Οι αρχαιολογικοί χώροι της Αθήνας είναι καλύτεροι με ξεναγό

Η Αρχαία Αγορά, η Ακρόπολη και ο Κεραμεικός κρύβουν ιστορίες που δεν φαντάζεσαι… και που μόνο ένας/ μία ξεναγός ξέρει να σου πει.

Οι αρχαιολογικοί χώροι της Αθήνας είναι καλύτεροι με ξεναγό

Αν έχεις επισκεφθεί έστω και μία φορά κάποιον αρχαιολογικό χώρο με ξεναγό, ξέρεις ήδη ότι η εμπειρία είναι πολύ διαφορετική. Παρόλο που τα τελευταία χρόνια η σήμανση των αρχαιολογικών χώρων –ειδικά της Αθήνας, αλλά και γενικότερα της Ελλάδας– έχει βελτιωθεί αισθητά, οι ιστορίες που θα ακούσεις σε μια ξενάγηση είναι πολύ διαφορετικές, και θα τολμήσουμε να πούμε πολύ πιο ενδιαφέρουσες, από αυτές που θα διαβάσεις στις διάσπαρτες πινακίδες. Χώρια που ο/η ξεναγός σου θα σε βοηθήσει να βάλεις τα πράγματα σε μια σειρά, γιατί κακά τα ψέματα η αρχαία μας Ιστορία είναι χάος και δεν είναι πάντα εύκολο να ξεμπερδέψεις στο μυαλό σου πόσα χρόνια απέχει η γεωμετρική από την ελληνιστική περίοδο, ή ποια από τα ιστορικά πρόσωπα που ξέρεις ζούσαν την κλασική και ποια την αρχαϊκή εποχή.

Καταρχήν τα βασικά: Πού θα βρω ξεναγό και πόσο κοστίζει;

Το Σωματείο Διπλωματούχων Ξεναγών έχει εδώ μια σούπερ εύχρηστη μηχανή αναζήτησης, στην οποία επιλέγεις περιοχή και γλώσσα ξενάγησης, και βλέπεις στα αποτελέσματα τις σελίδες των διαθέσιμων ξεναγών, τις ξεναγήσεις που αναλαμβάνει ο καθένας, και στοιχεία επικοινωνίας που συνήθως περιλαμβάνουν διεύθυνση e-mail και τηλέφωνο.

Το κόστος της κάθε ξενάγησης εξαρτάται από τον ξεναγό, τον αριθμό των ατόμων που θα συμμετέχουν στην ξενάγηση, και τον αρχαιολογικό χώρο που θα επισκεφθείτε. Για να έχεις μια ενδεικτική και μόνο τάξη μεγέθους, σκέψου κάτι γύρω στα 10-15€ το άτομο για την ξενάγηση μιας μικρής παρέας στον Κεραμεικό.

Οργανωμένες ξεναγήσεις δεν υπάρχουν;

Αν υπάρχουν λέει! Καταρχάς οι δωρεάν του Δήμου Αθηναίων σε συνεργασία με το Σωματείο Διπλωματούχων Ξεναγών επέστρεψαν δριμύτερες μετά από χρόνια απουσίας –πρέπει όμως να κλείσεις θέση έγκαιρα, καθότι εξαφανίζονται με το που ανακοινώνονται. 

@in2life_gr Οι δωρεάν ξεναγήσεις του Δήμου Αθηναίων που είχαν σταματήσει για χρόνια, πραγματοποιούνται ξανά κάθε Σαββατοκύριακο #ξεναγηση #δωρεαν #αρχαια #αθηνα🏛greece #αθηναμου #ελληνικοτικτοκ #in2life #μπεςφοργιουγαμω #δημος_αθηναιων ♬ La Da Di Da - Louyah

Μετά, υπάρχουν και πολλές οργανωμένες επί πληρωμή, όπως αυτές της Action Plus που περιλαμβάνουν το Μουσείο της Ακρόπολης, τον Κεραμεικό, την Ακαδημία Πλάτωνος, τους λόφους Πνύκας Μουσών και Φιλοπάππου, και άλλα πολλά και ενδιαφέροντα. Το κόστος συμμετοχής για την κάθε ξενάγηση είναι 15€ το άτομο.

Διαβάστε περισσότερα - Τι λες για μια οργανωμένη ξενάγηση στην Αθήνα; 

Ποιους χώρους αξίζει να δω με ξεναγό;

Καταρχάς, την Ακρόπολη: Η οποία είναι πολλά περισσότερα από τον Παρθενώνα. Είναι, ας πούμε, ο υπέροχος μικρός ναός της Αθηνάς Νίκης, το Ερέχθειο με τις Καρυάτιδες του, ο Ναός της Ρώμης και του Αύγουστου, το μοναδικό ρωμαϊκό μνημείο στον ιερό βράχο, και το Θέατρο του Διονύσου, που ήταν για τους αρχαίους Αθηναίους ό,τι και το Θέατρο της Επιδαύρου για εμάς σήμερα –στις πρώτες θέσεις είναι χαραγμένα τα ονόματα των επισήμων που παρακολουθούσαν τις παραστάσεις των Παναθηναίων, του μεγαλύτερου θεατρικού γεγονότος της χρονιάς.

Διαβάστε περισσότερα - Ακρόπολη: Μια μέρα… πάνω από την Αθήνα 

Μετά, την Αρχαία Αγορά: Το κέντρο της αρχαίας Αθήνας, μη σου πούμε και ολόκληρου του αρχαίου κόσμου και μας πεις τοπικιστές, ήταν σημείο συνάντησης πολύ περισσότερο απ’ όσο ήταν η αγορά στην οποία κατέβαινες για να κάνεις τα ψώνια σου –ήταν εκεί που χτυπούσε η καρδιά της πόλης, κι έχει τόσες ιστορίες όσοι και οι αιώνες που έχουν περάσει πάνω από αυτή την πόλη. Στα πολλά αξιοθέατά του ξεχωρίζουν σίγουρα ο Ναός του Ηφαίστου, της ίδιας περίπου εποχής με τον Παρθενώνα, και καλύτερα διατηρημένος αρχαίος ναός που έχουμε σήμερα, και η μνημειωδώς αναστηλωμένη Στοά του Αττάλου, που χρονολογείται από τον 2ο αιώνα π.Χ.

Επίσης οπωσδήποτε τον Κεραμεικό: Γιατί; Καταρχάς γιατί είναι ίσως ο ομορφότερος από τους αρχαιολογικούς χώρους της Αθήνας. Η γειτονιά των κεραμοποιών και των ζωγράφων που έφτιαχναν τα ξακουστά και κοσμαγάπητα αττικά αγγεία αρχικά, και το σπουδαιότερο νεκροταφείο της πόλης στη συνέχεια, διασχίζεται μέχρι σήμερα από ένα ποταμάκι, τον Ηριδανό, και έχει τόσες ιστορίες που φτάνουν και περισσεύουν να γεμίσουν μία δίωρη ξενάγηση.

Διαβάστε περισσότερα - Πάμε μια βόλτα στον Κεραμεικό (τον αρχαίο) 

Και τέλος, την Ακαδημία Πλάτωνος: Αρχαιολογικός χώρος έξω από την πεπατημένη του κέντρου, είναι… αυτό που λέει το όνομά του –η Ακαδημία στην οποία δίδασκε ο ίδιος ο Πλάτωνας. Σε έναν καταπράσινο αρχαιολογικό χώρο στον σημερινό Κολωνό, ανατρέχουμε, όπως διαβάζουμε στην περιγραφή της ξενάγησης της Action Plus, «στην ιστορία της φιλοσοφικής σχολής του Πλάτωνα και στα γεγονότα που καθόρισαν την ζωή του. Αναλύουμε κύρια σημεία της διδασκαλίας του και ανακαλύπτουμε κατάλοιπα της σχολής του και του περίφημου Γυμνασίου, σε μία περιπατητική φιλοσοφική περιήγηση - ευκαιρία για επίσκεψη σε μια από τις παλαιότερες γειτονιές της Αθήνας».

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v