Οι Imam Baildi μιλούν στο in2life

Ο Ορέστης και ο Λύσανδρος, η «ψυχή» και η «καρδιά» των Imam Baildi, λίγο πριν την συναυλία τους στο Ηρώδειο, μας μιλούν για τις πιο ιδιαίτερες στιγμές της πορείας τους.
Οι Imam Baildi μιλούν στο in2life
συνέντευξη στην Ειρήνη Ορφανίδου

«Μια βροχερή Τρίτη σε ένα χωριό κάπου στη Γερμανία, από αυτά τα μέρη που όλοι φαίνονται κάπως περίεργοι και σε κοιτούν σαν εξωγήινο. Το μέρος δεν πρέπει να είχε πάνω από 500 κατοίκους ούτως ή άλλως, και την ημέρα εκείνη είχε και τελικό γερμανικού πρωταθλήματος…»

Η αλήθεια είναι ότι άφησαν δύο ερωτήσεις μετέωρες. Η μία ήταν, εάν όταν πριν από οκτώ χρόνια που έκαναν το πρώτο τους βήμα, πίστευαν ότι ο πειραματισμός τους θα έκανε «σχολή» και η δεύτερη, το πιο ενδιαφέρον, αλλά και το πιο δύσκολο χαρακτηριστικό της προσωπικότητας του καθενός (το ζητούμενο ήταν να απαντήσει ο ένας αδελφός για τον άλλον, ο μεγαλύτερος κατά σχεδόν πέντε χρόνια Ορέστης για τον Λύσανδρο και ο Λύσανδρος για τον Ορέστη).

Αλλά, παράπονο δεν έχω. Ο Ορέστης και ο Λύσανδρος Φαληρέας, η «ψυχή» και η «καρδιά» των Imam Baildi, μπορεί να παρέκαμψαν τις δύο ερωτήσεις, έπιασαν όμως, τις ιστορίες.

Η Βανέσα Παραντί και το Σημείωμα, η Μαίρη Λίντα και το Πού Γυρίζεις, η Δήμητρα Γαλάνη και τα Χάρτινα, η αγωνία που γίνεται ενθουσιασμός, τα απρόοπτα που όταν συνειδητοποιείς ότι δεν μπορείς παρά να τα δεχτείς μπορεί να έχουν και πλάκα, τα μακρινά ταξίδια αλλά και τα εντός ταξίδια: Όταν οι μεγαλύτεροι σε ηλικία άνθρωποι ακούν το Ακρογιαλιές Δειλινά και τον Πασατέμπο αλλιώς και «έρχονται πολύ συγκινημένοι και μας μιλούν στο τέλος των συναυλιών, και είναι πολύ όμορφο να βλέπεις τα πρόσωπά τους να παρακολουθούν τη Ρένα (σ.σ. Μόρφη) και τον MC Yinka…»

Το επόμενο live τους είναι τη Δευτέρα 28 Σεπτεμβρίου, στο Ηρώδειο και δεν υπάρχει ούτε ένας που να έχει βρεθεί σε live των Imam και να μην χαμογελάσει στη ιδέα της μεταμόρφωσης του σεπτού Ωδείου Ηρώδου Αττικού, καθώς η απίστευτη αυτή μπάντα θα καταλύει τα πάντα με την ενέργεια, τη νοσταλγία και το δυνατό beat της.

Μαζί τους στη συναυλία, που δίνεται για καλό σκοπό –όλα τα έσοδα θα διατεθούν στην Ένωση «Μαζί για το Παιδί»- θα είναι η Δήμητρα Γαλάνη και οι Carte Postale, το ρετρό-ποπ συγκρότημα από την Πάτρα.



Πώς είναι να… κερδίζεις τη Βανέσα Παραντί; Πώς είναι να είσαι το πρώτο ελληνικό σχήμα που παίζει στο περίφημο Φεστιβάλ Τζαζ του Μόντρεαλ, όπως σας «συνέβη» πριν από έναν χρόνο, ένα Φεστιβάλ με «θηρία» όπως ο B.B. King και η Αρίθα Φράνκλιν;
Η Βανέσα Παραντί είχε ένα κομμάτι σε ένα γερμανικό ραδιοφωνικό διαγωνισμό, και το δικό μας Σημείωμα βγήκε πιο ψηλά. Αυτό ήταν μεγάλη ικανοποίηση, ιδίως γιατί το Σημείωμα είναι το πρώτο κομμάτι που κυκλοφορούμε με δική μας μουσική και στίχους, και είδαμε ότι ιδίως έξω έκανε αρκετά μεγάλη εντύπωση - μας έχουν πει αρκετοί ξένοι ότι είναι το αγαπημένο τους από το δίσκο. Σχετικά με τα μεγάλα φεστιβάλ, έχουν πάντα μια αγωνία, αλλά οι συνθήκες στις οποίες παίζεις είναι τόσο καλές, και το κοινό σε τόσο όμορφη διάθεση, που η αγωνία γρήγορα δίνει τη θέση της σε ενθουσιασμό. Συνήθως σε τέτοια φεστιβάλ καταλήγουμε να παίζουμε πολύ καλά.

Έχετε οργώσει τον κόσμο –Ευρώπη, ΗΠΑ, Καναδάς… Θα ήθελα να θυμηθείτε το πιο ιδιαίτερο κοινό, αλλά από την ανάποδη. Όχι το πιο ζεστό, αλλά το κοινό που σας έφερε ακόμη και σε αμηχανία. Που σας δυσκόλεψε.
Όταν κάνεις περιοδεία στο εξωτερικό ξεκινάς κλείνοντας τις πιο σημαντικές συναυλίες, στις μεγαλύτερες πόλεις. Αυτό γίνεται αρκετό καιρό πριν. Όσο πλησιάζει η περιοδεία, αν έχουν μείνει κενές μέρες κοιτάς να τις γεμίσεις με συναυλίες σε μικρότερα μέρη, κυρίως για να καλύψεις τα έξοδα διαμονής, φαγητού κλπ. Σε μία τέτοια περίπτωση βρεθήκαμε μια βροχερή Τρίτη σε ένα χωριό κάπου στη Γερμανία, από αυτά τα μέρη που όλοι φαίνονται κάπως περίεργοι και σε κοιτούν σαν εξωγήινο. Το μέρος δεν πρέπει να είχε πάνω από 500 κατοίκους ούτως ή άλλως, και την ημέρα εκείνη είχε και τελικό γερμανικού πρωταθλήματος. Δίπλα στην αίθουσα της συναυλίας είχε και ένα bar που εκτελούσε και χρέη καφενείου – εστιατορίου. Καταλήξαμε να βλέπουμε το ματς με 10-15 θαμώνες του μαγαζιού και, μόλις τελείωσε, περάσαμε όλοι δίπλα και παίξαμε για τους ίδιους 15 ανθρώπους. Αισθανόμαστε αρκετά αμήχανα, αλλά το πράγμα φαινόταν από την αρχή και το είχαμε πάρει απόφαση, οπότε μετά από λίγο χαλαρώσαμε και το πήραμε στην πλάκα.

Μία μικρή ιστορία, από τη γνωριμία σας με δύο μεγάλες κυρίες: Μαίρη Λίντα, Δήμητρα Γαλάνη –με την οποία θα είστε μαζί και στο Ηρώδειο.
Με τη Μαίρη Λίντα: Όταν της ζητήσαμε να ηχογραφήσει (εκ νέου) το Που Γυρίζεις, με τον τρόπο που το έχουμε στον τελευταίο μας δίσκο, δέχτηκε αμέσως. Μετά όμως ανέβαλλε κάθε φορά την ηχογράφηση, γιατί είχε αγωνία ότι δε θα το πει καλά. Στο τέλος την παρακαλέσαμε πολύ, πλησίαζε και η ημερομηνία παράδοσης, και εν τέλει ήρθε. Μπήκε λοιπόν στο μικρό δωματιάκι που γράφονται οι φωνές, το τραγούδησε απευθείας τέλεια, βγήκε έξω να το ακούσει και άρχισε να μιλάει και να κάνει αστεία σαν παιδί. Μια μεγάλη τραγουδίστρια με ψυχή κοριτσιού.
Με τη Δήμητρα Γαλάνη: Το 2009, η Δήμητρα έκανε ένα δίσκο με remix και διασκευές δικών της κομματιών από νέους καλλιτέχνες. Σε εμάς πρότεινε να κάνουμε τα Χάρτινα. Αρχίσαμε λοιπόν να το αλλάζουμε, και καταλήξαμε να κόψουμε κουπλέ, να αλλάξουμε το beat, να προσθέσουμε αρκετά rap μέρη με το MC Yinka. Όταν ήρθε η ώρα να της το παίξουμε ήμαστε προετοιμασμένοι ότι θα μας ζητήσει να μην το πειράξουμε τόσο. Το άκουσε, έσκασε στα γέλια και είπε, παιδιά είναι τέλειο, αφήστε το όπως είναι.

Οι 50+, η γενιά που μεγάλωσε ακούγοντας σε πρώτη εκτέλεση το «Ακρογιαλιές Δειλινά», το «Πόσο λυπάμαι», το «Αργοσβήνεις μόνη», τι σας λέει όταν έρχεται στα live σας;
Η γενιά που είναι 50+ μάλλον άκουγε αυτά τα κομμάτια όχι σε πρώτη εκτέλεση αλλά από δίσκους των γονιών της. Αλλά όντως, μεγαλύτεροι άνθρωποι έρχονται πολύ συγκινημένοι και μας μιλούν στο τέλος των συναυλιών, και είναι πολύ όμορφο να βλέπεις τα πρόσωπά τους να παρακολουθούν τη Ρένα και τον MC Yinka όταν τα τραγουδούν επί σκηνής. Τραγουδούν μαζί τους, γελάνε όταν γίνεται κάτι που δεν περιμένουν, γενικά είναι πολύ όμορφη εικόνα.

Ισχύει ότι το live από την Τεχνόπολη θα κυκλοφορήσει σε άλμπουμ; Και εάν ναι, πότε;
Θα κυκλοφορήσουμε ένα Live Album με ηχογραφήσεις από πολλές συναυλίες, μεταξύ των οποίων και η Τεχνόπολη του περασμένου Ιουλίου. Στα τέλη της χρονιάς να το περιμένετε.

Ένωση «Μαζί για το Παιδί»
Ξεκίνησε να λειτουργεί στην Ελλάδα το 1996. Πρόκειται για μια ένωση 10 μη-κερδοσκοπικών σωματείων και ιδρυμάτων, που εργάζονται για την ευημερία περισσότερων από 10.000 παιδιών κάθε χρόνο. Κύριος στόχος της Ένωσης είναι να προσφέρει βοήθεια σε παιδιά και νέους που αντιμετωπίζουν τον κοινωνικό αποκλεισμό, την ενδο-οικογενειακή βία, χρόνιες ασθένειες, διανοητικές ή σωματικές αναπηρίες και την ασθένεια ή το θάνατο κάποιου μέλους της οικογενείας τους, παρέχοντας ψυχολογική, ηθική και οικονομική υποστήριξη.

Προπώληση εισιτηρίων:
Ticket Services, Πανεπιστημίου 39 (Στοά Πεσμαζόγλου Δευτ. – Παρ. 10.00-18.00 &
Σάββατο (10.00-14.00)
Τηλεφωνικά στο 210-7234567 με χρέωση πιστωτικής κάρτας (Δευτ. – Παρ. 10.00-18.00 & Σάββατο 10.00-14.00)
Ηλεκτρονικά μέσω της ιστοσελίδας: www.ticketservices.gr (όλο το 24ωρο)


Info:
Συναυλία των Imam Baildi για τα παιδιά της Ένωσης «Μαζί για το Παιδί»
Συμμετέχουν η Δήμητρα Γαλάνη και οι Carte Postale
Ωδείο Ηρώδου Αττικού
Δευτέρα, 28 Σεπτεμβρίου 2015, 9 μ.μ.
Εισιτήρια: 15€, 30€, 50€ (μειωμένα 10€)

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v