3 πρωτότυπες και εύκολες συνταγές με ρύζι

Θες να ανανεώσεις τις ριζοσυνταγές σου με νόστιμες και εύκολες προτάσεις; Μην κοιτάς αλλού, εδώ σε έχουμε.

3 πρωτότυπες και εύκολες συνταγές με ρύζι

Το ρύζι είναι θρεπτικό, είναι η τέλεια συνοδεία για ένα κυρίως γεύμα, αλλά είναι και το ίδιο ένα ωραιότατο κυρίως γεύμα, αν ξέρεις πώς να το ετοιμάσεις.

Θες κάτι πρωτότυπο πέρα από το κλασικό;

Συνέχισε να διαβάζεις.

Ριζότο σαν γεμιστά

Υλικά: 300 γρ. ρύζι καρολίνα, 3-4 κ.σ. ελαιόλαδο, 1 μελιτζάνα, 2 κ.σ. βούτυρο, 1 κρεμμύδι, 1 καρότο, 1 πράσινη πιπεριά, 1 πιπεριά Φλωρίνης, 1 σκ. σκόρδο, ½ κ.σ. κρυσταλλική ζάχαρη, 1 κ.σ. γεμάτη πελτέ ντομάτας, 50 γρ. λευκό κρασί, 2 ντομάτες, τριμμένες, 1.100-1.200 γρ. νερό, ανάλογα το ρύζι, ½ ματσάκι δυόσμο, 1 ματσάκι μαϊντανό, αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση: Τοποθετούμε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και ρίχνουμε το ελαιόλαδο.

Κόβουμε τη μελιτζάνα σε ένα ξύλο κοπής σε μικρά κυβάκια και τη ρίχνουμε στην κατσαρόλα.

Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι και 1 κ.σ. βούτυρο, και σοτάρουμε 1-2 λεπτά.

Χοντροκόβουμε το κρεμμύδι και το προσθέτουμε στην κατσαρόλα.

Ανακατεύουμε με μια ξύλινη κουτάλα και σοτάρουμε για 2-3 λεπτά μέχρι να πάρουν ωραίο χρώμα και να μαλακώσουν η μελιτζάνα και το κρεμμύδι.

Ψιλοκόβουμε το καρότο, την πράσινη πιπεριά, την πιπεριά Φλωρίνης και το σκόρδο, και τα ρίχνουμε στην κατσαρόλα.

Ανακατεύουμε με την κουτάλα και σοτάρουμε για 5 λεπτά.

Προσθέτουμε τη ζάχαρη και τον πελτέ, και ανακατεύουμε ξανά.

Σβήνουμε με το κρασί, ανακατεύουμε και περιμένουμε να εξατμιστεί τελείως το αλκοόλ του.

Προσθέτουμε τις τριμμένες ντομάτες, το νερό και το ρύζι, και ανακατεύουμε.

Χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για 15-20 λεπτά ανακατεύοντας ανά διαστήματα.

Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και προσθέτουμε 1 κ.σ. βούτυρο.

Ψιλοκόβουμε τον δυόσμο και τον μαϊντανό, τα προσθέτουμε στην κατσαρόλα, και ανακατεύουμε.

Προσθέτουμε έξτρα αλάτι και πιπέρι αν χρειάζεται, και σερβίρουμε με φύλλα δυόσμου και πιπέρι.

Συνταγή από εδώ

 

Κινέζικο με τόνο

Υλικά: 200 γρ. ρύζι μπασμάτι, 2 κ.σ. ελαιόλαδο, 1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο, 2 σκ. σκόρδο, σπασμένες, 4 στικ σέλερι, κομμένα σε πολύ λεπτές φέτες, 40 γρ. τζίντζερ, ψιλοκομμένο, 100 γρ. σάλτσα σόγιας, 320 γρ. τόνο, κονσέρβα σε λάδι, 2 φρέσκα κρεμμυδάκια, κομμένα σε λεπτές φέτες, 1/4 ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένο, ξύσμα λάιμ, από 1 λάιμ

Εκτέλεση: Βράζουμε το μπασμάτι και το αφήνουμε στην άκρη.

Σε ένα τηγάνι βάζουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε σε μέτρια φωτιά το κρεμμύδι ψιλοκομμένο μαζί με το σκόρδο μέχρι να πάρουν ένα ωραίο χρυσαφί χρώμα. Έπειτα προσθέτουμε το σέλερι με το τζίντζερ και αφήνουμε να σοταριστούν για 2-3 λεπτά.

Προσθέτουμε το μπασμάτι και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για 2-3 λεπτά ανακατεύοντας συνέχεια με μία κουτάλα για να μην κολλήσει. Σβήνουμε με τη σόγια και συνεχίζουμε το μαγείρεμα για 1 λεπτό.

Ρίχνουμε τον τόνο και ανακατεύουμε απαλά για να μην σπάσει. Μαγειρεύουμε για 1-2 λεπτά.

Έπειτα αποσύρουμε το τηγάνι από τη φωτιά και προσθέτουμε το φρέσκο κρεμμύδι, τον μαϊντανό και το ξύσμα λάιμ. Ανακατεύουμε καλά και σερβίρουμε.

Συνταγή από εδώ

Λαχανόρυζο με κάρι

Υλικά: 1/2 μέτριο λάχανο, ψιλοκομμένο, 200 γρ. ξερά κρεμμύδια, ψιλοκομμένα, 2 σκελίδες σκόρδου, ψιλοκομμένες, 1 κ.γλ. τζίντζερ ξερό, σε σκόνη, 2 κ.σ. κάρι, σε σκόνη, 2 μέτρια καρότα, χοντροτριμμένα, 220 γρ. ντοματάκια κονσέρβας, λιωμένα στον πολυκόφτη, 100 ml γάλα καρύδας, 3/4 φλιτζ. τσαγιού ρύζι μακρύκοκκο, 1/2 κ.γλ. ξύσμα πορτοκαλιού, 90 ml ελαιόλαδο, αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση: Για να ετοιμάσουμε το λαχανόρυζο με κάρι, σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το κρεμμύδι με το σκόρδο, το τζίντζερ και το κάρι για 4-5 λεπτά, να μαλακώσουν.

Ρίχνουμε το καρότο και το λάχανο και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για άλλα 2-3 λεπτά, ανακατεύοντας.

Προσθέτουμε την ντομάτα, το γάλα καρύδας και 3 φλιτζ. τσαγιού ζεστό νερό και αφήνουμε να πάρουν μία βράση.

Χαμηλώνουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε με το καπάκι και σιγομαγειρεύουμε για περίπου 15 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει το λάχανο.

Ρίχνουμε το ρύζι, το ξύσμα και αλατοπίπερο, ανακατεύουμε και μαγειρεύουμε για άλλα 15-20 λεπτά, μέχρι να γίνει το ρύζι.

Συνταγή από εδώ

 

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v