Για ουζάκια και μεζέδες μέσα (κι έξω) από τη Βαρβάκειο

Σούσι δίπλα στα τσιγκέλια, τσίπουρο με μεζέ, θαλασσινά και λαχταριστά μαγειρευτά στα πιο νόστιμα στέκια εντός και εκτός της Βαρβακείου.

Για ουζάκια και μεζέδες μέσα (κι έξω) από τη Βαρβάκειο

Η επίσκεψη στη Βαρβάκειο είναι μια ιεροτελεστία για τον μέσο Αθηναίο. Θα ξυπνήσει το πρωί Σαββατοκύριακο θα πάρει το Μετρό, θα ψωνίσει κρέας και ψάρι, θα περάσει και μια βόλτα από παραδίπλα για μπαχάρια και λοιπά βότανα και πίσω σπίτι.


Η Κεντρική Αγορά αποτελεί ένα ιδιαίτερο οικοσύστημα στην καρδιά της πόλης, με τις μυρωδιές από τους πάγκους να μπλέκονται με τις φωνές ντόπιων και ξένων.
Εκεί, μέσα κι έξω από το κτίριο που τη στεγάζει, ουζερί και μοντέρνες ψαροταβέρνες σερβίρουν εκλεκτούς μεζέδες για κάθε γούστο. Εκεί πιάνουμε θέση και απολαμβάνουμε εκλεκτές νοστιμιές πριν συνεχίσουμε τις βόλτες μας στην πόλη.


Σούσι και θαλασσινά στο Hasapika Central Market


Τι γυρεύει ένα σουσάδικο μέσα στην κρεαταγορά; Θα το μάθεις πιάνοντας θέση στα τραπεζάκια του Hasapika δίπλα στα… τσιγκέλια, δοκιμάζοντας κάθε λογής ψαρομεζέδες μοντέρνους και κλασικούς, σε ιδιαίτερους συνδυασμούς. Λεμονάτα σαγανάκια, τηγανιές και πληθωρικές μακαρονάδες θαλασσινών, αλλά και sushi, nigiri και ceviche, γαρίδες ψητές, χταποδάκια, ψαρόσουπες, ταραμοσαλάτες και λοιπά ωραία και θαλασσινά προσγειώνονται στα τραπέζια αυτού του sui generis μαγαζιού. Συχνά πυκνά μάλιστα διοργανώνει και γαστρονομικά events με φαγητό και dj sets μέσα στην Αγορά. Λογαριασμός, με ουζάκια από 30€ το άτομο, αναλόγως ψαρικών που θα επιλέξεις.


Ουζάκια και μεζέδες στον Καραγιάννη


Ουζερί θρύλος, ο Καραγιάννης έχει θρέψει και ποτίσει γενιές Αθηναίων με γαρίδες και ουζάκια/τσιπουράκια, αλλά και ωραία κεφτεδάκια, για να πάνε κάτω τα φαρμάκια. Σταματάμε τις ρίμες, γιατί εδώ πέφτει ερώτηση «Μεζές κρεάτινος ή θαλασσινών;» κι εσύ έχεις να επιλέξεις με τι θα συνοδεύσεις το ούζο ή την μπίρα σου. Για ουζάκι προτείνουν θαλασσινά όπως γαρίδες, μύδια καπνιστά, ντολμαδάκια και γαύρο μαρινάτο, ενώ για μπιρόνια, τυρί σαγανάκι, κεφτέ και λουκάνικο, τόσο απλά τόσο νόστιμα, τόσο ωραία, όπως τα παλιά τα καλά τα χρόνια. Λογαριασμός στα 12-15€ το άτομο.


Μαγειρευτά και πατσά στην Ήπειρο


Οι κατσαρόλες της Ηπείρου δουλεύουν ασταμάτητα από τα 60s στη Βαρβάκειο, έχοντας ταΐσει γενιές γενεών με μαγειρίτσες, πατσάδες, ποδαράκια και λοιπά μαγειρευτά και σούπες που στρώνουν στομάχια. Συνεχίζει ακάθεκτη μέχρι σήμερα να παραδίδει μαθήματα μαμαδίσιας κουζίνας, με ωραία μαγειρευτά όπως γίδα φρικασέ, μουσακάς, σουτζουκάκια σμυρνέικα, κοτόπουλο κοκκινιστό, μοσχαράκι στιφάδο, αλλά και κοκορέτσι παραδοσιακό και αρνάκι γάλακτος σούβλας. Λογαριασμός στα 15-18€ το άτομο, με κρασί.


Σουβλάκι με σουτζουκάκια στην Βόλβη

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Η Βόλβη (@souvlakiavolvi)


Στην Ευριπίδου, έξω από τη Βαρβάκειο, θα έχεις τα σουβλάκια στα δεξιά όσο πιάνεις όρθια θέση σε ένα από τα κορυφαία σουβλατζίδικα του κέντρου. Η Βόλβη φτιάχνει χειροποίητα σουβλάκια σε πίτα κολασμένα, μικρά αλλά τόσο νόστιμα, με καλαμάκι ή σουτζουκάκι, τα οποία έχουν μόνο ντομάτα, λεπτοκομμένο κρεμμύδι, αλάτι, ρίγανη, μπούκοβο, μουστάρδα και μία γλυκιά σάλτσα πάπρικας. Δε θα χρειαστείς κάτι άλλο, άντε και καμία μπίρα. Λογαριασμός στα 7-10€ για σουβλακοκατανάλωση σωστή, με μπίρα ή αναψυκτικό στα όρθια.


Μεζεδάκια και ζωντανή μουσική στη Μαχαιρίτσα


Το ταβερνείο της Στοάς Αθανάτων μέσα στη Βαρβάκειο, αναβιώνει εποχές παλιάς Αθήνας, φιλοξενώντας καθημερινά σχεδόν ένα δυνατό σχήμα που εγγυάται κέφι με έντεχνα, λαϊκά, ρεμπέτικα και παραδοσιακά τραγούδια. Στον κατάλογο θα βρεις ωραιότατα θαλασσινά εδέσματα φτιαγμένα με μεράκι, όπως γαύρο μαρινάτο, πατάτες τηγανιτές, καλαμαράκια, γαρίδες σαγανάκι, τυροκαυτερή, αλλά και ποικιλίες κρεατικών αν είσαι φαν της στεριάς. Λογαριασμός, περίπου στα 20€ για ένα μεζεδογεύμα με αλκοόλ.


Θαλασσινά και καλή καρδιά στον Άρη

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Taverna Aris (@aristaverna)


Επίσης εντός της Στοάς Αθανάτων, ο Άρης αποτελεί μια καλτ επιλογή για ψαροφαγία στο κέντρο της πόλης, με φανατικούς θαμώνες. Όλες οι πρώτες ύλες έρχονται απευθείας από τη Βαρβάκειο και είναι ολόφρεσκες, ενώ στο μενού του θα βρεις τηγανητά καλαμαράκια, γαύρο, αθερίνα, προσφυγάκια, μύδια βραστά, ψητό φαγκρί και σαρδέλα. Σημείωσε επίσης πως ο Άρης δεν θα αρνηθεί να σου ψήσει στα κάρβουνα την τσιπούρα ή όποιο άλλο ψαράκι μόλις αγόρασες από τη Βαρβάκειο. Συνοδεία κρασιού, ο λογαριασμός στα 20€ το άτομο.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v