8 ολοκαίνουρια βιβλία για όλα τα γούστα

Ξεκινήστε τη βιβλιοφαγία της νέας χρονιάς, επιλέγοντας ανάμεσα σε οκτώ από τις πιο ενδιαφέρουσες νέες κυκλοφορίες μυθιστορημάτων ελλήνων και ξένων συγγραφέων.
8 ολοκαίνουρια βιβλία για όλα τα γούστα
Μνήμη Νεκρών, του Ian Rankin 
Εκδόσεις Μεταίχμιο, σελίδες 600, τιμή: 9,90€
Ο Τζον Ρέμπους σε μία ακόμα περιπέτεια, με φόντο το Εδιμβούργο στη διάρκεια της συνάντησης των G8.
Η υπόθεση: Οι ηγέτες των οχτώ ισχυρότερων κρατών του κόσμου, συγκεντρώνονται και η αστυνομία έχει φτάσει τα όριά της με τις καθημερινές πορείες, τις διαδηλώσεις και τις συμπλοκές στους δρόμους. Παρ’ όλα αυτά, ένας αξιωματικός της ασφάλειας θεωρείται περιττός. Ο επιθεωρητής Τζον Ρέμπους παραμερίστηκε από φόβο μην φέρει σε δύσκολη θέση τους ανωτέρους του σε μια τόσο κρίσιμη στιγμή. Ωστόσο, όλα αυτά αλλάζουν όταν η βουτιά ενός νεαρού πολιτικού από τα τείχη του Κάστρου του Εδιμβούργου ξαναφέρνει τον Ρέμπους στο επίκεντρο. Η αυτοκτονία πρέπει να αποδειχτεί, και μάλιστα γρήγορα, προκειμένου να μην κλέψει την παράσταση ο θάνατός του.

Το κορίτσι από τη Γερμανία, του Armando Lucas Correa 
Εκδόσεις Διόπτρα, σελίδες 464, τιμή: 14,94€
Δύο νεαρά κορίτσια, δύο διαφορετικές ιστορίες στο πέρασμα των χρόνων, με φόντο ένα συγκλονιστικό ιστορικό γεγονός.
Η υπόθεση: 1939: Η Νύχτα των Κρυστάλλων, που τα άλλαξε όλα… Ένα ταξίδι που δεν θα ξεχάσει κανένας από τους επιβάτες του Σεντ Λούις. Στους δρόμους του Βερολίνου ανεμίζουν κοκκινοασπρόμαυρες σημαίες, και η μικρή Χάνα μαζί με την οικογένειά της και πολλούς ακόμη αναγκάζονται να εγκαταλείψουν το μέρος που άλλοτε αισθάνονταν σπίτι. Τότε το ταξίδι με το ατμόπλοιο Σεντ Λούις για την Αβάνα τους δίνει μια αχνή ελπίδα ελευθερίας. Επάνω στο καράβι θα βιώσουν μια ανέμελη πολυτελή ζωή. Γρήγορα, όμως, τα όνειρά τους θα διαψευστούν, και το πλοίο που κάποτε ήταν η σωτηρία τους τώρα φαντάζει ο αφανισμός τους. 2014: Η Άννα Ρόσεν ζει στη Νέα Υόρκη με τη μητέρα της, η οποία δεν μπορεί να συνέλθει από τον χαμό του συζύγου της, την 11η Σεπτεμβρίου. Στα δωδέκατα γενέθλιά της η Άννα παραλαμβάνει ένα παράξενο δέμα από την Κούβα από κάποια άγνωστη συγγενή της με το όνομα Χάνα. Το ταξίδι της Άννας στην Αβάνα μαζί με τη μητέρα της θα φέρει στο φως ένα μυστηριώδες παρελθόν με γεγονότα που όλοι ήθελαν να ξεχάσουν.

Αστική οικία στο Χαλάνδρι, της Ισμήνης Καπάνταη
Εκδόσεις Ίκαρος, σελίδες 304, τιμή: 13,05€
Η πολυγραφότατη Ισμήνη Καπάνταη επιστρέφει με ένα αστυνομικό μυθιστόρημα τοποθετημένο στην Αθήνα της δεκαετίας του ’90.
Η υπόθεση: Το χρήμα ρέει, χρήμα άφθονο που, σε αντίθεση με το παρελθόν, είναι κατά το πλείστον ουρανοκατέβατο. Μια κοινωνία που όζει στερημένη παντελώς μνήμης, μια κοινωνία που θεωρεί ότι η ιστορία εκκινεί και σχεδόν εξαντλείται στον Εμφύλιο. Μια κοινωνία που δεν προοιωνίζεται το μέλλον και παρακολουθεί τις εξελίξεις παθητικά· άνθρωποι εγκλωβισμένοι στους τέσσερις τοίχους των σπιτιών τους —μικρών ή μεγάλων, αδιάφορο, στον κόσμο τους όμως—, μέχρι την ώρα που η μοίρα αποφασίζει την «εικονική τους πραγματικότητα» να τη μετατρέψει, απαλείφοντας απλώς το «εικονική».


Ψεύτικο εννιάρι
, του Philipp Kerr 

Εκδόσεις Κέδρος, σελίδες 368, τιμή: 15€
Ο μετρ του σύγχρονου αστυνομικού μυθιστορήματος επιστρέφει με μια νέα περιπέτεια του Σκοτ Μάνσον, η οποία θα ενθουσιάσει ποδοσφαιρόφιλους και μη.
Η υπόθεση: Τι κι αν το ποδόσφαιρο είναι παιχνίδι; Δεν σημαίνει ότι παίζεται τίμια. Ο Σκοτ Μάνσον πρέπει να φύγει από την Αγγλία. Η σταδιοδρομία του ως προπονητή στην ποδοσφαιρική ομάδα της Λόντον Σίτι έχει τελειώσει, και τον πληγώνει βαθιά να βλέπει τους πρώην παίκτες του να κατεβαίνουν στους αγώνες χωρίς αυτόν. Το να βρει όμως δουλειά στον γεμάτο αστέρια κόσμο του διεθνούς ποδοσφαίρου είναι πιο δύσκολο απ’ όσο φαίνεται. Μια νέα θέση στη Σανγκάη αποδεικνύεται πως είναι μέρος μιας μεγάλης κομπίνας. Και στη Βαρκελώνη, δεν τον προσλαμβάνουν ως προπονητή αλλά ως ντετέκτιβ. Το αστέρι της Μπάρτσα έχει εξαφανιστεί και πρέπει να τον βρουν γρήγορα. Ο Σκοτ Μάνσον έχει έναν μήνα να τον εντοπίσει. Καθώς ακολουθεί τα ίχνη του παίκτη από το Παρίσι στην Αντίγκουα, συναντά διεφθαρμένους άντρες, γοητευτικές γυναίκες και την άρρωστη καρδιά του υπέροχου παιχνιδιού...

Η συνομωσία Μπόρχες, του Γκαστόν Φιόρδα 
Εκδόσεις Opera, σελίδες 160, τιμή 10€
Πατώντας γερά σε μερικά από τα αρχετυπικά διηγήματα του Μπόρχες, ο επίσης Αργεντινός Γκαστόν Φιόρδα αποτολμά ένα μυθιστόρημα που ακροβατεί ανάμεσα στο φιλολογικό ψευδοδοκίμιο και στο μεταφυσικό θρίλερ.
Η υπόθεση: Αφετηρία του, η σκανδαλώδης εικασία ότι αυτή η μείζων προσωπικότητα που όλοι αναγνωρίζουμε ως έναν από τους μεγαλύτερους στοχαστές και πεζογράφους του 20ού αιώνα δεν ήταν παρά ένα κατα-σκεύασμα της ομάδας του περίφημου περιοδικού “Sur”, ένας ατάλαντος συγγραφίσκος που απλώς υπέγραφε τα διηγήματα και τα ποιήματα της ομάδας, με το όνομα Χόρχε Λουίς Μπόρχες. Λεπτό χιούμορ, «αστυνομικές» ανατροπές και απίστευτο αφηγηματικό… θράσος χαρακτηρίζουν το τόλμημα του Φιόρδα.

Origin, του Dan Brown 
Εκδόσεις Ψυχογιός, σελίδες 672, τιμή: 16,92€
Κρυφή Ιστορία, ακραία θρησκεία, τέχνη και αινιγματικά σύμβολα: Ο Dan Brown επιστρέφει με τη γνωστή συνταγή και τον καθηγητή Ρόμπερτ Λάνγκτον σε νέα περιπέτεια, αυτή τη φορά στην Ισπανία.
Η υπόθεση: Ο Ρόμπερτ Λάνγκτον, καθηγητής συμβολολογίας και θρησκευτικής εικονολογίας στο Χάρβαρντ, επισκέπτεται το Μουσείο Γκούγκενχαϊμ για να παραστεί στην ανακοίνωση μιας σημαντικής ανακάλυψης που πρόκειται να αλλάξει για πάντα το πρόσωπο της επιστήμης. Οικοδεσπότης είναι ο Έντμοντ Κιρς, ένας σαραντάρης δισεκατομμυριούχος μελλοντολόγος, με καταπληκτικές, υψηλής τεχνολογίας εφευρέσεις και προκλητικές προβλέψεις που τον έχουν κάνει παγκοσμίως διάσημο. Ο Κιρς, που ήταν ένας από τους πρώτους μαθητές του Λάνγκτον στο Χάρβαρντ πριν από είκοσι χρόνια, πρόκειται να αποκαλύψει ένα εκπληκτικό επίτευγμα που θα δώσει απαντήσεις σε δύο από τα πιο θεμελιώδη ερωτήματα για την ανθρώπινη ύπαρξη. Όμως η βραδιά σύντομα εξελίσσεται στο απόλυτο χάος, η ανακάλυψη του Κιρς κινδυνεύει να χαθεί για πάντα και ο Λάνγκτον αναγκάζεται να δραπετεύσει από το Μπιλμπάο μαζί με την Άμπρα Βιδάλ, την όμορφη διευθύντρια του μουσείου, και να καταφύγουν στη Βαρκελώνη σε μια προσπάθεια να εντοπίσουν τον κρυφό κωδικό πρόσβασης που θα ξεκλειδώσει το μυστικό του Κιρς.

Μοτέλ Μορένα, του Αλέξη Σταμάτη  
Εκδόσεις Καστανιώτη, σελίδες 352, τιμή: 16,96€
Ο Αλέξης Σταμάτης επιστρέφει με το Μοτέλ Μορένα, που αφηγείται «την άλλη πλευρά του πολιτισμού που πολλοί νομίζουν ότι χάθηκε, αλλά τα ίχνη του είναι ορατά σε κάθε συμπεριφορά της ανθρώπινης φύσης. Είναι μια ιστορία όπου η Τέχνη συγκρούεται με το μυστήριο που τη γέννησε».
Η υπόθεση: Ένας πενταμελής θίασος με επικεφαλής τους πρωταγωνιστές Ρομάν, σκηνοθέτη-συγγραφέα, και τη σύντροφό του Θίντα, πρώην σταρ του σινεμά, φτάνει στον τελευταίο σταθμό της περιοδείας του, σ’ ένα παράξενο νησί με ψηλούς βράχους αλλά και οργιώδη βλάστηση. Όσα ακολουθούν στην πραγματικότητα είναι πολύ πιο αλλόκοτα από το απόκοσμο έργο που ο θίασος θα ανεβάσει μπροστά σε ένα εντελώς ιδιόρρυθμο κοινό. Δυνάμεις υπόγειες, αρχέγονες αλλά και διαχρονικές αρχίζουν να εμφανίζονται για να αμφισβητήσουν κάθε ορθολογισμό.

DNA, της Yrsa Sigurdardottir 
Εκδόσεις Μεταίχμιο, σελίδες 528, τιμή: 15,93€
Ένα ψυχολογικό θρίλερ με ανελέητα φονικά και εξαιρετικούς χαρακτήρες, από το μυαλό του μεγαλύτερου ονόματος της ισλανδικής λογοτεχνίας.
Η υπόθεση: Ο φόνος ήταν η τιμωρία της. Ποια ήταν όμως η αμαρτία της γυναίκας που βρέθηκε νεκρή; Μόνο η επτάχρονη κόρη του θύματος, που ήταν κρυμμένη στο δωμάτιο στη διάρκεια του φόνου, μπορεί να έχει την απάντηση. Ο ντετέκτιβ Χούλνταρ, που μόλις έχει πάρει προαγωγή και νιώθει πελαγωμένος, θα απευθυνθεί στην ψυχολόγο Φρέγια για να τον βοηθήσει να προσεγγίσει το κοριτσάκι-μάρτυρα κλειδί. Τη συνεργασία τους όμως σκιάζει το πρόσφατο ερωτικό τους παρελθόν. Τα πράγματα περιπλέκονται περισσότερο όταν μία ακόμα γυναίκα δολοφονείται και ένας ραδιοερασιτέχνης, λαμβάνοντας περίεργα μηνύματα που τον συνδέουν και με τα δύο θύματα, ξεκινά τη δική του έρευνα. Ποιος θα καταφέρει να σπάσει τον κώδικα του δολοφόνου πρώτος; Ποια είναι η σκοτεινή και μυστηριώδης ιστορία που θέλει να τους πει; Ποιο θα είναι το επόμενο θύμα του;
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v