Η άγνωστη Κωνσταντινούπολη που αξίζει να ανακαλύψεις

Αφήνουμε για λίγο πίσω μας το Σουλταναχμέτ και το Πέραν, και πάμε μια βόλτα στην Ασία, το Σκουτάρι και τα Πριγκιποννήσια, γιατί η Κωνσταντινούπολη είναι πολλά περισσότερα απ’ όσα ξέρεις.

Η άγνωστη Κωνσταντινούπολη που αξίζει να ανακαλύψεις

Το έχουμε ξαναπεί πολλές φορές, ότι η πρώτη φορά στην Κωνσταντινούπολη είναι ωραία… αλλά κάθε επόμενη είναι πολύ ωραιότερη. Όταν σταματήσεις να τρέχεις δεξιά και αριστερά και να τικάρεις αξιοθέατα σε μια νοερή λίστα σαν χαωμένος πρωτάρης, τότε είναι που θα εκτιμήσεις την Πόλη των πόλεων στο πραγματικό της μεγαλείο –που είναι, πολύ περισσότερο από το παρελθόν της, το σημερινό της σήμερα. Και κάθε επόμενη φορά, θα διαπιστώνεις ότι η Πόλη των 15 εκατομμυρίων κατοίκων, των δύο ηπείρων και των εκατοντάδων διαφορετικών γειτονιών, είναι πραγματικά ανεξάντλητη.

Πάμε μια βόλτα στην Ασία;

Το φέρι που θα σε αφήσει στο Σκουτάρι, σημερινό Ουσκιουντάρ (Üsküdar) στην απέναντι, ασιατική πλευρά του Βοσπόρου δεν μοιάζει απλά, είναι πέρασμα σε έναν άλλο, εντελώς διαφορετικό κόσμο. Εδώ, οι βόλτες ξεκινούν από το Κουζκούντζουκ (Kuzguncuk) με τα χρωματιστά του κτίρια, τα οποία χτίστηκαν πριν από αιώνες και είναι στοιχισμένα ανάμεσα στα γιγαντιαία πλατάνια των ακτών του Βόσπορου, τους ιστορικούς οπωρώνες όπου καλλιεργούνται φρούτα και λαχανικά, την εκκλησία, τη συναγωγή και τα τεμένη, καθώς και όμορφα καφέ.

Το Μπεϊλέρμπεη (Beylerbeyi), μία από τις παλιότερες στάσεις στον Βόσπορο, είναι ό,τι πρέπει για βόλτες στην προκυμαία και το ιστορικό του παλάτι: Το Ανάκτορο Μπεϊλέρμπεη, ακριβώς κάτω από τη γέφυρα που συνδέει τις δύο πλευρές της πόλης, είναι το εμβληματικό σύμβολο της περιοχής, με τη μοναδική του θέα στον Βόσπορο, την αρχιτεκτονική του που συνδυάζει το ανατολικό και το δυτικό στιλ και την ατμόσφαιρά του που αλλάζει στο πέρασμα των τεσσάρων εποχών.

Το Τσενγκέλκιοϊ (Çengelköy) είναι μία ακόμη ιστορική συνοικία του Ουσκιουντάρ, και οφείλει τη φήμη της στην παραλία της και σε έναν μικρό ιστορικό υπαίθριο χώρο που ατενίζει τη γέφυρα και τον Βόσπορο. Αυτός ο υπαίθριος χώρος αποτελεί θαυμάσιο σημείο για να απολαύσεις την εκπληκτική θέα στον Βόσπορο με τουρκικό τσάι, συνοδεία σουσαμένιου κουλουριού. Το Τσενγκέλκιοϊ είναι επίσης διάσημο για τις επαύλεις του, ηλικίας εκατοντάδων ετών, τις γραφικές γειτονιές του και τις ψαροταβέρνες του όπου μπορεί κανείς να απολαύσει γευστικούς μεζέδες θαλασσινών.

Το Καντίκιοϊ είναι δικαίως μία από τις πιο κουλ γειτονιές του κόσμου

Το Καντίκιοϊ (Kadıköy) θεωρείται η πιο δημοφιλής γειτονιά της ασιατικής πλευράς της Κωνσταντινούπολης, κάτι που δεν προκαλεί έκπληξη δεδομένου ότι ανακηρύχθηκε δύο φορές ως μία από τις «πιο κουλ γειτονιές του κόσμου», το 2019 και το 2021. Χάρη στα καφέ, τις παμπ, τα εστιατόρια, τα wine bar και τις ταβέρνες του, το Καντίκιοϊ έχει αναδειχθεί τα τελευταία χρόνια σε ένα από τα σημεία όπου μπορεί κανείς να αφουγκραστεί τον παλμό της πόλης. Το Καντίκιοϊ, μια πόλη μέσα σε μια άλλη, καλωσορίζει τους ταξιδιώτες με μαγαζιά με αντίκες, δισκοπωλεία, βιβλιοπωλεία με μεταχειρισμένα βιβλία, ένα φαρμακείο ηλικίας ενός αιώνα, ακόμα και μια όπερα.

Το Κτίριο της Όπερας Σουρεγιά (Süreyya), ένα στολίδι στην καρδιά της οδού Μπαχαριγιέ (Bahariye), τραβά την προσοχή χάρη στην αρχιτεκτονική του και υποδέχεται επισκέπτες στο πλαίσιο μουσικών εκδηλώσεων. Συνεχίζοντας στην Μπαχαριγιέ, πεζή ή χρησιμοποιώντας το νοσταλγικό τραμ, φτάνεις στην όμορφη, παραθαλάσσια γειτονιά της Μοντά (Moda) και κάνεις στάση για τσάι ή καφέ στην καφετέρια της ομώνυμης Αποβάθρας της Μοντά, που απολαμβάνει συγκλονιστική θέα στην θάλασσα. Αν πετύχεις καλό καιρό, ή ακόμα καλύτερα διαβάζεις αυτές τις γραμμές καλοκαίρι, ακολούθησε τους ντόπιους και φέρε προμήθειες για πικνίκ στην παραλία την ώρα του ηλιοβασιλέματος.

Στη Λεωφόρο Μπαγκντάτ για window shopping

Η λεωφόρος Μπαγκντάτ (Bağdat) που απλώνεται σε μήκος 14 χιλιομέτρων είναι γνωστή ως ο δρόμος με τη μεγαλύτερη πολυτέλεια στην ασιατική πλευρά της Κωνσταντινούπολης. Η λεωφόρος, που διασχίζει τις συνοικίες Καντίκιοϊ και Μποστάντζι (Bostancı), φιλοξενεί αρκετές τοπικές και διεθνείς επωνυμίες σχεδιαστών στον χώρο της μόδας. Ιδανική για χάζι στις βιτρίνες, αλλά και γαστρονομικές ανακαλύψεις καθότι εδώ συγκεντρώνονται μερικές από τις πιο διάσημες fine dining διευθύνσεις τοπικής και διεθνούς κουζίνας της Κωνσταντινούπολης.

Τα Πριγκιποννήσια είναι η Πόλη στα πιο νησιωτικά της

Χαμένα μέσα στο απέραντο γαλάζιο της Θάλασσας του Μαρμαρά, κοντά στην ασιατική πλευρά της Κωνσταντινούπολης, τα Πριγκιποννήσια είναι γνωστά για τις φυσικές ομορφιές τους, το ελαφρό αεράκι που μεταφέρει τις μεθυστικές ευωδιές της μιμόζας και τις ιστορικές επαύλεις, κάποιες από τις οποίες έχουν φιλοξενήσει τους πιο γνωστούς συγγραφείς της Τουρκίας.

Εννέα συνολικά πανέμορφα νησιά συναποτελούν το σύμπλεγμα των Πριγκιποννήσων: η Πρίγκιπος ή Μπουγιούκαντα (Büyükada), η Χάλκη ή Εϊμπελιάντα (Heybeliada), η Πρώτη ή Κιναλάντα (Kınalıada), η Αντιγόνη ή Μπουργκάζαντα (Burgazada), η νήσος Σεντέφ (Sedef), η Γιασιάντα (Yassıada), η Σιβριάντα (Sivriada), η νήσος Κασίκ (Kaşık) και η νήσος Ταβσάν (Tavşan). Μόνο η Πρίγκιπος, η Χάλκη, η Πρώτη, η Αντιγόνη και η νήσος Sedef είναι εύκολα προσβάσιμες με καθημερινά δρομολόγια φέρι μποτ από την ευρωπαϊκή και την ασιατική ακτή της Κωνσταντινούπολης. Το πλέον ελκυστικό χαρακτηριστικό των Πριγκιποννήσων είναι ότι στους δρόμους τους απαγορεύεται η κυκλοφορία οχημάτων.

Στα SOS αξιοθέατα των νησιών θα σημειώσεις στη μεν Χάλκη το Μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου, τη Συναγωγή Μπετ Γιαακόβ (Bet Yaakov) και την Εκκλησία του Αγίου Νικολάου (Aya Nikola), χτισμένη δίπλα στον ομώνυμο γκρεμό, στη δε Πρίγκιπο το ιστορικό μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου, σκαρφαλωμένο στον καταπράσινο λόφο του Γιουτζέ Τεπέ (Yüce Tepe). Στην Αντιγόνη, η Μονή του Αγίου Γεωργίου Καρύπη (Aya Yorgi Garibi), η Εκκλησία του Αγίου Ιωάννη (Aya Yani) και το Μουσείο Σαΐτ Φαΐκ (Sait Faik) δεν πρέπει να λείπουν από καμία ταξιδιωτική λίστα. Καθώς το φέρι πλησιάζει στο νησί, η Μονή του Αγίου Γεωργίου Καρύπη κυριαρχεί στο τοπίο, χάρη στους τοίχους της που είναι βαμμένοι στα χρώματα του λευκού και του γαλάζιου, αλλά και στην καμπάνα της. Το Μουσείο Σαΐτ Φαΐκ υπήρξε το σπίτι του περίφημου Τούρκου ποιητή και παραμυθά Sait Faik Abasyank (Σαΐτ Φαΐκ Αμπασιγιανίκ), ο οποίος έζησε εδώ για λίγο καιρό.

Αν ο χρόνος σου είναι περιορισμένος, αλλά θέλεις να δεις ένα από τα νησιά, η Πρώτη είναι –όπως εύκολα θα μάντευες από το όνομά της– η κοντινότερη στην Κωνσταντινούπολη, εξ ου και ιδανική για μονοήμερη. Μικρούλα αλλά άκρως ενδιαφέρουσα, περπατιέται άνετα σε μισή ώρα, έχει όμως αξιοθέατα όπως η Μονή του Χριστού και η Εκκλησία Σουρπ Κρίκορ Λουσαβόριτς (Surp Krikor Lusavoriç), με τα εξαιρετικά λιθόγλυπτά της, που φτάνουν και περισσεύουν για να γεμίσουν μισή μέρα περιηγήσεων.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v