Η Καππαδοκία το φθινόπωρο είναι στα πιο μαγικά της

Από τα αερόστατα στον ουρανό μέχρι τις υπόσκαφες πόλεις και τα λαξευμένα σε σπηλιές ξενοδοχεία, το φθινόπωρο αναδεικνύει το ομορφότερο πρόσωπο της Καππαδοκίας.

Η Καππαδοκία το φθινόπωρο είναι στα πιο μαγικά της

Αερόστατα που πετούν με φόντο έναν ουρανό απολύτως ροζ, τοπία ντυμένα στα πιο χρυσοκόκκινά τους, μοναδικοί βραχώδεις σχηματισμοί, υπόγειες πόλεις που επικοινωνούν μέσα από σήραγγες μήκους δεκάδων μέτρων, σπίτια λαξευμένα στους βράχους, εκκλησίες, μοναστήρια, και φανταστικά ξενοδοχεία μέσα σε σπηλιές κάνουν την Καππαδοκία ακαταμάχητη.

Ειδικά το φθινόπωρο, με τη μέση θερμοκρασία να πέφτει σε πιο λογικά επίπεδα και τη φύση να ντύνεται σε καφεκόκκινους τόνους, μια από τις πιο μαγικές γωνιές της Τουρκίας βρίσκεται στα καλύτερά της. Και αυτά είναι όλα όσα πρέπει να κάνεις, όσο απολαμβάνει τη ζεστασιά του φθινοπώρου στην Καππαδοκία.

Ταξίδι στον ουρανό με αερόστατο

Αναπόσπαστο κομμάτι κάθε ταξιδιού στην Καππαδοκία, τα αερόστατα, που λειτουργούν με θερμό αέρα και απογειώνονται νωρίς το πρωί για μια περιήγηση στον ουρανό, επιτρέπουν στους επισκέπτες να δουν τις παγκοσμίου φήμης Καμινάδες των Νεραϊδών από ύψος 800 μέτρων. Λόγος αρκετός να βάλεις ξυπνητήρι σε διακοπές αχάραγα, και να αδειάσεις τη μνήμη του κινητού σου για τις 2.567 φωτογραφίες που θα βγάλεις… πετώντας στα ουράνια.

Οι Καμινάδες των Νεραϊδών το φθινόπωρο

Οι χαρακτηριστικοί βραχώδεις σχηματισμοί που λέγονται χαρακτηριστικά Καμινάδες των Νεραϊδών, σχηματίστηκαν κατά τη διάρκεια χιλιάδων ετών, και είναι το πρώτο πράγμα που έρχεται στον νου όποιου σκέφτεται την Καππαδοκία. Η βροχή και ο άνεμος, στο πέρασμα του χρόνου, διαμόρφωσαν τα μαλακά στρώματα τα οποία σχηματίστηκαν από τη λάβα και τη στάχτη που εκτόξευσαν κατά καιρούς διάφορα ηφαίστεια, όπως το Erciyes (Έρτιες), το Hasandağ (Χασαντάγ) και το Güllüdağ (Γκιουλουντάγ), με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν οι σημερινές Καμινάδες των Νεραϊδών.

Μολονότι η Καππαδοκία είναι εκπληκτική καθόλη τη διάρκεια του χρόνου, η καλύτερη εποχή για να τις επισκεφθεί κανείς και να απολαύσει το ιδανικό αυτό τοπίο είναι τώρα. Καθώς η Καππαδοκία παραδίδεται στο φθινόπωρο, ο ήπιος καιρός κάνει το ταξίδι αυτό ακόμη πιο αξέχαστο.

Οι εκπληκτικές υπόγειες πόλεις

Το Υπαίθριο Μουσείο Göreme (Γκιορεμέ), που συμπεριλήφθηκε στον Κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO το 1985, είναι ένα από τα σημαντικότερα αξιοθέατα της περιοχής. Το Γκιορεμέ ξεχωρίζει χάρη στα μοναστήρια και στις εκκλησίες της παλαιοχριστιανικής περιόδου που είναι λαξευμένα στους βράχους και διακοσμημένα με νωπογραφίες εμπνευσμένες από τους πιο σημαντικούς αγίους.

Οι Υπόγειες Πόλεις, που χρονολογούνται από τον 7ο-8ο αιώνα π.Χ., είναι ένα από τα πιο σημαντικά αξιοθέατα της Καππαδοκίας, δίνοντας στους επισκέπτες την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή τόσο με τη μαγεία της φύσης, όσο και την ιστορία και τα αρχιτεκτονικά δημιουργήματα των αρχαίων κατοίκων της περιοχής.

Αυτές οι υπόγειες πόλεις, όπως οι Kaymaklı (Καϊμακλί), Derinkuyu (Ντερίνκουγιου), Özkonak (Όζκονακ) και Mazı (Μαζί), ήταν λαξευμένες σε βράχους από ηφαιστειακό τόφφο και όλες περιλάμβαναν θαλάμους, διαδρόμους, κελάρια, αποθήκες τροφίμων, κουζίνες, αχυρώνες, χώρους εξαερισμού και ναούς, με τη δυνατότητα να φιλοξενούν δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους ταυτόχρονα.

Άλλα αξιοσημείωτα αξιοθέατα της περιοχής είναι το Κάστρο Ortahisar (Ορταχισάρ), ένας από τους πρώτους πολυώροφους οικισμούς στον κόσμο, η Κοιλάδα Devrent (Ντεβρέντ), γνωστή για την καμινάδα των νεραϊδών σε σχήμα καμήλας, και οι καμινάδες Üç Güzeller (Ουτς Γκιουζελέρ), ένα σύμπλεγμα τριών καμινάδων που μοιάζουν πατέρας, μητέρα και παιδί.

Το Paşabağı (Πασαμπαέ), το οποίο φιλοξενεί την πιο διάσημη από τις νεραϊδένιες καμινάδες, και το Mustafapaşa (Μουσταφαπασά), το οποίο έχει επιλεγεί ως ένα από τα καλύτερα τουριστικά χωριά του κόσμου από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού των Ηνωμένων Εθνών (UNWTO), συγκαταλέγονται επίσης στα αξιοθέατα που πρέπει οπωσδήποτε να επισκεφθείς στην Καππαδοκία.

Δωμάτιο με θέα… μέσα στη σπηλιά

Τα πολυτελή ξενοδοχεία μέσα σε σπηλιές στην Καππαδοκία συνδυάζονται ιδανικά με το συγκλονιστικό τοπίο της περιοχής, προσφέροντας στους επισκέπτες μια μοναδική εμπειρία ζωής. Με μυστικιστικές αναφορές στη διακόσμηση και χαλαρωτική ατμόσφαιρα, τα λαξευμένα σε σπηλιές ξενοδοχεία διαθέτουν όλες τις σύγχρονες ανέσεις, και αποτελούν ένα από τα χάιλαητ κάθε ταξιδιού στην Καππαδοκία. Η μέρα ξεκινά με μια βουτιά στις εξωτερικές πισίνες, που είναι λαξευμένες ανάμεσα στους βράχους, και κλείνει με ένα χαλαρωτικό μασάζ στα σπα, ενώ μια από τις πλέον μοναδικές εμπειρίες που μπορείς να χαρίσεις στον εαυτό σου κατά τη διάρκεια της διαμονής σου εδώ, μέσα στη δροσιά του φθινοπώρου, είναι ένα ποτήρι τοπικό κρασί με φόντο το ηλιοβασίλεμα.

Όσο για τιμές; Καλύτερες από αυτές που ίσως φαντάζεσαι: Ενδεικτικά, το δίκλινο στο Cappadocia Caves Hotel ξεκινά τον Νοέμβριο από 58€, στο Cappadocia Cave Suites από 80€, και στο Cappadocia Cave Rooms από 50€. 

Μιλώντας για κρασιά…

Μη φύγεις από την Καππαδοκία, μια περιοχή με οινική παράδοση χιλιάδων ετών, προτού δοκιμάσεις τα υπέροχα κρασιά της. Οι καρποί των αμπελιών της οφείλουν τη μοναδική τους γεύση στους ηφαιστειακούς τόφφους, οι οποίοι εμπλουτίζουν τη γεύση ποικιλιών της Ανατολίας όπως οι Öküzgözü (Οκιουζγκεζέ), Kalecik Karası (Καλετσίκ Καρασί), Boğazkere (Μποαζκερέ), Narince (Ναρίντσε) και Emir (Εμίρ). Πολλά από τα οινοποιεία της Καππαδοκίας είναι επισκέψιμα όλο τον χρόνο, και διοργανώνουν οινικές δοκιμές και γευσιγνωσίες για τους επισκέπτες τους.

Γεύση από Καππαδοκία

Η Καππαδοκία, με τη μοναδική γεωγραφία της, διαθέτει επίσης μια κουζίνα γεμάτη νοστιμιές. Το μοναδικό πιάτο της Καππαδοκίας, που είναι γνωστή για τα κεραμικά της, είναι το κεμπάπ σε πήλινο δοχείο (testi kebabı). Κρέας, λαχανικά και φακές μαγειρεύονται για ώρες σε παραδοσιακούς πήλινους φούρνους, μέσα σε σφραγισμένο πήλινο δοχείο. Άλλες τοπικές γεύσεις που πρέπει να δοκιμάσεις περιλαμβάνουν το Nevşehir mantısı (Νεβσεχίρ μαντισί) – ραβιόλι του Νεβσεχίρ, το Köftür (Κιοφτούρ) – τουρκικό γλύκισμα που παρασκευάζεται με χυμό σταφυλιών από τα σταφύλια της περιοχής, το Kuru Kaymak (Κουρού Καϊμάκ) – ξηρή κρέμα, η οποία συνήθως σερβίρεται με βιολογικό μέλι και το Tereyağlı un helvası (Τερεγιάλ ουν χέλβασι) – χαλβάς από αλεύρι με βούτυρο.

Και πώς θα πάμε εκεί;

Με μια ενδιάμεση στάση στην Κωνσταντινούπολη, πετάνε στην Καππαδοκία η Turkish Airlines (276€ πήγαινε-έλα στις αρχές Δεκεμβρίου) και η low cost Pegasus (164€ πήγαινε-έλα την ίδια περίοδο).

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v