Η Μαρίζα Ρίζου στο in2life

Λίγο πριν τη συναυλία της στον Κήπο του Μεγάρου, η Μαρίζα Ρίζου μιλά στο in2life για την ποπ πλευρά της τζαζ, για την αισιοδοξία και τα σχέδιά της.
Η Μαρίζα Ρίζου στο in2life
της Ειρήνης Ορφανίδου 

Μιλά για το Plan B που έβαλε σε εφαρμογή προκειμένου να βγει στον δρόμο που αληθινά ήθελε, απαντά στην ερώτηση πώς φαντάζεται τη ζωή της μία δεκαετία μετά, εξηγεί γιατί δεν θέλει να γνωρίζει ανθρώπους που θαυμάζει πολύ, αλλά και για ποιόν λόγο, αντίθετα με τους τραγουδοποιούς της γενιάς της –τη Μόνικα, την Ειρήνη Σκυλακάκη, την Katerine Duska, τον Leon– η ίδια δεν σκέφτηκε ποτέ να επιχειρήσει μία «ηρωική έξοδο».

Aπό το πρώτο της κομμάτι, τη «Μπόσα νόβα του Ησαΐα» του Φοίβου Δεληβοριά και το «Πόσο λυπάμαι» (που έκανε τη διαφορά), στην «Μια άλλη ευτυχία» και το «Γλυκό πρωί» και από κει στο «Πετάω» του Γιάννη Χριστοδουλόπουλου που τραγούδησε με τον Πάνο Μουζουράκη μέχρι το «Είναι μικρή η ζωή», φώτισε με την αύρα της την ποπ πλευρά της τζαζ.

Μία εβδομάδα πριν από το live της, στις 14 Σεπτεμβρίου, στον Κήπο του Μεγάρου, η Μαρίζα Ρίζου μιλά στο in2life. Κρατά για έκπληξη τον guest της συναυλίας της στον Κήπο, δηλώνει ότι η σχέση της με το swing «έχει κλείσει πια» και διευκρινίζει ότι επιλέγει να βλέπει τα πράγματα πάντα με μια αισιόδοξη ματιά, αλλά «αν ήμουν συνέχεια μέσα στην καλή χαρά, θα ήμουν μάλλον φρενοβλαβής». Αυτό, επειδή κάθε αναφορά στη Μαρίζα Ρίζου ξεκινά με την ίδια (τυφλά επαναλαμβανόμενη) διαπίστωση περί αισιοδοξίας. Λοιπόν, η γλυκύτατη Μαρίζα Ρίζου είναι αισιόδοξη, αλλά ξέρει πολύ καλά τι συμβαίνει γύρω της/μας.

Πριν την κυκλοφορία του 2ου άλμπουμ σου και μετά το promo single Είναι μικρή η ζωή, τραγουδάς στον Κήπο του Μεγάρου. Τι ετοιμάζεις για τις 14 Σεπτεμβρίου;
Με το live αυτό στον υπέροχο κήπο του Μεγάρου στην ουσία κλείνει η καλοκαιρινή περιοδεία και ολοκληρώνεται ο φετινός κύκλος παραστάσεων. Το πρόγραμμα θα περιλαμβάνει ορισμένα τραγούδια από την πρώτη μου δισκογραφική δουλειά, το καινούργιο single Είναι μικρή η ζωή και διάφορες διασκευές που έχει ενορχηστρώσει υπέροχα ο Δημήτρης Σιάμπος. Επίσης, θα μου κάνει την τιμή να κάνει guest ένας από τους αγαπημένους μου καλλιτέχνες, όμως το ποιός είναι αυτός θα το μάθει ο κόσμος στις 14 Σεπτέμβρη!

Πότε θα κυκλοφορήσει το άλμπουμ; Τι θα μπορούσες να πεις γι' αυτή τη δουλειά;
Υπολογίζουμε να κυκλοφορήσει λίγο πριν τα Χριστούγεννα. Μπορώ να πω με σιγουριά ότι η σχέση μου με το swing έχει κλείσει πια. Προχωράω παραπέρα σε καινούργια μουσικά μονοπάτια και νέο ήχο.

Τα τραγούδια σου βγαίνουν εύκολα ή έχουν κι ένα μικρό ζόρι; Στην ερώτηση - κλισέ πώς και πότε γράφεις, τι απαντάς;
Δεν υπάρχει ένας συγκεκριμένος τρόπος που γράφω. Δε θα έλεγα ότι ζορίζομαι, δεν έχει νόημα αν γίνεται έτσι. Γενικά δεν έχω το άγχος να γράψω οπωσδήποτε. Με ενδιαφέρει να λέω τραγούδια που μου αρέσουν και με εκφράζουν. Δεν είναι απαραίτητο να είναι δικά μου. Αν μου βγει να γράψω, έχει καλώς. Αν όχι, είναι πάντα χαρά μου να δουλεύω με ανθρώπους που εκτιμώ και σέβομαι όπως είναι ο Γιάννης Χριστοδουλόπουλος που έχει γράψει για μένα ήδη δύο υπέροχα τραγούδια.

Ποιο τραγούδι (ελληνικό ή ξένο) θα ήθελες πολύ να έχεις πει σε πρώτη εκτέλεση;
Αλήθεια δεν μπορώ να επιλέξω. Είναι πάρα πολλά.

Ποιον μύθο της τζαζ θα ήθελες να έχεις συναντήσει;
Δεν θα ήθελα να έχω συναντήσει κανέναν να σου πω την αλήθεια. Ανθρώπους που θαυμάζω πολύ δε θέλω να τους γνωρίζω. Μου έχει συμβεί να μου αρέσει πολύ κάποιος, να τον γνωρίσω από κοντά και μετά λόγω απογοήτευσης να μην μπορώ να τον ακούσω πια. Δυστυχώς είμαι από εκείνους που δεν μπορούν να διαχωρίσουν τον χαρακτήρα από το καλλιτεχνικό έργο.

Αγαπάς και παίζεις με την ποπ πλευρά της τζαζ. Συμβαίνει το ίδιο και με την ποπ πλευρά της ζωής; Και εάν ναι, αυτό είναι κάτι που συμβαίνει non-stop; Πώς κρατάς έξω από την καθημερινότητα τη μελαγχολία του καιρού;
Αν ήμουν συνέχεια μέσα στην καλή χαρά, θα ήμουν μάλλον φρενοβλαβής. Δε γίνεται αυτό. Απλώς επιλέγω να βλέπω τα πράγματα πάντα με μια αισιόδοξη ματιά. Προσέχω τι παρακολουθώ, από ποια μέσα ενημερώνομαι, μέχρι που θα αφήσω να με επηρεάζουν τα γεγονότα και ποιούς ανθρώπους έχω γύρω μου.

Σπούδασες Δημοσιογραφία, αλλά στη δική σου περίπτωση, ισχύει το… καλά, εσύ έφυγες νωρίς. Πώς είχε προκύψει η επιλογή αυτή; Ήταν τυχαίο;
Το πανεπιστήμιο ήταν πάντα το Plan Β για να μπορέσω να ασχοληθώ με την μουσική όπως ακριβώς θέλω, χωρίς να κάνω εκπτώσεις. Με ενδιέφερε κυρίως η διαφήμιση, οπότε ποτέ δε σκέφτηκα τον εαυτό μου ως δημοσιογράφο. Ούτε ως διαφημίστρια βέβαια. Εργάστηκα για δύο χρόνια σε διαφημιστική εταιρία και σιγουρεύτηκα πως δεν μου πάει. Αν έμενα εκεί θα έχανα την ψυχική μου υγεία. Η μουσική ήταν και είναι μονόδρομος. Έτσι κι αλλιώς αν την έχεις μέσα σου να σε τρώει σαν το σαράκι, δεν τη γλιτώνεις. Οπότε είπα να μη χάνω χρόνο. Να το δοκιμάσω από νωρίς.

Η Μόνικα, η Ειρήνη Σκυλακάκη, ο Leon, έχουν κάνει μία σχεδόν «ηρωική» έξοδο εκτός Ελλάδας (για λίγο, περισσότερο, για κάποιο διάστημα, για να μην αναφέρω την Katerine Duska που ήρθε από τον Καναδά έχοντας ήδη επιρροές). Είναι κάτι που σε ενδιαφέρει;
Αρχικά να πω ότι η Ειρήνη, ο Leon και η Κατερίνα (στην οποία έχω μια ιδιαίτερη αδυναμία) πέρα από εξαιρετικοί μουσικοί, είναι και υπέροχα πλάσματα. Τους θαυμάζω και τους εκτιμώ πολύ. Προσωπικά δε σκέφτηκα ποτέ το εξωτερικό. Δε θα μπορούσα να φύγω εκτός κυνηγώντας την καριέρα μου. Αν δεν έχω τους ανθρώπους μου παρέα να μοιράζομαι τις χαρές και τις μέρες μου, είμαι δυστυχής.

Πώς ονειρεύεσαι τη ζωή σου μετά από μία δεκαετία;
Μάλλον ωραία…! Εύχομαι να συνεχίσω να κάνω πράγματα που μου αρέσουν στη μουσική, να έχω μαζί μου τα αγαπημένα μου πρόσωπα και να επιμένω να βλέπω τη ζωή με αισιοδοξία.


Info:
«Mια στιγμή στο φως»
14 Σεπτεμβρίου, Κήπος του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών
Ώρα έναρξης: 8:30 μ.μ.
Προπώληση εισιτηρίων: 10,00€
Πώληση εισιτηρίων κατά την είσοδο την ημέρα της συναυλίας: 12,00€
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v