Οι στοές της Αθήνας έχουν τα δικά τους στέκια

Με αέρα νοσταλγίας αλλά και διάθεση για ποτό ή φαγητό, περιδιαβαίνουμε μερικές από τις πιο ενδιαφέρουσες στοές του κέντρου.

Οι στοές της Αθήνας έχουν τα δικά τους στέκια

Η ιδιαίτερη αρχιτεκτονική τους, ο ατμοσφαιρικός φωτισμός τους, τα θολωτά τους ταβάνια, η ρετρό αισθητική τους.

Οι στοές της πόλης παραμένουν εδώ και δεκαετίες εκεί, κάποιες ερημωμένες, κάποιες όχι- σε πείσμα των καιρών- αποπνέοντας κάποιες φορές άρωμα παλιάς Αθήνας ή και κάτι πιο μοντέρνο.

Βολτάρουμε ανάμεσά τους και ανακαλύπτουμε κρυμμένα μαγαζάκια για καφέ, ποτό και φαγητό.

Στοά Ανατολής

athenian stoa

Στο 10-12 της οδού Αριστείδου, μια από τις πιο ιδιαίτερες στοές της Αθήνας ακροβατεί ανάμεσα στους χαρακτηρισμούς «στοά» και «εσωτερική αυλή». Στο υπόγειο της Στοάς Ανατολής βρισκόταν κάποτε το εστιατόριο όπου θα έπιανες τραπέζι αν ήθελες να ακούσεις τα κουτσομπολιά του υπουργείου Πολιτισμού, ενώ σήμερα στεγάζει ένα συμπαθέστατο καφενεδάκι, το Στέκι. Πρόκειται για ένα καταφύγιο ηρεμίας, ιδανικό για χαλαρή κουβεντούλα με τη συνοδεία καφέ, εξαιρετικού αρκαδικού τσίπουρου και εκλεκτών μεζέδων.

Στοά Πεσμαζόγλου

Στοά του Βιβλίου

Στο 39 της Πανεπιστημίου, μία από τις πάλαι ποτέ δημοφιλέστατες στοές της πόλης είναι γνωστή και ως Στοά Πρωία, από την παλιά εφημερίδα «Πρωία» που ίδρυσε ο Στέφανος Πεσμαζόγλου, γιος του Ιωάννη Πεσμαζόγλου. Εκεί, ανάμεσα σε εγκαταλειμμένα καταστήματα, το Πρωία συνδυάζει χαρακτήρα μαγειρείου και... μπρασερί και είναι ό,τι πρέπει για νόστιμο και πάμφθηνο φαγητό στο κέντρο της πόλης, για όσους εργάζονται στα πέριξ και όχι μόνο.

Στοά Σπηρομήλιου

Στοά Σπύρου Μήλιου

Μια κατηγορία μόνη της, η γνωστή πια ως City Link Στοά Σπύρου Μήλιου (η οποία, χάρη στην επιγραφή της, επικράτησε να λέγεται Σπυρομήλιου, σε μια λέξη), συνδέει τον σικ πεζόδρομο του κέντρου με τις οδούς Σταδίου και Αμερικής. Εδώ θα βρεις μεταξύ άλλων, το ανανεωμένο εστιατόριο Ilios, με διακόσμηση που φέρνει αέρα από την Αθήνα του ’50 και του ’60 και τον Δημήτρη Σκαρμούτσο στο τιμόνι της κουζίνας.

Στοά Κοραή

Λιγότερο στυλιζαρισμένη από την Στοά Σπυρομήλιου, αλλά εξίσου «ζωντανή», η Στοά Κοραή, στην ομώνυμη πλατεία, είναι μια μίνι… πόλη μέσα στην πόλη με τα café της να απλώνουν τραπεζάκια κάτω από τα μπαλόνια-φωτιστικά της. Στο Μόντακιου για παράδειγμα, που έχει το όνομα του τζογαδόρου κόμη John Montαgu, που θεωρείται πως επινόησε το σάντουιτς (και μπράβο του), θα φας… σάντουιτς (προφανώς) σε κάθε πιθανό συνδυασμό, και θα απολαύσεις specialty καφέδες. 

Στοά Πραξιτέλους

Στοά Πραξιτέλους

Η μικρή στοά στο 25 της Κολοκοτρώνη, σχεδιάστηκε από τον αρχιτέκτονα Βασίλη Κουρεμένο, τη δεκαετία του 1920 με στόχο την «εναρμόνιση του κλασικισμού με τις νέες λειτουργικές και κατασκευαστικές συνθήκες». Είναι ταυτισμένη στο μυαλό των νυχτοπερπατητών με το αρτιστίκ Bartesera, το οποίο βρίσκεται εδώ από το 2005 και παραμένει ένα από τα κορυφαία μπαράκια της πόλης.  Λίγο πιο κάτω, θα βρεις μια «κρυφή» στοά, όπου βγάζει τραπεζάκια το λαοφιλές Πραξιτέλους Μπαρ.

Στοά Ράλλη

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by bytheglass (@bytheglass.gr)

Aπέναντι από τη Ρωσική εκκλησία του 11ου αιώνα, στιλάτη και μοντέρνα, η Στοά Ράλλη δημιουργήθηκε το 1925 με την ανέγερση του κτιρίου το οποίο θα στέγαζε τους εύπορους πρόσφυγες που έφτασαν στην Αθήνα από την Μικρά Ασία.  Στην είσοδό της, στέκει εδώ και χρόνια ένα από τα ωραιότερα wine bar της πόλης, το By the Glass, με εκατοντάδες επιλογές από τον εγχώριο και τον διεθνή αμπελώνα σε ποτήρι και μπουκάλι, αλλά και αρκετές προτάσεις για φαγητό.

Στοά Εμπόρων

*/AddNoise Opening- Στοά Εμπόρων

Στο 10 της οδού Βουλής η Στοά Εμπόρων σχεδιάστηκε από τον Λεωνίδα Μπόνη και τον Εμμανουήλ Λαζαρίδη, το 1950 και είναι γνωστή για τις αρχιτεκτονικές της λεπτομέρειες, όπως η διπλή μαρμάρινη σκάλα στο τέλος της προς την οδό Βουλής. Όχι και τόσο fun fact: Κοντά στην άλλη έξοδό της, προς την οδό Λέκκα, υπάρχουν ακόμα τα σκαλοπάτια που οδηγούσαν στα κατοχικά καταφύγια του Συντάγματος –και τα οποία σήμερα λειτουργούν σαν αποθήκες. Εδώ θα βρεις το Huge, το μεγαλύτερο… μικρό μπαρ της Αθήνας με μουσικές που κινούνται σε ρυθμούς freestyle με ροκ και λάτιν ρίζες, και το Marketta, ένα λιλιπούτειο μαγαζάκι με χορταστικές σαλάτες και ποιοτικά σάντουιτς με μπριος και φοκάτσια.

Στοά Μιχαήλ και Λεμού

Στο νούμερο 10 της Σταδίου, αυτή η στοά παλαιότερα φιλοξενούσε στο διώροφο κτήριο από πάνω της το περίφημο ξενοδοχείο και εστιατόριο «Αβέρωφ». Σήμερα, εδώ θα βρεις ένα από τα πλέον θρυλικά ποτάδικα της πόλης, το Galaxy. Όλη η Αθήνα έχει πιει ένα ή και παραπάνω ποτά στη μπάρα της τα τελευταία 50 και βάλε χρόνια που λειτουργεί, προσφέροντας αλκοολική θαλπωρή σε μπαρόβιους κάθε ηλικίας.

Στοά Αρσακείου

Η υπογραφή του Ερνέστου Τσίλλερ κοσμεί μία μόνο από τις στοές της Αθήνας, στην οποία πρόσφατα ανακοινώθηκε πως θα ανοίξει το πρώτο food hall της πόλης μέσα στο 2024. Αναμένουμε με ανυπομονησία. 

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v