Όλα τα υπέροχα πράγματα που θα είναι δωρεάν στην Αθήνα τον Μάρτιο

Σινεμά, θέατρο, συναυλίες, τσικνίσματα, καρναβάλια… Απ’ όλα έχει ο Μάρτιος στην Αθήνα. Και το καλύτερο; Όλα δωρεάν.

Όλα τα υπέροχα πράγματα που θα είναι δωρεάν στην Αθήνα τον Μάρτιο

Ο Μάρτιος μας έφτασε… και μπορεί αυτόν να μην τον υποδεχόμαστε στην εξοχή, αλλά στους δρόμους της Αθήνας θα φέρει αποκριάτικες εκδηλώσεις, τσικνίσματα και Κούλουμα, αλλά και προβολές ταινιών, μεγάλες συναυλίες world μουσικής και θεατρικές παραστάσεις για τις οποίες δεν θα χρειαστεί να ξοδέψεις ούτε μισό ευρώ. Σημειώνεις;

Kino Athens: Σινε-διαμαντάκια στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης
Από τις 2 ως τις 10 Μαρτίου

Το Διεθνές Φεστιβάλ Ανεξάρτητου Κινηματογράφου της Αθήνας Kino Athens επιστρέφει για δεύτερη χρονιά στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, και φέρνει οκτώ γεμάτες μέρες προβολών που περιλαμβάνουν ταινίες κάθε είδους, από όλο τον κόσμο, από το ανεξάρτητο σινεμά, με διαγωνιστικά τμήματα μικρού και μεγάλου μήκους, εργαστήρια, masterclasses, DJ sets και άλλες παράλληλες δράσεις. Δες το αναλυτικό πρόγραμμα εδώ και κράτα θέση εδώ.

Φεστιβάλ Ισπανικού θεάτρου στην Ελληνοαμερικάνικη Ένωση
Τις Δευτέρες 4 και 11 Μαρτίου

Το Ιβηροαμερικανικό Φεστιβάλ Θεατρικών Αναλογίων συνεχίζεται για 13η χρονιά, με δύο ακόμα έργα ισπανικού θεάτρου στα ελληνικά παρουσιάζει στα ελληνικά: Οι προθέσεις, της Άινα ντε Κος ανεβαίνουν σε σκηνοθεσία Ιωάννας Νιάχα την Δευτέρα 4 Μαρτίου στις 18.00, και το Smiley 2: Μετά τον έρωτα του Γκιλιέμ Κλούα ανεβαίνει σε σκηνοθεσία των Μίνωα Θεοχάρη και Δημήτρη Μακαλιά, την Δευτέρα 11 Μαρτίου στις 18.00. Περισσότερες πληροφορίες εδώ.

Μια Γέφυρα Μουσικής Πάνω από τη Συγγρού Vol. 9 στη Στέγη
7 και 8 Μαρτίου

Η Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση συνεχίζει τη συνεργασία της με το Πάντειο Πανεπιστήμιο για ένατη συνεχή χρονιά με τη «Γέφυρα Μουσικής πάνω από τη Συγγρού». Στις φετινές συναυλίες ακούμε ψήγματα από αρχέγονες μουσικές σε έργα των τελευταίων δεκαετιών από την Αφρική, τη Νότια Αμερική και την Ιαπωνία, που διηγούνται ταξίδια και ιστορίες της εποχής μας.

Η πρώτη συναυλία (7 Μαρτίου, 20:30) είναι αφιερωμένη στον γεννημένο στο Μαρόκο, ισπανικής καταγωγής Γάλλο συνθέτη Maurice Ohana, του οποίου το έργο συνδυάζει μια πληθώρα αναφορών στο κλασικό φλαμένκο, το ανδαλουσιανό cante jondo και τους αφρικανικούς ρυθμούς. Η δεύτερη συναυλία (7 Μαρτίου, 21:30) είναι, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, αφιερωμένη στην αφρικανική μουσική για πιάνο και το ρεύμα του “African pianism”. Η τρίτη συναυλία (8 Μαρτίου, 20:30) είναι αφιερωμένη στη μουσική της Αργεντινής και της Βραζιλίας μέσα από ένα ρεσιτάλ για σόλο φλάουτο της Θεοδώρας Ιορδανίδου, το οποίο περιλαμβάνει έργα με ηλεκτρονικά, καθώς και ένα ντουέτο με κλαρινέτο. Ο τέταρτος και τελευταίος σταθμός της διατλαντικής διαδρομής είναι η Ιαπωνία (8 Μαρτίου, 21:30) με έργα των Υuji Takahashi (γνωστού και από τις συνεργασίες του ως πιανίστα με τον Ιάννη Ξενάκη), του πολυγραφότατου Toshio Hosokawa (1955-) και της νεότερης συνθέτριας Μisato Mochikuzi (1969-). Λεπτομέρειες εδώ.

Ο Αχιλλέας Και Η Χελώνα: Η ταινία του Takeshi Kitano στην Artens
Βουκουρεστίου 40, Αθήνα
Την Παρασκευή 1η Μαρτίου στις 21.00

Ο Αχιλλέας Και Η Χελώνα του Ιάπωνα Takeshi Kitano είναι ίσως η ωραιότερη ταινία που έχει γίνει για την Τέχνη, και ειδικά τη ζωγραφική, κι αυτό γιατί ούτε την αφηγείται ούτε την εξιδανικεύει. Με τίτλο που βασίζεται στο γνωστό μαθηματικό παράδοξο του Ζήνωνα, η ιστορία της συμβολίζει την αδυναμία του καλλιτέχνη να φτάσει την επιτυχία. Είναι μια οδύσσεια με ακραίο μελόδραμα, ακραίο χιούμορ και ακραία σκληρότητα. Το τέλος του ταξιδιού μας επιφυλάσσει το πιο ειλικρινές, τολμηρό και αναπάντητο ερωτηματικό. Ο Τακέσι Κιτάνο, ζωγράφος και ο ίδιος, παρουσιάζει τον πόνο και την ασχήμια, πλαισιωμένα από μια τέλεια εικαστική σύνθεση. Παραμορφώνει με τα πινέλα του όλην την Ιστορία της Τέχνης, καταθέτοντας την πιο σπαρακτική και πιο ποιητική δουλειά του. Εκτός από μια τιμητική προβολή στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης του 2008, η ταινία δεν έχει προβληθεί στην Ελλάδα. Κρατήσεις θέσεων τηλεφωνικά στο 210 3317312 και στο e-mail [email protected]

The Bird Experience: Παραστάσεις χορού στο Θέατρο Ροές
Από τις 8 έως τις 10 Μαρτίου

Το The Bird Experience είναι ένα Ευρωπαϊκό καλλιτεχνικό πρόγραμμα πέντε ανεξάρτητων ομάδων χορού: Next Door Project (Δανία), The Symptoms (Ουγγαρία), ΖΗΤΑ, ομάδα σύγχρονου χορού (Ελλάδα), Northern Sustainable Futures (Σουηδία) και Asociacion Compania Danza Vinculados (Ισπανία). Το πρόγραμμα αποτελείται από μια σειρά δράσεων και ολοκληρώνεται με τέσσερις παραστάσεις που θα πραγματοποιηθούν παράλληλα και σε ζωντανή σύνδεση μεταξύ των πέντε ευρωπαϊκών πόλεων. Εστιάζει στην έννοια της απώλειας, ένα επίκαιρο βίωμα του σύγχρονου κόσμου, και εμπλέκει μέλη της κοινότητας στις εκπαιδευτικές και καλλιτεχνικές του δράσεις.

Στην Ελλάδα, η Ίρις Καραγιάν μαζί με τη δημιουργική της ομάδα, συνεργάζεται με το Melissa Network, το δίκτυο για γυναίκες μετανάστριες και προσφύγισσες που προωθεί την ενδυνάμωση και την ενεργό συμμετοχή στα κοινά. Έντεκα γυναίκες από το δίκτυο συμμετέχουν στην παράσταση και μοιράζονται με το κοινό τις προσωπικές τους ιστορίες, εκφράζοντας αναμνήσεις και συναισθήματα. Με μέσα την κίνηση, τη φωνή και τη φιγούρα ενός μαύρου πουλιού που συμβολίζει την απώλεια, συνθέτουν ένα ζωντανό παζλ εικόνων που εναλλάσσεται.

Τα Αποκριάτικα του Δήμου Αθηναίων
Έως τις 18 Μαρτίου

80 εκδηλώσεις σε 55 σημεία προγραμματίζει ο Δήμος Αθηναίων για την φετινή Αποκριά, ξεκινώντας από το κλασικό γλέντι στη Βαρβάκειο την Τσικνοπέμπτη 7 Μαρτίου, και καταλήγοντας στα καθιερωμένα Κούλουμα στον Λόφο του Φιλοπάππου, την Καθαρά Δευτέρα 18 Μαρτίου. Στο ενδιάμεσο, η Φιλαρμονική Ορχήστρα θα περπατήσει στις γειτονιές, η Big Band με τη Μάρθα Μορελεόν θα χαρίσει ένα τζαζ τέμπο στους αποκριάτικους εορτασμούς και το Εργαστήρι Ελληνικής Μουσικής με τη Δώρα Λοΐζου και τον Μανώλη Σκουλά θα ενισχύσουν με τις μελωδίες τους το αποκριάτικο γλέντι.

Επίσης, το φετινό πλούσιο αποκριάτικο πρόγραμμα του Δήμου Αθηναίων πλαισιώνεται από συναυλίες, μουσικοχορευτικές εκδηλώσεις και θεατρικές παραστάσεις σε διάφορους χώρους πολιτισμού όπως: Κέντρο Τεχνών (συναυλία στις 09/03), Πολυχώρος «Άννα και Μαρία Καλουτά» (θεατρική παράσταση στις 09/03 και 10/03), Πολιτιστικό Κέντρο «Μελίνα» (μουσικοχορευτική εκδήλωση στις 10/03), Ολύμπια, Δημοτικό Μουσικό Θέατρο «Μαρία Κάλλας» (μουσικοθεατρική παράσταση σε κείμενο- σκηνοθεσία Γιώργου Βασιλειάδη στις 10/3) και Δημοτική Αγορά Κυψέλης (μουσικοχορευτική εκδήλωση στις 13/03). Αναλυτικά το πρόγραμμα εδώ

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v