Οι μεγάλες εκθέσεις που αξίζει να δεις τώρα

Πέντε σπουδαίες εκθέσεις που πρέπει να δεις αυτή τη στιγμή στην Αθήνα, ακόμα και αν δεν είσαι τύπος που πάει σε εκθέσεις.
Οι μεγάλες εκθέσεις που αξίζει να δεις τώρα
Η Στέγη έχει (Επιστημονική) Φαντασία
Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα – Παρασκευή 16:00-21:00, Σάββατο – Κυριακή 12:00-22:00
Τιμές εισιτηρίων: 5€ προπώληση, 7€ στην είσοδο, 2€ ανέργων και ΑΜΕΑ

Από το 19ο αιώνα στο μέλλον και πίσω στο σήμερα, η Στέγη μας ταξιδεύει σε κόσμους φανταστικούς, στην απεραντοσύνη του διαστήματος, στη γοητεία της ανθρώπινης αντίληψης του (υπαρκτού και φανταστικού) κόσμου.



Εξερευνήστε τις μυστηριώδεις χώρες του Ιουλίου Βερν και του Τζόναθαν Σουίφτ, ανακαλύψτε νέους γαλαξίες μέσω του “Star Wars” και του “Alien”, περιηγηθείτε ανάμεσα σε εξωγήινους και σταθείτε δίπλα σε εμβληματικές διαστημικές στολές κινηματογραφικών blockbusters, όπως του “Star Trek” και του “Interstellar”. Στη συνέχεια, φανταστείτε δυστοπικούς κόσμους με το “Handmaid’s Tale”, το “Hunger Games”, το «Κουρδιστό πορτοκάλι», το “28 Days Later” και το τηλεοπτικό “Black Mirror”. Τέλος, όταν δεν θα υπάρχει τίποτε άλλο να εξερευνήσετε παρά μόνο η ανθρώπινη συνειδητότητα, βιώστε τη μεταμόρφωση και μετάλλαξη του ανθρώπινου σώματος μέσα από τα μάτια του «Ονειρομάντη», του “Donnie Darko”, του “eXistenZ”.

Διαβάστε περισσότερα - Science Fiction: Η Στέγη μας ταξιδεύει στο άγνωστο

Ο Βαν Γκογκ ζωντανεύει στο Μέγαρο
Ώρες λειτουργίας: Καθημερινές 13:00 έως 22:00 (Τελευταία Είσοδος 21:00) και Σαββατοκύριακα 10:00 έως 22:00 (Τελευταία Είσοδος 21:00)
Τιμές εισιτηρίων: 15€ ενήλικες, 12€ παιδικό, φοιτητικό, ανέργων και άνω των 65

Τρεις χιλιάδες πίνακες, σκίτσα αλλά και κινούμενες εικόνες προβάλλονται τρισδιάστατοι στους τοίχους, τις κολώνες, τις οροφές, το πάτωμα του μεγάλου εκθεσιακού χώρου (των 1.500 τετραγωνικών μέτρων) του Μεγάρου Μουσικής, ζωντανεύοντας για πρώτη φορά το έργο του μεγάλου ζωγράφου, σε μία οπτική και αλληλεπιδραστική εμπειρία.



Ήδη στις τρεις εβδομάδες που λειτουργεί η έκθεση, περισσότεροι από 40.000 θεατές την έχουν επισκεφθεί. Από αυτή την εβδομάδα, μάλιστα, ξεκινούν και οι ξεναγήσεις στην έκθεση, οι οποίες θα διαρκούν 30 λεπτά και θα πραγματοποιούνται ανά μισάωρο από τις 17.00 έως τις 21.00. Το κόστος της ξενάγησης είναι 6€ το άτομο, επιπλέον της τιμής του εισιτηρίου.

Διαβάστε περισσότερα - Το Μέγαρο Μουσικής στο μυαλό του Βαν Γκογκ

Το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο μας συστήνει τον Αδριανό
Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα 13:00-20:00, Τρίτη έως Κυριακή 09:00-16:00
Εισιτήρια: 5€ (φοιτητές, άνεργοι και ΑΜΕΑ δωρεάν)

Η πύλη που έχει μέχρι σήμερα το όνομά του, μπροστά από τον ναό του Ολυμπίου Διός, γράφει στη μια της πλευρά «εδώ είναι η Αθήνα, η πόλη του Θησέα» και στην άλλη «εδώ είναι η Αθήνα, η πόλη του Αδριανού». Ποιος ήταν, όμως, ο ρωμαίος αυτοκράτορας που αγάπησε περισσότερο απ’ όλους την Αθήνα –τόσο ώστε να της χαρίσει, μεταξύ άλλων, τη βιβλιοθήκη της και την ολοκλήρωση του ναού μπροστά από τον οποίο τοποθέτησε τη γνωστή πύλη;



Στην έκθεση «Αδριανός και Αθήνα. Συνομιλώντας με έναν ιδεατό κόσμο» το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο μας συστήνει τον άνθρωπο πίσω από τον μύθο, ακριβώς 1.900 χρόνια μετά από τη στιγμή που ανέβηκε στον θρόνο της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας. Διαβάστε περισσότερα εδώ.

A Puppet Sun σε ένα ιστορικό νεοκλασικό
Ώρες λειτουργίας: Τετάρτη έως Κυριακή, 12.00-20.00
Είσοδος ελεύθερη



Το πανέμορφο κολωνακιώτικο νεοκλασικό στο 11 της οδού Καπλανών, που ήταν κάποτε το σπίτι του Παύλου Κουντουριώτη, ανοίγει για πρώτη φορά τις πόρτες του και φιλοξενεί τη μεγαλύτερη μέχρι σήμερα έκθεση του Κωστή Βελώνη. Ο Βελώνης, μέσα από την έκθεση A Puppet Sun, αξιοποιεί τον ιστορικό αυτό χώρο για να επανασυστήσει την ιστορία και τη σημαντικότητά του στο κοινό, ενώ ταυτόχρονα εξετάζει τις σχέσεις που δημιουργούνται μεταξύ χώρου και έργων τέχνης σε περιβάλλοντα ιδιαίτερα σαν αυτό. Διαβάστε περισσότερα εδώ

Το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης μας βάζει… σπίτι μας
Ώρες λειτουργίας: Τρίτη έως Κυριακή, 11.00-19.00
Εισιτήρια: 2€ (ΑΜΕΑ και άνεργοι δωρεάν)

Το “Face Forward - into my home” αποτελεί διαδραστικό πρόγραμμα, το οποίο εστιάζει σε ιστορίες ανθρώπων που αναγκάστηκαν να αφήσουν την πατρίδα τους και προσπαθούν να ξαναχτίσουν τη ζωή τους στην Ελλάδα. Περιλαμβάνει βιωματικά εργαστήρια αφήγησης στα οποία πρόσφυγες, με έναυσμα την παρουσίαση έργων από τη συλλογή του ΕΜΣΤ, αφηγούνται προσωπικές τους ιστορίες, που αποτυπώνονται σε φωτογραφικά πορτρέτα και ηχητικά κείμενα.



Στο Face Forward …into my home συμμετέχουν πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο που ζουν στην Αθήνα και υποστηρίζονται μέσω του προγράμματος ESTIA (στήριξη έκτακτης ανάγκης για τη στέγαση και την ένταξη), που υλοποιείται από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) με χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Διαβάστε περισσότερα για την έκθεση εδώ.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v