Στην Κροατία βρίσκεται ο παράδεισος επί Γης (κι έχει 99 καταρράκτες)

Στον υπόλοιπο πλανήτη υπάρχουν εθνικοί δρυμοί με καταρράκτες. Στην Κροατία υπάρχει το Πλίτβιτσε. Που είναι μια κατηγορία μόνο του.

Στην Κροατία βρίσκεται ο παράδεισος επί Γης (κι έχει 99 καταρράκτες)

Δεκαέξι λίμνες που χύνονται η μια μέσα στην άλλη σχηματίζοντας κάτι λιγότερο από εκατό καταρράκτες και αλλάζοντας χρώματα από τιρκουάζ σε σμαραγδί και μετά σε βαθυγάλαζο, ανάλογα με τη γωνία από την οποία πέφτει το φως του ήλιου. Το έκανες εικόνα; Ωραία, τώρα πρόσθεσε το καταπράσινο τοπίο των Δειναρικών Άλπεων γύρω τους, ξύλινες διαδρομές και γεφυράκια ανάμεσά τους, κι έχεις μια γενική ιδέα που κάπως μοιάζει με το Πλίτβιτσε της Κροατίας. Αλλά η φαντασία σου είναι πολύ φτωχή μπροστά στην πραγματικότητα.

Μικρός οδηγός για πρωτάρηδες

Το Πλίτβιτσε βρίσκεται στην ανατολική Κροατία, πολύ κοντά στα σύνορα με τη Βοσνία, δύο ώρες μακριά από το Ζάγκρεμπ και δυόμιση από το Σπλιτ. Το πάρκο είναι τεράστιο: Για να κάνεις μια γρήγορη βόλτα τις μεγαλύτερες λίμνες θα χρειαστείς δύο μέρες, για να αράξεις και λίγο στις όχθες όποιας σου αρέσει περισσότερο ή/και να βολτάρεις με το πάσο σου, εμείς λέμε καλύτερα να υπολογίσεις τρεις. Εντός του πάρκου υπάρχουν ηλεκτροκίνητες βάρκες και τραινάκια που καλύπτουν κάποια κομμάτια των διαδρομών (ή σε μαζεύουν ημιλιπόθυμο/η στο τέρμα της διαδρομής για να σε γυρίσουν πίσω στο σημείο εκκίνησης) αλλά σε κάθε περίπτωση, ψέματα δεν θα πούμε, το περπάτημα είναι πολύ. Θα προσθέταμε ότι αξίζει τον κόπο, αλλά αυτό μάλλον το έχεις ήδη καταλάβει.

Εντός συμβαίνουν (φυσικά) θαύματα

Το μοναδικό γεωλογικό φαινόμενο των λιμνών του Πλίτβιτσε, που έκανε την UNESCO να το συμπεριλάβει στη λίστα των μνημείων φυσικής κληρονομιάς, είναι αποτέλεσμα των φυσικών φραγμάτων από τραβερτίνη, τα οποία ψηλώνουν καθώς βρύα και βακτήρια κάθονται πάνω τους. Το καθένα βέβαια μεγαλώνει με τον δικό του ρυθμό, κι αυτό πρακτικά σημαίνει πως οι λίμνες αλλάζουν χρόνο με τον χρόνο, οι καταρράκτες μετακινούνται και το βάθος της καθεμιάς αυξομειώνεται. Γι’ αυτό και κανείς δεν μπορεί με βεβαιότητα να σου πει πόσους καταρράκτες ακριβώς θα δεις στο Πλίτβιτσε ανά πάσα στιγμή. Κάπου μεταξύ 92 και 99, είναι κατά κανόνα η επίσημη απάντηση.

Ποια διαδρομή να ακολουθήσω;

Στο site του Δρυμού, στα ενημερωτικά φυλλάδια αλλά και στους χάρτες που υπάρχουν παντού μέσα στο πάρκο θα βρεις έξι διαφορετικές διαδρομές. Διαλέγεις μία και ακολουθείς την αντίστοιχη σήμανση μέσα από χωμάτινα μονοπάτια, ξύλινα γεφυράκια, όχθες λιμνών, εξέδρες κάτω από καταρράκτες, σκιερά δάση και ηλιόλουστα ξέφωτα. Οι δύο πιο δημοφιλείς διαδρομές είναι η Β, εξαιρετική για αρχάριους και για την πρώτη σου μέρα στο πάρκο, που σε πηγαίνει στις Κάτω Λίμνες, και διασχίζει συνολικά 4 χιλιόμετρα, και η Ε, που εμείς λέμε να την κρατήσεις για τη δεύτερη μέρα, γιατί επικεντρώνεται στις –κατά τι εντυπωσιακότερες– Επάνω Λίμνες. Το συνολικό της μήκος είναι 5,1 χιλιόμετρα. Για πεζοπόρους που το λέει η καρδούλα τους, υπάρχουν φυσικά και μεγαλύτερες διαδρομές: από 8 μέχρι και 18 χιλιόμετρα, όρεξη και αντοχές να ‘χεις.

Από τιμές τι γίνεται;

Το ημερήσιο εισιτήριο κοστίζει 23,50€ τον Μάιο και 39,80€ από Ιούνιο μέχρι Σεπτέμβριο. Το διήμερο εισιτήριο κοστίζει τον Μάιο 39,50€ και από Ιούνιο μέχρι Σεπτέμβριο 59,70€. Αναλυτικά οι τιμές εδώ

Σε γενικές γραμμές, συμφέρει να μείνεις στα ξενοδοχεία μέσα στο πάρκο, αφενός για εύκολη πρόσβαση και αφετέρου γιατί τα πακέτα προσφορών που ισχύουν μέχρι τις 30 Ιουνίου είναι ασυναγώνιστα: Δύο διανυκτερεύσεις με πρωινό και τρεις ημερήσιες είσοδοι στο πάρκο, 165€ το άτομο, ή μία διανυκτέρευση με πρωινό και ένα διήμερο εισιτήριο για το πάρκο, 94,50€ το άτομο. Αναλυτικός τιμοκατάλογος εδώ.

Πώς θα πάω εκεί;

Με απευθείας πτήση της Aegean στο Ζάγκρεμπ (από 205€ πήγαινε-έλα στα τέλη Μαΐου) και από εκεί με λεωφορείο που σε φέρνει στο Πλίτβιτσε σε δύο ώρες, με κόστος εισιτηρίου 11€.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v