Τα διεθνή μπεστ σέλερ της τελευταίας δεκαετίας

Αυτά είναι τα βιβλία που διάβασαν εκατομμύρια ζευγάρια μάτια ανά τον κόσμο την τελευταία δεκαετία και κατέκτησαν την κορυφή των ευπώλητων.
Τα διεθνή μπεστ σέλερ της τελευταίας δεκαετίας
Origin, του Νταν Μπράουν
Τέσσερα χρόνια μετά το «Ινφέρνο», ο Νταν Μπράουν επέστρεψε το 2017 με ένα ακόμα σπαρταριστό μυθιστόρημα στο γνωστό του στιλ: Συνωμοσίες που αγγίζουν την παγκόσμια ισορροπία και τα «απόκρυφα» της Ιστορίας, με πρωταγωνιστή τον καθηγητή Ρόμπερτ Λάνγντον.
Η υπόθεση: Ο Ρόμπερτ Λάνγκτον επισκέπτεται το Μουσείο Γκούγκενχαϊμ για να παραστεί στην ανακοίνωση μιας σημαντικής ανακάλυψης που πρόκειται να αλλάξει για πάντα το πρόσωπο της επιστήμης. Οικοδεσπότης είναι ο Έντμοντ Κιρς, ένας σαραντάρης δισεκατομμυριούχος μελλοντολόγος, με υψηλής τεχνολογίας εφευρέσεις και προκλητικές προβλέψεις που τον έχουν κάνει παγκοσμίως διάσημο. Ο Κιρς, που ήταν ένας από τους πρώτους μαθητές του Λάνγκτον στο Χάρβαρντ πριν από είκοσι χρόνια, πρόκειται να αποκαλύψει ένα εκπληκτικό επίτευγμα που θα δώσει απαντήσεις σε δύο από τα πιο θεμελιώδη ερωτήματα για την ανθρώπινη ύπαρξη. Όμως η βραδιά σύντομα εξελίσσεται στο απόλυτο χάος, η ανακάλυψη του Κιρς κινδυνεύει να χαθεί για πάντα και ο Λάνγκτον αναγκάζεται να δραπετεύσει από το Μπιλμπάο μαζί με την Άμπρα Βιδάλ, την όμορφη διευθύντρια του μουσείου, και να καταφύγουν στη Βαρκελώνη σε μια προσπάθεια να εντοπίσουν τον κρυφό κωδικό πρόσβασης που θα ξεκλειδώσει το μυστικό του Κιρς.

Η υπέροχη φίλη μου, Έλενα Φεράντε
Η ιταλίδα συγγραφέας, με την τετραλογία της Νάπολης κατάφερε να συγκινήσει ιδιαίτερα το ελληνικό κοινό, αλλά και το παγκόσμιο, ενώ η «Υπέροχη φίλη» είναι ίσως το πιο δημοφιλές βιβλίο της σειράς.
Η υπόθεση: Το πρώτο βιβλίο της Τετραλογίας της Νάπολης είναι η ιστορία της Έλενας και της Λίλα, που ξεκινά τη δεκαετία του ’50 µε φόντο µια φτωχογειτονιά της Νάπολης. Η συγγραφέας καταδύεται στην περίπλοκη φύση της φιλίας των δύο κοριτσιών που από έφηβες γίνονται γυναίκες, ακολουθώντας βήµα βήµα την εξέλιξη καθεµιάς ξεχωριστά, τον τρόπο που η µία επηρεάζει την άλλη, τα συναισθήµατα που ανά τις δεκαετίες τις βοηθούν να χτίσουν µια ουσιαστική, ακλόνητη σχέση. Η συγγραφέας ξεδιπλώνει µέσα από την ιστορία µιας φιλίας, την ιστορία µιας γειτονιάς, µιας πόλης κι εντέλει ενός έθνους που βιώνει κοσµοϊστορικές αλλαγές µε το πέρασµα των δεκαετιών.

Ο Χιονάνθρωπος, του Jo Nesbo
Η έβδομη αστυνομική περιπέτεια με ήρωα τον Χάρι Χόλε πούλησε 39 εκατομμύρια αντίτυπα παγκοσμίως και έγινε ταινία, αποδεικνύοντας ότι ο Νέσμπο είναι ένας από τους πιο δημοφιλείς αστυνομικούς συγγραφείς της σύγχρονης εποχής και σίγουρα ο κορυφαίος της σκανδιναβικής σχολής.
Η υπόθεση: Ένα αγοράκι ξυπνά και αναζητά τη μητέρα του. Όμως στο σπίτι δεν είναι κανείς και στον κήπο τους ανακαλύπτει έναν χιονάνθρωπο με το αγαπημένο φουλάρι της μητέρας του τυλιγμένο στον λαιμό του. Καθώς ο Χάρι Χόλε και η ομάδα του ξεκινούν την έρευνά τους, ανακαλύπτουν έναν ανησυχητικό αριθμό γυναικών που έχουν χαθεί στη διάρκεια των τελευταίων χρόνων. Όταν διαπιστώνουν την εξαφάνιση και άλλης μιας γυναίκας, οι χειρότερες υποψίες του Χάρι Χόλε επιβεβαιώνονται: για πρώτη φορά στην καριέρα του θα πρέπει να αντιμετωπίσει έναν σίριαλ κίλερ που παίζει στην έδρα του…

Οι 50 αποχρώσεις του Γκρι, της E. L. James 
Το βιβλίο που μεταφράστηκε σε 40 γλώσσες, πούλησε πάνω από 100 εκατομμύρια αντίτυπα, σπάζοντας το ρεκόρ του «Κώδικα ντα Βίντσι» και μίλησε για τον kinky έρωτα, συνεχίζει… να πουλάει, μέσα από τις συνέχειές του και τις ταινίες που «γέννησε».
Η υπόθεση: Η φοιτήτρια λογοτεχνίας Αναστάζια Στιλ παίρνει συνέντευξη, για το περιοδικό του Πανεπιστημίου, από τον επιτυχημένο επιχειρηματία Κρίστιαν Γκρέυ. Νιώθει αμέσως τη δύναμη της γοητείας του, αλλά ταυτόχρονα η σκέψη του της προκαλεί βαθιά ανασφάλεια. Πεπεισμένη ότι η συνάντησή τους δεν πήγε καλά, προσπαθεί να τον βγάλει από το μυαλό της — ώσπου εκείνος εμφανίζεται αναπάντεχα στο μαγαζί όπου δουλεύει και της προτείνει να βγουν. H Αναστάζια σοκάρεται μόλις συνειδητοποιεί πόσο πολύ επιθυμεί αυτόν τον άνδρα. Και, όταν εκείνος την προειδοποιεί να μείνει σε απόσταση, αυτό την κάνει να τον θέλει ακόμα περισσότερο. Όμως ο Γκρέυ βασανίζεται από τους δικούς του δαίμονες και η ανάγκη να εξουσιάζει τον κυριεύει. Καθώς ξεκινούν μια παθιασμένη ερωτική σχέση, η Αναστάζια ανακαλύπτει περισσότερα για τις δικές της επιθυμίες καθώς και για τα σκοτεινά μυστικά που ο Γκρέυ κρατά κρυμμένα…

Το κοριτσι του τρενου, της Πόλα Χόκινς
Μετά το εξίσου δημοφιλές και ευπώλητο «Το κορίτσι που εξαφανίστηκε», η Πόλα Χόκινς μας χάρισε το 2015 άλλο ένα μυθιστόρημα γεμάτο μυστήριο και ανατροπές.
Η υπόθεση: Η Ρέιτσελ παίρνει το ίδιο τρένο κάθε πρωί. Ξέρει ότι θα σταματήσει στον ίδιο σηματοδότη, την ίδια ώρα, και θα αντικρίσει τα ίδια σπίτια δίπλα στις ράγες. Αρχίζει, μάλιστα, να νιώθει οικεία με το ζευγάρι που ζει σ’ ένα από αυτά. «Τζες» και «Τζέισον» τους αποκαλεί. Η ζωή τους, στα δικά της μάτια, είναι τέλεια. Αλλά μια μέρα βλέπει κάτι που τη σοκάρει. Κρατάει μόλις μία στιγμή μέχρι να ξεκινήσει και πάλι το τρένο, αλλά είναι αρκετό. Κι αυτό αλλάζει τα πάντα. Τώρα η Ρέιτσελ έχει την ευκαιρία να γίνει μέρος της ζωής που παρακολουθούσε από μακριά. Τώρα ήρθε η ώρα να το καταλάβουν κι εκείνοι: είναι κάτι πολύ περισσότερο από ένα κορίτσι του τρένου…

Αγώνες Πείνας: Κοτσυφόκισσα, της Σούζαν Κόλινς 
Τα βιβλία που ενέπνευσαν την σειρά ταινιών με την Τζένιφερ Λόρενς στο ρόλο της Κάτνις πούλησαν πάνω από 100 εκατομμύρια αντίτυπα και ανανέωσαν το είδος της περιπέτειας του φανταστικού. Αυτό είναι το τρίτο, και ίσως πιο ώριμο μέρος της τριλογίας, με το εκρηκτικό φινάλε της ιστορίας.
Η υπόθεση: Η Κάτνις Έβερντιν κατάφερε να επιβιώσει δύο φορές στους Αγώνες Πείνας. Ωστόσο δεν είναι ασφαλής. Μια ανταρσία είναι προ των πυλών και όλοι, καθώς φαίνεται, έχουν βάλει το χεράκι τους στα προσεκτικά καταστρωμένα σχέδια, εκτός από την Κάτνις. Κι όμως, αυτή είναι που πρέπει να παίξει τον πιο σημαντικό ρόλο στην τελική μάχη. Η Κάτνις πρέπει να γίνει η Κοτσυφόκισσά τους, το σύμβολο της ανταρσίας, όποιο κι αν είναι το προσωπικό κόστος.

Η Κλέφτρα των Βιβλίων, του Μάρκους Ζούσακ 
Μπορεί ένα μυθιστόρημα με φόντο τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο να γίνει μπεστ σέλερ τον 21ο αιώνα; Κι όμως, η Κλέφτρα των Βιβλίων τα κατάφερε – και έγινε μάλιστα και χολιγουντιανή ταινία.
Η υπόθεση: Τι θα γινόταν αν έπρεπε να κρύψεις κάτι για να το σώσεις; Όταν η νεαρή Λίζελ φτάνει στο σπίτι των θετών γονιών της, έχοντας χάσει την οικογένειά της, το μόνο που κρατάει στα χέρια της είναι το κλεμμένο εγχειρίδιο ενός νεκροθάφτη, το οποίο δεν μπορεί καν να διαβάσει, αφού δεν ξέρει γραφή και ανάγνωση. Αυτή θα είναι και η αρχή της καριέρας της ως… κλέφτρας. Η Λίζελ θα αρχίσει να κλέβει βιβλία - βιβλία που πετάνε οι ναζί στη φωτιά για να τα κάψουν, βιβλία από τη βιβλιοθήκη του δημάρχου, βιβλία που τη συντροφεύουν στις περιπέτειές της παρέα με το φίλο της, Ρούντι, στους δρόμους της πόλης, βιβλία που θα γεμίσουν τις ώρες του άλλου φίλου της, του κυνηγημένου Μαξ. Κι ενώ οι βόμβες των Συμμάχων πέφτουν συνεχώς και οι σειρήνες ουρλιάζουν, η Λίζελ μοιράζεται τα βιβλία της με τους γείτονές της στα καταφύγια και βρίσκει σ' αυτά παρηγοριά. Μέχρι που κάποια μέρα η σειρήνα θα αργήσει να σφυρίξει…

Game of thrones, Το Παιχνίδι του Στέμματος, του Martin George R.R.
Το πρώτο βιβλίο της σειράς «Το τραγούδι της φωτιάς και του πάγου», που ενέπνευσε την δημοφιλέστερη τηλεοπτική σειρά της δεκαετίας, δημιούργησε ένα τεράστιο, σταθερό κοινό για τα βιβλία του Martin George R.R.
Η υπόθεση: Ο Αρχοντας Ένταρντ Σταρκ εγκαταλείπει την αρχαία έδρα του οίκου του και ταξιδεύει στο νότο για να αναλάβει το αξίωμα που θα τον αναδείξει στον δεύτερο ισχυρότερο άνθρωπο του βασιλείου. Σκοπός του είναι να εξιχνιάσει το μυστηριώδη θάνατο του φίλου και προκατόχου του και να αποκαλύψει τη συνωμοσία εναντίον του θρόνου. Σε έναν κόσμο όπου οι χειμώνες διαρκούν δεκαετίες ολόκληρες, βασιλείς και βασίλισσες, ιππότες και μάγοι, ευγενείς και δολοφόνοι, βρίσκονται αντιμέτωποι σ' ένα θανατερό παιχνίδι... το Παιχνίδι του Στέμματος.

Το λάθος αστέρι, του Τζον Γκριν 
Το βιβλίο που έκανε εκατομμύρια ζευγάρια μάτια να δακρύσουν ανά την υφήλιο και μεταφέρθηκε με επιτυχημένο τρόπο στη μεγάλη οθόνη, αποδεικνύει ότι στην εποχή των επικών περιπετειών και των αστυνομικών μυστηρίων, υπάρχει και ο ρομαντισμός και το συναίσθημα… που πουλούν ακόμα.
Η υπόθεση: Όταν η Χέιζελ συναντά τον Ογκάστους, ανακαλύπτει στο πρόσωπό του ένα αδελφό πνεύμα και μαζί του θα μοιραστεί τους φόβους, τα άγχη, τους προβληματισμούς της, αλλά και μια αγάπη που αγγίζει τις πιο μύχιες γωνιές της ψυχής τους. Οι δυο τους, με ανατρεπτική αίσθηση του χιούμορ και ωμή ειλικρίνεια, θα προσπαθήσουν να αναζητήσουν από κοινού προσωπικές απαντήσεις σε καθολικά ερωτήματα της ανθρώπινης ύπαρξης...
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v