Ανυπομονείς κι εσύ για να ανοίξουν ξανά τα αγαπημένα μας θερινά;

Μπήκαμε στην τελική ευθεία για το άνοιγμα των λατρεμένων μας θερινών κινηματογράφων κι εμείς ετοιμαζόμαστε για σινεφίλ βραδιές κάτω από τα άστρα.

Ανυπομονείς κι εσύ για να ανοίξουν ξανά τα αγαπημένα μας θερινά;

Το έχουμε γράψει κι άλλη φορά, όμως δεν θα δειλιάσουμε να το γράψουμε ξανά και να το φωνάξουμε άμα χρειαστεί με όλη μας την ψυχή ότι όσο υπάρχουν θερινά σινεμά, υπάρχει κι ελπίδα. Άλλωστε δεν χρειάζονται και πολλά για να επιβεβαιώσεις τη σχέση λατρείας που έχεις κι εσύ –γιατί είσαι φίλος μας- αναπτύξει με τους υπαίθριους κινηματογράφους της χώρας. Μια μηχανή προβολής, μια παλιά μπομπίνα, λίγες δεκάδες πλαστικές καρέκλες κι ένα μεγάλο ορθογώνιο πανί, που δίνει σε έρωτες, πάθη, μάχες, λάθη, ασυναγώνιστες ατάκες, ασύλληπτα cliffhangers και έξυπνα αστεία πνοή.

Για όλους αυτούς τους λόγους κι άλλους τόσους μετράμε αντίστροφα για να σημάνει η επίσημη έναρξη των αγαπημένων μας θερινών σινεμά και φέτος με την ελπίδα στα ίδια μέρη να ξανανταμώσουμε. Φτιάξαμε και μια λίστα με τα πλέον αγαπημένα μας για να την έχεις πρόχειρη στο gps σου και να έχεις να πορεύεσαι.

Cine Paris

Tο θρυλικό σινεμά στην ταράτσα της Κυδαθηναίων, που κοιτούσε στα μάτια την φωτισμένη Ακρόπολη, λείπει από την ζωή των Αθηναίων εδώ και τέσσερα συναπτά καλοκαίρια. Φέτος όμως, ήρθε επιτέλους η στιγμή της επαναλειτουργίας του κι είμαστε κάτι παραπάνω από χαρούμενοι. Το Σάββατο 11 Μαΐου η προβολή της ταινίας Ποτέ την Κυριακή θα σηματοδοτήσει την επιστροφή των θερινών σινεφίλ βραδιών στο αγαπημένο Cine Paris.

Zέφυρος

Ο Ζέφυρος στα Πετράλωνα μοσχοβολά νοσταλγία, όχι μόνο με το ρετρό στιλ του, αλλά και με τις επανεκδόσεις που προβάλλει κατ’ αποκλειστικότητα και τα αφιερώματα που διοργανώνει στον παλιό καλό, ευρωπαϊκό και διεθνή κινηματογράφο.

H Aίγλη του Ζαππείου

Η Αίγλη του Ζαππείου, ειδικά αυτές τις μέρες που περνάμε κάτω από τις ανθισμένες τζακαράντες για να φτάσουμε στην είσοδό της, μας υπενθυμίζει ότι στα πέριξ της παίζονται οι πιο όμορφες σινεματικές φάσεις. Αλλά και όλο το υπόλοιπο καλοκαίρι τα ίδια συμβαίνουν πάνω κάτω ειδικά αν καταφέρουμε να πιάσουμε ένα από τα καναπεδάκια στο πίσω μέρος της και παραγγείλουμε το θρυλικό hot dog της πριν ξεκινήσει η ταινία.

Cine Πέραν

Πολύ κοντά στο μετρό του Περιστερίου, το θερινό που φημολογείται πως έχει την μεγαλύτερη οθόνη απ’ όλα τα θερινά της Αθήνας, είναι πανέμορφο και καταπράσινο κι έχει φανατικούς θαμώνες τους παροικούντες τα δυτικά και όχι μόνο.

Άνεσις

Στο αρχοντικό και «ταρατσάτο» Άνεσις, με αναπαυτικά καθίσματα και καναπέδες για σινεφίλ προβολές αφ’υψηλού σε ένα από τα ομορφότερα θερινά του κέντρου. Μπόνους τα πεντανόστιμα ποπ κορν και τα λαχταριστά νάτσος για τις λιγούρες που σίγουρα θα σε πιάσουν κατά τη διάρκεια των προβολών.

Σινέ Λαΐς

Στην ταράτσα της Ταινιοθήκης, με θέα στις κατακόκκινες καμινάδες του Γκαζιού και στη φωτισμένη Ακρόπολη, παίζει ταινίες πρώτης προβολής, με ιδιαίτερη αδυναμία στον ευρωπαϊκό κινηματογράφο. Το Σινέ Λαΐς φιλοξενεί κατά καιρούς και ενδιαφέροντα αφιερώματα και μίνι φεστιβάλ για όσους θέλουν μια έξτρα σινεφίλ αφορμή για να βρεθούν στα μέρη του.

Όασις

Το Παγκράτι συγκεντρώνει την μερίδα του λέοντος σε νοσταλγικά θερινά σινεμά, και το Όασις αποτελεί μια ακόμη εξαιρετική αφορμή για να δεις ταινιούλες υπό το φως των αστεριών του αθηναϊκού ουρανού. Στρωμένο με χαλικάκι, με την ρετρό πινακίδα του να διαφημίζει «ταινίες ποιότητος» και πνιγμένο στο πράσινο, είναι μια μικρή όαση, όνομα και πράγμα. 

Ριβιέρα

Καταπράσινο και ευρύχωρο, στρωμένο με χαλικάκι και εξοπλισμένο με τις πιο αναπαυτικές καρέκλες θερινού στην Αθήνα, έχει συνδέσει το όνομά του με τα Εξάρχεια και τις κινηματογραφικές βραδιές που παίζουν εδώ και πολλά καλοκαίρια στα πέριξ τους.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v