Λαχταριστές συνταγές με μανιτάρια για τον Τσελεμεντέ που κρύβεις μέσα σου

Δύσκολα θα βρεις καλύτερο γαστρονομικό μπαλαντέρ στην κουζίνα σου από τα μανιτάρια κι έχουμε τις κατάλληλες συνταγές για να στο αποδείξουμε.

Λαχταριστές συνταγές με μανιτάρια για τον Τσελεμεντέ που κρύβεις μέσα σου

Υπάρχουν κάποιοι ασέβαστοι εκεί έξω που τρώνε τα μανιτάρια μόνο στην πίτσα. Εμείς γενικά δεν κρίνουμε, ωστόσο εδώ καλούμαστε να πάρουμε θέση και να αποτρέψουμε παρόμοιες διατροφικές συμπεριφορές και στο μέλλον. Για αυτό σαν άλλοι διαδικτυακοί wannabe τσελεμεντέδες ψάξαμε και βρήκαμε τις κατάλληλες κι εξτρά λαχταριστές συνταγές για να αλλαξοπιστήσουν όλοι οι μανιταραλλόθρησκοι της γης ετούτης.

Ριζότο με μανιτάρια, θυμάρι και χαλούμι

Υλικά: 60 ml ελαιόλαδο, 225 γρ. χαλούμι, σε κυβάκια, 1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο, 600 γρ. διάφορα μανιτάρια, σε φέτες, αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι, 2 σκελίδες σκόρδο, τριμμένες, 300 γρ. ρύζι Arborio ή Carnaroli, 150 ml λευκό κρασί, 1.200 ml νερό ή σπιτικό ζωμό κοτόπουλου, καυτό, φρέσκο θυμάρι

Εκτέλεση: Σε βαθύ τηγάνι (ή ρηχή και πλατιά κατσαρόλα) ζεσταίνουμε το μισό ελαιόλαδο. Σοτάρουμε το χαλούμι απ’ όλες τις πλευρές, για 2-3 λεπτά, μέχρι να πάρει χρώμα. Μεταφέρουμε το χαλούμι σε πιάτο με απορροφητικό χαρτί. Ρίχνουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο στο τηγάνι και σοτάρουμε το κρεμμύδι για 2-3 λεπτά μέχρι να μαλακώσει. Προσθέτουμε τα μανιτάρια και σοτάρουμε για 6-7 λεπτά, μέχρι να εξατμιστούν τα πολλά υγρά και να μαλακώσουν. Στη συνέχεια προσθέτουμε αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι και το σκόρδο και σοτάρουμε 2-3 λεπτά ακόμα. Προσθέτουμε το ρύζι και σοτάρουμε για 2 λεπτά, μέχρι να απορροφήσει τα υγρά.

Σβήνουμε με κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και ρίχνουμε την πρώτη δόση υγρών (περίπου 2-3 κουτάλες) του νερού ή του ζωμού, ανακατεύοντας συνεχόμενα. Όταν το απορροφήσει, συνεχίζουμε με τις υπόλοιπες δόσεις νερού ή ζωμού σταδιακά, ανακατεύοντας διαρκώς, μέχρι να απορροφήσει το ρύζι το μεγαλύτερο μέρος των υγρών. Όταν το ρύζι θα είναι ακόμα σχετικά υγρό, προσθέτουμε φυλλαράκια φρέσκο θυμάρι και τα μισά κυβάκια χαλούμι και ανακατεύουμε απαλά να ενσωματωθούν.

Σερβίρουμε αμέσως σε πιάτα, γαρνίροντας με χαλούμι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι και θυμάρι.

Συνταγή εδώ 

Πορτομπέλο γεμιστά

Υλικά: 8 μεγάλα μανιτάρια πορτομπέλο, 2 κ.σ. ελαιόλαδο, 1 σκελίδα σκόρδο σπασμένη, 250 γραμ. μανιτάρια άσπρα ψιλοκομμένα, 1 ψιλοκομμένο κρεμμύδι, 2 κ.σ. πλιγούρι, 50 γραμ. λευκό ξηρό κρασί, 1 κ.σ. μουστάρδα, 150 γραμ. καρύδια ψιλοκομμένα, 100 γραμ. τυρί, 1 κ.σ. ψιλοκομμένο μαϊντανό, αλάτι, πιπέρι, λίγες φύτρες για το σερβίρισμα (προαιρετικά)

Εκτέλεση:

Καθαρίζουμε τα μανιτάρια και αφαιρούμε την φλούδα και το πόδι. Ψιλοκόβουμε τα ποδαράκια των μανιταριών και τα βάζουμε στη γέμιση. Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα ψιλοκομμένα μανιτάρια σε δυνατή φωτιά για 2′. Ρίχνουμε το σκόρδο σπασμένο και το ψιλοκομμένο κρεμμύδι. Σοτάρουμε για 2-3′ και αφαιρούμε το σκόρδο. Προσθέτουμε το πλιγούρι, ανακατεύουμε να λαδωθεί καλά και σβήνουμε με το κρασί.

Προσθέτουμε τη μουστάρδα,  ελάχιστο νερό ζεστό, κι ανακατεύουμε. Αφήνουμε για λίγα λεπτά τη γέμιση σε χαμηλή φωτιά. Περιμένουμε να απορροφήσει τα υγρά της και να μαλακώσει το πλιγούρι. Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι. Αποσύρουμε τη γέμιση από τη φωτιά.

Προσθέτουμε τα ψιλοκομμένα καρύδια και τον μαϊντανό. Βάζουμε τα μανιτάρια στο ταψί και τα γεμίζουμε με ένα κουτάλι. Τα ψήνουμε στους 170º C για 20′. Στα τελευταία λεπτά του ψησίματος βάζουμε μια διπλωμένη φέτα τυρί σε κάθε μανιτάρι. Αφήνουμε για 3-4′ να λιώσει το τυρί και να αγκαλιάσει τα υλικά.

Συνταγή εδώ

Κοκκινιστή τηγανιά μανιταριών

Υλικά: 5 κ.σ. ελαιόλαδο, 1 κρεμμύδι, 1 κόκκινη πιπεριά, 1 πράσινη πιπεριά, 1 σκ. σκόρδο, 2 κ.σ. θυμάρι, φρέσκο, αλάτι, πιπέρι, 500 γρ. μανιτάρια champignon, 1 κ.σ. κρυσταλλική ζάχαρη, 2 κ.σ. γεμάτες πελτέ ντομάτας, ½ κ.γ. μπούκοβο, 2 κ.γ. ρίγανη, αποξηραμένη, 200 γρ. κόκκινο κρασί, 1 ματσάκι μαϊντανό, φρέσκο, ψιλοκομμένο.

Εκτέλεση: Τοποθετούμε ένα αντικολλητικό τηγάνι σε δυνατή φωτιά, ρίχνουμε 3 κ.σ. ελαιόλαδο και αφήνουμε να κάψει. Κόβουμε σε ένα ξύλο κοπής το κρεμμύδι σε κύβους, το ρίχνουμε στο τηγάνι και σοτάρουμε μέχρι να πάρει ωραίο χρώμα. Κόβουμε τις πιπεριές σε μεγάλα κομμάτια, τις ρίχνουμε στο τηγάνι και συνεχίζουμε το σοτάρισμα μέχρι να πάρουν και αυτές ωραίο χρώμα.

Ψιλοκόβουμε το σκόρδο και το θυμάρι, τα προσθέτουμε στο τηγάνι και ανακατεύουμε ανακινώντας το. Πασπαλίζουμε τα λαχανικά με αλάτι και πιπέρι, και τα μεταφέρουμε σε ένα μπολ. Τοποθετούμε το τηγάνι πίσω στη φωτιά και ρίχνουμε 2 κ.σ. ελαιόλαδο.

Κόβουμε κάποια από τα μεγάλα μανιτάρια στα 4, κάποια στα 2, κάποια σε φέτες και τα υπόλοιπα τα αφήνουμε ολόκληρα. Ρίχνουμε τα μανιτάρια στο τηγάνι και σοτάρουμε για 5-6 λεπτά. Προσθέτουμε τα λαχανικά και πασπαλίζουμε ξανά με αλάτι, πιπέρι και τη ζάχαρη.

Ανακατεύουμε τα λαχανικά ανακινώντας το τηγάνι και συνεχίζουμε το σοτάρισμα. Προσθέτουμε τον πελτέ ντομάτας, το μπούκοβο, τη ρίγανη και το κρασί, και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και βράζουμε για 4-5 λεπτά.

Αποσύρουμε το τηγάνι από τη φωτιά. Ψιλοκόβουμε τον μαϊντανό, τον ρίχνουμε στο τηγάνι και ανακατεύουμε. Σερβίρουμε με φέτες ψωμιού.

Συνταγή εδώ 

Φριτάτα με αυγά και άγρια μανιτάρια εποχής

Υλικά: 300 γρ. αυγά, 20 γρ. ελαιόλαδο, 50 γρ. βούτυρο, 400 γρ. άγρια μανιτάρια εποχής, σε μικρά κομμάτια, 100 γρ. μαλακή μυζήθρα(ή κατσικίσιο τυρί), 10 γρ. μαϊντανός, ψιλοκομμένος, δυόσμος, φύλλα, αλάτι, φρέσκο μαύρο πιπέρι, τριμμένο.

Εκτέλεση: Ζεσταίνουμε καλά ένα αντικολλητικό τηγάνι, ρίχνουμε το μισό ελαιόλαδο,  προσθέτουμε τα μανιτάρια, αλατίζουμε και σοτάρουμε σε δυνατή φωτιά μέχρι να πάρουν ένα σκούρο καστανό χρώμα, προσθέτουμε το μισό βούτυρο και τα καβουρδίζουμε για περίπου 2 λεπτά ακόμα. Τα αποσύρουμε σε ένα σουρωτήρι και μόλις κρυώσουν ελαφρώς προσθέτουμε τον μαϊντανό.

Κρατάμε το τηγάνι σε μέτρια φωτιά. Σπάμε σε ένα μπολ τα αυγά και τα χτυπάμε με ένα σύρμα μαζί με το αλάτι και το πιπέρι μέχρι να διαλυθούν καλά. Ρίχνουμε στο τηγάνι το υπόλοιπο ελαιόλαδο, προσθέτουμε μία λεπτή στρώση από τα χτυπημένα αυγά και την αφήνουμε να κάνει κρούστα. Στην επιφάνειά της, απλώνουμε τη μισή μυζήθρα και τα σοταρισμένα μανιτάρια. Χαμηλώνουμε τη φωτιά, προσθέτουμε την υπόλοιπη ποσότητα από τα αυγά, σκεπάζουμε με ένα καπάκι και μαγειρεύουμε μέχρι να ψηθεί το αυγό, για περίπου 4-5 λεπτά. Μόλις η φριτάτα είναι έτοιμη και έχουμε βεβαιωθεί ότι δεν έχει κολλήσει στον πάτο του σκεύους, τοποθετούμε ανάποδα, πάνω από το τηγάνι, ένα πιάτο κρατώντας το καλά με το ένα χέρι. Αναποδογυρίζουμε με το άλλο χέρι το τηγάνι έτσι ώστε να πέσει η φριτάτα μέσα στο πιάτο.

Σερβίρουμε γαρνίροντας με την υπόλοιπη μυζήθρα, τα φύλλα δυόσμου, αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

Συνταγή εδώ 

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v