Ηλιούπολη, τι έχεις να μας ταΐσεις;

Η Ηλιούπολη όχι μόνο ξέρει να τρώει καλά, αλλά είναι τόσα τα νόστιμα στέκια της που δεν ξέρεις τι να πρωτοδιαλέξεις. Εμείς προσπαθήσαμε.

Ηλιούπολη, τι έχεις να μας ταΐσεις;

Μαμαδίστικα μαγειρεία; Έχει. Θαλασσινούς μεζέδες; Έχει. Κρητική κουζίνα; Κι από αυτή έχει. Η Ηλιούπολη  αι τι δεν έχει για να σε ταΐσει ωραία; Εσύ το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να πάρεις το μετρό και να την επισκεφτείς.

Όσον αφορά τα πιο νόστιμα φαγάδικα, άσε μας να σε καθοδηγήσουμε στα αγαπημένα μας. Κι αν αφήσαμε κανένα απ’ έξω, στείλε να το τιμήσουμε στην επόμενη εξόρμηση.

Μεζεδοποιήματα

Λεωφ. Σοφοκλή Βενιζέλου 35, τηλ: 2109739339

Λαχταράς πολίτικους μεζέδες; Θα τους φας (και όχι μόνο αυτούς) σε αυτό το υπέροχο μεζεδοπωλείο, το οποίο βγάζει πολύχρωμα τραπεζάκια έξω και σε υποδέχεται για να φας, να πιείς και να πεις και ένα τραγούδι. Στον κατάλογο ξεχωρίζουν το μαριναρισμένο μοσχάρι σε σουβλί με το μπασμάτι του, τα μπριζολάκια με πατάτες τηγανιτές, το εξαιρετικό παστουρμαλί με παστουρμά από τον Μιράν, τα ντολμαδάκια γιαλαντζί, τα αυγά με σουτζούκι και πατάτες τηγανητές, η χοιρινή τηγανιά και το πικάντικο λαχματζούν. Θα βρεις και αρκετές ωραίες επιλογές στα κάρβουνα, όπως τα μοσχαρίσια μπιφτέκια και τα κεμπάπ. Συνοδεία ρακής, ο λογαριασμός στα 15-18€ το άτομο, με κέρασμα χαλβά και παγωμένο λικέρ μαστίχα.

Το Μάννα

Πύρωνος 4-6, τηλ: 2130300881

Απέναντι από τη στάση μετρό, αυτό το οικογενειακό μαγειρείο είναι ένα κρυμμένο διαμαντάκι για σπιτική, παραδοσιακή κουζίνα με αγνές πρώτες ύλες. Μάνα και κόρη μαγειρεύουν καθημερινά, βγάζοντας από τις κατσαρόλες και τα ταψιά σπεσιαλιτέ όπως κόκκορα κρασάτο, μπακαλιαρόσουπα με ξινό τραχανά, γίγαντες με χωριάτικο λουκάνικο, κοτόσουπα που μιλάει στην ψυχούλα σου, γαριδομακαρονάδα με σέλινο, λαχανόρυζο και κλασική μακαρονάδα με μοσχαρίσιο, μοσχοβολιστό κιμά. Έχουν και κάποια απλά ορεκτικά όπως φέτα λαδορίγανη, και φρέσκες σαλάτες αγγουροντομάτα, λάχανο καρότο και χωριάτικη. Λίγα και καλά και οικονομικά. Εδώ θα φας με λιγότερα από 15€ το άτομο, συν τη μπύρα σου.

Mαντζάτο

Κουντουριώτου 9, τηλ.: 21 0992 2584

Σε ένα ήσυχο στενό κοντά στην κεντρική πλατεία της Ηλιούπολης και με μότο το αντάμωμα των γεύσεων», αυτό το μεζεδοπωλείο με την οικεία ατμόσφαιρα έχει μια όμορφη βεράντα για να απολαύσεις πεντανόστιμο μαμαδίσιο φαγάκι. Από τον κατάλογό επιβάλλεται να δοκιμάσεις ρόλο μελιτζάνας με μοσχαράκι κοκκινιστό και πατάτες τηγανιτές, μοσχαρίσια κεφτεδάκια, ντοματοκεφτέδες αφράτους, χοιρινό κοντοσούβλι σε μερίδα με πιτούλες, συκώτι μοσχαρίσιο με καραμελωμένα κρεμμύδια και πιάτα ημέρας, όπως μοσχαράκι κοκκινιστό με γαρνιτούρα της επιλογής σου, μπριάμ, και χοιρινές μπουκίτσες με ρύζι. Για ένα πλήρες γεύμα με κρασάκι η μπυρίτσες υπολόγισε περί τα 15€ το άτομο.

Φάτα Μοργκάνα

Λεωφ. Μαρίνου Αντύπα 84, τηλ: 21 0991 0980

Μεζεδοκαφενές από αυτούς που χαίρεσαι να ανακαλύπτεις, το Φάτα Μοργκάνα είναι ένα παρεΐστικο στέκι για κάθε στιγμή της ημέρας. Ξεκινά με πρωινό και μπραντς για να συνοδεύσεις το καφεδάκι σου, ενώ το μεσογειακό του μενού θα σε ενθουσιάσει. Χειροποίητη τυροκαυτερή, ξύγαλο Σητείας, φάβα με κρεμμύδι και ελιές Καλαμών,  τυροκροκέτες με μαρμελάδα ντομάτας, σκιουφιχτά με χοιρινό λεμονάτο και κεφαλογραβιέρα Αμφιλοχίας, χοιρινά μπριζολάκια με σάλτσα βαλσάμικου και βραχάκια τηγανητής πατάτας, αλλά και μοσχαρίσιο οσομπούκο με πουρέ πατάτας και σάλτσα demi glace είναι μερικές μόνο από τις νόστιμες επιλογές του καταλόγου. Διαθέτει και αρκετά ελληνικά αποστάγματα για να συνοδεύσεις το γεύμα σου, ενώ ο λογαριασμός δεν ξεπερνά τα 20€ κατ’ άτομο.

Sea Bar

Γλάδστωνος 2, τηλ: 2109768255

Φέρνει αέρα θαλασσινό στην περιοχή, μπλέκει την παραδοσιακή ψαροκατάσταση με μοντέρνες πινελιές και είναι ό,τι πρέπει για ένα εκλεκτό ψαρο-γεύμα με πρωτότυπες γεύσεις. Στο Sea Bar η ατμόσφαιρα είναι 100% νησιώτικη, ενώ στα τραπέζια προσγειώνονται εκλεκτά πιάτα θάλασσας, όπως μύδια αχνιστά με μοσχάτο Αλεξανδρείας, μουστάρδα και λεμόνι, μπακαλιάρος με κουρκούτι, αγγούρι τουρσί και μαγιονέζα σκόρδου, κοντοσούβλι καλαμάρι με πιτάκι άνθρακα και ταραμά, λαβράκι με σέσκουλο, κουρκουμά και λεμόνι, λιγκουίνι γαρίδας, με σάλτσα ντομάτας και bisque καραβίδας, αλλά και φοβεροί λουκουμάδες για ξεκίνημα, με καλαθάκι Λήμνου και μαρμελάδα ντομάτας. Λογαριασμός στα 25-30€ το άτομο, με ποτήρι κρασί ή ουζάκι.

Ραχάτι

Μαρίνου Αντύπα 93, τηλ: 2109920207

Αγαπημένο στέκι για ρακές και κρητικά μεζεδάκια στην περιοχή, το Ραχάτι είναι ένα παρεϊστικο στέκι ό,τι πρέπει για… ραχάτι, με πολύ καλές τιμές και χαλαρή ατμόσφαιρα. Εκεί οι παρέες ενώνονται τις μέρες που έχει ζωντανή μουσική – συνήθως Κυριακές. Θα δοκιμάσεις ωραιότατη κουζίνα από τη λεβεντογέννα, όπως σκιουφιχτά ζυμαρικά με κόκκορα ή απάκι και στάκα, κριθαρότο μανιταριών, κολοκυθοανθούς, στάκα με αυγά μάτια, κρητικό λουκάνικο ξυδάτο, χοιρινό με σταμναγκάθι και φυσικά χοχλιούς μπουρμπουριστούς με κρασάτο ζουμάκι και δεντρολίβανο. Για κρητικό τσιμπολόγημα με μαρουβά ή ρακή, υπολόγισε περί τα 15€ το άτομο με κερασμένο γλυκάκι, συνήθως κορμό ή γλυκό μυζηθροπιτάκι.

Σκόπα

Σκόπα 11, τηλ: 21 0990 1450

Ένα καφενείο ξεχασμένο από τον χρόνο, από εκείνα τα κλασικά της γειτονιάς, που σερβίρουν καφέ στη χόβολη, η Σκόπα ετοιμάζει νοστιμότατους μεζέδες, αλλά και μερακλίδικα κρεατικά για να τσουγκρίσεις κρασάκια με την παρέα. Στον κατάλογο θα βρεις εκλεκτές γεύσεις, όπως πανσέτα, μοσχαρίσιο συκώτι, λουκάνικο κοτόπουλο, καλαμάκια προβατίνας, τζατζικάκι, χωριάτικες πατάτες, και τραγανά κεφτεδάκια. Αν πετύχεις παϊδάκια προβατίνας τσάκισέ τα χωρίς δεύτερη σκέψη γιατί είναι εξαιρετικά. Αν πάλι θες να τσιμπολογήσεις θαλασσινά, έχει κι απ’ αυτά, με ωραιότατα καλαμαράκια τηγανιτά, και μικρά ψαράκια στο τηγάνι. Λογαριασμός με τσίπουρο ή κρασάκι στα 20€ το άτομο.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v