Τι να κάνεις αν το άγχος σε κρατάει ξύπνιο

Είσαι κάθε βράδυ στα κόκκινα και ζορίζεσαι να κοιμηθείς; Δες μερικές τεχνικές και συμβουλές που θα σε βοηθήσουν.

Τι να κάνεις αν το άγχος σε κρατάει ξύπνιο

Το στρες είναι παρόν λίγο έως πολύ σε κάθε στιγμή της μέρας μας, όμως το βράδυ θα πρέπει να παίρνει πόδι για να μπορέσουμε να κοιμηθούμε.

Μακάρι βέβαια να ήταν έτσι τα πράγματα. Το στρες τα βράδια για πολύ κόσμο όχι μόνο δεν μειώνεται, ίσα ίσα μοιάζει να… ξαπλώνει μαζί του, μην αφήνοντας τον ύπνο να έρθει γλυκά και όμορφα.

Τι μπορείς να κάνεις για να το διώξεις ή έστω να το βάλεις και αυτό για ύπνο;

Δούλεψε την αναπνοή σου

Μια χαλαρωτική ρουτίνα αναπνοής πριν τον ύπνο μπορεί να ηρεμήσει το παρασυμπαθητικό νευρικό σύστημα και να μειώσει την αντίδραση του σώματος στο στρες.

Κάτσε ή ξάπλωσε σε μια άνετη θέση. Δοκίμασε να κλείσεις τα μάτια σου.

Ανάπνεε αργά για περίπου πέντε λεπτά. Καθώς εισπνέεις, φούσκωσε την κοιλιά σου και συγκεντρώσου στην αναπνοή, καθώς εκπνέεις βγάλε τον αέρα από το στόμα αργά και σταθερά. Όσο εξοικειώνεσαι, δοκίμασε να κάνεις την εισπνοή για τέσσερα δευτερόλεπτα, να την κρατάς για επτά και να εκπνέεις για τέσσερα.

Χαλάρωσε τους μυς

Κάτσε ή ξάπλωσε σε μια άνετη θέση και πάρε μερικές χαλαρές αναπνοές.

Ξεκίνα να ενεργοποιείς ομάδες μυών μία κάθε φορά που αναπνέεις. Κράτα την ένταση καθώς εισπνέεις και μετά χαλάρωσε καθώς εκπνέεις. Πάρε μερικές ακόμα αργές αναπνοές, ενώ παρατηρείς, πόσο χαλαρή είναι η κάθε μυϊκή ομάδα.

Ξεκίνα με τους μυς στο κεφάλι, το λαιμό και το πρόσωπο. Μετά πήγαινε προς τα κάτω στους ώμους, τα χέρια, την πλάτη, το στομάχι, τους γλουτούς, τους μηρούς, τις γάμπες και τα πόδια.

Και το μυαλό σου

Ο τρόπος με τον οποίο «μιλάς» στον εαυτό σου μπορεί να επηρεάσει την ικανότητα να  αποβάλλεις το άγχος και να κοιμηθείς. Αν είσαι σκληρός με τον εαυτό σου επειδή είχες ζόρικη μέρα και υπεραναλύεις, μην περιμένεις να σε πάρει ο ύπνος.

Αντίθετα, εξασκώντας την ευγνωμοσύνη βοηθάς να μειωθεί η απόκριση στο στρες και να ηρεμήσει ο καρδιακός σου ρυθμός. Είτε τις «λες» μέσα στο μυαλό σου είτε τις γράφεις, οι πρακτικές ευγνωμοσύνης θα σε βοηθήσουν να χαλαρώσεις. Τι σε έκανε να γελάσεις σήμερα; Ποιος και τι σε βοήθησε σήμερα να ανταπεξέλθεις στην ημέρα σου; Ποιος σε έκανε να αισθανθείς σημαντικός/η;

Δοκίμασε βότανα και συμπληρώματα

Το χαμομήλι και άλλα αφεψήματα από βότανα (μάραθος, βαλσαμόχορτο, μέντα, κάρδαμο κ.α.) μπορούν να βοηθήσουν στη χαλάρωση και να καταπραΰνουν το σώμα, για να σε πάρει πιο εύκολα ο ύπνος. Αντίστοιχα, η μελατονίνη είναι μια φυσική ουσία που μπορείς να δοκιμάσεις και θα τη βρεις στα φαρμακεία είτε μόνη της είτε σε συνδυασμό με κάποιο χαλαρωτικό βότανο (π.χ. βαλεριάνα).

Συνδύασέ τα με ένα καλό βιβλίο και φτιάξε μια μίνι ρουτίνα πριν πέσεις για ύπνο.

 

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v