Μπορώ να χάσω γρήγορα κιλά με ασφάλεια;

Θες να χάσεις γρήγορα και με ασφάλεια κιλά; Μπορείς, αλλά το «γρήγορα» είναι πάντα σχετικό.

Μπορώ να χάσω γρήγορα κιλά με ασφάλεια;

«Πόσο γρήγορα θα τα χάσω;»

Σταθερά πρώτη ερώτηση που ακούει κάθε διατροφολόγος, σε καιρούς social media όπου τα εντυπωσιακά αποτελέσματα είναι ένας (πλασματικός) κανόνας σε κάθε προσπάθεια απώλειας βάρους.

Είναι όμως η γρήγορη απώλεια κιλών κάτι ρεαλιστικό; Εξαρτάται τι εννοούμε «γρήγορη».

Το πόσα κιλά θα χάσει κανείς και σε τι ρυθμό, εξαρτάται από το αρχικό του βάρος. Για παράδειγμα, ένας άνθρωπος με οξεία παχυσαρκία, άνω των 120 κιλών, μπορεί να χάσει ακόμα και 4 κιλά την εβδομάδα, με ασφάλεια τον πρώτο καιρό και ακόμα και έξι κιλά τον πρώτο μήνα.

Μάλιστα στον παχύσαρκο η «γρήγορη απώλεια» είναι επιτακτική, μιας και αν δεν δει γρήγορα διαφορά στο σώμα του είναι μεγάλος ο κίνδυνος να απογοητευτεί και πιθανώς να τα εγκαταλείψει.

Ένας άνθρωπος με φυσιολογικό βάρος όμως, και Δείκτη Μάζας Σώματος (18-20) ενδεχομένως να έχει μικρότερο ρυθμό απώλειας, από 2 μέχρι και 4 κιλά τον μήνα. Όσο πιο μεγάλη λοιπόν είναι η απόλυτη μάζα του λίπους στο σώμα του καθενός, τόσο ενδεχομένως και μεγαλύτερη να είναι η απώλεια βάρους τους πρώτους μήνες.

Το «γρήγορο», λοιπόν για τον καθένα έχει διαφορετική σημασία. Για κάποιον σημαίνει τρία κιλά ανά μήνα, ενώ για κάποιον άλλο τρία κιλά μπορεί να είναι λίγα. Σε κάθε περίπτωση όμως, θα πρέπει να υπάρχουν άμεσα αποτελέσματα για έτσι ενθαρρύνεται η περαιτέρω αλλαγή και βελτίωση της διατροφής.

Πολύ συχνά όμως, όσοι θέλουν να χάσουν βάρος μαθαίνουν για ένα «καινούργιο τύπο δίαιτας», ο οποίος σχεδόν πάντα υπόσχεται μία αστραπιαία και αναίμακτη απώλεια βάρους.

Τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά και όλες αυτές οι δίαιτες, οι οποίες στην επιστημονική κοινότητα ονομάζονται «παράδοξες δίαιτες», συνήθως δεν έχουν μακροχρόνια αποτελέσματα, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις μπορούν να βλάψουν σοβαρά την υγεία λόγω του υπερβολικά περιορισμένου αριθμού θερμίδων.

Σημάδια υποσιτισμού σε εξαντλητικές διατροφές είναι η μειωμένη Β12, η απώλεια μαλλιών, η κακή στοματική υγεία, η κακή ποιότητα νυχιών και μια γενικότερη αίσθηση αδυναμίας. Τα παραπάνω συμπτώματα θα πρέπει να σε βάλουν σε σκέψεις για τη διατροφή που ακολουθείς.

Συμπεραστματικά λοιπόν, η διατροφή για απώλεια βάρους θα πρέπει να θεωρείται ως μια θετική αλλαγή στις διατροφικές συνήθειες, με «παρενέργεια» την απώλεια λίπους.

Τι μπορείς να κάνεις για να χάσεις όσο το δυνατόν περισσότερα κιλά μέσα σε έναν μήνα; Οι ειδικοί συνιστούν τα εξής:

* Διάλεξε τρόφιμα που ικανοποιούν την πείνα. Τέτοιες επιλογές αποτελούν τα φρούτα, τα λαχανικά, τα δημητριακά ολικής άλεσης, και οι άπαχες πρωτεΐνες.

* Ισορρόπησε τα γεύματά και τα σνακ, γέμισε τη μισή ποσότητα στο πιάτο σου με τρόφιμα όπως τα λαχανικά, που έχουν πολλά θρεπτικά συστατικά, φυτικές ίνες και λίγες θερμίδες. Αυτό θα σε βοηθήσει να καταναλώσεις μικρότερες μερίδες από φαγητά που έχουν πολλές θερμίδες, όπως είναι τα μακαρόνια, το ρύζι και το κόκκινο κρέας.

* Προγραμμάτισε τα γεύματά σου και μην παραλείπεις γεύματα. Μην αφήνεις τον εαυτό σου να πεινάσει υπερβολικά καθώς κάτι τέτοιο μπορεί να σε βάλει αυτόματα σε κίνδυνο υπερφαγίας.

* Απόφυγε αναψυκτικά και χυμούς με θερμίδες. Οι χυμοί παρέχουν μεγάλα ποσά θερμίδων, αλλά λίγα θρεπτικά συστατικά. Επίσης, αυτού του είδους τα ροφήματα δεν προσφέρουν μεγάλο κορεσμό στον οργανισμό.

* Δώσε βάση στην ενσυνείδητη διατροφή, η οποία θα σε βοηθήσει να μάθεις να ξεχωρίζεις τη διαφορά μεταξύ της φυσικής πείνας και της πείνας που ενεργοποιείται από διάφορα συναισθήματα, όπως ο θυμός, η χαρά, η ανία ή ακόμα και από τη μεγάλη διαθεσιμότητα φαγητού και τροφίμων.

 

 

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v