Φιλουμένα στο Εθνικό: Θεατρικό blockbuster!

Η Ράντου διασκευάζει την κωμωδία του ντε Φιλίππο, ερμηνεύει έξοχα μαζί με τον Άλκι Κούρκουλο, ο Σταμάτης Φασουλής σκηνοθετεί και το κοινό… λιώνει από συγκίνηση στο Εθνικό.
Φιλουμένα στο Εθνικό: Θεατρικό blockbuster!
της Ιωάννας Μπλάτσου

Δώσε στον Σταμάτη Φασουλή τρυφερό έργο και θα στο απογειώσει σκηνοθετικά. Ε, εδώ, το έχουν «τσιμπήσει» το συναισθηματικό κομμάτι παραπάνω κατά τη διασκευή (την υπογράφει η Ελένη Ράντου) και ούτε λίγο ούτε πολύ λιώνουν και τα καθίσματα στην κατάμεστη Κεντρική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου.

Ειλικρινά, έβλεπα παντού γύρω μου θεατές –κυρίες, ως επί το πλείστον- να ρουθουνίζουν και να δακρύζουν από συγκίνηση, να συμπάσχουν με τις αναποδιές της ζωής αλλά και τη δύναμη της Φιλουμένα Μαρτουράνο.

Στη δε τελική υπόκλιση, σχεδόν το μισό θέατρο ήταν όρθιο και επευφημούσε τον θίασο επί μακρόν, με την Ελένη Ράντου-Φιλουμένα να είναι εμφανώς συγκινημένη. Είχα να δω τέτοια θερμή υποδοχή και αντίδραση του κοινού από την «Γκόλφω», επίσης στην ίδια σκηνή πέρυσι. Εννοείται, βέβαια, ότι το κοινό ήταν εμφανώς διαφορετικό στις δύο παραστάσεις. Και ενώ προσωπικά δεν μου άρεσε ποτέ ιδιαίτερα ο Εντουάρντο ντε Φιλίππο, ενώ βρήκα την παράσταση γεμάτη σκηνοθετικές σουσουμιές που εύκολα και μαστόρικα εγείρουν το συναίσθημα του θεατή, ήταν τόσο καταλυτική και καθηλωτική η αντίδραση του κοινού, που δεν έχω παρά να τη σεβαστώ, διατηρώντας τις όποιες ενστάσεις μου.

Το είχαμε υποψιαστεί από πέρσι, όταν είχε ανακοινωθεί ο φετινός προγραμματισμός του Εθνικού Θεάτρου, αλλά το τελικό αποτέλεσμα δικαίωσε τις εικασίες μας: Πολύ της πάει η Φιλουμένα Μαρτουράνο της Ελένης Ράντου. Και ό,τι δεν της πήγαινε, το έκανε δικό της ούτως ή άλλως, είτε με τη διασκευή της είτε με το χυμώδες ταλέντο της. Η δυναμική και τετραπέρατη Ναπολιτάνα του Εντουάρντο ντε Φιλίππο βρίσκει την ελληνική εκδοχή της μέσα από τη σπιρτόζα ερμηνεία της έμπειρης στο είδος ελληνίδας ηθοποιού.

Δίπλα της, ο Άλκις Κούρκουλος (Ντομένικο Σοριάνο) με τη ραφινάτη και παιγνιώδη ερμηνεία του αποδεικνύει πόσο πολύ του πάει η κωμωδία. Έξοχος! Εξαιρετικοί, επίσης, η Βίλμα Τσακίρη (Ροζαλία) και ο Μελέτης Γεωργιάδης (Αλφρέντο), ενώ σαρώνει ο ερμηνευτικός σίφουνας Μαρία Διακοπαναγιώτου (Λουτσία).


Info:
«Φιλουμένα»
Εθνική Θέατρο, Κεντρική σκηνή
Αγιού Κωνσταντίνου 22-24, τηλ. 210.5288170-171, 210.7234567
Ημέρες & ώρες παραστάσεων:
Τετ-Παρ 20.30, Σαβ 17.30 & 20.30, Κυρ 19.30
Τιμές εισιτηρίων: €10 - €20
Παραστάσεις έως: 24/5
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v