Μια σαλάτα για τη φετινή άνοιξη και για κάθε άνοιξη

Η Αγάπη εγκαινιάζει την εποχή της ανοιξιάτικης σαλάτας με μια υπέροχη σαλάτα από το μακρινό Βιετνάμ. 

Μια σαλάτα για τη φετινή άνοιξη και για κάθε άνοιξη

Δεν ξέρω πόσοι από σας θυμάστε τα βιετναμέζικα ανοιξιάτικα ρολάκια που είχα φτιάξει την πολύ περίεργη άνοιξη του 2020. Άραγε, μπήκατε στον κόπο να τα φτιάξετε; Όχι δηλαδή πως έχουν  τρομερό κόπο, ίσως μόνο λίγη δεξιοτεχνία χρειάζεται για να γίνουν όμορφα γιατί η δροσιά, η ελαφράδα και η νοστιμιά τους είναι δεδομένες.

Ήδη σε εκείνη τη συνταγή είχα γράψει πως τα ίδια υλικά – τα οποία, επίσης, έχουν το μεγάλο ατού να μην είναι δυσεύρετα – γίνονται σαλάτα και σήμερα ήρθε η ώρα να σας δείξω ακριβώς τον τρόπο αφενός και, αφετέρου, να φτιάξω μια διαφορετική sauce που της πάει πολύ. Ιδού, λοιπόν.

ΑΝΟΙΞΙΑΤΙΚΗ ΒΙΕΤΝΑΜΕΖΙΚΗ ΣΑΛΑΤΑ ΜΕ NOODLES & ΛΑΧΑΝΙΚΑ
Για 6 άτομα.

Noodles
Υπάρχουν πολλών ειδών noodles, λεπτά ή πιο χοντρά, από ρύζι, από σιτάρι με ή χωρίς αυγό, από φασόλια και από πολλά άλλα δημητριακά ή λαχανικά. Τα πιο κοινά, που βρίσκουμε σε όλα τα σουπερμάρκετ, είναι αυτά από ρύζι και στη συγκεκριμένη σαλάτα ταιριάζουν απόλυτα, παρόλο που εγώ χρησιμοποίησα ένα λιγότερο συνηθισμένο είδος από γλυκοπατάτες, το οποίο έτυχε να βρω σε εξειδικευμένο κατάστημα με ασιατικά υλικά. Τελικά δεν μου άρεσαν και τόσο γιατί είχαν πολύ έντονα μαστιχωτή υφή, αλλά πώς θα το γνώριζα εάν δεν δοκίμαζα;

 

Μαλακώνουμε 200 γρ. noodles ακολουθώντας τις οδηγίες της συσκευασίας: άλλα χρειάζονται σύντομο βράσιμο κι άλλα απλό μούλιασμα σε βραστό νερό. Τα ξεπλένουμε με άφθονο κρύο νερό, τα στραγγίζουμε καλά, τα βάζουμε σε μπολ και τα ανακατεύουμε με λίγο ελαιόλαδο για να μην κολλήσουν μεταξύ τους.  

 

Sauce
Σε ένα μικρό κατσαρολάκι βάζουμε 1/3 φλ. τσ. ξίδι από ρύζι (αν δεν έχουμε, αντικαθιστούμε με μηλόξιδο με ελαφρώς διαφορετικό γευστικό αποτέλεσμα), 1,5 κ.σ. fish sauce (ή soy sauce), 3 κ.σ. καστανή ζάχαρη ή ζάχαρη καρύδας, 1 κ.γλ. μπούκοβο (ή λιγότερο εάν δεν μας αρέσουν τα καυτερά), 1 ξερό κρεμμύδι κομμένο σε μισοφέγγαρα και 1 μικρό κομμάτι ginger ίσο με το μικρό μας δάχτυλο πολύ ψιλοκομμένο. Ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει η ζάχαρη. Αφήνουμε να κρυώσει.

 

Υπόλοιπα υλικά
Κόβουμε 2 καρότα και 2 μικρά αγγούρια σε όσο πιο λεπτά μπαστουνάκια μπορούμε. Ταιριάζουν κι άλλα λαχανικά, όπως το λευκό ή κόκκινο λάχανο, τα ραπανάκια, τα λεπτά πράσινα φασολάκια, αλλά και φρούτα, όπως το mango.

Βάζουμε τα λαχανικά σε μπολ και προσθέτουμε ψιλοκομμένο δυόσμο, βασιλικό και κόλιανδρο (ή τον συνδυασμό που μας αρέσει) και προαιρετικά 1-2 ψιλοκομμένες φρέσκες πιπερίτσες chili. Προσθέτουμε και χοντροκομμένα peanuts, καθώς και τα noodles. Ανακατεύουμε καλά με τη sauce και σερβίρουμε.

 

Για ένα πλήρες γεύμα μπορούμε να προσθέσουμε και κάποια πρωτεΐνη, όπως γαρίδες, καραβίδες, κοτόπουλο, χοιρινό.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v