Βρέθηκε τυχαία η πρώτη ταινία του Χίτσκοκ!

Οι τρείς πρώτες μπομπίνες της χαμένης ταινίας «The White Shadow» του μετρ της αγωνίας Άλφρεντ Χίτσκοκ, ανακαλύφθηκαν τυχαία από τους εργαζόμενους στο Κινηματογραφικό Αρχείο της Νέας Ζηλανδίας.
Βρέθηκε τυχαία η πρώτη ταινία του Χίτσκοκ!
Έχοντας λανθασμένα τιτλοφορηθεί ως «Twin Sisters», η πρώτη ταινία του Χίτσκοκ The White Shadow, στην οποία o - 24χρονος τότε - μετρ εκτελεί χρέη σεναριογράφου, βοηθού σκηνοθέτη, μοντέρ και σχεδιαστή παραγωγής, ανακαλύφθηκε τυχαία στο Κινηματογραφικό Αρχείο της Νέας Ζηλανδίας.

Η ταινία αποτελεί τον «χαμένο κρίκο» στην μεταμόρφωση του Χίτσκοκ από σκοτεινό συγγραφέα σε θρυλικό σκηνοθέτη, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Εθνικής Εταιρείας Κριτικών Κινηματογράφου David Sterritt. «Ήταν ένας δημιουργικός νεαρός, ο οποίος είχε ήδη αρχίσει να γράφει σενάρια.

Ξέρουμε για την ιδιαίτερη προσωπικότητά του όταν ήταν νέος, όπως επίσης ξέρουμε ότι μερικά χρόνια μετά ξεκίνησε να σκηνοθετεί ο ίδιος ταινίες», δήλωσε ο Sterritt στους LA Times, «αυτό που δεν γνωρίζαμε είναι πως αυτά τα δύο ‘ενώθηκαν’ στην φαντασία του».

«Αυτές οι μπομπίνες προσφέρουν την ανεκτίμητη ευκαιρία να μελετήσει κανείς τις οπτικές και αφηγηματικές ιδέες του Χίτσκοκ, όσο σχηματίζονταν για πρώτη φορά», συμπληρώνει.
Γιος μανάβη, ο Χίτσκοκ ξεκίνησε ως σχεδιαστής διαφημίσεων σε εταιρεία με καλώδια.
 
Πρώτα άρχισε να γράφει σύντομες μυθιστοριογραφίες για εκδόσεις της εταιρείας και τελικά προσλήφθηκε σε ένα κινηματογραφικό στούντιο ως σχεδιαστής τίτλων. Χρειάστηκε πέντε χρόνια για να γίνει σκηνοθέτης και να ξεκινήσει να σκηνοθετεί θρυλικές ταινίες όπως το Psycho και το Vertigo, προκαλώντας σασπένς και απρόβλεπτες ανατροπές.
 
Ακόμα όμως και η ανακάλυψη της χαμένης ταινίας του έχει σασπένς, αφού έχουν βρεθεί προς το παρόν μόνο οι τρεις πρώτες μπομπίνες διάρκειας τριάντα περίπου λεπτών. Οι υπόλοιπες εξακολουθούν να αγνοούνται. «Ποιος ξέρει, μπορεί κάποια μέρα να βρεθούν και οι υπόλοιπες και να μπορέσουμε να συνδέσουμε τα κομμάτια μεταξύ τους», λέει ο Randy Haberkamp από την Ακαδημία Κινηματογραφικών Τεχνών και Επιστημών. Όπως ακριβώς θα ήθελε ο μεγάλος μετρ.

Πηγή: Times
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v