Ίδρυμα Κακογιάννη: Ανοιξιάτικο ραντεβού με τις τέχνες

Ένα ολοκαίνουριο φεστιβάλ ανεξάρτητου ελληνικού κινηματογράφου, μία performance όπου το θέατρο συναντά τις εικαστικές εκθέσεις, μία παράσταση χορού και οι βραδιές κουκλοθεάτρου που αγαπήσαμε μας (ξανα)φέρνουν στο Ίδρυμα Κακογιάννη τον Απρίλιο.
Ίδρυμα Κακογιάννη: Ανοιξιάτικο ραντεβού με τις τέχνες
Δυναμικό ξεκίνημα έκανε το Ίδρυμα Μιχάλη Κακογιάννη, που εγκαινίασε πρόσφατα το εντυπωσιακό του κτίριο - πολυχώρο στην Πειραιώς 206. Μετά την επιτυχία των παραστάσεων Lonely Tunes και Άτιτλο του Άρη Σερβετάλη, και των βραδιών κουκλοθεάτρου, που συνεχίζονται και τον Απρίλιο, το πρόγραμμα εμπλουτίζεται με ένα ολοκαίνουριο φεστιβάλ ανεξάρτητου ελληνικού κινηματογράφου, μία performance όπου το θέατρο συναντά την εικαστική έκφραση, και τη νέα δημιουργία της ομάδας χορού "Κι όμως κινείται". Θα σας δούμε εκεί.
 
"Βραδιές Κουκλοθέατρου"
Κάθε Πέμπτη από τις 8 έως τις 29 Απριλίου 2010, στις 22:00
Αίθουσα: Black Box
Μετά το μεγάλο και συνεχές ενδιαφέρον του ενήλικου αθηναϊκού κοινού, το Ίδρυμα Μιχάλη Κακογιάννη (ΙΜΚ) σε συνεργασία με το Ελληνικό Κέντρο της Διεθνούς Ένωσης Κουκλοθέατρου (UNIMA), αποφάσισαν τη συνέχιση και τον Απρίλιο του προγράμματος: «Βραδιές Κουκλοθέατρου» για ενήλικες, κάθε Πέμπτη στις 22.00, στην αίθουσα Black Box. Ο στόχος της διοργάνωσης, που ήταν η δημιουργία ενός χώρου συνάντησης όλων όσων ενδιαφέρονται για το κουκλοθέατρο, αποκτά σιγά - σιγά σάρκα και οστά και έτσι ήδη προγραμματίστηκαν οι επόμενες εναλλασσόμενες παραστάσεις, από διαφορετικό θίασο κάθε φορά.

Το Πρόγραμμα Απριλίου 2010, περιλαμβάνει τις παραστάσεις:
Πέμπτη 8
- BARUTI: "Στιγμές Αγάπης", Παύλος Καββαδίας: "Το ποντικάκι που ήθελε να παίξει ακορντεόν"
Πέμπτη 15 - Κουκλοθέατρο Αγιούσαγια!: "Φασουλής, μια ιστορία έρωτα και θανάτου"
Πέμπτη 22 - ΠαραΜάνα: "Το κορίτσι που ήθελε να αγγίξει το μισοφέγγαρο"
Πέμπτη 29 - Πράσσειν Άλογα: "Το Κορίτσι που ζήτησε μια βελόνα, μια παλή βελόνα"
Τιμή εισιτηρίου: 10€ Έναρξη προπώλησης 29 Μαρτίου 2010

site specific παράσταση
Η ΝΕΑ ΤΑΞΗ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ
από τους: Fresh Target Theatre Ensemble
«Η Νέα Τάξη Πραγμάτων», μια ανατρεπτική site specific παράσταση, θα παρουσιαστεί από τους Fresh Target Theatre Ensemble στο 2ο Υπόγειο Γκαράζ του Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης τον Απρίλιο του 2010. Στον ίδιο χώρο και για την ίδια περίοδο θα φιλοξενηθούν και έργα σημαντικών ελλήνων και ξένων εικαστικών, ως οργανικό κομμάτι της παράστασης.

Πρόκειται για τη συρραφή τριών μονόπρακτων του Χάρολντ Πίντερ («Νέα Παγκόσμια Τάξη Πραγμάτων», «Ένα ακόμα και φύγαμε», «Συνέντευξη Τύπου») σε μετάφραση του Ερρίκου Μπελιέ και σκηνοθεσία του Πάρι Ερωτοκρίτου. "Και τα τρία έργα χαρακτηρίζονται για την κριτική τους διάσταση απέναντι στην κρατική βία, πνευματική και σωματική, που ασκείται από τα φαινομενικά «δημοκρατικά», ολοκληρωτικά/αυταρχικά καθεστώτα" τονίζει η ανακοίνωση της ομάδας.

Η Fresh Target Theatre είναι μια ομάδα καλλιτεχνών, που επιχειρεί να αποτελέσει συνδετικό κρίκο τόσο μεταξύ Κυπρίων και Ελλαδιτών, όσο και Κυπρίων/Ελλήνων καλλιτεχνών, που ζουν στο εξωτερικό, με στόχο την πραγματοποίηση θεατρικών παραστάσεων σε Αθήνα, Λευκωσία και Λονδίνο.

Παίζουν οι ηθοποιοί (με σειρά εμφάνισης): Δρόσος Σκώτης, Δημήτρης Αγοράς, Νίκος Καραπάνος, Γιώργος Ζιόβας, Gerald Τζελάλης, Τάνια Παλαιολόγου, Δημήτρης Κανέλλος, Γιώργος Νικολαΐδης, Νάντια Παυλάκη, Ντέμπορα Οντόγκ, Ελένη Βρυώνη, Εύα Ζύγκιρη

Στην έκθεση που πλαισιώνει την παράσταση συμμετέχουν οι εικαστικοί: Σάντρα Χρήστου, Bleeps.gr, Κίτσα Αγγελάκου, Λεωνίδας Παπαδόπουλος, Νάνσυ Θεοφίλου, Τάνια Δημητρακοπούλου, Reena Spaulings, Zobernig, Chiana Coronis.

Παραστάσεις: 9 Απριλίου – 9 Μαΐου 2010 Βραδινή: Πέμπτη έως Κυριακή στις 21:30 Απογευματινή: Σάββατο & Κυριακή στις 19:00
Αίθουσα: Β' Υπόγειο Γκαράζ
Διάρκεια παράστασης: 1 ώρα και 10 λεπτά
Εισιτήρια: Κανονικό: 22€, 15€ (φοιτητικό - σπουδαστικό)
Έναρξη προπώλησης: 29 Μαρτίου 2010

Purgatorio
ομάδα χορού: κι όΜως κινείται...
Με αφορμή το δαντικό Καθαρτήριο από τη Θεία Κωμωδία, η ομάδα χορού κι όμΩς κινείται επιστρέφει στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης για να παρουσιάσει την παράστασή της Purgatoriο. Πρόκειται για μία χορογραφία των Χριστίνα Σουγιουλτζή, Ερμή Μαλκότση και Camilo Betancor που ερμηνεύεται από 5 χορευτές και συνοδεύεται από ζωντανή μουσική.

"Έξι αρχετυπικοί ρόλοι δανεισμένοι από το εμβληματικό έργο του Δάντη διαχειρίζονται το σύμβολο του δικαίου. Ένα ζυγό. Στον τρισδιάστατο χώρο. Παράλληλα επεξεργάζονται και συνοψίζουν τις έννοιες: Δίκαιο, PuRgatoЯio (Καθαρτήριο), Ψυχή, Κάθαρση, Ήρωας, Αμαρτία, Ηθική. Μέσα στην αποκάλυψη της αβύσσου ο μικρός άνθρωπος χαράζει σύνορα, ανοίγει δρόμους, στερεώνει πατώματα, επιβάλει όρια και αυτοπεριορισμούς, όλα επιτρέπονται εκτός από την απελπισία, δεν υπάρχει αναγέννηση χωρίς θάνατο" αναφέρει η σχετική ανακοίνωση.

Χορογραφία: “κι όΜως κινείται... “
Σκηνικά: Angeles Mirra, Camilo Bentancor
Κοστούμια: Αγγελική Μάνεση, Μουζάκη Φανή
Φωτισμοί: Βασίλης Καψούρος
Μουσικοί: Αποστολάκης Δημήτρης λύρα, Λιαρμακοπούλου Ράνια τσέλο, Μπρέντας Δημήτρης πνευστά, Νόνης Αλέξης κρουστά
Χορεύουν: Camilo Bentancor, Βασίλης Δημάς, Αντιγόνη Λινάρδου, Ερμής Μαλκότσης,
Χριστίνα Σουγιουλτζή, Φαίδρα Φουρούλη

Παρασκευή 16 Απριλίου έως Τρίτη 20 Απριλίου 2010, στις 21:30
Τιμές εισιτηρίων: 20€, 12€ φοιτητικό, σπουδαστικό
Έναρξη προπώλησης 29 Μαρτίου 2010

Chainfree Film Festival 2010
13 νέοι σκηνοθέτες με 19 μικρού και 2 μεγάλου μήκους ταινίες, γυρισμένες την τελευταία διετία
Το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένο στην υποστήριξη νέων δημιουργών, όπως και στην καθιέρωση νέων θεσμών στο χώρο του Κινηματογράφου, σε συνεργασία με το Ελληνικό Δίκτυο Ανεξάρτητων Κινηματογραφιστών "Chainfree" διοργανώνει το Chainfree Film Festival 2010 την Παρασκευή 16, το Σάββατο 17, & την Κυριακή 18 Απριλίου 2010, στις 19:00. Παίρνουν μέρος 13 νέοι σκηνοθέτες με 19 μικρού και 2 μεγάλου μήκους ταινίες, γυρισμένες την τελευταία διετία.

Συμμετέχουν με ταινίες τους οι: Αντώνης Αποστόλου, Θεοφύλακτος Αργυρού, Χάρης Γιουλάτος, Άρης Καπλανίδης, Θάνος Καρβούνης, Θάνος Κερμίτσης, Μιχάλης Μαυρομούστακος, Γιώργος Παπαϊωάννου, Ευάγγελος Ρήγας, Νώντας Σαπίδης, Κώστας Σκύφτας, Χρήστος Τελλίδης, Γιάννης Τζουβελέκης.

Ενιαίο εισιτήριο: 5€ Έναρξη προπώλησης 29 Μαρτίου 2010 

“ Το κορίτσι που ήθελε να αγγίξει το μισοφέγγαρο” Κουκλοθέατρο ParaMana
Πειραματικό θέατρο σκιών με τρισδιάστατη εικόνα και ζωντανή ηλεκτρονική μουσική
Το Κουκλοθέατρο ParaMana παρουσιάζει από το Σάββατο 17 έως και την Κυριακή 25 Απριλίου 2010, στις 22:00, τη νέα του δουλειά: “ Το κορίτσι που ήθελε να αγγίξει το μισοφέγγαρο”. Η παράσταση είναι βασισμένη στο ομότιτλο γιαπωνέζικο παραμύθι Tsuki no Waguma, (The Crescent Moon Bear). Χρησιμοποιώντας τις διάφορες τεχνικές του Θεάτρου Σκιών, αφήγηση και ζωντανή ηλεκτρονική μουσική, καλεί τους θεατές σε ένα απρόσμενο ταξίδι πίσω στο χρόνο και στον Πόλεμο των Χαρακωμάτων, με τις μη αναστρέψιμες συνέπειές του. “ Το κορίτσι που ήθελε να αγγίξει το μισοφέγγαρο”, είναι ένα παραμύθι για ενήλικες, που μιλά για την απώλεια, τον πόνο, τη ζωή, το θάνατο, την αγάπη αλλά και για το περιπετειώδες ταξίδι ενός μικρού παιδιού, που θέλει να σώσει τη ψυχή του πατέρα του.

Σύλληψη - Σκηνοθεσία: Αναστασία Παράβα, Στάθης Τσεμπερλίδης

από το Σάββατο 17 έως και την Κυριακή 25 Απριλίου 2010, στις 22:00
Τιμή εισιτηρίου: 12€ Έναρξη Προπώλησης: 29 Μαρτίου 2010

****
Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης
Πειραιώς 206, Ταύρος, Αθήνα 117 78, τηλ. 210 3418 550, φαξ. 210 3418 570

Εισιτήρια προπωλούνται στα ταμεία του Ιδρύματος (Πειραιώς 206, Ταύρος)
Δευ-Παρ 11:00 - 13:00 και τα απογεύματα μία ώρα πριν την παράσταση
Αγορά με πιστωτική κάρτα: 210 3418579, Δευ-Παρ 11:00 - 13:00 και στην Iστοσελίδα του Ιδρύματος www.mcf.gr  
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v