Οι κίνδυνοι των ελαστικών

Από τι κινδυνεύουν τα ελαστικά ενός οχήματος και πώς μπορούμε να εξασφαλίσουμε ότι δε θα φθαρούν;

Οι κίνδυνοι των ελαστικών

Ο ρόλος των ελαστικών στην ασφαλή οδήγηση είναι καθοριστικός. Ουσιαστικά κανένα αυτοκίνητο όσο εξελιγμένο και αν είναι δεν μπορεί να κινηθεί με ασφάλεια αν τα ελαστικά του είναι φθαρμένα, ταλαιπωρημένα είτε παρουσιάζουν κατασκευαστικές αστοχίες.
Οι κίνδυνοι των ελαστικών μπορεί να προκύψουν από αστοχία του ίδιου του ελαστικού ή από απώλεια πρόσφυσης στην επιφάνεια πάνω στην οποία κυλάνε τα ελαστικά.

Αστοχία υλικού

Τα ελαστικά ενδέχεται να αποτύχουν να καλύψουν τα χαρακτηριστικά ασφάλειας για διάφορους λόγους, όπως:

Διαχωρισμός ζώνης. Ο διαχωρισμός ζώνης μπορεί να συμβεί σε διαφορά σημεία στο πέλμα είτε στα άκρα. Ο διαχωρισμός ζώνης μπορεί να προκύψει όταν το ελαστικό εκτρέπεται υπερβολικά, από τις υψηλές θερμοκρασίες οδοστρώματος, από την πρόσκρουση σε διαφορά σημεία εντός και εκτός του δρόμου και από άλλες αιτίες που σχετίζονται με τη συντήρηση και την αποθήκευση των ελαστικών.

Άλλοι τύποι αστοχιών περιλαμβάνουν, ζημιές λόγω φθοράς, χημική υποβάθμιση, ρωγμές, εσοχές και εξογκώματα.

Απώλεια πρόσφυσης

Λιώσιμο καουτσούκ. Καθώς θερμαίνονται οι ενώσεις καουτσούκ των ελαστικών, λόγω της τριβής του σταματήματος, της στροφής ή της επιτάχυνσης, μπορεί να αρχίσουν να λιώνουν και να εναποτίθενται στο οδόστρωμα. Αυτό είναι εντονότερο με αυξημένη θερμοκρασία περιβάλλοντος.
Υδρολίσθηση. Τα ελαστικά μηχανοκίνητων οχημάτων που περνούν πάνω από βρεγμένο οδόστρωμα μπορεί να χάσουν την επαφή τους με το δρόμο. Σε αυτήν την περίπτωση, η περιοχή επαφής του ελαστικού κινείται σε μια μεμβράνη νερού και χάνει την τριβή που απαιτείται για το φρενάρισμα ή τις στροφές και αρχίζει να ολισθαίνει. Η υδρολίσθηση μπορεί να συμβεί ως δυναμική υδρολίσθηση όπου υπάρχει στάσιμο νερό με βάθος τουλάχιστον 3 χιλ. πάνω από την υφή του οδοστρώματος και η ταχύτητα κίνησης είναι αυξημένη. Μπορεί επίσης να εμφανιστεί ως παχύρρευστη υδρολίσθηση κατά την οποία το καουτσούκ του ελαστικού λιώνει για ένα σύντομο διάστημα και προκαλεί ολίσθηση. Αυτό μπορεί να αφήσει εναποθέσεις καουτσούκ στον δρόμο. Η δυναμική υδρολίσθηση προκαλεί μειωμένη τριβή και ανεπιθύμητη επαφή.

Χιόνι. Ο βαθμός στον οποίο ένα ελαστικό μπορεί να διατηρήσει την πρόσφυση στο χιόνι εξαρτάται από την ικανότητά του να αποβάλει το χιόνι από το πέλμα και να έχει την ικανότητα να μην γλιστρά. Για ασφαλή κίνηση η διαδικασία συμπίεσης του χιονιού μέσα στο πέλμα απαιτεί την έγκαιρη αποβολή του ώστε το πέλμα να συμπιέσει εκ νέου το χιόνι στην επόμενη περιστροφή. Η διαδικασία συμπίεσης/επαφής λειτουργεί τόσο προς την κατεύθυνση της διαδρομής για την πρόωση και το φρενάρισμα, αλλά και πλευρικά για τις στροφές.

Πάγος. Ο πάγος είναι συνήθως κοντά στο σημείο τήξης του όταν ένα ελαστικό ταξιδεύει από πάνω του. Αυτό, σε συνδυασμό με την ομαλή υφή, δημιουργεί χαμηλό συντελεστή τριβής και μειωμένη πρόσφυση κατά το φρενάρισμα, τις στροφές ή την επιτάχυνση.

Μαλακό έδαφος. Το μαλακό έδαφος με νερό, μειώνει την ικανότητα του ελαστικού να κινήσει με ασφάλεια το όχημα. Στη ξηρή άμμο επίσης μειώνεται η ικανότητα του ελαστικού να κινήσει με ασφάλεια το όχημα, λόγω της κακής συνοχής μεταξύ των σωματιδίων της άμμου.

Εγγύηση των ελαστικών

Η Ελαστράκ, λανσάρει μέσω του Elastrakclub, ένα πρόγραμμα το οποίο έχει στόχο την αύξηση της εγγύησης των ελαστικών. Οι οδηγοί που θα προμηθευτούν ελαστικά από το επίσημο δίκτυο έχουν την δυνατότητα να ενεργοποιήσουν την εγγραφή τους ως μέλος του elastrakclub και αυτόματα έχουν πρόσβαση στις εξής παροχές:

Δωρεάν αντικατάσταση λόγω ζημιάς

Ισχύει πέραν της εργοστασιακής εγγύησης που συνοδεύει τα προϊόντα της Bridgestone & Firestone και αποκλειστικά με την αγορά τεσσάρων ελαστικών για επιβατικά και 4Χ4 οχήματα. Καλύπτει το «ατυχές γεγονός», που καθιστά το ελαστικό ακατάλληλο προς χρήση, αντικαθιστώντας το δωρεάν με ένα καινούργιο, ακόμα και στην περίπτωση που το «ατυχές γεγονός» έχει συμβεί με υπαιτιότητά του οδηγού (π.χ. χτύπημα σε πεζοδρόμιο, λακκούβα κ.λπ.).

Η δωρεάν αντικατάσταση ελαστικού λόγω ζημιάς, ισχύει για ένα έτος από την ημερομηνία αγοράς, αφορά ένα έως τέσσερα ελαστικά και για αποκλειστικά ένα περιστατικό (μεμονωμένο συμβάν) ανά κωδικό μέλους αφού έχει ολοκληρώσει την εγγραφή του στο elastrakclub.gr. Σε περίπτωση που το ελαστικό επιδιορθώνεται, δεν ισχύει η παροχή της δωρεάν αντικατάστασης. Εσκεμμένη ενέργεια, που καθιστά το ελαστικό ακατάλληλο προς χρήση, δεν καλύπτεται από το πρόγραμμα αντικατάστασης του elastrakclub.

Το αντίγραφο της απόδειξης αγοράς των ελαστικών, καθώς και η άδεια κυκλοφορίας του οχήματος, είναι απαραίτητα για τη δωρεάν αντικατάσταση.

Συμμετοχή σε 12 μηνιαίες κληρώσεις δώρων

Ισχύει με την αγορά τουλάχιστον δύο ελαστικών Bridgestone ή Firestone για όλες τις κατηγορίες οχημάτων. Η συμμετοχή στις κληρώσεις ξεκινά από τον επόμενο μήνα, του μήνα αγοράς των ελαστικών σας. Το κατάστημα, αναλαμβάνει τη διαδικασία της ηλεκτρονικής προ-εγγραφής, δίνοντάς ένα προσωπικό αριθμό μέλους και έναν προσωρινό κωδικό πρόσβασης. Με αυτά ο οδηγός έχει πρόσβαση στην ηλεκτρονική σελίδα www.elastrakclub.gr, προκειμένου να ολοκληρώσετε την εγγραφή σας μέσα στις επόμενες 30 μέρες.

Στην συνέχεια αποκτά το δικαίωμα αντικατάστασης των ελαστικών καθώς επίσης θα μπορεί να ενημερώνετε και για τα δώρα που κληρώνονται κάθε μήνα και τα αποτελέσματα αυτών. Επίσης, θα βρεί χρήσιμες πληροφορίες για τα ελαστικά που αγόρασε καθώς και εφαρμογές για την σωστή συντήρησή τους.

5ετής εγγύηση ελαστικών από την Bridgestone

Η ποιότητα αποτελεί θεμέλιο για τη δημιουργία μιας βιώσιμης κοινωνίας και την εξασφάλιση μιας ασφαλούς και άνετης ζωής για όλους τους ανθρώπους. Η Bridgestone έχει δεσμευτεί να δημιουργήσει αξία και εμπιστοσύνη στους οδηγούς μέσω της υψηλής ποιότητας προϊόντων αλλά και των ολοκληρωμένων υπηρεσιών και λύσεων, που υπερβαίνουν τις προσδοκίες των οδηγών.

Τα ελαστικά Bridgestone σχεδιάζονται και κατασκευάζονται για να προσφέρουν υψηλών προδιαγραφών απόδοση και ασφάλεια. Στο πλαίσιο αυτό η κατασκευή τους υπόκειται στα αυστηρότερα πρότυπα ποιότητας, τα οποία φέρουν τη σφραγίδα και την εμπειρία της κορυφαίας μάρκας. Η εμπιστοσύνη αυτή στην ποιότητα των προϊόντων μας εκφράζεται εμπράκτως με την παροχή 5έτους εγγύησης ελαστικών.

Η 5ετής εργοστασιακή εγγύηση της Bridgestone Ευρώπης συνοδεύει όλους τους τύπους ελαστικών της εταιρείας Bridgestone που προορίζονται για την ευρωπαϊκή αγορά και δεν απαιτεί επιπλέον διαδικασία εγγραφής από τον καταναλωτή πέραν της αγοράς του προϊόντος. H 5ετής εγγύηση, η οποία ισχύει από την ημερομηνία κατασκευής του ελαστικού, εξασφαλίζει την αντικατάσταση των ελαστικών ή τη μερική αποζημίωσή τους ανάλογα με το εναπομείναν βάθος πέλματος βάσει χρήσης.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v