Απολαυστικά ψυχολογικά θρίλερ για άγρυπνες νύχτες

Η Ρεβέκκα του Χίτσκοκ, το Seven, η Σιωπή των Αμνών, και άλλα ψυχολογικά θρίλερ που δε μας άφησαν να κοιμηθούμε.
Απολαυστικά ψυχολογικά θρίλερ για άγρυπνες νύχτες
της Ηρώς Κουνάδη

Ποιος χρειάζεται γλιτσιασμένα ζόμπι και ξεκοιλιασμένους νεκροζώντανους για να τρομάξει, όταν υπάρχει το παγωμένο βλέμμα της Τζούντιθ Άντερσον στα χιτσκοκικά αριστουργήματα, ή η ανατριχιαστική φωνή του Χάνιμπαλ Λέκτερ στη Σιωπή των Αμνών και τα δυο της σίκουελ; Ιδού επτά ψυχολογικά θρίλερ που μας κράτησαν ξάγρυπνους χωρίς να χυθεί αίμα.

Rebecca



Ο άρχοντας του τρόμου, Άλφρεντ Χίτσκοκ, μεταφέρει το μακρινό 1940 στη μεγάλη οθόνη το υποβλητικό μυθιστόρημα της Ντάφνι ντι Μωριέ, η νεόνυμφη πρωταγωνίστρια του οποίου στοιχειώνεται ανασκαλεύοντας το παρελθόν του συζύγου της και της (πεθαμένης) πρώην γυναίκας του. Υπέροχοι πρωταγωνιστές, στο Οσκαρούχο αυτό θρίλερ που δεν έχει σταγόνα αίμα, ο Λώρενς Ολίβιε, η Τζόαν Φονταίν και η Τζούντιθ Άντερσον.

Seven



Ο Μόργκαν Φρίμαν και ο Μπραντ Πιτ κυνηγούν έναν κατά συρροή δολοφόνο που αντλεί την… έμπνευση για τους φόνους του από τα Επτά Θανάσιμα Αμαρτήματα, σε αυτό το κινηματογραφικό αριστούργημα του Ντέιβιντ Φίντσερ που εξελίχθηκε σε σύμβολο των 90s.

Η Σιωπή των Αμνών (Silence of the Lambs)



Αμφιβάλλουμε αν έχει μείνει έστω και ένας άνθρωπος που δεν το έχει δει –από την άλλη, πώς θα γινόταν να λείπει από μια λίστα με απολαυστικά ψυχολογικά θρίλερ; Η Τζόντι Φόστερ είναι μια πράκτορας του FBI που αναγκάζεται να καταφύγει στη βοήθεια του έγκλειστου σε φυλακή υψίστης ασφαλείας ανθρωποφάγου κατά συρροή δολοφόνου Χάνιμπαλ Λέκτερ, που έχει την φάτσα και την απίστευτη φωνή του Άντονι Χόπκινς, για να πιάσει έναν άλλο κατά συρροή δολοφόνο. Και όλοι μαζί σαρώνουν τα Όσκαρ.

Το Παιχνίδι



Ο Μάικλ Ντάγκλας είναι ένας πλούσιος τραπεζίτης που παρασύρεται σε ένα επικίνδυνο παιχνίδι, του οποίου τα όρια με την πραγματική ζωή ολοένα και θολώνουν. Αριστουργηματικό τέλος, που δεν θα υποκύψουμε στον πειρασμό να σας σποϊλεριάσουμε –κι ας είχατε 20 ολόκληρα χρόνια την ευκαιρία σας να το δείτε.

Η Λάμψη



Αξεπέραστο εδώ και 37 ολόκληρα χρόνια, το ανατριχιαστικό αριστούργημα του Στάνλεϊ Κιούμπρικ παρακολουθεί τον Τζόνι, κατά κόσμο Τζακ Νίκολσον, να πέφτει θύμα μιας άγνωστης, αόρατης δύναμης που τον κάνει βίαιο, την ώρα που ο χαρισματικός γιός του βλέπει παρουσίες και γεγονότα από το παρόν και το μέλλον στο ξενοδοχείο όπου μένουν.

Μοντέλο για Φόνο (Copycat)



Η Σιγκούρνεϊ Γουίβερ και η Χόλι Χάντερ πρωταγωνιστούσαν το 1995 σε αυτό το θρίλερ για γερά νεύρα, που παρακολουθούσε μια αγοραφοβική ψυχολόγο και μια ντετέκτιβ στις προσπάθειές τους να εντοπίσουν έναν κατά συρροή δολοφόνο που διέπραττε βίαιες δολοφονίες «εμπνευσμένες» από εγκλήματα προκατόχων του –διάσημων serial killers.

Funny Games (Παράξενα Παιχνίδια)



Ο Μίκαελ Χάνεκε σκηνοθετεί αριστουργηματικά τα ανατριχιαστικά σαδιστικά παιχνίδια που δύο βίαιοι νεαροί υποχρεώνουν μια οικογένεια να «παίξει» ενώ τους κρατούν αιχμάλωτους σε ένα εξοχικό. Η ταινία του 1997 απέκτησε αργότερα και χολιγουντιανό remake, το οποίο όμως έμεινε για πάντα καταδικασμένο στη σκιά του ορίτζιναλ αριστουργήματος.

Gothika



Ο Ματιέ Κασοβίτς (του πολυσυζητημένου Μίσους) σκηνοθετεί τις Χάλι Μπέρι και Πενέλοπε Κρουζ, σε ένα αριστοτεχνικό θρίλερ που παρακολουθεί μια καταπιεσμένη ψυχολόγο η οποία ξυπνά ως ασθενής στο άσυλο στο οποίο δουλεύει, χωρίς καμία ανάμνηση λόγων ή γεγονότων που την οδήγησαν εκεί.

Πείτε κι εσείς. Ποιο ψυχολογικό θρίλερ σας κράτησε άγρυπνους;

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v