδες ευρώ. Δείτε σχετικές αγγελίες εδώ ή εδώ. Από την άλλη, για αγορά καινούριου σκάφους, θα πληρώσετε σίγουρα τετραψήφιο – αν όχι πενταψήφιο ποσό, ανάλογα με τον τύπο σκάφους που θα επιλέξετε – θα βρείτε τιμές από 3.500€ μέχρι… μερικές εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ ανάλογα με το μέγεθος. Δείτε περισσότερες αγγελίες για φουσκωτά σκάφη εδώ.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v