Υπέροχες ταινίες για να ανακαλύψεις το κορεάτικο και ιαπωνικό σινεμά

Κάνε ένα διάλειμμα από τον αμερικάνικο κινηματογράφο, και άσε μας να σε ταξιδέψουμε στην βίαιη και λυρική γοητεία της Κορέας και της Ιαπωνίας.

Υπέροχες ταινίες για να ανακαλύψεις το κορεάτικο και ιαπωνικό σινεμά

Έχουν ταινιάρες οι Ιάπωνες και οι Κορεάτες. Τέλος. Το σινεμά τους είναι εντελώς διαφορετικό σε αντίληψη και έκφραση από αυτό του δυτικού κόσμου, οι εικόνες που δημιουργούν είναι μοναδικές, ενώ η προσέγγισή τους στα πάθη των ανθρώπων παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Ενίοτε είναι τόσο βίαιη που σε κάνει να θες να κοιτάξεις από την άλλη, ενώ άλλες φορές τόσο λυρική που δεν μπορείς να σταματήσεις να χαζεύεις την οθόνη.

Αν χρειάζεσαι μια εισαγωγή λοιπόν στον σινεφίλ κόσμο των δύο αυτό χωρών, ιδού μερικές ιδανικές ταινίες για να το κάνεις.

Παράσιτα (2019)

Δύο τετραμελείς οικογένειες, μία πολύ φτωχή και μια νεόπλουτη, «συνυπάρχουν» στην πολυτελή μονοκατοικία της δεύτερης με έναν εξαιρετικά απροσδόκητο τρόπο. Η πρώτη διεθνής ταινία που κερδίζει το Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας, τα Παράσιτα χάρισαν στον χαρισματικό Μπονγκ Τζουν-χο και το Όσκαρ Σκηνοθεσίας, Πρωτότυπου Σεναρίου και Διεθνούς Ταινίας και σε όλους εμάς μια ταινία που δε θα ξεχαστεί ποτέ.

Oldboy (2003)

O Dae-Su,ευτυχής οικογενειάρχης φυλακίζεται από αγνώστους σε ένα διαμέρισμα για 15 χρόνια, με μόνη του παρέα μια τηλεόραση. Η γυναίκα του δολοφονείται, η κόρη του δίνεται για υιοθεσία και όταν ξαφνικά βρίσκεται ελεύθερος αρχίζει να ψάχνει τους υπεύθυνους της φυλάκισης του με μόνο σκοπό την εκδίκηση. Ο Τσαν Γουκ Παρκ με μαεστρία δημιουργεί μια ταινία –σταθμό στην παγκόσμια σινεφίλ κουλτούρα.

The Handmaiden (2016)

Ένα ακόμα από τα αριστουργήματα του σκηνοθέτη του Old Boy, Τσαν Γουκ Παρκ. Ό,τι και να σου πούμε για την υπόθεση θα είναι σπόιλερ, οπότε κράτα μόνο πως η ιστορία ξεκινά με το σχέδιο εξαπάτησης μιας πλούσιας γιαπωνέζας κληρονόμου, την εποχή που η Κορέα βρίσκεται υπό ιαπωνική κατοχή.

Memories of Murder (2003)

Tο 1986, δύο ανυποψίαστοι ντετέκτιβ αναλαμβάνουν την υπόθεση ενός διπλού φόνου σε μια επαρχία της Νότιας Κορέας. Αλλά όταν ο δολοφόνος χτυπάει πολλές ακόμα φορές ακολουθώντας το ίδιο μοτίβο, οι ντετέκτιβ συνειδητοποιούν πως βρίσκονται στο κυνήγι του πρώτου καταγεγραμμένου σίριαλ κίλερ της χώρας. Δεύτερος Μπονγκ Τζουν-χο στη λίστα μας, κι αν μας ρωτάς εξίσου αριστουργηματικός με τα Παράσιτα. Η τελευταία σκηνή προκαλεί ακόμα ρίγη.

I Saw the Devil (2010)

Ένας σίριαλ κίλερ σκοτώνει βίαια μια έγκυο γυναίκα προκαλώντας την οργή του αρραβωνιαστικού της ο οποίος είναι και αστυνομικός. Τότε ο ίδιος παίρνει την κατάσταση στα χέρια του και τον βρίσκει. Αυτό που ακολουθεί είναι μια άνευ προηγουμένου εμπειρία δια χειρός Κιμ Τζι-ουόν, που θα σε κάνει να μείνεις κολλημένος στην οθόνη σου και θα ανακατέψει το στομάχι σου.

In the Mood for Love (2000)

Xονγκ Κονγκ 1962. Σε ένα κτήριο με ενοικιαζόμενα δωμάτια, ο Τσάου και η γειτόνισσά του Σου ανακαλύπτουν ότι οι σύζυγοί τους, οι οποίοι απουσιάζουν διαρκώς λόγω επαγγελματικών υποχρεώσεων, έχουν ερωτικό δεσμό. Οι δυο τους θα έρθουν κοντά, όχι όμως πολύ, καθώς ο Γουόνγκ Καρ-Βάι στήνει ένα οπτικό αριστούργημα πάνω στη σαγήνη του ανεκπλήρωτου πόθου.

Seven Samurai (1954)

Επτά εξαθλιωμένοι σαμουράι δέχονται να υπερασπιστούν ένα χωριό από την επικείμενη επίθεση μιας συμμορίας ληστών. Παρά τα 207 λεπτά της διάρκειας του, το διαχρονικό έπος του Ακίρα Κουροσάβα παραδίδει μαθήματα σκηνοθεσίας, έχει υπέροχη φωτογραφία και πανανθρώπινους συμβολισμούς, ενώ οι μάχες κόβουν την ανάσα ακόμα και σήμερα.

Battle Royale (2000)

Οι μαθητές ενός ιαπωνικού λυκείου μεταφέρονται εν αγνοία τους σε ένα απομονωμένο νησί για να συμμετάσχουν υποχρεωτικά στο παιχνίδι «Battle Royale», όπου μέσα σε τρεις μέρες πρέπει να μείνει μόνο ένας ζωντανός. Ταινία που κάνει το Hunger Games να μοιάζει με Power Rangers, το Battle Royale είναι μια βίαιη εποποιία πάνω στην λογική των Μέσων και στην εκμετάλλευση του ανθρώπινου πόνου. Κουβάδες αίματος και ψήγματα μαύρης κωμωδίας σε μια ταινία που έσπασε ταμεία στην Ιαπωνία.

Shoplifters (2018)

Ο κλέφτης Οσάμου και ο γιος του, επιστρέφουν με τα κλοπιμαία τους σπίτι, όταν ξαφνικά συναντούν ένα μικρό κορίτσι εγκαταλελειμμένο στο κρύο. Της προσφέρουν στέγη, τροφή και την κάνουν να αισθανθεί μέλος της οικογένειάς τους.  Χρυσός Φοίνικας στο Φεστιβάλ Κανών και υποψηφιότητα για ξενόγλωσσο Όσκαρ για μια συγκινητική και βαθιά ανθρώπινη ματιά στην οικογένεια ως αφηρημένη έννοια, δια χειρός Χιροκάζου Κορεέντα.

In the Realm of the Senses (1979)

Στην Ιαπωνία του 1936, η ερωτική σχέση μεταξύ μιας υπηρέτριας και του αφεντικού της θα έχει τραγική κατάληξη.  Πολύ πριν γίνει της μόδας το όλο πράγμα, ο Ναγκίσα Οσίμα εξερευνούσε τα όρια του σαδομαζοχισμού στη μεγάλη οθόνη γεγονός που έκανε το αριστούργημά του ένα αυστηρώς ακατάλληλο (και απαγορευμένο σε κάποιες χώρες) θέαμα. Στην Ελλάδα έγινε θρυλική με τον τίτλο «Η αυτοκρατορία των αισθήσεων».

Spring, Summer, Fall, Winter... and Spring (2003)

Δυο μοναχοί διαφορετικών γενεών, ζουν σαν ερημίτες σε έναν γαλήνιο ναό που πλέει πάνω σε μία λίμνη. Η ζωή τους ακολουθεί τους ατάραχους ρυθμούς των εποχών, παρότι, όμως, ζουν αποκομμένοι από τα εγκόσμια, δεν μπορούν να αποφύγουν την έλξη της ζωής, με ό,τι πάθη αυτή συνεπάγεται. Η σημαντικότερη ταινία του Κιμ Κι-Ντουκ, αποτελεί ένα λυρικό και ζεν αριστούργημα, πάνω στην κυκλική πορεία της ζωής.

 


 

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v