Τα καλύτερα νησιώτικα για τον Δεκαπενταύγουστο

Φτιάχνουμε την playlist του Δεκαπενταύγουστου, με μπάλο και ικαριώτικο, με Πάριο και Κονιτοπούλου, με τη λυγαριά και το λουλουδάκι του μπαξέ.
Τα καλύτερα νησιώτικα για τον Δεκαπενταύγουστο
Δεκαπενταύγουστος χωρίς πανηγύρι δεν γίνεται! Και πανηγύρι χωρίς σάλα-σάλα-μεσ'-τη-σάλα, χωρίς λίγο Πάριο και πολύ Ικαριώτικο δεν υφίσταται. Γι’ αυτό, όπου και αν σας βρίσκει ο φετινός Δεκαπενταύγουστος, είτε διαβάζετε αυτές τις γραμμές από ένα smartphone σε κάποια παραλία, είτε στο σπίτι με soundtrack το air condition και τη νεκρική σιγή της Αθήνας, πατήστε το play, δυναμώστε την ένταση και μπείτε σε… νησιώτικους ρυθμούς μαζί μας.

Σάλα σάλα



Εισαγωγή από σαντούρι, και στίχοι που δύσκολα αποκωδικοποιείς (σάλα τα τζίτζι/ μες στο μαγερειό…). Πολλοί διαφορετικοί ερμηνευτές έχουν καταθέσει τη δική τους εκδοχή του συγκεκριμένου κομματιού –από αϊβαλιώτικο ζεϊμπέκικο μέχρι τσιφτετέλι– αλλά αυτή η νησιώτικη βερσιόν, με τη φωνή του Πάριου, είναι πιθανότατα η δημοφιλέστερη.

Κυκλαδίτικο



Στην Αμοργό, στη Σέριφο, στην Κίμωλο, στη Μήλο… Αν έπρεπε να διαλέξουμε ένα μόνο νησιώτικο τραγούδι ως «απόλυτα καλοκαιρινό», θα ήταν ο αδιαμφισβήτητος νικητής –κι ας μας γεμίζει υποψίες περί παράνομων ερωτικών σχέσεων ο στίχος που εύχεται «να μεγαλώσεις γρήγορα σαν τα κορίτσια τα άλλα»… Και όλα αυτά, με την υπογραφή του Νίκου Γκάτσου στους στίχους.

Ικαριώτικος



Ο παραδοσιακός Ικαριώτικος είναι αυτό που οι νεότερες γενιές θα αποκαλούσαν “instrumental”: έχει μόνο βιολιά, και καθόλου στίχους. Οι στίχοι που ξεκινούν «χρόνια και χρόνια τώρα τριγυρνώ σαν πουλί περιπλανώμενο…» είναι μεταγενέστερη προσθήκη. Αν, πάντως, επιμένετε, εδώ είναι και η εκτέλεση της Νάσιας Κονιτοπούλου.

Στην Πάρο και στη Νάξο



«Τα βράδια δίχως άλλο θα σε χορεύω μπάλο». Ένας από τους πιο κλασικούς νησιώτικους χορούς, ο μπάλος που χορεύεται σε ζευγάρια αντί για κυκλικά, αναφέρεται στους στίχους και η μελωδία σχεδόν σε προκαλεί να σηκωθείς να χορέψεις.

Το λουλουδάκι του μπαξέ



Άλλος ένας δημοφιλέστατος αιγαιοπελαγίτικος χορός, ο συρτός αυτή την φορά, σε μια σπάνια εκτέλεση από την τελευταία δισκογραφική δουλειά της Νάνας Μούσχουρη. Ναι, είναι πάντα εκείνοι οι στίχοι που λένε «έλα να πάμε στο νησί, η μάνα σου εγώ κι εσύ».

Λυγαριά



Ίσως το πρώτο κομμάτι που έρχεται στο μυαλό των περισσότερων εξ ημών όταν μιλάμε για νησιώτικα, η «κόρη καραβοκύρη» έχει ίσως τις περισσότερες εκτελέσεις από διαφορετικούς ερμηνευτές. Η παραπάνω είναι, κατά την ταπεινή μας γνώμη, μία από τις καλύτερες.

Ντάρι Ντάρι



Από τους στίχους… λεξιπλάστες της ελληνικής μουσικής, μαζί με το παραδοσιακό καλυμνιώτικο «Ντιρλαντά», το Ντάρι Ντάρι μπορεί να μη σημαίνει τίποτα –πέρα του ότι κάνει ομοιοκαταληξία με τους γλάρους– γεννά όμως αυτομάτως καλοκαιρινούς συνειρμούς.

Η.Κ.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v