6+1 καλοκαιρινά κοκτέιλ

Το καλοκαίρι, ένεκα ζέστης, οι μπύρες έχουν την τιμητική τους. Όμως ταιριάζουν περισσότερο με ποδόσφαιρο, παρά με γυναίκες. Οπότε, μια και τελείωσε το Μουντιάλ, ίσως είναι στιγμή να αλλάξετε το ρεπερτόριό σας προς κάτι πιο... εξωτικό. Φτιάξαμε και δοκιμάσαμε μερικά από τα διασημότερα κοκτέιλ και σας προσφέρουμε συνταγές και άποψη.
6+1 καλοκαιρινά κοκτέιλ

του Γιώργου Φλώκα

Για τη δημιουργία ενός κοκτέιλ δεν χρειάζεται ιδιαίτερη μαεστρία, ούτε τα χορευτικά του Τομ Κρουζ. Το μόνο που χρειάζεται είναι οργάνωση με τα υλικά και να ακολουθήστε πιστά τις συνταγές. Προσθέστε και λίγο στιλ, δεν έβλαψε ποτέ κανέναν και… στην υγειά σας.

Καϊπιρίνια

Υλικά:

μερικά λάιμ

Ένα μπουκάλι Cachaça (Κασάσα)

ένα γουδοχέρι

μαύρη ζάχαρη

Εκτέλεση: Κόβετε ένα λάιμ σε 8 κομμάτια. Βάζετε σε ένα μεσαίου μεγέθους ποτήρι τα 4 κομμάτια απο τα 8 και προσθέτετε 2 κουταλάκια του γλυκού μαύρη ζάχαρη. Με το γουδοχέρι πιέζετε τα κομμάτια του λάιμ μαζί με τη ζάχαρη ώστε να γίνει ένα καλό μίγμα. Θρυμματίζετε τα παγάκια και γεμίζετε το ποτήρι. Συμπληρώνετε με Cachaça και ανακατεύετε καλά.

Άποψη: Μια τροπική γεύση κατευθείαν από τη χώρα της σάμπα. Δεν είναι τυχαίο ότι είναι το ”εθνικό” ποτό των Βραζιλιάνων. Ιδιαίτερα δροσιστικό ποτό χωρίς πολλές ”παρενέργειες”.

Μοχίτο

Υλικά:

Φρέσκια μέντα

2 κουταλιές ζάχαρη

4 κουταλιές φρέσκο χυμό λεμονιού

Λευκό ρούμι

Σόδα

Εκτέλεση: Σε ψηλό ποτήρι βάζετε τη μέντα, τη ζάχαρη και το χυμό λεμονιού και ανακατεύετε καλά. Γεμίζετε με παγάκια, προσθέτετε ρούμι έως τα 3/4 του ποτηριού και ανακατεύετε πάλι. Συμπληρώνετε με σόδα και διακοσμείτε με μια φέτα λεμόνι.

Άποψη: Ακόμη και εάν απεχθάνεστε τη μέντα, τολμήστε το και δεν θα απογοητευθείτε. Ταιριάζει ιδιαίτερα με ένα καλό πούρο.

Μπανάνα σπλιτ

Υλικά:

Λικέρ μπανάνα

Χυμός ανανά

Κεράσια

Εκτέλεση: Σε ψηλό ποτήρι βάζετε θρυμματισμένο πάγο και ένα μέρος λικέρ μπανάνα, ένα μέρος Kahlua, έως τα 3/4 του ποτηριού. Συμπληρώνετε με χυμό ανανά και διακοσμείτε με κεράσια.

Άποψη: Νομίζατε ότι το μπανάνα σπλιτ κυκλοφορεί μόνο σε παγωτό, ε; Το ίδιο και εμείς, αλλά η κοκτέιλ-εκδοχή του είναι εξίσου γευστική. Πίνεται κατά προτίμηση σε παραλία ή πισίνα.

Blue Lagoon

Βότκα

Blue Curaçao

Φρέσκα λεμόνια

Εκτέλεση: Σε ένα σέικερ βάζετε παγάκια και τα δυο αλκοολούχα σε ίσα μέρη. Στίβετε το χυμό ενός λεμονιού και χτυπάτε καλά.

Άποψη: Ένα κοκτέιλ με χρώμα και γεύση από θάλασσα. Προσφέρεται και για σφηνάκια και συνίσταται για συζητήσεις περί scuba diving και για το Απέραντο Γαλάζιο της Αμοργού. Μην πιείτε πολλά αν θέλετε να διατηρήσετε την αξιοπρέπειά σας σε κάποια επίπεδα.

Αbsolut Heaven

Υλικά:

Absolut μανταρίνι

Χυμός ανανά

Εκτέλεση: Σε ψηλό ποτήρι γεμίζετε με θρυματισμένο πάγο και γεμίζετε με βότκα έως τα 3/4 του ποτηριού. Συμπληρώνετε με χυμό ανανά και εάν θέλετε, προσθέτετε και ελάχιστο χυμό βατόμουρο.

Άποψη: Προσοχή, το αλκοόλ δεν φαίνεται στη γεύση αλλά είναι εκεί! Δροσιστικό κοκτέιλ, προσφέρεται για ένα απογευματινό απεριτίφ.

Μανχάταν

Υλικά:

Ουίσκι

Κόκκινο βερμούτ

Angostura Bitter ή χυμός πορτοκαλιού

Εκτέλεση: Γεμίζετε το σέικερ με θρυμματισμένο πάγο και βάζετε ουίσκι και κόκκινο βερμούτ σε ίσα μέρη. Προσθέτετε δυο κουταλιές Angostura Bitter ή μισό μέρος φρέσκο χυμό πορτοκαλιού.

Άποψη: Αυτό το κοκτέιλ ανατρέπει την αντίληψη ότι το ουίσκι είναι χειμερινό ποτό. Δοκιμάσαμε με Angostura Bitter σε μπαράκι αλλά η σπιτική εκδοχή με το χυμό πορτοκάλι είναι πιο δροσιστική. Άλλες εκδοχές του Μανχάταν προσθέτουν λίγες σταγόνες λικέρ μαρασκίνο, που δίνει πιο γλυκιά γεύση.

Τζιν τόνικ

Υλικά:

λεμόνια

θρυμματισμένο πάγο

Gin (προτιμήστε το Bombay Sapphire)

Tonic

Εκτέλεση: Κόβετε ένα λεμόνι στη μέση και από το ένα κομμάτι του κόβετε μια φέτα. Τη φέτα από το λεμόνι την πιέζετε μέσα στο ποτήρι για να βγει και λίγο από το λάδι της φλούδας του και την αφήνετε στον πάτο του ποτηριού. Γεμίζετε με παγάκια το ποτήρι. Στίβετε το μισό λεμόνι πάνω από τα παγάκια. Γεμίζετε το 1/3 του ποτηριού με Gin και γεμίζετε το υπόλοιπο του ποτηριού με Tonic.

Άποψη: Πίνεται shaken, not stirred, είναι ένα από τα πιο εύκολα και δροσιστικά κοκτέιλ.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v