Rss - In2life.grΜεγέθυνσηΣμύκρινση
|
 

Δωρεάν μουσική: 4 καλλιτέχνες υπέρ του download

Δημοσίευση | 17 Μαΐου 2013 - Παλαιότερο των 360 ημερών

του Νικόλα Γεωργιακώδη

Η αιώνια διαμάχη για το θέμα της πειρατείας είναι κάτι που ταλαιπωρεί εδώ και χρόνια την διεθνή μουσική σκηνή. Συζητήσεις επί συζητήσεων δεν φαίνεται να βγάζουν κάπου, αφού πάντα από την μια πλευρά βρίσκονται οι καλλιτέχνες και οι δισκογραφικές που «χάνουν» από την τσάμπα διανομή τραγουδιών και πάντα απέναντί τους οι, πολύ περισσότεροι, υπέρμαχοι του τσάμπα. Τα πράγματα όμως φαίνεται να αλλάζουν.

Τα τελευταία χρόνια ολοένα και περισσότεροι καλλιτέχνες διαθέτουν τα τραγούδια τους δωρεάν για downloading είτε επειδή θεωρούν ότι η τέχνη τους δεν έχει (ή δεν θα έπρεπε να έχει) τιμή είτε γιατί έτσι επιδιώκουν να αυξήσουν την αναγνωρισιμότητά τους και να χτυπήσουν στο φιλότιμο το κοινό.

Βήτα Πεις: «Η τέχνη είναι ανεκτίμητη»

Ένα από τα πιο δημοφιλή σύγχρονα ελληνικά hip hop σχήματα, ξεκίνησε ουσιαστικά την καριέρα του με σαφή προσανατολισμό στο «δωρεάν». Σε εποχές… χωρίς Internet οι Βήτα Πεις δίνανε από χέρι σε χέρι τα άλμπουμ τους δωρεάν στις συναυλίες, ενώ με την πάροδο των χρόνων και την κυριαρχία του Διαδικτύου αποφάσισαν να τα ανεβάζουν στην ιστοσελίδα τους για δωρεάν downloading. To ερέθισμα ήταν μια συναυλία των Tiger Lilies. «Είχα πάει σε μια συναυλία τους στο Ρέντη. Αυτοί δίνανε δωρεάν την μουσική τους μέσω net, δεν μπλέκανε με δισκογραφικές και μετά βάλανε μια τυπική τιμή για τον δίσκο. Παράλληλα ρίξανε τις τιμές στα live και στο τέλος καθόντουσαν να μιλήσουν με όλον τον κόσμο. Περιμένανε εκεί τρία άτομα για δύο ώρες και μίλαγαν, ενώ ένας τύπος πιο δίπλα έδινε τους δίσκους τους. Ήταν άλλου είδους υποστήριξη, έβλεπες ότι ήταν κοντά στον κόσμο», θυμάται ο Άσαρκος.

«Οτιδήποτε κάνει ο καθένας και είναι τέχνη είναι ανεκτίμητο. Δεν μπορώ να σου δώσω μια τιμή στον δίσκο μου και να σου πω δώσε μου 10 ευρώ και πάρτον. Προτιμώ να στον δώσω δωρεάν και να έρθεις στις συναυλίες μου», λέει ο ίδιος. «Ποιος μπορεί να βάλει μια τιμή σε έναν δίσκο; Η δύναμη της δωρεάν μουσικής πλέον είναι στο Internet. Μπορείς να δώσεις το άλμπουμ σου πανελλαδικώς και να έχεις 32 χιλιάδες downloads σε 32 ώρες, όπως έγινε και με το άλμπουμ ‘Βάπτισμα Πυρός’. Είναι η πιο εύκολη επικοινωνία και η πιο άμεση. Το έβγαλα, πάρτο. Αν σου αρέσει έλα στην συναυλία μου, αν δεν σου αρέσει, φύγε», προσθέτει.

Γιατί να σου ζητήσω δέκα ή δεκαπέντε ευρώ για ένα CD; Για να βγάλω το κόστος; Μπορώ από τα λιγοστά κέρδη των συναυλιών, να προχωρήσω στη δημιουργία ενός δίσκου και να σου το διαθέσω δωρεάν. Με τα κέρδη από τις συναυλίες μας βγάζουμε εδώ και χρόνια τους δίσκους μας. Πριν κυκλοφορήσουν οι δύο τελευταίοι μας δίσκοι, ήμασταν ‘μέσα’ δέκα χιλιάρικα », λέει χαρακτηριστικά. Πολύς κόσμος πάντως σήμερα, θεωρεί πως οτιδήποτε είναι δωρεάν αποκτά ταυτόχρονα την ταμπέλα του «μέτριου». Ισχύει κάτι τέτοιο; Εξαρτάται, λέει ο Άσαρκος. «Εμείς το έχουμε αποφύγει, εδώ υπάρχουν πράγματα που αγοράζεις και είναι μούφα. Υπάρχουν στην Ελλάδα καλλιτέχνες που δεν έχουν στον ήλιο μοίρα και σου πουλάνε δίσκο. Εγώ στο δίνω δωρεάν και είναι σα να σου "αφαιρώ" το δικαίωμα να μου ζητήσεις τα λεφτά σου πίσω. Μας λένε ‘είναι δυνατόν να μην βάζετε μια τιμή;’. Ναι, είναι δυνατόν, γιατί την βλέπω αλλού την εκτίμηση, εκεί που δεν την βλέπεις εσύ

Πολύς κόσμος πάντως σήμερα, θεωρεί πως οτιδήποτε είναι δωρεάν αποκτά ταυτόχρονα την ταμπέλα του «μέτριου». Ισχύει κάτι τέτοιο; Εξαρτάται, λέει ο Άσαρκος. «Εμείς το έχουμε αποφύγει, εδώ υπάρχουν πράγματα που αγοράζεις και είναι μούφα. Υπάρχουν στην Ελλάδα καλλιτέχνες που δεν έχουν στον ήλιο μοίρα και σου πουλάνε δίσκο. Εγώ στο δίνω δωρεάν και σου αφαιρώ το δικαίωμα να μου ζητήσεις τα λεφτά σου πίσω. Μας λένε ‘είναι δυνατόν να μην βάζετε μια τιμή;’. Όχι μεγάλε, την βλέπω αλλού την εκτίμηση, εκεί που δεν την βλέπεις εσύ. Είχαμε προτάσεις από όλες τις δισκογραφικές. Μας έδιναν ποσοστό 28%. Και αναρωτιόμασταν: Γιατί από ένα δίσκο οι δισκογραφικές παίρνουν μεγαλύτερο ποσοστό από τον δημιουργό; Υπάρχουν τρόποι εκτός εταιρείας που μπορεί κάποιος να πάρει σχεδόν το 100% του δίσκου, πληρώνοντας μόνο το κόστος της κοπής του δίσκου και την εφορία».

Για το συγκρότημα των Βήτα Πεις, η δωρεάν μουσική είναι και θέμα εναντίωσης στους υπόλοιπους καλλιτέχνες που την δίνουν με αντίτιμο, με άθλια ηχητική ποιότητα. ««Σαν Χρήστος, θέλω πάρα πολύ να κοντράρω ηχητικά όλους εκείνους που πουλάνε δίσκους. Ειδικά στο ραπ. Γιατί μου πουλάς απόψεις; Το ραπ είναι άποψη. Προσπαθώ να απευθύνομαι σε κοινό με ανοιχτά μάτια και οι άλλοι προσπαθούν να το κάνουν καρναβάλι με μάσκες. Στο λαϊκό κομμάτι της βιομηχανίας ειδικά, δε φτάνει που σου πουλάνε κάτι μέτρια δουλεμένο στην πλειοψηφία, αλλά μετά πας να τους ακούσεις και σου δίνουν το μπουκάλι 100-170 ευρώ. Σώπα ρε μεγάλε, δηλαδή εσύ πήρες τον δίσκο του οποιουδήποτε λαϊκού καλλιτέχνη έναντι 15 ευρώ και πήγες να δώσεις 170 ευρώ για το μπουκάλι και την υποστηρίζεις ακόμα; Και μιλάς για κρίση; Γι' αυτό μερικές φορές γελάμε με την κρίση

»Δεν θεωρώ ότι κάνω κάτι που αξίζει να μου δώσεις λεφτά για να το ακούσεις. Άμα το γουστάρεις, ας είναι η αξία του ένας καφές που θα με κεράσεις μετά ή μια συναυλία που θα έρθεις εκτός Αθηνών. Όσοι σέβονται την ποιότητά τους, θα πρέπει να σκεφτούν ότι στις εποχές που ζούμε, η πώληση ενός δίσκου, επιβραδύνει την εξάπλωσή του», καταλήγει.

Δημοσίευση | 17 Μαΐου 2013

SPONSORED LINKS