Υπάρχει λόγος σοβαρός να κάνεις την παράκαμψη για Μεγαλόπολη

Το Urbana Gastroteka είναι εστιατόριο, είναι και μπαράκι, είναι και λόγος από μόνο του να γνωρίσεις την πιο παραγνωρισμένη από τις πόλεις της Πελοποννήσου.

Υπάρχει λόγος σοβαρός να κάνεις την παράκαμψη για Μεγαλόπολη

Παρά τη μακραίωνη Ιστορία της και την προνομιακή της θέση στην καρδιά της Αρκαδίας, ανάμεσα στον Ταΰγετο και το Μαίναλο και πολύ κοντά σε προορισμούς τόσο δημοφιλείς όσο η Καρύταινα και το κάστρο της, η Μεγαλόπολη κατά κανόνα δεν συμπεριλαμβάνεται στα εκδρομικά προγράμματα των Αθηναίων. Κάτι η προκατάληψή μας για τις πόλεις εν γένει, κάτι το βιομηχανικό της προφίλ με τα φουγάρα της ΔΕΗ να καταλαμβάνουν το περίγραμμα του ορίζοντά της, οι περισσότεροι την προσπερνάμε βιαστικά στο δρόμο για χωριά και εξοχές. Κι αυτή η αδικία είναι καιρός να αποκατασταθεί.

Η ιδιαίτερη περίπτωση της κουζίνας του Urbana Gastroteka

Ακούγεται σαν σχήμα υπερβολής το ότι μπορεί ένα μαγαζί μόνο του να κάνει την πόλη του προορισμό. Με το που περάσεις τις πόρτες του Urbana Gastroteka, όμως, για να βρεθείς σε έναν χώρο βγαλμένο από την εικονογράφηση της Αλίκης στη Χώρα των Θαυμάτων, θα αρχίσεις να υποψιάζεσαι ότι μπορεί και να μην είναι. Όταν φτάσει το πρώτο πιάτο στο τραπέζι σου, οι υποψίες σου θα επιβεβαιωθούν.

Γιατί εδώ, ο σεφ Γιώργος Κουρκούτας έχει δημιουργήσει ένα μενού που πειράζει παιχνιδιάρικα την ελληνική παράδοση και εμπνέεται από τοπικές συνταγές και υλικά, καταφέρνοντας να παραμένει αλώβητο από δηθενιές και εντυπωσιασμούς, σε ένα αποτέλεσμα βαθιάς, οικείας αλλά ταυτόχρονα ξαφνιαστικής νοστιμιάς. Θα δοκιμάσεις, ας πούμε, για αρχή μια καταπληκτική βελουτέ κρεμμυδόσουπα (4€) που ακολουθείται από tempura κουνουπίδι (8€): τραγανές μπουκιές αλλά και πίκλες κουνουπιδιού, σε ένα πιάτο που παίζει με τις υφές του πιο παραγνωρισμένου λαχανικού, για να σου αλλάξει για πάντα τη γνώμη για τη νοστιμιά του. Θα συνεχίσεις με το δικό τους ραγού (14€), στο οποίο ένα μεγάλο χειροποίητο λαζάνι που φτιάχνεται επιτόπου στην ανοιχτή κουζίνα κρύβει στο εσωτερικό του ένα φοβερό μοσχαρίσιο φιλέτο μαγειρεμένο σε λαχανικά.

Σε καμία περίπτωση και για κανένα λόγο δεν πρέπει να χάσεις την Αργήτικη (10€) μια αριστουργηματική κροκέτα πανσέτας που σιγοψήνεται για 12 ώρες και σερβίρεται με μαγιονέζα λάιμ και μελιτζανοσαλάτα, αλλά και τα μοσχαρίσια μάγουλα μπρεζέ (13€) με ντόπιο ξινό τραχανά. Πολύ δυνατό –γνώριμο αλλά ταυτόχρονα πρωτότυπο– και το στιφάδο (12€), με ελιά μόσχου, πουρέ κρεμμυδιού, χυλοπίτες και κοκκάρια, ενώ η σούπερ έκπληξη του καταλόγου είναι το φρυγαδέλι (11€): μοσχαρίσιο συκώτι σε μπόλια αρνίσια, που σερβίρεται με κρέμα λάμπνε και αχλάδια ποσαρισμένα σε σάλτσα κόκκινου κρασιού. Συνοδεύονται όλα με εκλεκτά κρασιά από την ενδιαφέρουσα λίστα που αγαπά ιδιαίτερα τους γειτονικούς αμπελώνες της Νεμέας και της Μαντίνειας, και η εμπειρία κλείνει φαντασμαγορικά, με ένα ονειρεμένο γαλακτομπούρεκο (8€) αρωματισμένο με λεμόνι και σερβιρισμένο με παγωτό βανίλια.

@in2life_gr Το Urbana Gastroteca είναι λόγος από μόνο του να πας στη Μεγαλόπολη. Trust us. #μεγαλοπολη #urbanagastroteka #τιτρωμε #αρκαδια #πελοποννησος #εκδρομη #κοκτειλ #εκδρομές #ελληνικοτικτοκ #in2life #εστιατοριο #μπεςφοργιουγαμω ♬ original sound - Pocket-Friendly Hits

Και το βράδυ, το βραδάκι…

…Θα πιάσεις οπωσδήποτε σκαμπό στην εντυπωσιακή μπάρα του Urbana Gastroteka, που μεταμορφώνεται χάρη στους ευφάνταστους φωτισμούς του από all day στέκι σε καθαρόαιμο μπαρ, για να δοκιμάσεις τα φοβερά και τρομερά κοκτέιλ του βραβευμένου Γιάννη Αρίδα. Σαν άλλη Αλίκη που ακολουθεί το λευκό κουνέλι στους μυστικούς διαδρόμους της κοκτεϊλοποσίας, θα πάρεις στα χέρια σου τον κατάλογο μαζί με ένα φωτάκι black light, το οποίο θα σου αποκαλύψει κρυμμένα μυστικά, υλικά και συλλαβές που δεν διακρίνονται με γυμνό μάτι. Ό,τι και αν δοκιμάσεις αποκλείεται να απογοητευτείς, αλλά αν χρειάζεσαι συστάσεις εμείς ενθουσιαστήκαμε με το Co4, με βότκα, μπισκότο, χαμομήλι, τόνικ κερασιού, πιπέρι και Μοσχοφίλερο (8€) και το Zombie Star, με blend από ρούμια, aperol, ανανά, μπαχαρικά και ένα passion fruit που παίρνει στην κυριολεξία φωτιά κατά το σερβίρισμα (10€).

Υπάρχει κάποιος λόγος να μείνουμε εδώ;

Πέρα από το να επιστρέψεις την επόμενη μέρα το πρωί στο Urbana Gastroteka για να πιάσεις θέση στην ηλιόλουστη, εξωτική αυλή του για καφεδάκι και brunch, η Μεγαλόπολη γίνεται επίσης εξαιρετική βάση για να εξερευνήσεις τη γύρω περιοχή χωρίς να πληρώσεις πολλά σε διανυκτερεύσεις. Το Ξενοδοχείο Λύκαιον, για παράδειγμα, στην καρδιά της πόλης, δυο βήματα από την κεντρική πλατεία και τον πεζόδρομο, έχει ευρύχωρα, ζεστά και φροντισμένα δωμάτια σε τιμές που κυμαίνονται στα 40€ το δίκλινο με πρωινό.

Μιλώντας για τη γύρω περιοχή…

Μόλις ένα 20λεπτο οδήγησης από τη Μεγαλόπολη απέχει η Καρύταινα, ένα από τα ομορφότερα χωριά της Αρκαδίας, με το εντυπωσιακό της κάστρο, τα πλακόστρωτα σοκάκια της που είναι ό,τι πρέπει για απογευματινές βόλτες, και το θρυλικό γεφύρι που στόλιζε κάποτε το χαρτονόμισμα των πέντε χιλιάδων δραχμών. Από εδώ ξεκινούν και μερικές από τις πιο ενδιαφέρουσες διαδρομές που μπορείς να κάνεις στο μαγευτικό Φαράγγι του Λούσιου, είτε με τα πόδια είτε με τις βάρκες του rafting.

Διαβάστε περισσότερα - Η Καρύταινα είναι το τέλειο χειμωνιάτικο ΣΚ 

Και στην ίδια τη Μεγαλόπολη;

Μπορεί ο βιομηχανικός της προσανατολισμός να της στερεί κάτι από την παλιά της γοητεία –η οποία ωστόσο επιβιώνει διάσπαρτη σε γωνιές, σε κάποια πέτρινα αρχοντικά και κτίρια όπως το εντυπωσιακό Δημαρχείο– όμως η Μεγαλόπολη είναι μια πόλη με Ιστορία που χάνεται στα βάθη των αιώνων, από τότε που ο Θηβαίος στρατηγός Επαμεινώνδας συνέλαβε την ιδέα μιας πόλης που θα γινόταν το κέντρο της Αρκαδίας και το αντίπαλο δέος της γειτονικής της Σπάρτης. Έτσι, το 370 π.Χ. ήρθαν εδώ κάτοικοι από 40 αρκαδικά χωριά, μαζί με πολλούς είλωτες που είχαν καταφέρει να δραπετεύσουν από την τυραννία της Σπάρτης, και έφτιαξαν… τη μεγάλη τους πόλη –αν αναρωτιόσουν πώς μας προέκυψε το όνομα. Κάτι από το αλλοτινό μεγαλείο της πόλης επιβιώνει σήμερα στο Αρχαίο Θέατρο και τον δυστυχώς παραμελημένο αρχαιολογικό χώρο δίπλα του, στον οποίο σώζονται κάποια τμήματα της Αρχαίας Αγοράς.

@in2life_gr Η Μεγαλόπολη είναι η τέλεια βάση για εξορμήσεις στην Ορεινή Αρκαδία #μεγαλοπολη #αρκαδια #πελοποννησος #πολεις_της_ελλαδας #πολεις #ελληνικοτικτοκ #εκδρομές #in2life #μπεςφοργιουγαμω #εκδρομη ♬ sonido original - Plustrance

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v