Τα καταφύγια είναι η οικονομική λύση για να πάρεις τα βουνά

Δεν βγαίνει το μπάτζετ για ξενώνες και ξενοδοχεία; Τα καταφύγια στα ελληνικά βουνά είναι η τέλεια λύση για τις χειμωνιάτικες εκδρομές σου.

Τα καταφύγια είναι η οικονομική λύση για να πάρεις τα βουνά

Δύο είναι οι λύσεις για χειμωνιάτικες εκδρομές τον καιρό της ακρίβειας και του πενιχρού μπάτζετ: Οι μονοήμερες αφενός, που περιορίζονται εκ των πραγμάτων σε έναν μικρό σχετικά αριθμό προορισμών που βρίσκονται σε κοντινή απόσταση, και τα καταφύγια αφετέρου, που μπορεί να μην έχουν την ιδιωτικότητα που ονειρεύεσαι για σένα και το έτερο σου ήμισυ πλάι στο αναμμένο τζάκι, προσφέρουν όμως μια σούπερ οικονομική εναλλακτική διανυκτέρευσης, για να πας λίγο πιο μακριά από το τετράγωνο Ζήρεια-Παρνασσός-Ναύπλιο-Ελικώνας.

Τα πρακτικά, δι’ αρχαρίους

Η φάση στα καταφύγια λειτουργεί ως εξής: Παίρνεις τηλέφωνο για να μάθεις αν είναι ανοιχτά και να ειδοποιήσεις ότι θα πας (πολλά εξ αυτών λειτουργούν μόνο Σαββατοκύριακα, ή μόνο κατόπιν συνεννόησης) παίρνεις μαζί σου το δικό σου sleeping bag, ή σεντόνια –κουβέρτες συνήθως έχουν– και κοιμάσαι σε κουκέτες, σε έναν ενιαίο χώρο μαζί με άλλους. Στα περισσότερα, θα βρεις επίσης εστιατόριο και κοινόχρηστο καθιστικό με τζάκι, για χουχούλιασμα, ζεστά ροφήματα και συχνά πυκνά βραδιές με επιτραπέζια. Οι τιμές, για να έχεις μια γενική ιδέα, κυμαίνονται στα 12-15€ το άτομο ανά διανυκτέρευση.

Μερικά από τα καλύτερα καταφύγια στην Ελλάδα

Το Καταφύγιο Μ. Νικολάου στη Δίρφη της Εύβοιας είναι σκαρφαλωμένο σε υψόμετρο 1.120 μέτρων, απολαμβάνει θέα προς τον Ευβοϊκό και το Αιγαίο και διαθέτει τρεις μεγάλες αίθουσες με τζάκι και εγκαταστάσεις κουζίνας. Το διαχειρίζεται ο ΕΟΣ Χαλκίδας, λειτουργεί κατόπιν συνεννόησης, και φιλοξενεί έως 50 άτομα σε δύο ξεχωριστούς χώρους. 

Το Καταφύγιο του Μαινάλου βρίσκεται στην καρδιά της Πελοποννήσου, στο οροπέδιο της Οστρακίνας, σε υψόμετρο 1600 μέτρα, κάτω από την ψηλότερη κορυφή του Μαινάλου και πολύ κοντά στο χιονοδρομικό του κέντρο. Έχει εύκολη πρόσβαση με αυτοκίνητο, μέσα από δύο πανέμορφες διαδρομές που ξεκινούν από τη Βυτίνα και το χωριό Άνω Καρδαρά, και πολλά μονοπάτια γύρω του ιδανικά τόσο για αρχάριους όσο και για προχωρημένους πεζοπόρους. Το διαχειρίζεται ο ΕΟΣ Τρίπολης, και φιλοξενεί μέχρι 35 άτομα σε τρία οκτάκλινα δωμάτια, ένα εξάκλινο και ένα τετράκλινο. 

Το Καταφύγιο του Σμόλικα θεωρείται στους ορειβατικούς κύκλους ένα από τα ομορφότερα της Ελλάδας, και όχι άδικα: Κτισμένο σε υψόμετρο 1.750 μέτρων, σε απόσταση 29 χιλιομέτρων από την Κόνιτσα, και πλάι σε συγκλονιστικά φυσικά τοπία, μεταξύ των οποίων η θρυλική Δρακόλιμνη, είναι ένα χάρμα οφθαλμών. Μπορεί να φιλοξενήσει μέχρι 24 άτομα, σε δωμάτια των έξι ατόμων, ενώ διαθέτει και μια παραμυθένια ξύλινη καλύβα που χτίστηκε από τους κατοίκους του Παλαιοσελλίου το 1980 ως καταφύγιο ανάγκης και ανακαινίστηκε το 2015, με έξι διαθέσιμα κρεβάτια. 

Το Καταφύγιο Βάλια Κάλντα στο Ανατολικό Ζαγόρι βρίσκεται σε ένα μέρος μαγικό, ανάμεσα σε βουνοκορφές, ποτάμια και δάση, και είναι ιδανική βάση για να εξερευνήσεις τον Εθνικό Δρυμό της Βάλια Κάλντα. Διαθέτει τρία δωμάτια με κουκέτες για τους επισκέπτες που θέλουν να διανυκτερεύσουν, καθώς και μεγάλο χώρο εστιατορίου και τεράστιο κήπο. Τρία χιλιόμετρα μακριά βρίσκεται το πανέμορφο χωριουδάκι της Βωβούσας. 

Στα 1.536 μέτρα βρίσκεται το Καταφύγιο των Αγράφων, πάνω από τη Λίμνη Πλαστήρα, 6 χιλιόμετρα έξω από το χωριό Νεράιδα. Εύκολα μπορείς να φανταστείς ότι η θέα του θέα στις γύρω κορυφές και στη λίμνη είναι φαντασμαγορική. Φιλοξενεί μέχρι 24 άτομα, και είναι ιδανικά τοποθετημένο στην καρδιά ενός άριστα οργανωμένου δικτύου μονοπατιών, τα οποία μπορείς να δεις αναλυτικά εδώ. Το φαγητό του είναι εξαιρετικό, με ωραία κρασιά από ντόπιους οινοπαραγωγούς και προσεγμένη κουζίνα με λαχταριστές κρεατοφαγικές, αλλά και vegan επιλογές.

Πρόσβαση μόνο από μονοπάτια και δασικούς δρόμους έχει το Καταφύγιο του Κόζιακα, στο Περτούλι, εκεί ψηλά στα 1.750 μέτρα. Αν το λέει, πάντως, η καρδούλα σου είναι ένα από τα πιο ζεστά, φιλόξενα και προσεγμένα καταφύγια της Ελλάδας, με θέα που κόβει την ανάσα. Φιλοξενεί μέχρι 35 άτομα και σερβίρει στο εστιατόριό του λίγα και καλά μαγειρευτά (φασολάδα, τραχανά, γίδα βραστή, μακαρόνια με μοσχάρι). 

Και τέλος, αν δεν θέλεις να ξεμακρύνεις πολύ από την Αθήνα, εξαιρετικά είναι και τα δύο καταφύγια της Πάρνηθας, Μπάφι και Φλαμπούρι, που λειτουργούν όλα τα Σαββατοκύριακα του χρόνου και καθημερινές κατόπιν συνεννόησης, οργανώνουν φανταστικές πεζοπορίες και άλλες δραστηριότητες, και σερβίρουν απλή αλλά νόστιμη κουζίνα στα εστιατόριά τους. Αντίθετα απ’ ό,τι ίσως φαντάζεσαι, η γειτνίασή τους στην Αθήνα δεν σημαίνει και ακριβότερες τιμές: Ισχύει και στα δύο το 15€ το άτομο που λέγαμε στην αρχή.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v