Τα αγαπημένα βιβλία των παιδικών μας χρόνων

Αυτά είναι τα βιβλία ελληνικής και ξένης λογοτεχνίας που υπήρχαν σχεδόν σε κάθε παιδική βιβλιοθήκη και μας κράτησαν παρέα στα πιο ξέγνοιαστα χρόνια μας.
Τα αγαπημένα βιβλία των παιδικών μας χρόνων
Το καπλάνι της Βιτρίνας
Της Άλκης Ζέη
Το καπλάνι, τα κορακίστικα δύο αδελφών, το μυστήριο της μεγάλης σάλας, ένα νησί και ένα παιδικό βιβλίο που άφησε εποχή, με την υπογραφή μιας από τις πιο αγαπημένες συγγραφείς των παιδιών.
Η υπόθεση: ΕΥ-ΠΟ; ΛΥ-ΠΟ; είναι η συνθηματική ερώτηση που ανταλλάσσουν μεταξύ τους η Μέλια και η Μυρτώ λίγο πριν κοιμηθούν. Δυο μικρές αδερφές που ζουν το 1936 σ’ ένα νησί του Αιγαίου, ακούνε τον παππού τους να τούς διηγιέται, αντί για παραμύθια, μύθους και θρύλους για τους αρχαίους Έλληνες. Ο ξάδελφός τους ο Νίκος, φοιτητής από την Αθήνα, τις μαγεύει με την ιστορία ενός τίγρη –το καπλάνι, όπως το λένε στο νησί- που βρίσκεται βαλσαμωμένο μέσα σε μια βιτρίνα στη μεγάλη σάλα του σπιτιού τους. Λίγο λίγο μπλέκονται στο παιχνίδι του καπλανιού της βιτρίνας μικροί μεγάλοι ύστερα από κάτι που συνέβηκε μια ζεστή μέρα του καλοκαιριού, στις αρχές του Αυγούστου.

Φιλενάδα, Φουντουκιά μου 
Της Αγγελικής Βαρελά
Η ιστορία μιας μικρής αγριοφουντουκιάς που ήταν «άλογο», που «έπαιζε φυσαρμόνικα», που «έγραφε γράμματα», που την αγάπησαν όλοι και αποφάσισαν να τη σώσουν μέσα σ' αυτή την τσιμεντένια πόλη, είναι τα συστατικά αυτής της όμορφης ιστορίας της Αγγελικής Βαρελά.
Η υπόθεση: Μια αγριοφουντουκιά φύτρωσε τυχαία σε μια γκρίζα γειτονιά της Αθήνας. Μα δεν ήταν καθόλου τυχαία η υπέροχη φιλία που αναπτύχθηκε ανάμεσα στα παιδιά της γειτονιάς και το μοναχικό δέντρο. Η ιστορία της Φουντουκιάς εξελίσσεται σαν ένας αγώνας δρόμου. Η μια μετά την άλλη, οι αφηγήτριες δίνουν τη... σκυτάλη για να ξετυλιχτεί το νήμα της ιστορίας. Όταν μια μέρα το δέντρο θα κινδυνέψει από την μπουλντόζα, ολόκληρη η γειτονιά θα προσπαθήσει με πάθος να το σώσει. Η Φουντουκιά θα γίνει το σύμβολο ελπίδας, συνεργασίας για έναν κοινό σκοπό, και αγάπης για τη φύση, μέσα σε μια ατμόσφαιρα ανθρωπιάς και συγκίνησης.

Ο Θησαυρός της Βαγίας
Της Ζωρζ Σαρή
Καλοκαίρι στην Αίγινα, στη Βαγία. Μια παρέα μπλέκεται σ' ένα μυστήριο και προσπαθεί να βρει ένα θησαυρό. Ένα θησαυρό που η ανακάλυψή του τους οδηγεί στις μέρες της Κατοχής. Μια γνήσια περιπέτεια, όπου οι κυνηγοί του θησαυρού εδώ δεν είναι μεγάλοι, αλλά τα παιδιά.
Η υπόθεση: Η Ζωή επιστρέφει στην Αίγινα, όχι παιδί ανέμελο, όχι κορίτσι στην Κατοχή, μα μεγάλη πλέον. Καλοκαίρι σ’ ένα ελληνικό νησί, καλοκαίρι με παιδιά. Καλοκαίρι μ’ ένα θησαυρό που περιμένει να τον βρουν. Ένα από τα σύγχρονα «κλασικά» βιβλία για παιδιά και νέους, όπου μαζί με την αναζήτηση του κρυμμένου θησαυρού έρχεται στην επιφάνεια το φως, η χαρά, η ανεμελιά, ο ήλιος της Ελλάδας.


Ο Μικρός Πρίγκιπας
Του Αντουάν ντε Σαιντ Εξιπερί
Είναι παιδικό βιβλίο αλλά απευθύνεται και μαγεύει όλες τις ηλικίες. Μπορεί να είναι πιο απλή, όμορφη ιστορία, αλλά κρύβει βαθυστόχαστα νοήματα για την ανθρώπινη ύπαρξη και την αγάπη. Ένα από τα πιο κλασικά βιβλία του Σαιντ Εξιπερί, που έχουμε διαβάσει όλοι λίγο-πολύ.
Η υπόθεση: Ένας πιλότος πέφτει με το αεροπλάνο του στην έρημο και συναντά ένα ασυνήθιστο παιδί και γίνονται φίλοι. Από αυτόν θα μάθει πολλά πράγματα για άλλους πλανήτες, ανθρώπους ματαιόδοξους και πραγματικούς φίλους. Όπως η αλεπού, που μας μαθαίνει ότι δεν βλέπουμε καθαρά παρά μόνο με την καρδιά. «Την ουσία δεν την βλέπουν τα μάτια».



Οι μυστικοί 7 

Της Enyd Blyton

Η πιο… παρεΐστικη παιδική συμμορία της λογοτεχνίας έκανε πολλά παιδιά των ‘80s και των ‘90s να ζηλέψουν τις περιπέτειες αυτής της μυστικής ομάδας που έλυνε μυστήρια.
Η υπόθεση: Δύο αδέρφια, οι φίλοι τους και ο σκύλος τους ο Σκάμπερ στήνουν ένα μυστικό κρυσφήγετο και διαλευκάνουν μυστήρια στην γειτονιά τους. Σίγουρα πιο… εύπεπτα και χωρίς βαθιά νοήματα, αλλά γεμάτα απολαυστικές περιπέτειες και παρεΐστικη διάθεση, τα βιβλία της σειράς κράτησαν πολύ όμορφη συντροφιά κατά την διάρκεια των παιδικών μας καλοκαιριών.

Η Φρουτοπία 
Του Ευγένιου Τριβιζά

Ο Πίκος Απίκος, ο Αιμίλιος το Μήλο, ο Μανώλης ο Μανάβης και τα άλλα… ζαρζαβατικά που η φαντασία του Ευγένιου Τριβιζά συγκέντρωσε σε μια χώρα μυστηριώδη αλλά ξεκαρδιστική, έγινε τηλεοπτική σειρά, αλλά πρώτα μας μάγεψε μέσα από τις σελίδες ης σειράς κόμικ του μεγάλου μας παραμυθά, ένα από τα αγαπημένα παιδικά αναγνώσματα πολλών γενιών.
Η υπόθεση: Ένας μανάβης εξαφανίζεται, ο Αιμίλιος το μήλο αναλαμβάνει δράση, ενώ τα υπόλοιπα λαχανικά της Φρουτοπίας μπλέκουν σε αστυνομικές περιπέτειες και κηρύσσουν την ανεξαρτησία τους.


Τα ταξίδια του Γκιούλιβερ
Του Τζόναθαν Σουίφτ
Έγινε γνωστό ως βιβλίο για παιδιά, μιας και περιλάμβανε λιλιπούτειους ήρωες, αλλά η γραφή του Σουίφτ απευθύνεται κανονικότατα και στους ενήλικες, μιλώντας με καίριο τρόπο για τα πάθη της ανθρώπινης φύσης.
Η υπόθεση: Ο τυχοδιώκτης Γκιούλιβερ ονειρεύεται να εξερευνήσει τους πιο εξωτικούς τόπους και στο πρώτο του μεγάλο ταξίδι φτάνει σε μια χώρα φανταστική, τη Λιλιπούτη, με ανθρώπους λιλιπούτειους. Κι από εκεί σε μια άλλη χώρα, αυτή των Γιγάντων, όπου θα ζήσει ακόμα πιο… γιγάντιες περιπέτειες.


Τα ψηλά βουνά

Του Ζαχαρία Παπαντωνίου
Το βιβλίο που έγινε αναγνωστικό του δημοτικού και έμαθε την αξία της ομαδικότητας και της συντροφικότητας στα ελληνόπουλα τα τελευταία εκατό χρόνια, είναι σίγουρα μία από τις πρώτες λογοτεχνικές αναμνήσεις κάθε παιδιού που μεγάλωσε τον 20ο αιώνα.
Η υπόθεση: Mια παρέα παιδιών που τελείωσαν το σχολείο αποφασίζουν να περάσουν μόνα τους τις καλοκαιρινές διακοπές στα ψηλά βουνά της Ευρυτανίας. Εκεί θα μάθουν να ζουν και να λειτουργούν σαν ομάδα: αντιμετωπίζουν τις καθημερινές ανάγκες και δυσκολίες, σέβονται ο ένας τον άλλο, λύνουν μαζί τα προβλήματά τους. Μαθαίνουν τη ζωή του βουνού και τις συνήθειες των άγριων ζώων, τις λαϊκές παραδόσεις και τους μύθους και γίνονται δάσκαλοι για τον Λάμπρο, το μικρό τσοπανόπουλο που διψάει για μάθηση.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v