Γ. Νέγκα: Το λαϊκό τραγούδι είναι ιδιαίτερη κατηγορία

Η Γιώτα Νέγκα ανεβαίνει για μια μεγάλη συναυλία στη σκηνή της Τεχνόπολης και, με αυτή την αφορμή, μας μιλά για το λαϊκό τραγούδι που αγαπά.
Γ. Νέγκα: Το λαϊκό τραγούδι είναι ιδιαίτερη κατηγορία
Λίγο πριν τη μεγάλη της συναυλία στην Τεχνόπολη, την Παρασκευή 9 Ιουνίου, η Γιώτα Νέγκα μας μίλησε για το λαϊκό τραγούδι, τους συνθέτες που θα ανεβούν μαζί της στη σκηνή της Τεχνόπολης, και τα σημεία των καιρών και της μουσικής βιομηχανίας στην Ελλάδα του σήμερα.

Η απόπειρα του κάθε καλλιτέχνη να πολλαπλασιάσει τη φωνή του για να ακουστεί σε περισσότερο κόσμο είναι μέρος της καλλιτεχνικής δημιουργίας ή είναι αναγκαίο κακό του επαγγέλματος;
Σημεία των εποχών είναι αυτά και επιλογή του καθενός αν θα τα ακολουθήσει ή όχι. Δε θα πω αν είναι καλό ή κακό. Σε κάθε περίπτωση υπάρχουν συνέπειες, τις οποίες επωμίζεσαι όταν κλείνουν τα φώτα και μένεις μόνος. Αν κάποιος επιλέγει να ενισχύσει ή να στηρίξει την καλλιτεχνική του ύπαρξη σε κάτι άλλο εκτός του έργου του πρέπει να είναι προετοιμασμένος ότι έχει ημερομηνία λήξης. Μην περιμένεις να το κρίνω, καθώς σέβομαι την επιλογή του. Στη δική μου περίπτωση ο δρόμος είναι άλλος και όχι από σνομπισμό αλλά καθαρά από συνειδητή επιλογή. Αν θα μου βγει σε καλό; Ποιος ξέρει, η ιστορία θα δείξει!

Τι από όλα όσα απαιτεί η ζωή μιας επαγγελματία ερμηνεύτριας σας πέφτει πιο δύσκολο;
Όλα τα επαγγέλματα έχουν απαιτήσεις, οι οποίες λίγο ή πολύ δυσκολεύουν την καθημερινότητα. Μία επαγγελματίας ερμηνεύτρια έχει να διαπραγματευτεί με την έλλειψη προσωπικού χρόνου και τα άστατα ωράρια. Υπάρχουν περίοδοι κατά τις οποίες είναι απολύτως αδύνατον να κοιμηθείς όσο πραγματικά χρειάζεσαι, αφού απορυθμίζεται πλήρως το βιολογικό σου ρολόι.

Ποια είναι σήμερα τα χαρακτηριστικά του λαϊκού τραγουδιού;
Το λαϊκό τραγούδι είναι μία ιδιαίτερη κατηγορία. Δεν υπόκειται σε νόρμες και έχει πάντα έναν στόχο, την καρδιά και τις θύμισες αυτού που το ακούει. Η ιδιαιτερότητά του έγκειται στο ότι έχει την ικανότητα να φέρει τη μνήμη του χθες με σημερινή "γλώσσα", να ανακαλεί εικόνες, να αναμοχλεύει συναισθήματα. Αυτά τα χαρακτηριστικά είχε ανέκαθεν. Δεν άλλαξαν και δε θα αλλάξουν, απλώς όπως όλα μπορεί κάποια στιγμή να προσαρμοστεί στα βιώματα των εποχών.

Τι είναι αυτό που ενοποιεί όλους αυτούς που θα βρεθούν στο πλευρό σας στις 9 Ιουνίου;
Μα τα τραγούδια φυσικά, οι στιγμές, οι μνήμες! Με όλους όσους παρευρεθούν και με τον καθένα ξεχωριστά μας συνδέει η δημιουργία, η προσπάθεια της "γέννησης" ενός τραγουδιού, το άγχος του να "μιλήσει" στις καρδιές του κόσμου και να περάσει στη μικρή ή μεγάλη μουσική ιστορία του καθενός. Γιορτάζουμε που θα είμαστε ξανά μαζί και ανυπομονούμε να δούμε τον κόσμο να τραγουδά μαζί μας... Μας συνδέει η ίδια λαχτάρα να ενωθούμε με το κοινό μέσα από τις νότες και τους στίχους...

Info:
Η Γιώτα Νέγκα ανεβαίνει στις 9 Ιουνίου για μια μεγάλη συναυλία στη σκηνή της Τεχνόπολης, με πέντε σπουδαίους συνθέτες του ελληνικού τραγουδιού (Παναγιώτη Καλαντζόπουλο, Βαγγελη Κορακάκη, Κώστα Λειβαδά, ο Σταμάτη Κραουνάκη και Θέμη Καραμουρατίδη) στο πλευρό της.


Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων
Πειραιώς 100, Γκάζι, 210 3475518, 210 3453548

Προπώληση ορθίων: 12€
Προπώληση Καθήμενων: 15€

Ταμείο – Όρθιοι: 15€
Ταμείο – Καθήμενοι: 17€
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v