Πολύτροπον: Τέχνη με κάθε τρόπο στην Πειραιώς

Ένα post-modern κτίριο στεγάζει, εδώ και λίγες μέρες, το όραμα του Μιχάλη Κακογιάννη για ένα κέντρο πολιτισμού που θα χωρά και θα αγκαλιάζει κάθε μορφή τέχνης. Επισκεφθήκαμε το Πολιτιστικό Κέντρο του Ιδρύματος Κακογιάννη και... εντυπωσιαστήκαμε.
Πολύτροπον: Τέχνη με κάθε τρόπο στην Πειραιώς
επιμέλεια: Κατερίνα Σφοντούρη

Ένα όνειρο που κατάφερε να γίνει πραγματικότητα ύστερα από κόπο πολλών ετών, το Πολύτροπον, δηλαδή το Πολιτιστικό Κέντρο του Ιδρύματος «Μιχάλη Κακογιάννη» άνοιξε πρόσφατα κι επίσημα τις πύλες του στο κοινό, υποσχόμενο τη φιλοξενία σημαντικών εκδηλώσεων.

Στην καρδιά του νέου πολιτιστικού και πνευματικού άξονα της Αθήνας, εκεί όπου το παρελθόν συναντά το σήμερα, στην οδό Πειραιώς 206, αποφάσισε να στεγάσει ο Μιχάλης Κακογιάννης το όραμά του. Ένα Πολιτιστικό Κέντρο όπου το έργο του μεγάλου σκηνοθέτη και ηθοποιού θα διαφυλάσσεται αλλά και θα «φωλιάζει» η διαχρονική του συνέχεια. Ένας χώρος στον οποίο να μπορούν να εκφραστούν ενδιαφέρουσες καλλιτεχνικές ιδέες, νέοι ταλαντούχοι δημιουργοί. Ανοιχτός τόσο στο θέατρο και στον κινηματογράφο όσο και στον χορό ή στις εκθέσεις.

Μνήμες από το βιομηχανικό παρελθόν της περιοχής
Ταγμένοι στο όραμα του Μιχάλη Κακογιάννη λοιπόν, οι αρχιτέκτονες Βασίλης και Δημήτρης Σγούτας, μας παρουσίασαν πρόσφατα το έργο τους. Ένα νέο, καλαίσθητο κτήριο, σύγχρονων υποδομών το οποίο στους τέσσερις ορόφους του διαθέτει αίθουσα κινηματογράφου, αμφιθέατρο, μικρή αίθουσα πολλαπλών χρήσεων, εκθεσιακό χώρο, εστιατόριο, δύο café-bar καθώς και δύο υπόγειους χώρους (πάρκινγκ αλλά και χρήση για avant garde εκδηλώσεις).

Με στόχο την ανάδειξη του έργου του Μιχάλη Κακογιάννη αλλά και χωρίς να ξεχνούν τις μνήμες της βιομηχανικής περιοχής της οδού Πειραιώς, οι αρχιτέκτονες έδωσαν έμφαση στην πρόσοψη του κτηρίου. Το κτήριο είναι λευκό, μινιμαλιστικό, ενώ στο εσωτερικό του κυριαρχεί ο τεράστιος λευκός τοίχος. Σε αυτόν, μας εξηγούν, θα προβάλλονται εικόνες βίντεο ή άλλο οπτικό υλικό.

Πωλητήριο στα αριστερά όπου διατίθενται βιβλία, αντικείμενα τέχνης, αναμνηστικά και είδη δώρου, ενά όμορφα διαμορφωμένο καφέ και λίγα βήματα πιο βαθιά η πρώτη αίθουσα που επισκεπτόμαστε. Είναι η αίθουσα κινηματογράφου, χωρητικότητας 120 ατόμων, με αναλογική κινηματογραφική μηχανή αλλά και με δυνατότητα υποστήριξης τρισδιάστατης ψηφιακής προβολής, 3D. Αν και αίθουσα κινηματογράφου, έχει μελετηθεί για πολλαπλές χρήσεις, όπως συνέδρια, ομιλίες και θεατρικές δοκιμές.

Στην διπλανή ακριβώς αίθουσα, το «σκηνικό» αλλάζει. Μας κερδίζει η ιδιαίτερη αισθητική του χώρου. Το λεγόμενο «Black Box», είναι ένα μαύρο «κουτί» το οποίο τέμνουν έντονες, κόκκινες γραμμές. Ένας χώρος χωρίς προσανατολισμό, με πολλές δυνατότητες κι ευέλικτος σε ό,τι αφορά τις θέσεις του κοινού. Με δυνατότητα να φιλοξενήσει 70 άτομα, η αίθουσα είναι επίσης εξοπλισμένη με ψηφιακή μηχανή κι ανασυρόμενη οθόνη προβολής. Αυτήν την περίοδο στο Black Box φιλοξενείται η παράσταση Lonely Tunes.

Θέατρο σαν σε μια «αγκαλιά»
Ανεβαίνουμε τις σκάλες που οδηγούν στο φουαγιέ του πρώτου ορόφου στο οποίο θα φιλοξενούνται εκθέσεις. Εκεί βρίσκονται και τα παρασκήνια του θεάτρου καθώς και μερικά γραφεία της Διοίκησης.

Καθώς φτάνουμε στον δεύτερο όροφο του Πολιτιστικού Κέντρου Πολύτροπον, το βλέμμα μας αντικρύζει ένα θέατρο 330 θέσεων. Χρησιμοποιώντας στοιχεία από την αρχιτεκτονική των αρχαίων θεάτρων, οι δύο αρχιτέκτονες τολμούν να δοκιμάσουν κάτι αντίστοιχο σε κλειστό χώρο. Χαρακτηριστική η έντονη κλίση μεταξύ των σειρών, η μη υπερυψωμένη σκηνή και οπωσδήποτε η αμφιθεατρική διάταξη της αίθουσας, που δίνει την αίσθηση της «αγκαλιάς», της αμεσότητας του ηθοποιού με τον θεατή. Εδώ ο χώρος επιτρέπει την ύπαρξη δύο θεών: του «από μηχανής» που εμφανίζεται μέσω καταπακτής στο δάπεδο της σκηνής και του «αιωρούμενου» από την οροφή.

Με τον ήλιο να μας «συντροφεύει» στην περιήγησή μας στους ξεχωριστούς χώρους του Πολιτιστικού Κέντρου του Ιδρύματος Μ. Κακογιάννη αλλά και με την παρέα των αξιόλογων συνεργατών του Μ. Κακογιάννη, φτάνουμε στον τελευταίο όροφο, όπου στεγάζεται το εστιατόριο, κλειστό και υπαίθριο. Σε ένα όμορφο περιβάλλον, μπορεί κανείς να ολοκληρώσει την επίσκεψή του επιλέγοντας εδέσματα από τον κατάλογο του εστιατορίου.

Το συνολικού εμβαδού 6.810 τ.μ. κτήριο, χρηματοδοτήθηκε αρχικά από τον ίδιο τον Μ. Κακογιάννη και στη συνέχεια εντάχθηκε στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Πολιτισμός» του Γ’κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης 2000-2006. Το κόστος ανέγερσης ανήλθε στο ποσό των 11, 9 εκατ. ευρώ. Από την πρώτη κιόλας στιγμή, η οικογένεια του Μ. Κακογιάννη στήριξε την προσπάθεια αυτή, όμως στο πλευρό του μεγάλου σκηνοθέτη βρέθηκαν κι άλλοι άνθρωποι, όπως η πιστή συνεργάτις του, Ξένια Καλδάρα (μέλος του Δ.Σ. του Ιδρύματος Κακογιάννη).

INFO:
Πολύτροπον, Πολιτιστικό Κέντρο του Ιδρύματος «Μιχάλη Κακογιάννη», Πειραιώς 206, Ταύρος, τηλ.: 210 3418550
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v