5 άγνωστες και πανέμορφες πόλεις στα Βαλκάνια

Μεσαιωνικά κάστρα, κουκλίστικες παλιές πόλεις και απίθανη φύση, σε πέντε βαλκανικές πόλεις που δεν έχουν ακόμα υπερτουρισμό. Έμφαση στο «ακόμα».

5 άγνωστες και πανέμορφες πόλεις στα Βαλκάνια

Αν αυτό το κείμενο γραφόταν πέντε χρόνια πριν, θα ξεκινούσε με εισαγωγή που θα έλεγε να πας κόντρα στο ρεύμα, να αγνοήσεις προκαταλήψεις και στερεότυπα και να ταξιδέψεις στα Βαλκάνια για να εκπλαγείς. Τώρα πια, η γεωγραφική μας γειτονιά κάνει χαμό στα social media ανά τον πλανήτη, και δεν είναι η χιλιοτραγουδισμένη «τελευταία ανεξερεύνητη γωνιά της Ευρώπης». Ωστόσο, δίπλα στις υπερδιάσημες παραλίες της Αδριατικής και τις κοσμοπλημμυρισμένες μεσαιωνικές πόλεις που χρεώνουν 10€ το κοκτέιλ, εξακολουθεί να έχει μικρά, κρυφά διαμαντάκια που ίσα ίσα προλαβαίνεις να ανακαλύψεις πρώτος/η και ανενόχλητος/η, πριν πλακώσουν οι ορδές των τουριστών. Μην πεις ότι δεν σε προειδοποιήσαμε, έχει ξαναγίνει αυτό.

Η Νιν στην Κροατία

Πάλαι ποτέ έδρα του μεσαιωνικού Πριγκιπάτου της Δαλματίας, η μικρούλα Νιν, πολύ κοντά στο Ζαντάρ, έχει ένα γλυκύτατο ιστορικό κέντρο φωλιασμένο μέσα σε μεσαιωνικά τείχη, που ισορροπεί επάνω σε ένα τόσο δα νησί. Η Νιν κατοικείται εδώ και χιλιετίες, μάρτυρές της οι αρχαίοι ναοί στην καρδιά του νησιού, και έχει πολύ κοντά της και δύο από τις ωραιότερες αμμουδερές παραλίες της Κροατίας όλης (καλές χρυσές οι δαλματικές ακτές, αλλά για την άμμο τους δεν φημίζονται, όλα να τα λέμε, είναι σχεδόν στο σύνολό τους βοτσαλωτές). Το δε Ζαντάρ με το περίφημο Θαλάσσιο Όργανο όπου παίζουν μουσική τα κύματα της θάλασσας, και τη δική του, εξίσου υπέροχη μεσαιωνική πόλη, απέχει από εδώ μόλις 15 χιλιόμετρα.

Πώς θα πας εκεί: Με την Aegean στο Ζάγκρεμπ (από 206€ μετ’ επιστροφής) και από εκεί οδικώς σε τρεις περίπου ώρες.

Το Ούλτσιν στο Μαυροβούνιο

Θα είναι σαν να είσαι στην Αλβανία… αλλά θα είσαι στο Μαυροβούνιο. Για την ακρίβεια, σε ένα από τα μεσαιωνικά κάστρα του Μαυροβουνίου, που αγναντεύει από ψηλά τα κύματα της θάλασσας, χτισμένο δίπλα σε μια από τις άπειρες αμμουδερές παραλίες της χώρας. Η νοτιότερη πόλη του Μαυροβουνίου έχει μεικτό πληθυσμό, με τους περισσότερους κατοίκους της να μιλούν αλβανικά, και μακραίωνη Ιστορία: Είναι ένας από τους παλαιότερους οικισμούς στην Αδριατική, με τις απαρχές του να φτάνουν στον 5ο αιώνα π.Χ. Φημισμένο ως λημέρι πειρατών επί αιώνες, το Ούλτσιν σήμερα είναι πανέμορφο, τόσο εντός όσο και εκτός των τειχών του κάστρου, το οποίο κατοικείται κανονικά, και μάλιστα έχει και αρκετά εστιατόρια και ενοικιαζόμενα δωμάτια αν θέλεις να νιώσεις για λίγο πειρατής.

Πώς θα πας εκεί: Οδικώς, το Ούλτσιν απέχει περίπου 6 ώρες από τα Ιωάννινα. Εναλλακτικά, θα πας με αεροπλάνο στα Τίρανα (σε μιάμιση ώρα απευθείας από την Αθήνα, από 43€ πήγαινε-έλα με τη Wizzair, από 113€ με την Aegean) και από εκεί οδηγώντας σε δυόμιση περίπου ώρες.

Το Μπεράτι στην Αλβανία

Η «πόλη με τα χίλια παράθυρα» (μια ματιά στην φωτογραφία και καταλαβαίνεις αμέσως από πού προέκυψε το χαριτωμένο της προσωνύμιο) είναι χτισμένη στις όχθες του ποταμού Όσουμ που την χωρίζει στα δύο, και ανακηρυγμένη ολόκληρη μνημείο κληρονομιάς της ανθρωπότητας από την UNESCO. Το ιστορικό κέντρο είναι ένας μικρός λαβύρινθος από λιθόχτιστα σοκάκια που κάνουν ζιγκ-ζαγκ ανάμεσα σε παραδοσιακά αρχοντικά με κεραμιδένιες στέγες, ενώ πετρόχτιστες εκκλησίες και ιστορικά τζαμιά συνθέτουν το απόλυτο βαλκανικό παζλ. Εδώ πολύ κοντά βρίσκεται και το Εθνικό Πάρκο Τομόρ, στο ομώνυμο βουνό, ό,τι πρέπει για πεζοπορίες στα ειδυλλιακά μονοπάτια που το διασχίζουν.

Πώς θα πας εκεί: Οδικώς, το Μπεράτι απέχει 244 χιλιόμετρα από τα Ιωάννινα.

Η Οχρίδα στη Βόρεια Μακεδονία

Χτισμένη στις όχθες της αρχαιότερης λίμνης της Ευρώπης (ναι, ξέρουμε με σχετική ακρίβεια την ηλικία των λιμνών της Ευρώπης) η Οχρίδα είναι μια μεσαιωνική πόλη χάρμα οφθαλμών, όλο λιθόκτιστα σοκάκια, κεραμιδένιες στέγες και γραφικά ξωκλήσια που αγναντεύουν από ψηλά τα ακίνητα νερά της λίμνης. Παραδοσιακά ταβερνάκια και café απλώνουν τα τραπέζια τους στις όχθες της και πλημμυρίζουν κάθε ώρα της ημέρας από κόσμο που χαζεύει τους κύκνους που κολυμπούν στα διάφανα νερά της (πράγμα αρκετά ασυνήθιστο για λίμνη, εξ ου και η Οχρίδα είναι διάσημη για τις παραλίες της, κι ας μην έχει θάλασσα) και τον χρόνο που κυλά αργά, σε βαλκάνιους ρυθμούς.

Πώς θα πας εκεί: Οδικώς, η Οχρίδα απέχει 103 χιλιόμετρα από τη Φλώρινα και 265 από τη Θεσσαλονίκη.

Το Βράνιε στη Σερβία

Το ήξερες ότι, εκτός από την περίφημη λίστα πολιτιστικής κληρονομιάς της ανθρωπότητας, η UNESCO απονέμει και τίτλους όπως η Πόλη της Μουσικής, σε διάφορες πόλεις του κόσμου; Ε, το Βράνιε είναι μία από αυτές, η μοναδική ως τώρα στα Βαλκάνια, χάρη στη μουσική του παράδοση που ξεκινά από το βαλκανικό φολκλόρ και φτάνει στη heavy metal, περνώντας από την κλασική μουσική σε φεστιβάλ που στήνονται όλο τον χρόνο στη μικρή, όμορφη πόλη του σερβικού νότου. Το Βράνιε είναι επίσης διάσημο για τη νυχτερινή ζωή του, την παραδοσιακή βαλκανική και οθωμανική αρχιτεκτονική και το Γεφύρι των Ερωτευμένων, στο οποίο σύμφωνα με τον τοπικό θρύλο ο πατέρας της μουσουλμάνας Ajša σκότωσε εκείνη και τον αγαπημένο της Stojan, που τύγχανε χριστιανός.

Πώς θα πας εκεί: Οδικώς. Το Βράνιε απέχει μόλις τρεισήμιση ώρες, ή 297 χιλιόμετρα, από την Θεσσαλονίκη.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v