Βγαίνουμε για τα πρώτα ουζάκια δίπλα στη θάλασσα

Για άλλη μια χρονιά ετοιμαζόμαστε για τα πρώτα ουζάκια του λαού πιάνοντας θέση σε εκλεκτά μεζεδοπωλεία και φαγάδικα, πλάι στο κύμα.

Βγαίνουμε για τα πρώτα ουζάκια δίπλα στη θάλασσα

Δεν μπορεί κανείς να διαμαρτυρηθεί για τον φετινό χειμώνα μιας και ήταν από τους πλέον ήπιους που έχουμε ζήσει, γεγονός που δεν μας έκανε να σιχτιρίζουμε για τα κρύα πριν έρθει η άνοιξη και το καλοκαιράκι να μας πάρουν στη ζεστή αγκάλη τους. Βαδίζοντας πλέον πρόσω ολοταχώς στην καρδιά της άνοιξης κρίναμε σκόπιμο κι επιβεβλημένο να ξεκινήσουμε τα πρώτα ουζάκια του λαού στη θάλασσα μιας και ο κρυουλιάρης εαυτός μας επιφυλάσσεται ακόμη για απλωτές και μακροβούτια. Για αυτόν τον λόγο πιάσαμε από νωρίς θέση σε αγαπημένα ουζερί και ταβερνάκια πλάι στο κύμα, όσο προλαβαίνουμε, πριν πάθουν καλοκαιρινή κοσμοσυρροή.

Ψαροταβέρνα ο Βασίλης

Ιχθυόσκαλα Κερατσινίου, τηλ: 21 0432 7213

Δίπλα στις τράτες και τα ρυμουλκά ο Βασίλης στην Ιχθυόσκαλα Κερατσινίου ζει δεύτερη νιότη τα τελευταία χρόνια, αφού μαζεύει κόσμο και κοσμάκη από κάθε γωνιά της Αττικής στα τραπεζάκια του. Bγαλμένο από καρτποσταλικό σκηνικό της δεκαετίας του 1960 αυτό το ψαροταβερνάκι δεν θα απογοητεύσει ποτέ κυρίως χάρη στα μαστόρικα τηγάνια του.

Εδώ θα δοκιμάσεις ψητό χταπόδι πλοκάμι, σαρδέλα σχάρας, κουτσομούρες τηγανιτές, αλλά και κάθε λογής μικρά ψαράκια για να συνοδεύσεις το κρασί ή το ουζάκι σου, όπως μαρίδες, σαρδέλες, αθερίνες, καλαμαράκια και άλλα τέτοια ωραία και τσιμπολογητά. Ο λογαριασμός στα 17-20€ το άτομο, όμως συνιστούμε υπομονή αφού τις peak ώρες και μέρες γίνεται ένας μικρός χαμούλης και κράτηση δεν παίζει.

Τα Καλάμια

39ο χλμ. Σουνίου, Λαγονήσι, τηλ:  22910 25057

Παραθαλάσσιο κι έξτρα νησιώτικο το σκηνικό στα Καλάμια στο Λαγονήσι με τα τραπεζάκια να γλείφουν το κύμα και τα μεζεδάκια να μυρίζουν -φυσικά- αρμύρα. Ψαροταβερνάκι που θα σε ενθουσιάσει με την υπέροχη θέα του, χάρη στην οποία θα χορτάσει το μάτι σου γαλάζιο και τιμιότατες νοστιμιές από τον κατάλογο.

Στο μενού θα βρεις νοστιμότατους θαλασσομεζέδες όπως γαριδάκι σημιακό, αθερινίνα και μαρίδα, καλαμαράκια, καραβιδοουρές, μπακαλιάρο σκορδαλιά, αλλά και κολοκυθοκεφτέδες, τραγανό σαγανάκι από κεφαλοτύρι, χταποδάκι και φυσικά φρέσκο ψάρι. Ο λογαριασμός στα 20-22€ το άτομο συνοδεία ουζακίων ή τσιπουρακίων (άνευ ψαριού).

Το Λιμάνι

Κουντουριώτη 8, Λαύριο, τηλ: 2292 069311

Δεν ξέρουμε για σένα αλλά εμείς έχουμε βρει το Λιμάνι μας στο Λαύριο και ποιος θα μπορούσε να μας κακολογήσει αφού μιλάμε για ένα από τα καλύτερα ουζερί στα παραθαλάσσια πέριξ της Αττικής. Το μενού του βρίθει εξαιρετικών νοστιμιών όπως τα ψητά μανιτάρια, η καβουροσαλάτα, τα μύδια με σάλτσα φέτας ή με σκόρδο και κρασί, η ψητή σαρδέλα, το γαριδάκι ψιλό τηγανιτό, η κεφαλογραβιέρα σαγανάκι, οι σουπιές κοκκινιστές, το χταποδάκι ψητό, ο γαύρος τηγανιτός και τα καλαμαράκια. Η μπίλια του λογαριασμού θα κάτσει στα 20€ το άτομο μαζί με ουζάκι.

Απέραντο Γαλάζιο

Ναυτικός Όμιλος Βάρκιζας, Ανατολική Παραλία Βάρκιζας, τηλ: 210 965 5951

Λικ Μπεσόν ακούει; Δεν χρειάζεται να φτάσεις μέχρι Αμοργό για να βρεις το Απέραντο Γαλάζιο, αφού και στην Βάρκιζα θα την κάνεις τη δουλίτσα σου και θα φας κι από πάνω υπέροχα θαλασσινά μεζέδια που θα θυμάσαι καιρό. Το Απέραντο Γαλάζιο μοιάζει βγαλμένο από νησί και μας σερβίρει πάνω στο κύμα πεντανόστιμα καλαμαράκια και γαρίδες τηγανιτές, ψητή σαρδέλα, μπακαλιάρο σκορδαλιά, φρέσκες σαλάτες, καπνιστή μελιτζανοσαλάτα, γαύρο μαρινάτο, χταποδάκι σχάρας, και φανταστική γαριδομακαρονάδα. Μαζί με τα απαραίτητα συνοδευτικά ουζάκια και χωρίς φρέσκο ψάρι ο λογαριασμός θα γράψει 25-30€ το άτομο.

Θαλασσάκι

Ακτή Θεμιστοκλέους 301, Πειραιάς, τηλ.: 2104181616

Στης Πειραϊκής τα βράχια τρώμε ψαρομεζέδια και πάνε κάτω τα φαρμάκια, λέει ένα τραγουδάκι που σκαρώσαμε πρόχειρα και δένει ιδανικά με όσα συμβαίνουν αυτή την περίοδο στο Θαλασσάκι. Πέρα από το όνομα το ψαροταβερνάκι αυτό έχει και τη χάρη αφού φέρνει τη θάλασσα στο τραπέζι σου μέσα από καλοτηγανισμένα –κατά βάση- και μοσχομυριστά πιάτα.

Επιβάλλεται να δοκιμάσεις σαρδέλα παντρεμένη, μυδοπίλαφο, καλαμάρι σχάρας, σταμναγκάθι, ψαρόσουπα ημέρας, σουπιές κρασάτες, χταπόδι στιφάδο, μύδια αχνιστά και γαρίδες με μουστάρδα λεμόνι κι άνηθο, γαρίδες τυλιγμένες σε τραγανό φύλλο με λιαστή ντομάτα και θυμάρι. Ο λογαριασμός με ουζάκι ή τσιπουράκι στα 22-25€ το άτομο.

Φύκι Φύκι

Λεωφ. Γρέγου 45, Πόρτο Ράφτη, τηλ: 22990 76333

Αφού προσκυνήσουμε γονατιστοί αυτ@ που εμπνεύστηκε το όνομα, ξεκινάμε με καρδιοχτύπι για το Φύκι Φύκι. Εκεί θα βρούμε το θαλασσινό χάζι που επιζητούμε συνοδεία μεζεκλικίων που συνενώνουν κρεατοφάγους και ψαροφάγους σε ένα τσιμπούσι επάνω.

Από το ψαρομενού σού συστήνουμε ανεπιφύλακτα παντζαροτζατζίκι, τσιπς μανιταριών, σαρδέλες παντρεμένες στον φούρνο, θραψαλοπίλαφο, πιπινογαριδάκι τηγανητό, μυλοκόπι φιλέτο, τόνος φιλέτο στη σχάρα, λιγκουίνι γαρίδας, γαύρο μαρινάτο σε μπρουσκέτα και κριθαρότο με θαλασσινά. Αν τώρα ανήκεις στους αντιφρονούντες, υπάρχουν και περιποιημένοι κρεατομεζέδες για να διεγείρουν τον ουρανίσκο σου, όπως η χοιρινή τηγανιά, η ταλιάτα, το μοσχαρίσιο συκώτι, η θηριώδης μπριζολοπανσέτα και το οσομπούκο στην κατσαρόλα με χυλοπιτάκι και μυζήθρα. Μαζί με τσιπουράκια ή ουζάκια ο λογαριασμός στα 25-30€ το άτομο.

Ξυπόλητος

25ης Μαρτίου Άγιος Νικόλας, Λούτσα, τηλ: 22940 28342

Από τα πλέον θρυλικά ψαροφαγικά στέκια της Αττικής, ο Ξυπόλητος συνεχίζει να προσφέρει πεντανόστιμα μεζεδάκια σε ένα νησιώτικο τοπίο με απέραντη γαλάζια θέα. Καλό θα ήταν να οπλιστείς με υπομονή ωστόσο γιατί το σέρβις μπορεί να αργήσει λίγο αφού η κοσμοπλημμύρα είναι η συνήθης κατάσταση που θα αντιμετωπίσεις στον Ξυπόλητο.

Χταποδάκι σχάρας, καλαμαράκια, γαύρος μαρινάτος, μπακαλιαράκια τηγανιτά (όταν έχει), ταραμοσαλάτα, και χέλι καπνιστό συγκαταλέγονται στα κλασικά του καταλόγου, με τον λογαριασμό μαζί με ουζάκι να κυμαίνεται μεταξύ 25-30€ το άτομο.

 

 

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v